koliber Napisano 4 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2016 Moim zdaniem pierwsza powstanie gondola z Czyrnej (tzn. z nowego parkingu przy głównej drodze) - jakoś trudno mi sobie wyobrazić dwie stacje wyprzęganych kanap w Solisku, bez ogromnych ingerencji w teren, nie mówiąc o malutkim parkingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 22 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2016 Dawno temu pojawiła się tutaj wątpliwość co do lanc w SON-ie. Obecnie można kupić lance, które naśnieżają już od -2 - -3stopni (kiedyś mogły od -7). Lance są dużo tańsze - zamiast jednej armatki można kupić kilka lanc. Poza tym śnieg z lanc jest lepszy. Lance nie potrzebują też tyle energii co armaty. Zapomniałem o tym napisać wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek_kapica Napisano 22 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2016 Z wszystkim się zgodzę, ale czemu jest niby lepszy z lanc? Wydaje mi się że z nowoczesnych armatek jest lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 22 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2016 Chodzi o wysokość rozpylania śniegu i czas spadku śniegu (im dłuższy tym lepszy). Z armatek jest równie dobry, jak armatka jest zwrócona w górę albo stoi na wysięgniku (jak w Białce albo na BSA). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek_kapica Napisano 22 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2016 (edytowane) No właśnie o to mi chodziło Edytowane 24 Marzec 2016 przez marek_kapica błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dayton Napisano 24 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2016 Na Solisku pomiędzy tym mostkiem którym idzie się w stronę Suchego, a tym poniżej prowadzącym do budynku za potokiem Malinów, to jest za wypożyczalnią wycięto dzisiaj drzewa z koryta. Nie wiem czy ma to związek z rozbudową, bo gdyby tam miała się znaleźć dolna stacja linia wyciągu przecinała by ten budynek (z tabliczką NFZ, jakaś przychodnia?) i w dodatku z tą wypożyczalnią. Jestem bardzo ciekawy jak rozwiążą problem tak małej przestrzeni... : 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 28 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2016 TMR - inwestuje... Kolejny artykuł: http://wyborcza.biz/biznes/1,149544,19830238,slowacy-chca-zainwestowac-dziesiatki-mln-euro-w-szczyrk-i-szpindlerowy.html?disableRedirects=true 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 28 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2016 TMR - inwestuje... Kolejny artykuł: http://wyborcza.biz/biznes/1,149544,19830238,slowacy-chca-zainwestowac-dziesiatki-mln-euro-w-szczyrk-i-szpindlerowy.html?disableRedirects=true Żadnych nowych informacji, o których byśmy nie wiedzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 28 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2016 Tyż prowda! :-) Wysłane z mojego V819_3G przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 28 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2016 Żadnych nowych informacji, o których byśmy nie wiedzieli. Ale i tak prawie każdy portal (nie chodzi mi tu o skionline.pl) musi 5 razy napisać o tych 120mln, żeby ludzie kilknęli i zobaczyli... reklamę! Ewentualnie zapłacili za prenumeratę. Żeby płacić za przeczytanie artykułu w internecie? Reklamy mają, to raczej sobie poradzą. Skoro SON zakończył dzisiaj sezon, to będzie trzeba się kiedyś po orczyki wybrać :wink: I przy okazji popatrzeć na inwestycje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 28 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2016 Pi arowcy się wyżywią, jak padoł klasyk. Ja to odbieram jako lekki nacisk na wszelkie organa, które mają coś do powiedzenia w kwestiach decyzji, zgód itp. Trzeba przyspieszyć, więc trzeba pisać. Zresztą nie dziwię się. Ile można zmieniać i aktualizować plan z.p. Bez sensownego planu, ta gmina nie będzie miała z czego żyć. A sensowny plan to turystyka kwalifikowana (narciarstwo, rowery itp.). Wisła to zrozumiała i się coś dzieje. Może wreszcie ktoś zrozumie, że można połączyć rekreację z przyrodą. De facto zbocza Skrzycznego (północne) są łyse, do zalesień, które można pogodzić z infrastruktórą sportową, ale to wymaga myślenia, rozmów a nie pyskówki i nalatywania na siebie. Ot, tak mnie naszło, jako również "mieszkańca" Szczyrku. Wysłane z mojego V819_3G przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
interia Napisano 21 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2016 wczorajszy news ......firma mająca budować wyciągli dla słowaków na terenie TMR - wycofuje się na sezon 2016/2017 Nie będę dłużej czekać na papiery ..... - nie ma dokumentów na wyrób drzew nadal (od 3 miesięcy) - nowe problemy na hali skrzyczeńskiej - nie ma pozwolenia na budowe i znów kolejny sezon w dupę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 21 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2016 Skąd takie info? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2016 Pozwolenia na budowę nie ma i prędko nie będzie skoro nawet jeszcze raport środowiskowy nie zrobiony. Ze strony Szczyrku można wyczytać że obowiązek przeprowadzenia raportu oddziaływania na środowisko wydano 11.02.2016 Obecnie postępowanie jest zawieszone stan na marzec więc w tym roku nic z tego raczej nie będzie. Mają za to decyzję o warunkach dla zbiornika więc ten pewnie powstanie w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 21 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2016 A po co im zbiornik bez wyciągów? Chyba, że zrobią w tym roku dobre naśnieżanie i będą chcieli wydłużyć sezon dla orczyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2016 Zbiornik przecież i tak musiałby powstać więc "lepszy rydz niż nic"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofer30 Napisano 21 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2016 No te naśnieżanie mogliby zrobić zwłaszcza w kierunku czyrnej plus to co było naśnieżone w tym roku i już większy obszar dla narciarstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofer30 Napisano 27 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2016 https://www.facebook.com/SoliskoArena Jest projekt wyglądu górnej stacji gondoli w SON. Ciekawe tylko kiedy za rok dwa trzy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 27 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2016 Ładnie to wygląda,ale obawiam się,że to jeszcze potrwa... :proud: W Szczyrku jest inna strefa czasowa - to znaczy czas płynie wolniej. A może dobrze,że nie tak szybko to powstanie? : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 29 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2016 Tam gdzie biurokracja nie blokuje, TMR buduje Wielki plac budowy w Śląskim Wesołym Miasteczku Rok temu Śląskie Wesołe Miasteczko przejęła słowacka firma, która obiecała zainwestować sto milionów złotych i przyciągnąć milion gości każdego roku. Śląski lunapark zostanie otwarty już w sobotę. Odliczanie do majówki trwa. Śląskie Wesołe Miasteczko to największy i najstarszy park rozrywki w Polsce, jednak w rankingach atrakcyjności plasuje się za innymi polskimi lunaparkami, nie wspominając ich zagranicznych odpowiedników. Wesołe Miasteczko to raczej połączenie stylu retro z demobilem. W sobotę Śląskie Wesołe Miasteczko przywita gości oferując im 33 znane atrakcje, ale w odświeżonej wersji. I kilka niespodzianek. W lipcu lunapark wzbogaci się o 10 nowych atrakcji. Wśród nich między innymi ekstremalna zjeżdżalnia dla łódek i coś dla fanów dzikiego zachodu. Rok temu trzy czwarte udziałów Śląskiego Wesołego Miasteczka przejęła słowacka grupa Tatry Mountain Resorts. Obiecała zainwestować prawie 120 milionów złotych i zwiększyć frekwencję ponad pięciokrotnie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 29 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2016 Tak prawdę mówiąc, to te urządzenia kupiło Wesołe Miasteczko od Duńczyków jeszcze przed przejęciem przez TMR, ale rzeczywiście widać zmiany pod względem podejścia - cały teren jest urządzany od nowa, powstaje podział na tematyczne krainy itp. Natomiast w raporcie ze zjazdu akcjonariuszy jest informacja, że największe środki zostaną przeznaczone na rozwój właśnie ośrodków w Polsce, a w Czechach i Słowacji jedynie na podnoszenie poziomu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2016 (edytowane) No mnie jako zapalonemu narciarzowi najbardziej podoba się że TMR inwestuje w "wesołe miasteczko" :applause: SUPEEEEERRRRRR!!!! bijmy brawo i cieszmy się! :stupid: PS. tym bardziej że w Zatorze mamy Inergylandię! PS2. dla mnie najlepszą wiadomością było by: TMR kupił Karprowy i w przeciągu 3 lat Kasprowy i Skrzyczne wejdą w "SŁOWACKĄ CAŁOSEZONÓWKĘ"!!! PS3. i wtedy kupię akcje TMRu :applause: Edytowane 29 Kwiecień 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofer30 Napisano 30 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2016 No mnie jako zapalonemu narciarzowi najbardziej podoba się że TMR inwestuje w "wesołe miasteczko" :applause: SUPEEEEERRRRRR!!!! bijmy brawo i cieszmy się! :stupid: PS. tym bardziej że w Zatorze mamy Inergylandię! PS2. dla mnie najlepszą wiadomością było by: TMR kupił Karprowy i w przeciągu 3 lat Kasprowy i Skrzyczne wejdą w "SŁOWACKĄ CAŁOSEZONÓWKĘ"!!! PS3. i wtedy kupię akcje TMRu :applause: I Pilsko albo TMR albo Mosty Katowice ci od Beskid Sport Areny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 30 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2016 Te Mosty Katowice to mi przed oknami (o zgrozo!) tramwaj budują ! Nie lubię tej firmy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 2 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2016 W tym roku NIE BĘDZIE NOWYCH KOLEJEK W SON-IE Tragiczna wiadomość dotarła z portalu lanovky.sk http://www.lanovky.sk/?page=rep&id=979 Zamiast kolejek będziemy się cieszyć nowym systemem naśnieżania (wg mnie to podstawa), restauracją i kilkoma innymi rzeczami za 8 mln ojro. Dobrze, że chociaż tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi