pawel_br Napisano 13 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2012 Nie wiem czy nie było tego info na forum ale wrzucam dla pewności: odcinek od granicy do Ostravy od 1.01.2012 jest bezpłatny www.skionline.pl/stacje/?co=samochod&co2=teksty&id_newsa=132 Odpadają więc wątpliwości czy "knedle" nie będa kasowały przed Shelem w Antosovicach. Nie ma potrzeby kupowania winietek w PL drożej. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 13 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2012 zawsze był.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 14 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2012 teoretycznie.... ja tam zawsze winietke w PL kupowałem. Tak na marginesie tanie te autostrady mają... w PL marzenie żeby była taka cena za cały rok jeżdżenia po autostradach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 23 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2012 Witam! Podpinam się pod ten wątek i mam pytanko odnośnie zakupu winetek na tym Shelu u knedli, czy za winetki przyjmują kartą? Kiedyś, na stacjach brali tylko w koronach i to cashem, więc kupowałem u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 23 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2012 Witam! Podpinam się pod ten wątek i mam pytanko odnośnie zakupu winetek na tym Shelu u knedli, czy za winetki przyjmują kartą? Kiedyś, na stacjach brali tylko w koronach i to cashem, więc kupowałem u nas. Tak nie ma juz z tym problemu. Ja ostatnio kupowałem winietkę i zapłaciłem kartą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 23 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2012 Dzięki Jacku! A przy okazji a Austrię też nabywałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 25 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2012 Podbijam temat, by się dowiedzieć czy ktoś kupował na opisywanej stacji Shela również winietkę na Austrię? Z góry dziekuje za odpowiedź.:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_br Napisano 25 Styczeń 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2012 Podbijam temat, by się dowiedzieć czy ktoś kupował na opisywanej stacji Shela również winietkę na Austrię? Z góry dziekuje za odpowiedź.:smile: Raczej nie ma sensu kupować winiety na Austrie w Czechach. Lepiej kupić na stacji przed wjazdem na autostrade w Austrii (są przynajmniej 2 lub 3 stacje) lub na granicy w Mikulowie - w knajpie przed samym wjazdem na austriacką stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 25 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2012 Fajnie, tylko ja jeżdżę przez Breclav i nie pamietam, czy przed autobaną jest stacja benzynowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WIND Napisano 25 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2012 Raczej nie ma sensu kupować winiety na Austrie w Czechach. Lepiej kupić na stacji przed wjazdem na autostrade w Austrii (są przynajmniej 2 lub 3 stacje) lub na granicy w Mikulowie - w knajpie przed samym wjazdem na austriacką stronę. Jakby to miało jakąś różnicę. Cena taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 25 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2012 Stacja benzynowa jest przed samym wjazdem na autostradę przed Wiedniem, jak jedziesz przez Breclav to dojeżdżasz do krzyżówki z drogą z Brna (Mikulova) i po kilku kilometrach masz po prawej duża stację OMV - taką stosunkowo nową, a ze 3km dalej jest już autostrada. Jak coś to warto się tam też przytankować bo na autostradach jest już znacznie drożej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_br Napisano 25 Styczeń 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2012 Jakby to miało jakąś różnicę. Cena taka sama. Gdyby była taka sama to oczywiście że nie ma różnicy. Ale pewnie podobnie jak w Polsce knedle sprzedają to w swoich "wyższych" cenach albo z wyjątkowo "atrakcyjnym" kursem EUR/CZK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 25 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2012 Gdyby była taka sama to oczywiście że nie ma różnicy. Ale pewnie podobnie jak w Polsce knedle sprzedają to w swoich "wyższych" cenach albo z wyjątkowo "atrakcyjnym" kursem EUR/CZK I tu trafiłeś w samo sedno. Ja ich lubię, w szczególności ich piwko, ale dlaczego mają zarabiać na "jedynie słusznym kursie ich waluty".:biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WIND Napisano 25 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2012 (edytowane) Gdyby była taka sama to oczywiście że nie ma różnicy. Ale pewnie podobnie jak w Polsce knedle sprzedają to w swoich "wyższych" cenach albo z wyjątkowo "atrakcyjnym" kursem EUR/CZK Co do kursu to nie wiem lecz np w niemczech winieta austriacka kosztuje dokładnie tyle samo co w austrii. Edytowane 25 Styczeń 2012 przez WIND Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galdon Napisano 2 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2012 Witam Jaka jest różnica zakupu winietki w Polsce a Czechach czy Austrii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 2 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2012 (edytowane) Witam Jaka jest różnica zakupu winietki w Polsce a Czechach czy Austrii Ceny winiet kupowane w odp. kraju masz tu: http://www.skionline.pl/stacje/?co=samochod&co2=teksty&id_newsa=133 http://www.skionline.pl/stacje/?co=samochod&co2=teksty&id_newsa=132 czyli te najczęściej kupowane (10 dni): Austria - 8 Euro - ok. 34 złote Czechy - 310 Ksc - ok. 53 złote w PZMot http://www.pzmtravel.com.pl/informacja-o-oplatach-drogowych.html Austria - 50 zł Czechy - 70 zł. Chyba tak samo będzie w przygranicznych kantorach - czyli ok. 35-45% (no tak!) różnicy. Podejrzewam też, że podobne relacje mogą być odn. zakupu austriackich winietek w Czechach. Z jednej strony wychodzi kilkanaście zł. na jednej winietce, razem ok. 33 zł (wg dzis. kursu) Czy to dużo czy niedużo - to już indywidualna ocena, czy opłaca się stanąć ten jeden raz więcej Przy jednorazowym wyskoku, może drobiazg ale pomnożony prze wiele wyjazdów - jakaś kwota się robi - to ta druga strona. Ja kupowałem na ogół we właściwym kraju (taniej), na granicach Austriacy chyba zawsze mają budynek/barak ÖAMTC otwarty 24h, z Czechami bywa różnie - w drodze na Ostrawę na początku jest stacja, od Cieszyna nie, trzeba zjechać albo ryzykować Na Słowacji są przynajmniej 3 stacje przed autostradą. Chwilowo problem winiety austriackiej rozwiązałem najwygodniej, czyli kupując roczną, inne kupuję "mesaćne":) Edytowane 2 Luty 2012 przez gajowy01 ÖAMTC 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszek42 Napisano 7 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2012 Witam, w nocy 28.01.2012r. miałem okazję skorzystać z usług pierwszej stacji Shella na autostradzie D1, gdzie zakupiłem winietkę na Czechy za gotówkę. "Bardzo Miła Pani" w okienku miała problem z wydaniem z 400 Koron. Musiałem dobrze pogrzebać w zakamarkach portfela za drobnymi, żeby transakcja doszła do skutku. Kolejni szczęśliwcy z Polski jadący w Alpy podchodząc do okienka byli ten sam problem... Wniosek nasuwa się sam: w nocy u naszych sąsiadów warto mięć gotówkę i to wyliczoną. Może ja trafiłem na okres, że przed nami na tej stacji pojawił się tłum podróżujących na południe Europy i wszyscy jechali przez Chałupki, choć zbyt dużego ruchu na trasie nie było. W Austrii winietę kupuję w knajpce B7 na granicy lub na stacji OMV w miejscowości Schrick - cena 8 Euro, oba punkty czynne 24h, paliwo jest ciut tańsze niż na autostradzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 7 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2012 (edytowane) z Czechami bywa różnie - w drodze na Ostrawę na początku jest stacja, od Cieszyna nie, trzeba zjechać albo ryzykować W Czeskim Cieszynie zaraz za mostem granicznym jest stacja Slovnaftu, wystarczy na rondku zjechać trochę w bok: http://maps.google.com/maps/place?cid=5284734962300875292&q=stacja+benzynowa+Czeski+Cieszyn&hl=pl&ie=UTF8&ll=49.827352999999995,18.425445999999997&spn=0.00022099999999999998,0.000343&t=m&z=12&vpsrc=0 Edytowane 7 Luty 2012 przez Chris_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszek42 Napisano 8 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2012 Ostatnim razem jak jechałem przez Cieszyn to ta stacja była czynna w godzinach 6.00-22.00. Jeśli coś się zmieniło to proszę o info. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 11 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2012 Ostatnim razem jak jechałem przez Cieszyn to ta stacja była czynna w godzinach 6.00-22.00. Jeśli coś się zmieniło to proszę o info. Pozdrawiam Nic sie nie zmieniło, dzisiaj pytałem na stacji o godziny otwarcia i faktycznie zamykają o godz. 22-giej. Natomiast odkryłem, że przy samym rondku, o którym pisałem poprzednio, jest taki lokalny mini-market i tam też sprzedają winiety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 25 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Czerwiec 2012 Natomiast odkryłem, że przy samym rondku, o którym pisałem poprzednio, jest taki lokalny mini-market i tam też sprzedają winiety. Jadąc do Chorwacji miałem możliwość przetestować ten market. Specjalizuje się głównie w alkoholach, winiety są, ale nie przyjmują płatności karta płatniczą, więc przeprosiłem się z pobliską stacją Slovnaftu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bravo1 Napisano 1 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2013 Odświeżam post Czy D1 dalej jest bezpłatna od granicy do Ostrawy? Gdzie kupujecie winietki wjeżdżając do Czech z A1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati.jnk Napisano 1 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2013 Winietę kupujesz na stacji Shell bezpośrednio za granicą Polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszek42 Napisano 1 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2013 Witam, W styczniu jechałem A1-D1, winietę tym razem bez problemu z drobnymi kupiłem na pierwszej stacji Shell. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 1 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2013 Odcinek od granicy Pl do końcowych granic admnistracyjnych Ostrawy (na autostradzie) jest wolny od opłat. Potwierdzam, że winietę kupuje sie na stacji Shella, płacić można kartą a siku za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi