janek57 Napisano 1 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2016 W tak krótkim czasie nie da się przygotować "7" do Hali Skrzyczeńskiej. Teraz czas na Golgotę, później pewnie Juliany i dopiero przestawią się w stronę Hali. Według prognoz to mrozy tylko do 07.01. TMR zawodzi mnie podejściem do naśnieżania i tylko trochę tłumaczy ich susza i niski stan wód.TMR wzudza u mnie więcej niechęci niż sympatii, ale to temat na inny wątek. A do Szczyrku zawitam już w poniedziałek 04. stycznia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 1 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2016 Miałem jechać do Szczyrku, ale padło jednak na Rohaće. Trochę szkoda... Relacja wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 Dwóch Króli na Golgocie. Siedzę zziębnięty z budowy wczoraj wieczorem, przykładam drewna co chwilę do pieca a tu sms: "A ty co w domu jutro siedzisz?" Staję od razu na równe nogi: mleko trzeba grzać, czosnku natrzeć, miodu więcej. Na jutro trzeba być gotowym do ścigania.Miał być COS, ale o 7,45 stało już wiele narciarzy w kolejce do kolejki, więc pozostał SON. I to był strzał w dziesiątkę: Warunki rewelacja, zazwyczaj pięć zjazdów i trzeba było zmienić trasę. Dziś dopiero zapach pieczonej kiełbaski zmusił nas do przejazdu na Suche:Tam już pomału zabiela się pozostała część "7"No ale szkoda takiej Golgoty, tylko wypite napoje przypominają o sobie: Przy okazji można sprawdzić jak przygotowania do otwarcia tras na Julianach.Do samego końca prujemy Golgotę, śnieg cały czas jak naturalny , Progressory świetnie trzymią, można cisnąć w dół ile się da, tym bardziej, że obsługa reguluje kolejką aby na trasie nie było tłoczno:[video=youtube;Nbnmb8Vv9qQ] Kolejny świetny dzień na nartach. Polecam Golgotę. 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 A tak wyglądały góry śniegu na Julianach dzień wcześniej czyli 5 stycznia trzeba mieć nadzieję, że śniegu starczy na pokrycie stoku, bo idzie odwilż i produkcja przez jakiś czas może nie być możliwa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 Tłumek niezły do tej Golgoty.. Ile się czeka..? Ta kiełbaska.. na Suchem.. Mniam. Już się nakręcam i na narty i na kiełbaskę.. Jeszcze 40 dni.. ;-) : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 7 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2016 wow... słowacka robota. Trzeba fotki na Chopok wysłać:biggrin: ILE ŚNIEGU NATURALNEGO:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 7 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2016 Dzisiaj otworzyli krótkiego Juliana i trasę nr 8 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 7 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2016 Król Julian... ;-) Kocham ten wyciąg i trasę koło niego... Od 40 lat tam jeżdżę... ;-) Zad ściska jak sobie pomyślę, że za rok go nie będzie... ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 7 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2016 Wiem, że Ty masz specyficzne podejście do tego tematu:smile: , ale dla większości to cudowna informacja. Może zostawią parę słupów, jako relikt przeszłości, tak zrobili na Chopoku nad Lukową stoi historyczny fragment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtaszek Napisano 7 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2016 A to Juliany też pod młotek idą?? Na pewno nie w tym roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 7 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2016 Tylko krótki Julian (nowa kanapa zastąpi wyciąg przy Golgocie i Krótkiego Juliana) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtaszek Napisano 7 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2016 Oo, nie wiedziałem, że Golgota to Krótki Julian. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 7 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2016 Golgoty (być może błędnie ) nie zaliczam do Julianów, więc w tym roku z Julianów na żyletki potną tylko krótkiego Juliana. Tak jak napisałem wcześniej - nowa 6-osobowa kanapa zastąpi dwa wyciągi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 7 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2016 Golgoty (być może błędnie ) nie zaliczam do Julianów, więc w tym roku z Julianów na żyletki potną tylko krótkiego Juliana. Tak jak napisałem wcześniej - nowa 6-osobowa kanapa zastąpi dwa wyciągi. Które wyciągi ? Czy będzie jedna kanapa z Soliska na szczyt krótkiego Juliana ? Jeżeli tak to bez sensu. Trasa nr 8 to podstawowa trasa dla uczących się i jakim cudem zjadą oni Golgotą ? Wiem, że ma być łatwy łącznik z prawej strony z Julianów do Soliska, ale to będzie chyba tylko dojazdówka a nie pełnoprawny stok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 7 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2016 Które wyciągi ? Czy będzie jedna kanapa z Soliska na szczyt krótkiego Juliana ? Tak Jeżeli tak to bez sensu. Tak Trasa nr 8 to podstawowa trasa dla uczących się i jakim cudem zjadą oni Golgotą ? Wiem, że ma być łatwy łącznik z prawej strony z Julianów do Soliska, ale to będzie chyba tylko dojazdówka a nie pełnoprawny stok. Chcą zrobić normalny stok, ale i tak wg mnie powinni zostawić wyciąg na Golgocie (kanapę można postawić tuż obok, po prawej stronie od orczyka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 7 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2016 Trochę szkoda... ! Rozumiem zastąpienie tych 2 równoległych Julianów kanapą. OK. Pasuje. Ale psucie tego krótkiego Julka to wtiopa. To ulubiony stok mamuś, paniuś i dzieci dla których duże Juliany są już zbyt trudne. Wplatanie tego poletka w jedną trasę z Golgotą to w ogóle kompletne nieporozumienie. Ten wyciąg powinien pozostać! Golgota, stok wielbiony przez amatorów wieczornej jazdy jest dostatecznie długi i wymagający dla większości narciarzy, nawet tych z wyczynową żyłką. Orczyk przy Golgocie też powinien zostać jako naturalna zapora dla słabeuszy by nie zrobić z tego stoku cmentarza lub urazówki. Nie wyobrażam sobie też wyciągu z peronem pośrednim, na którym będzie można wysiadać by zjechać Golgotą ale też wsiadać i jechać dalej by jeździć tylko na poletku przy krótkim Julku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 8 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2016 Jak Paniusie obok będą miały krzesło 6-osobowe podgrzewane i z bublinami, to na pewno nie wsiądą już na ten łorcyk. Z głównego krzesła na Julianach też będzie można zaliczyć "trasę krótkiego Juliana". Jeśli oznaczenia tras będą duże, wyraźne i ostrzegawcze, to rekreacyjna masa ominie Golgotę i pojedzie nową trasą na Solisko. TMR wie co robi. Ja bym im tylko podpowiadał aby Golgotę oznaczyli jako trasę Czarną, wtedy narciarze rekreacyjni nie będą tam się pchać na siłę. Golgota ma ponad 30% średniego nachylenia, chwilowego 46%, więc łapie się pod definicję trasy czarnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuwu09 Napisano 8 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2016 Jak Paniusie obok będą miały krzesło 6-osobowe podgrzewane i z bublinami, to na pewno nie wsiądą już na ten łorcyk. Z głównego krzesła na Julianach też będzie można zaliczyć "trasę krótkiego Juliana". Jeśli oznaczenia tras będą duże, wyraźne i ostrzegawcze, to rekreacyjna masa ominie Golgotę i pojedzie nową trasą na Solisko. TMR wie co robi. Ja bym im tylko podpowiadał aby Golgotę oznaczyli jako trasę Czarną, wtedy narciarze rekreacyjni nie będą tam się pchać na siłę. Golgota ma ponad 30% średniego nachylenia, chwilowego 46%, więc łapie się pod definicję trasy czarnej. No może masz i rację co do przedłużenia trasy nr 8 aż do Soliska. Ale odcinek obecnej 13 jest znacznie trudniejszy od obecnej 8. No a po połączeniu z Soliskiem 8 + 13 + nowa trasa możliwe, że będzie to jedna z najdłuższych tras SON. Czy wie ktoś ile to wyniesie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 9 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2016 Będzie zrobiona nowa łatwa trasa od strony ul. Salmopolskiej. Było już o tym. Mnie jednak chodzi o to by ten łorcyk pozostał jako wyciąg obsługujący tylko tę trasę tak jak jest. Tak jest jakieś 500m zjazdu i jest to wystarczająca długość trasy dla rekreacji, pokręcenia bączków na wypłaszczeniu itd.. Dzieciaki b. lubią ten stoczek. Moja żona, skądinąd dobra narciarka też to miejsce lubi, nawet pomimo orczyka, za którymi nie przepada. Tu jest na tyle płasko, że jazda łorcykiem nie męczy tak jak np na Golgocie czy w Czyrnej. Ten jeden bym zostawił. Kanapa idąca z Soliska na Pośredni może go "wziąć" górą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bozon Napisano 13 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2016 Strasznie słabo wygląda to śnieżenie, wygląda na to, że nie mają wody... Pozostaje nadzieja na naturalny śnieg. Pięknie byłoby zaliczyć ostatni Szczyrk przed zmianami. Orientuje się może ktoś czy oprócz wyciągów planowane są zbiorniki retencyjne do śnieżenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 13 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2016 Strasznie słabo wygląda to śnieżenie, wygląda na to, że nie mają wody... Pozostaje nadzieja na naturalny śnieg. Pięknie byłoby zaliczyć ostatni Szczyrk przed zmianami. Orientuje się może ktoś czy oprócz wyciągów planowane są zbiorniki retencyjne do śnieżenia? Na Hali Skrzyczeńskiej ma powstać zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 15 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2016 Czy ma ktoś info czy trasa nr 7 powyżej Suchego będzie czynna w ten weekend ? Na stronie SON cisza, ale może chcą nam zrobić niespodziankę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 15 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2016 Na Hali Skrzyczeńskiej ma powstać zbiornik. Szkoda ,że dopiero teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fundu Napisano 16 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2016 Właśnie dzwoniłem, bo też mnie to "męczy" już od paru dni i sprawdzam non stop stronkę. Wpierw Pani oficjalnie zakomunikowała, że tylko dolny odcinek ale później nagle dostała informację, że prawdopodobnie dzisiaj otworzą - mam dzwonić za godzinę Czy ma ktoś info czy trasa nr 7 powyżej Suchego będzie czynna w ten weekend ? Na stronie SON cisza, ale może chcą nam zrobić niespodziankę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofer30 Napisano 16 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2016 Ja poproszę o otwarcie całej czwórki całej siódemki i dwójki na odcinku małe skrzyczne - hala skrzyczeńska jutro jestem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi