MB Napisano 16 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2015 :wink: :tongue: a to moja ulubiona knajpa ciekawe czy pracuje tam kelner którego razem z SB "uczyliśmy" polskiego :applause: wypytywał o różne nazwy po polsku,typu kurczak,herbata, itp. kiedy pod słyszał nasz komentarz na temat pewnej dziewczyny a brzmiało to po męsku "zdrowa dupa" ów kelner zapisał to i zapytał co to znaczymy mu powiedzieliśmy "beautiful woman" :stupid::biggrin: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 16 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2015 :wink: :tongue: kiedy pod słyszał nasz komentarz na temat pewnej dziewczyny a brzmiało to po męsku "zdrowa dupa" ów kelner zapisał to i zapytał co to znaczymy mu powiedzieliśmy "beautiful woman" :stupid::biggrin: Nie ściemniaj, powiedziałeś mu "zdrowa sucz" :stupid::biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 16 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2015 Nie ściemniaj, powiedziałeś mu "zdrowa sucz" :stupid::biggrin: cosik mi nie pasowało :stupid: potem sobie przypomniałem,ale nie chciało mi się edytować postu :cheerful: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 16 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2015 cosik mi nie pasowało :stupid: potem sobie przypomniałem,ale nie chciało mi się edytować postu :cheerful: Tak, czy siak, od tamtej pory na pewno zdarzyło się mu przynajmniej raz z "liścia" dostać :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 16 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2015 Bona tarda. I już po nartowaniu,został mi się ino skipas:cool:: Możecie wszyscy przyjeżdżać w ciemno,śniegu nie braknie.Dzisiaj od rana sypało pięknie,tak że jazda była po świeżym puchu. Nawet między kujokami:biggrin: 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 16 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2015 Późnym popołudniem troszkę się przejaśniło i nawet wyszło słońce. Miasteczko El Tarter w dolinie; Ale koło piątej znowu zaczęło sypać.Według prognozy dwa dni mają być słoneczne,a potem cały tydzień opady śniegu. Strona ośrodka; http://www.grandvalira.com/ 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 16 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2015 Mieszkamy w miasteczku Soldeu w hotelu Piolets & Spa ;http://www.ahotels.com/hoteles/piolets/ Hotel znajduje się zaraz koło kolejki gondolowej,jakieś 50-70 m.Dojazd na nartach praktycznie pod sam hotel. Hotel; Widok z naszego okna; W hotelu jest mały basen,jakuzi,i dwie sauny;sucha i mokra.Wstęp do tego przybytku dodatkowo płatny-3 euro za wejście.Warto. Internet hula nieźle,wi-fi działa w pokojach. Warto pamiętać że Księstwo Andora nie należy do Uni Europejskiej,a więc rozmowy komórkowe są bardzo drogie;5 złotych za minutę rozmowy z Polską.I niestety działa tu jedyny słuszny operator Mobiland,żadnej innej sieci,czy to francuskiej,czy hiszpańskiej nie złapiecie. Dlatego warto mieć jakiś wirtualny numer internetowy pozwalający obniżyć koszty rozmów.Ja korzystam z tego serwisu; https://fcn.pl/ A na telefonie,oczywiście z androidem mam tą aplikację; https://play.google.com/store/apps/details?id=com.csipsimple&hl=pl Jak jest szybkie wi-fi działa to rewelacyjnie,minuta rozmowy z całym światem kosztuje 4-6 groszy.Polecam,przyda się wszędzie.A zaoszczędzoną kasę można wydać na nasze ukochane NARTY:biggrin: 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 16 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2015 Przez moment wydawało mi się,że to ja sam "we własnej osobistej postaci" stoję pod tym "kujokiem".:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 16 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2015 (edytowane) Kurtka ta sama, tylko narty trochę inne.:biggrin: A w Soldeu dalej sypie: Zrobiło się bardzo bajkowo,ale niestety czas się pakować,jutro powrót. Bona nit Edytowane 16 Styczeń 2015 przez piter100 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 16 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2015 Andora ? La Molina ? Sierra ? Czy Dolina Aosty ? Dobre mam identyczne plany He he he. I ja podobnie kombinuję! :wink: Na Andorkę zerkam łakomym okiem. Aosta też kusi. Sierrę zaliczyłem w ubiegłym sezonie. Przemknęła mi też myśl o Maso Corto. A może stare dobre Ski Amade? Ale Andorra ciągnie! : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arbiter Napisano 17 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2015 Będąc w Andorze warto z regionu Grandvalra udać się do tego drugiego czy nie zawracać sobie głowy ? Czytałem ze jest możliwość zakupu karnetu laczonego I jak z komunikacją pomiędzy ośrodkami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 17 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2015 Będąc w Andorze warto z regionu Grandvalra udać się do tego drugiego czy nie zawracać sobie głowy ? Czytałem ze jest możliwość zakupu karnetu laczonego I jak z komunikacją pomiędzy ośrodkami ? Nie byłem,bo się nie udało.Pomińmy szczegóły.Jedno jest pewne,żałuję. Komunikacji bezpośredniej nie ma.Trzeba z Grandvalira jechać do stolicy czyli Andorra la Vella, i tam się przesiąść. Można też wypożyczyć samochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 17 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2015 Panowie, jaki termin jest najlepszym terminem w tamte strony? Planujemy coroczny wyjazd właśnie w tamtym kierunku, około stycznia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arbiter Napisano 17 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2015 Panowie, jaki termin jest najlepszym terminem w tamte strony? Planujemy coroczny wyjazd właśnie w tamtym kierunku, około stycznia. Jak na mój rozum styczeń właśnie trwa i zbliża się do końca więc pytasz czy jechać dziś ? czy za parę dni ? różnicy nie widzę a pogoda widoczna na stronie ośrodka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 17 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2015 Chodzi o przyszły sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 17 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2015 Ja byłem właśnie w styczniu. Warunki były,może nie perfekcyjne ale doskonałe. Trasa FIS nie była otwarta i jeszcze czarna w stronę Encamp a tak to właściwie cała reszta była czynna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arbiter Napisano 17 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2015 A w termach Caldea był ktoś ? Warto się tam wybrać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 20 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2015 Będąc w Andorze warto z regionu Grandvalra udać się do tego drugiego czy nie zawracać sobie głowy ? Czytałem ze jest możliwość zakupu karnetu laczonego I jak z komunikacją pomiędzy ośrodkami ? Cześć,oczywiście jest karnet łączony,ale; Jeśli będziesz pierwszy raz w Andorze,to nie warto.Grandvalira jest tak duża że przez tydzień na pewno nie można się nudzić.Gwarantuję że jeszcze w ostatni dzień jazdy będziesz odkrywał trasy na których jeszcze nie jeździłeś.Oczywiście do Vallnord można dojechać busami,ale potrwa to conajmniej godzinę.Poza tym na ośrodek Vallnord składają się trzy ośrodki;Arinsal i Pal które są połączone wyciągami,a trzeci Arcalis jest trochę dalej i trzeba dojechać skibusem z La Massany. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 20 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2015 Piter, czyli jakby co to do Andorki można spokojnie walić bez żadnego ryzyka? Warun jest jak trzeba? Z Twojej relacji tak właśnie wynika. A chodzi mi ta Andora po głowie niesamowicie! : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 20 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2015 A w termach Caldea był ktoś ? Warto się tam wybrać ? Oczywiście http://www.caldea.com/es Centrum Caldea zlokalizowane jest w stolicy Andory; Andora la Vella,a w zasadzie w parafii Les Escalades-Engordany do którego dochodzimy główną aleją handlową stolicy Avinguda Meritxel. Caldea,którego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa "caldae"czyli termy,to coś w rodzaju futurystycznego akwaparku,zbudowanego w miejscu,gdzie od wieków wypływały z ziemi źróda wód siarkowych,osiągających temperaturę 70 stopni Celcjusza.Jest największym tego typu ośrodkiem w południowej Europie.Służy celom zarówno rekraacyjnym,jak i zdrowotnym:wody leczą reumatyzm i choroby skóry. Termy Caldea: 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 20 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2015 Będąc na nartach,warto poświęcić choć jedno popołudnie na wizytę w stolicy Andory;Andora la Vella.Z miasteczka w którym mieszkaliśmy:Soldeu ,praktycznie co 15 minut kursowały autobusy.Koszt pzejazdu to 3.30 euro w jedną stronę. Główną ulicą handlową jest Avinguda Meritxel,kończąca się już na terenie parafii Escaldes-Engonary jako Avinguda Carlemany.Przy niej stoją największe domy towarowe:Escale,HiperAndorra,i parę innych.Są także liczne perfumerie,luksususowe sklepy z obuwiem,odzieżą,biżuterią i elektroniką. Jest naprawdę elegancko: W oddali Caldea: I świetne knajpy: 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 20 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2015 Piter, czyli jakby co to do Andorki można spokojnie walić bez żadnego ryzyka? Warun jest jak trzeba? Z Twojej relacji tak właśnie wynika. A chodzi mi ta Andora po głowie niesamowicie! : Warto,warto Możesz jechać w ciemno,będziesz zadowolony.W dniu naszego wyjazdu było tak: 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 20 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2015 (edytowane) Andora-kraina szcześliwych ludzi,plasuje się w europejskiej czołówce pod względem dochodu na głowę mieszkańca(nie ma podadków od dochodów),długości życia i poziomu bezpieczeństwa.W Andorze nie istnieje bezrobocie,ale jeśli imigrant nie znajdzie pracy w ciągu kilku tygodni,musi opuścić terytorium kraju.Andora pozwala natomiast na osiedlanie się cudzoziemcą,posiadającym zasoby finansowe.Należy mieć w centralnym banku konto na sumę 24000E oraz ałożyć zaświadczenie,że posiada się środki na utrzymanie bez konieczności podejmowania pracy w Andorze.Potrrzebne jest zaświadczenie o niekaralności. Cudzoziemcowi wolno kupić nieruchomość do 1000 m2 powierzchni,lub jedno mieszkanie. Próby wprowadzenia podatków bezpośrednich poprzez poprzednie rządy kończyły się ich dymisją.:eek: Statystyczny mieszkaniec Andory jest wyznania rzymskokatolickiego i mówi po katalońsku. Nie jest łatwo być Andorczykiem,cudzoziemcy mieszkający tutaj,mogą ubiegać się o status obywatela po 20 latach pobytu,zrzekając się obywatelstwa kraju pochodzenia.Dzieci obcokrajowców urodzone w Andorze mogą otrzymać obywatelstwo po ukończeniu 18 roku życia,jeśli mieszkay tam przez cay czas. Jacy mądrzy ludzie...SZACUN Edytowane 20 Styczeń 2015 przez piter100 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 20 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2015 (edytowane) Andorę według legendy założył władca Franków,cesarz Karol Wielki w roku 805,nadając mieszkańcom tych ziem Kartę Zasiedlenia(Carta Pobla) w zamian za ich pomoc w walce z Saracenami.Jest to odzwierciedlene w hymnie Andorry: "Karol Wielki,mój ojciec,Wyzwolił mnie od Arabów" Warto poczytać: http://pl.wikipedia.org/wiki/Andora Edytowane 20 Styczeń 2015 przez piter100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 20 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2015 Też mnie korci pojechać ponartować do Andory i przy okazji skoczyć na mecz FC B.. Mam pytanie z jakiego biura a może prywatnie ogarniacie ten wyjazd?Jakie koszty co z transportem "lotniskowym" i "ski-busowym"? Sorki za taka zbitke pytań ale teraz nie za bardzo mam czas szperać w necie. Z góry dzieki i pozdro.: U mnie jak zwykle było inaczej niż u większości znajomych,którzy pół roku wcześniej wykupują sobie pobyt w jakimś kurorcie alpejskim,i jarają się jak to będzie zajebiście:biggrin:,a tydzień przed wyjazdem modlą się żeby spadł śnieg.:sorrow:Może jakbym miał inną sytuację życiową robiłbym tak samo ale jest inaczej;muszę czekać do końca.Z reguły to się opłaca....: Mieliśmy jechać tradycyjnie w Dolomity,ale żona stwierdziła:K...wa ,po raz 30 w to samo miejsce i znowu Narty:eek:....może jakaś Tajlandia,albo inne tropiki.:biggrin: Ale jestem twardy...ZIMA to NARTY i KONIEC!!! Skończyło się na tym że: Impreza wykupiona w piątek,czyli dzień przed wylotem.Last Minut.Koszt to 2290- w Hotelu Piolets $Spa;śniadnia i obiadokolacje. Wylot z W-wy,Okęcie o 14:40 Alpy po drodze: ....Barcelona o 18..Rezydentka...Autokar...3 godziny do Andory i o 22:15 jesteśmy w hotelu... Powitano nas nieźle: A dalej to już nudy....Słońce i Śnieg :biggrin: Naprawdę warto tu przyjechać,ja wrócę napewno.... Pozdrawiam 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi