Bumer Napisano 21 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2016 Macie się o co spierać! Gorszy sort, kapelusze, mamuśki. Ludzie, trochę luzu i tolerancji. Narty, toż to frajda, rozrywka, zabawa, trening, konieczność pokazania się, i ........... dla każdego może znaczyć coś innego. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maria Napisano 22 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2016 Dajcie spokój, przecież nikomu z nas (zamiłowanych narciarzy) nie przeszkadzają nam podobni - choćby początkujący i robiący trochę tłumu na stokach. Myślę, że Mostostalowi chodzi o innych - takich, którzy znaleźli się na nartach dlatego, że jest to modne i można się pokazać wśród znajomych, którzy też wykorzystują tą okazję w celach snobistycznych. Takich jest też sporo. Z części może wyrosną prawdziwi narciarze, z większości jednak raczej nie. Cóż, wszyscy oni są racją bytu ośrodków narciarskich... Z kulturą jazdy i związaną z tym sprawą bezpieczeństwa na stokach też jest problem, chyba jednak trzeba to przyznać. Jeśli o mnie chodzi, to częściowo by uniknąć tłoku przestawiłam się na jazdę na tourach, choć głównym powodem było uprawianie turystyki zamiast jazdy ciągle po tym samym boisku. Natomiast proszę bardzo zejść z "mamusiek"! Tak się składa, że ze znanych mi narciarzy najlepszym, w każdych warunkach - na trasie i poza - jest kobieta. I technicznie i kondycyjnie. Dzieciata. Przypuszczam z dużą dozą pewności, że wszystkich panów zostawiłaby daleko z tyłu we wszelkich górskich sprawach. Nie jestem jeszcze dla niej odpowiednią partnerką wypraw, co znosi z dużą cierpliwością, więc ćwiczę ile mogę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 23 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2016 Gadu-gadu a tymczasem pod Golgotą zimno. Przymrozek, ręce marzną. Nic, Góralu wspinaj się. Za miesiąc znów tutaj przytroczysz narty do plecaka. A na pobliskim lodowcu orczyk będzie się już pewnie kręcił. Idą piękne dni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 23 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2016 25min, nieźle. Pozostaje tylko zjazd Tylko która trasa? Wiadomo, Golgota. Za tydzień sprawdzę czas pod Bieńkulę. No i stan przygotowań do sezonu w Czyrnej. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 24 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2016 Tak będzie wyglądał budynek wielofunkcyjny przy parkingu u Kowalskiego (przy dolnej stacji gondoli) 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 24 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2016 nieeeeeeee, co to jest, z orczykami było dużo ładniej!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 24 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2016 Zrobimy tak, żeby część zostało (oprócz tych planowanych). Jestem w trakcie rozmów z TMR-em w tej sprawie. Póki co nieoficjalnie są zainteresowani moim (i nie tylko) pomysłem. Także nie martw się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 24 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2016 Uspokoiłeś mnie, niech zostawią też trochę kapiącego smaru i ze dwóch podpitych gości, a także kupkę błota na parkingu dzięki 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 24 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2016 Niestety klimat jest trudniej zachować niż wyciągi czy budynki. Ale będziemy się starać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 24 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2016 No to zostaje w domu. Takich pięknych budynków ma w moim mieście bez liku. I ta kostka - idealne podłoże dla nart i narciarskich butów. To się TMR wysilił. Dzięki Marcin. Pozdrowienia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artkas Napisano 24 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2016 No to czekamy teraz na uchwalenie planu. Jest szansa, że stanie się to jeszcze w tym miesiącu. Uwag do planu dla SONu wpłynęło kilka, dla COSiu ich nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 24 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2016 No to zostaje w domu. Takich pięknych budynków ma w moim mieście bez liku. I ta kostka - idealne podłoże dla nart i narciarskich butów. To się TMR wysilił. Dzięki Marcin. Pozdrowienia Moim zdaniem najgorszym elementem tego budynku jest napis "stacja narciarska". Wygląda tragicznie. Szkoda, że nie mają tam żadnego motywu przewodniego. Na Chopoku główne koleje na szczyt mają ten sam kolor - czarny z czerwonym. Projekt restauracji na Hali Skrzyczeńskiej zakłada oszklone ściany - wszystko ładne, przestronne, nowocsesne. A na dole... zupełnie co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 25 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2016 Mnie się podoba ta stacja narciarska.Uważam,że nigdzie lepiej w Polsce ten napis nie pasuje. Skoro w miejscach gdzie istnieje jeden wyciąg też potrafią napisać stacja narciarska to cóż mieliby napisać w Szczyrku. Architektoniczne cudo to to może nie jest,ale cóż lepiej żeby powstało takie niż wcale. Obym tylko dożył chwili otwarcia a jeszcze co ważniejsze uruchomienia tej stacji narciarskiej. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2016 (edytowane) 9 godzin temu, leitner napisał: Zrobimy tak, żeby część zostało (oprócz tych planowanych). Jestem w trakcie rozmów z TMR-em w tej sprawie. Póki co nieoficjalnie są zainteresowani moim (i nie tylko) pomysłem. Także nie martw się Jasne niech zostawią.... Będzie można pokazać dzieciom co było zanim uratowali nam Szczyrk Słowacy Edytowane 25 Październik 2016 przez Gość literki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus81 Napisano 25 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2016 (edytowane) Marudy jestescie i tyle. Szklo to pasuje do modnych dzielnic miast, kurortów nad morzem. W górach lepiej pasuje stosowanie tradycyjnych materiałów. Zastanawiają te uwagi do pzp dla son. Czy to powazne sprawy...? Edytowane 25 Październik 2016 przez Krakus81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 25 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2016 Normalna stacja narciarska. Tak wyglądają te w sercu Alp, Tyrolu czy innym Salzburgerlandzie. Tez sa użytkowe i funkcjonalne, niestylizowane. Zapewne drewniane elementy fasady maja nawiązywać do otoczenia. Ale rozumiem, ze nie ma to jak drewniana budka-barak z podejściem po sniegoblocie po co komu duży, ogrzewany budynek z toaletami i innymi luksusami zbędnymi dla prawdziwego narciarza 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 25 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2016 20 minut temu, idealist napisał: .....po co komu duży, ogrzewany budynek z toaletami i innymi luksusami zbędnymi dla prawdziwego narciarza Dokładnie tak. Prawdziwy narciarz - tylko w ToiToi-u. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 25 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2016 8 godzin temu, leitner napisał: Moim zdaniem najgorszym elementem tego budynku jest napis "stacja narciarska". Wygląda tragicznie. Szkoda, że nie mają tam żadnego motywu przewodniego. Na Chopoku główne koleje na szczyt mają ten sam kolor - czarny z czerwonym. Projekt restauracji na Hali Skrzyczeńskiej zakłada oszklone ściany - wszystko ładne, przestronne, nowocsesne. A na dole... zupełnie co innego. Cześć Ja Marcinie mam wrażenie, że to jest takie wstępne studium i efekt końcowy będzie się znacznie różnił. Znieść nie mogę natomiast takich postów jak koleżanki Idealist, Wojtka M czy Sapient bo są wymierzone w kogoś a nie omawiają tematu i na dodatek świadczą o barku wiedzy i logiki. W pokazanym projekcie rzuca się w oczy parę podstawowych błędów i o tym piszemy: - nawierzchnia - powinna być drewniana a najlepiej żeby to było drewno połączone z matami gumowmi. Oczywiście wszytko powinno być ażurowe aby nie tworzyły się place ubitego śniegu i lodu. Myślę, że wolisz koleżanko pobrudzić sobie buty błotem niż leczyć złamana rękę lub nogę. - większość pomieszczeń powinna być tylko dogrzewana albo w ogóle nie ogrzewana na zasadzie przeszklonej wiaty. Dopiero dalej powinny być pomieszczenia ogrzewane, tam gdzie przychodzisz na dłużej. - drzwi są ewidentnie otwierane - widać pionową rurę - a powinny być automatycznie rozsuwane i szerokie w ostateczności obustronnie uchylne. - cały budynek powinien być parterowy jeżeli pozwala na to przestrzeń oczywiście ewentualnie z tarasem knajpy na górze. - szyby do ma nadzieję, że są pancerne bo projektowanie innych byłoby kretynizmem - oprócz zewnętrznych, wewnętrzne stojaki na narty - na granicy strefy ogrzewanej -kasy wewnętrzne i zewnętrzne To tak na szybko mi przyszło do głowy. Pozdrowienia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 25 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2016 Mitku, a znane jest Ci słowo 'wizualizacja'? To nie jest projekt ze wszystkimi szczegółami, matami, stojakami, etc... Skrytykowałes tez rozwiązania wnętrza, o którym nie było ani słowa. I prosze porównaj owa wizualizacje, z tym co znasz np. z Włoch i zastanów sie czy widzisz więcej różnic niz podobieństw ? Nie pisałam pod Twoim adresem ani niczyim innym, wyraziłam swoją opinie, ty pojechałeś osobiście. Spoko, widac inaczej nie umiesz. A skoro juz wywnioskowałes, ze brak mi wiedzy i logiki, to powiem Ci, ze wole być postrzegana jako naiwna blondynka, która nie jestem niz zarażać malkontenctwem i postawa 'to sie na pewno nie uda' dobrego dnia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerraEnzo Napisano 25 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2016 Modernizują i to jest najważniejsze. A to jak ten budynek wygląda ? Who cares ? Moim zdaniem od podziwiania architektury są inne miejsca. Czy będzie funkcjonalny ? A która stacja jest, w momencie kiedy ma się założone buty narciarskie i targa ciężki sprzęt ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 25 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2016 (edytowane) Cześć O wnętrzu Ty pisałaś i to jest reakcja na Twój post - sama ją wywołałaś. Nawierzchnie widać, bryłę budynku i schody wewnątrz widać. Twój post jak i posty kolegów wcześniej były ewidentnie prowokujące i niemiłe w kwestii wcześniejszej dyskusji - odpowiedni fragment wytłuścił Ci Piotr. Zdanie to jednoznacznie sugeruję, że osoba mająca zastrzeżenia czy wątpliwości jest "prawdziwym narciarzem " - czyli kretynem. A Tobie podobają się bunkry w Madonnie, betonowe płyty i parkingi rodem z najgorszych marketowych budynków - super, mnie nie. Pozdrowienia "Czy będzie funkcjonalny ? A która stacja jest, w momencie kiedy ma się założone buty narciarskie i targa ciężki sprzęt ? Ferrari, o to właśnie chodzi, że może być każda tylko trzeba troszeczkę pomyśleć a nie twierdzić, że jest piękne i super że w ogóle coś robią - zdecydowanie wole być nazwany malkontentem niż euforycznie cieszyć się z byle czego. Pozdrowienia Edytowane 25 Październik 2016 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 25 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2016 Kolega Mitek już wie, że kasy będą tylko zewnętrzne, że stojaki na narty będą nie tam gdzie trzeba, i że ogrzewanie będzie niedobre. A także, że narciarze będą musieli chodzić po schodach, bo one są. Kolega Mitek jest na nie ogólnie. Nie podoba mu się i już. Całe szczęście inwestor takimi opiniami raczej się nie przejmuje i będzie robił swoje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 25 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2016 Wasza pogarda dla osób o innych poglądach narciarskich jest porażająca. Irytuje mnie napis "stacja narciarska". Wg mnie lepiej wyglądałby napis "SON" (logo) lub "Szczyrkowski Ośrodek Narciarski". "Stacja" ma mniejszy wydźwięk niż "ośrodek". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 25 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2016 1 godzinę temu, Piotr_67 napisał: Dokładnie tak. Prawdziwy narciarz - tylko w ToiToi-u. Pozdrawiam Prawdziwy narciarz to na kujoka, albo na zaspę siusia. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 25 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2016 Kolega Mitek już wie, że kasy będą tylko zewnętrzne, że stojaki na narty będą nie tam gdzie trzeba, i że ogrzewanie będzie niedobre. A także, że narciarze będą musieli chodzić po schodach, bo one są. Kolega Mitek jest na nie ogólnie. Nie podoba mu się i już. Całe szczęście inwestor takimi opiniami raczej się nie przejmuje i będzie robił swoje. Za to niektórzy chętnie by zachwalali wszystkich i bezkrytycznie patrzyli na ich działania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi