cody3223 Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 Cześć Moim zdaniem Słowacy powinni Cię po prostu zatrudnić i wtedy odnieśliby sukces a tak wywalą kupę kasy bez sensu. Pozdrowienia Nie wiem czy to lekka ironia, czy co, ale wielu użytkowników uważa, że centrum ośrodka powinno być Solisko, a budowa gondoli na 1200m to średni pomysł, tak samo średni pomysł to wjazd na szczyt 3 krzesełkami (3 kolejkami do krzesełek), z których jedna ma 500m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 Ma ktoś to rozrysowane jak ma to wyglądać? Możecie wrzucić obrazek? Bo cieżko mi się połapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 ...Gondole dają też przewagę w lecie - rower w górach jest przez polaków dopiero odkrywany na zachodzie to wielki bum - trasy są długie wiec wszystkie gondole z pewnością nie nudziły by się w lato itd...... A to krzesłem roweru nie wwieziesz? To jak oni to robią na Mosornym? A tak bez żartów: Gondola wcale nie przyśpiesza sezonu. Podzielenie "trasy" na większą ilość krzeseł jest w naszych warunkach lepszym rozwiązaniem gdyż wydłuża sezon. Dolne wwozi do "pośredniej" a wyżej już można się kręcić. Moim zdaniem taki błąd zrobili na Velkaraca z tym telemixem z Lalików. Tam aż prosiło się to podzielić, a tak przy słabych warunkach nie masz dojazdu do dolnej stacji i du...pa :smile: Ja osobiście zresztą wolę krzesła niż gondolę, bo nie muszę ściągać desek. Pozdrawiam 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 (edytowane) Mapka, o którą prosił Hextor.Nie zaznaczyłem tylko rodzajów kolei. Gondola 10-osobowa to ta kolej z prawej strony z Czyrnej (z parkingu Kowalskiego). Kanapy 6-osobowe to Czyrna - Hala Skrzyczeńska, Hala Skrzyczeńska - grzbiet między Skrzycznem a Małym S. (okolice chatki), Solisko - Hala S. i Solisko - Wierch Pośredni. 8-osobowa na Julianach. Czarne to koleje, a brązowe to orczyki. Niebieski spray oznacza nowe trasy. Edytowane 24 Luty 2016 przez leitner 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 (edytowane) Cześć Moim zdaniem Słowacy powinni Cię po prostu zatrudnić i wtedy odnieśliby sukces a tak wywalą kupę kasy bez sensu. Pozdrowienia Za to cię lubie ten sarkastyczny dowcip nie udzielałem się w temacie , byłem w ten weekend , widziałem , jezdziłem - mam własne zdanie :tongue: A to krzesłem roweru nie wwieziesz? To jak oni to robią na Mosornym? A tak bez żartów: Gondola wcale nie przyśpiesza sezonu. Podzielenie "trasy" na większą ilość krzeseł jest w naszych warunkach lepszym rozwiązaniem gdyż wydłuża sezon. Dolne wwozi do "pośredniej" a wyżej już można się kręcić. Ja osobiście zresztą wolę krzesła niż gondolę, bo nie muszę ściągać desek. Pozdrawiam Piszę o szkielecie ośrodka a Solisko będzie dokładnie srodkiem osrodka dodatkowo jak TmR ma za kilka lat w planach Kotarz ..... to już totalnie tutaj nie pasują te krzesła , nie czytasz ze zrozumieniem gondole również by miały stacje pośrednie. 8 osobowe gondole są zdecydowanie bardziej wydajne od 8 a tym bardziej 6 osobowych krzeseł i mam tutaj na mysli faktyczną wydajność - dodając np taki system jak w Bad Gastain faktyczna wydajność przekracza 3 tyś osób na godzinę a nie tylko w teorii na papierze. Gondole są dla rowerzystów zdecydowanie wygodniejsze niż krzesła dodając do tego że nie muszą się przesiadać tym bardziej ...... dla narciarzy - przynajmniej dla mnie i moch znajomych również. Edytowane 24 Luty 2016 przez jodek1 :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 Jodek... błagam, "narciarzy" :biggrin: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 Jodek, tak jak napisałem wcześniej wszystkie kolejki będą miały taką samą przepustowość (2400os/h), niezależnie od typu. Faktyczna przepustowość i tak będzie niższa (do gondoli 10-osobowej rzadko wchodzi 10 osób, po przecież każdy chce jechać z kolegą/dziewczyną/rodziną itd. Oczywiście tamuje wejście, żeby nikt nie mógł jako ten dziesiąty wejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 ..... to już totalnie tutaj nie pasują te krzesła , nie czytasz ze zrozumieniem gondole również by miały stacje pośrednie. 8 osobowe gondole są zdecydowanie bardziej wydajne od 8 a tym bardziej 6 osobowych krzeseł i mam tutaj na mysli faktyczną wydajność - ...........dodając do tego że nie muszą się przesiadać tym bardziej ...... dla narciaży - przynajmniej dla mnie i moch znajomych również. A co psują klimat czy estetykę miejsca :wink: Staram się czytać ze zrozumieniem. Pytanie jest jednak zupełnie inne. Po co ten rozmach? Do czego przy takim ośrodku ta niebotyczna "wydajność"? Z punktu widzenia ekonomii to stawianie tych gondoli w Szczyrku to trochę przerost formy nad treścią. Nie porównuj Bad Gastein ze Szczyrkiem :smile: Pozdrawiam PS Przesiadać się nie trzeba ale tylko raz, a jeżdżąc już później musisz za każdym razem ściągać deski żeby wjechać do góry. A to już takie przyjemne nie jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 (edytowane) A Pytanie jest jednak zupełnie inne. Po co ten rozmach? Do czego przy takim ośrodku ta niebotyczna "wydajność"? Z punktu widzenia ekonomii to stawianie tych gondoli w Szczyrku to trochę przerost formy nad treścią. Nie porównuj Bad Gastein ze Szczyrkiem ... Dokładnie .Te same odczucia . To już nie rozmach a gigantomania.S.N. w Alpach mają do dyspozycji teren położony na wysokości 1000- 3500m.np.m. a SON to 600-1200m.np.m. i nieporównywalnie mniejszy obszar od np. Pili (obok Aosty). Kibicuję żeby jak najmniej wyszło z planów TMR ,a najlepiej jakby sie ze SZczyrku zwinęli:applause:Tu ,,dolałem oliwy" ale takie jest moje zdanie. Czego bym oczekiwał. Innego ,mądrzejszego właściciela i budowy tylko 4 wyciagów kanapowych oraz nowego zaplecza gastronomicznego i sanitarnego.Nie zrobimy z Beskidów Alp zabudowując je gęsto wyciągami. Edytowane 24 Luty 2016 przez janek57 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 (edytowane) Jodek, tak jak napisałem wcześniej wszystkie kolejki będą miały taką samą przepustowość (2400os/h), niezależnie od typu. Faktyczna przepustowość i tak będzie niższa (do gondoli 10-osobowej rzadko wchodzi 10 osób, po przecież każdy chce jechać z kolegą/dziewczyną/rodziną itd. Oczywiście tamuje wejście, żeby nikt nie mógł jako ten dziesiąty wejść.są nowatorskie i genialne rozwiązania które powodują że wypełnienie gondoli jest bliskie 100% a gondola nie jest wielokrotnie zatrzymywana awaryjnie - nazywa sie to Easy Boarding ) - ja byłem w szoku jak to sprawnie działa...... A co psują klimat czy estetykę miejsca :wink:Staram się czytać ze zrozumieniem. Pytanie jest jednak zupełnie inne. Po co ten rozmach?Do czego przy takim ośrodku ta niebotyczna "wydajność"?Z punktu widzenia ekonomii to stawianie tych gondoli w Szczyrku to trochę przerost formy nad treścią.Nie porównuj Bad Gastein ze Szczyrkiem :smile:PozdrawiamPS Przesiadać się nie trzeba ale tylko raz, a jeżdżąc już później musisz za każdym razem ściągać deski żeby wjechać do góry. A to już takie przyjemne nie jest.Szczyrk ma jedne z najlepszych warunków naturalnych w Polsce do uprawiania narciarstwa , ludzi jest mało kwatery tanie bo to jest skansen - jak wejdą inwestycje - sytuacja się zmieni - zrobi sie tłoczno - trzeba o tym teraz mysleć a nie kiedy wszystko się zakorkuje, po rozbudowie ośrodka mówi się o ponad 40 km tras a pewnie nie będzie to koniec - wydajnośc jest potrzebna by nie było kolejek w miejscu gdzie będzie najwięcej narciarzy.Róznica między zatrzymującym się co chwila krzesłem o nominalnej wydajności 2400 a gondolą 3000 dodając do tego że krzesło będzie czesto stawać to jakieś 50%Wydajność ehh popatrz co się dzieje na perełce Szczyrku 4 osobowe krzesło już teraz jest zakorkowane (i czesto zatrzymywane) trzeba pogratulować obsłudze za podsypanie śniegu na samej górze ..... wysiadanie to mękka tam też powinna stanąc minimum 6 jak nie gondola ......Dokładnie .Te same odczucia . To już nie rozmach a gigantomania.S.N. w Alpach mają do dyspozycji teren położony na wysokości 1000- 3500m.np.m. a SON to 600-1200m.np.m. i nieporównywalnie mniejszy obszar od np. Pili (obok Aosty). Kibicuję żeby jak najmniej wyszło z planów TMR ,a najlepiej jakby sie ze SZczyrku zwinęli:applause:Tu ,,dolałem oliwy" ale takie jest moje zdanie. Czego bym oczekiwał. Innego ,mądrzejszego właściciela i budowy tylko 4 wyciagów kanapowych oraz nowego zaplecza gastronomicznego i sanitarnego.Nie zrobimy z Beskidów Alp zabudowując je gęsto wyciągami.no cóż każdy ma inne zdanie - postepu nie unikniesz wymuszą go ludzie, ja się z tego powodu cieszę blisko z Wawy do Szczyrku. Edytowane 24 Luty 2016 przez jodek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 A co psują klimat czy estetykę miejsca :wink: Staram się czytać ze zrozumieniem. Pytanie jest jednak zupełnie inne. Po co ten rozmach? Do czego przy takim ośrodku ta niebotyczna "wydajność"? Z punktu widzenia ekonomii to stawianie tych gondoli w Szczyrku to trochę przerost formy nad treścią. Nie porównuj Bad Gastein ze Szczyrkiem :smile: Pozdrawiam PS Przesiadać się nie trzeba ale tylko raz, a jeżdżąc już później musisz za każdym razem ściągać deski żeby wjechać do góry. A to już takie przyjemne nie jest. Piotr masz moje poparcie. Kto w Szczyrku nie jest na "co dzień", to tego nie zrozumie. Tam po prostu nie ma miejsca na tyle gondoli. Jedna i styknie (jak to się u nos godo). Reszta to kanapy i orczyki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 Tam nawet jedna to przerost formy nad treścią. Zamiast gondoli szybka szóstka np. w ilości sztuk dwie. Zamiast gondoli pieniądze przeznaczyć na nasnieżanie porządne co by można było zjechać do samego dołu, a nie z powrotem gondolą w dół. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 Tam nawet jedna to przerost formy nad treścią. Zamiast gondoli szybka szóstka np. w ilości sztuk dwie. Zamiast gondoli pieniądze przeznaczyć na nasnieżanie porządne co by można było zjechać do samego dołu, a nie z powrotem gondolą w dół. Dokładnie! Porządne nasnieżanie to podstawa.Po cholerę tyle wyciągów jak tras nie przybędzie. Byłem w styczniu dwa razy w SON.Moje zdanie o TMR.Mają narciarzy w głębokiej.... i traktują ich jako maszynkę do robienia pieniędzy. Okazało się ,że umieją dobrze gadac i mamić i niektórzy z Nas dali sie na to nabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 są nowatorskie i genialne rozwiązania które powodują że wypełnienie gondoli jest bliskie 100% a gondola nie jest wielokrotnie zatrzymywana awaryjnie - nazywa sie to Easy Boarding ) - ja byłem w szoku jak to sprawnie działa...... [ATTACH=CONFIG]28837[/ATTACH] Na Chopoku TMR zrobił Single Line. Niestety nie działa tak jak powinien W Szczyrku aż takich tłumów raczej nie będzie - 2000 faktycznej wydajności raczej wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 ...jak tras nie przybędzie. Tak jak pisaliśmy z Johnnym - brak nowych tras nie jest spowodowany skupieniu się na nowych wyciągach, ale naszym "prawem". Koszt wytyczenia nowej trasy (nawet z naśnieżaniem) jest dużo mniejszy od kosztu wyprzęganej kanapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 Poza tym po co ta nowa trasa? Wystarczy przeprofilować i poszerzyć Golgotę, zamiast robić jakiś durny łącznik dla słabiej jeżdżących. Dla bardziej wymagających jest Bieńkula. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 Obstawiam ze nowe trasy się pojawia ale za kilka lat. Na początku muszą obstawić wyciągami te istniejące, a do tego załatwić pozwolenia. Tapatalkiem z Lumii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 Poza tym po co ta nowa trasa? Wystarczy przeprofilować i poszerzyć Golgotę, zamiast robić jakiś durny łącznik dla słabiej jeżdżących. Dla bardziej wymagających jest Bieńkula. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Golgota musi zostać taka jaka jest (ewentualnie poszerzona). Nazwa zobowiązuje :wink: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 Poszerzenie raczej nie wystarczy dla słabiej jeżdżących. Ją trzeba delikatnie przeprofilować żeby się takie muldy i odsypy nie robiły, bo tutaj jest problem. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 Na Chopoku TMR zrobił Single Line. Niestety nie działa tak jak powinien Dlaczego ? Jak korzystałem z singla, to działał :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 Dlaczego ? Jak korzystałem z singla, to działał :smile: Czasami wchodzi ktoś tam, a i tak czeka na znajomego tuż przed wejściem na kanapę :angry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 Czasami wchodzi ktoś tam, a i tak czeka na znajomego tuż przed wejściem na kanapę :angry: No to fakt, zdażało się, ale takich ludzi się wyprzedzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 Obstawiam ze nowe trasy się pojawia ale za kilka lat. Na początku muszą obstawić wyciągami te istniejące, a do tego załatwić pozwolenia. Daje się zauważyć, że TMR w pierwszej kolejności buduje kolejki, a potem trasy. Na Chopoku dodali coś ostatnio, co prawda w większości trawersy. Na Łomnicy też powoli dodają warianty tras. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 No to fakt, zdażało się, ale takich ludzi się wyprzedzało. Tylko że czasami blokują wejście do bramek za którymi jest taśma -wtedy się nie da :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 Daje się zauważyć, że TMR w pierwszej kolejności buduje kolejki, a potem trasy. Na Chopoku dodali coś ostatnio, co prawda w większości trawersy. Na Łomnicy też powoli dodają warianty tras. W wywiadzie jaki udzielił nam prezes TMR wyraźnie zaznaczył, że w pierwszej kolejności będą budowane koleje i przy każdej z nich przynajmniej jedna trasa zostanie zmodernizowana, tzn. zostanie przeprofilowana, gdzie trzeba poszerzona, zostanie przygotowane naśnieżanie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi