Aldok63 Napisano 2 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2012 Czy dojdzie do "okrągłego stołu" w sprawie Siedmiu Dolin w Beskidzie Sądeckim w Małopolsce? Do prokuratury trafiło już doniesienie na strategicznego inwestora. http://polskalokalna.pl/wiadomosci/malopolskie/news/spor-o-pierwsza-w-polsce-narciarska-hustawke,1741635,219 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
John Napisano 2 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2012 Czy dojdzie do "okrągłego stołu" w sprawie Siedmiu Dolin w Beskidzie Sądeckim w Małopolsce? Do prokuratury trafiło już doniesienie na strategicznego inwestora. http://polskalokalna.pl/wiadomosci/malopolskie/news/spor-o-pierwsza-w-polsce-narciarska-hustawke,1741635,219 Mocno trzymam kciuki, bo grupa ludzi stojących za tym projektem może w końcu coś ruszy... Wszak... inni już raz pokazali, że gospodarka centralna jest po prostu słaba: http://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperyment_sądecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 3 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2012 Pamiętam jak na deptaku w Krynicy stał wagonik gondli. Myslałem wówczas- kiedy toto ruszy. Po dwóch czy trzech latach juz jeżdziłem pierwszym odcinkiem. Kolej chodzi juz od 1997r- na jesieni będzie 15lat!!! Wyciety las pod pierwszy odcinek z Krynicy juz zarósł! O 7 dolinach słyszę juz od co najmniej od 6 lat. I co? A no nic! Czy to się kiedyś uda? Może w ograniczonym zakresie ( jak gondola w Krynicy). Co się zaś tyczy ochrony środowiska, to mam takie spostrzeżenia. Wcześniej jak była tylko kolej gondolowa, na śniegu widać było ślady zwierząt. Po zabudowaniu szczytu i dołu Jaworzyny , wybudowaniu tras od południowej strony, sladów na śniegu juz nie ma. Zwierzyna się wyniosła. Szkoda, ale czyzby zwierzyna była ważniejsza od człowieka? Dla mnie nie! Ale gdyby ktoś np. chciał wybudować pole golfowe na Jaworzynie, byłbym przeciwny. Golf mnie nie pociąga, odwrotnie niz narty. Ale są tacy którym narty przysłowiowo "wiszą", no i mamy to co mamy (patrz pan B. na Gubałówce). A propos. Chciałby poznać kogoś kto widział niedżwiedzia w okolicy Jaworzyny! Tych białych na deptaku proszę nie liczyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 3 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2012 Jestem za budową, ale obawiam się, że przy obecnych słabiutkich zimach w naszych górach projekt ten nie znajdzie finansowania. Żaden bank może nie być zainteresowany takim ryzykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Honza Napisano 3 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2012 A ja myślę, że lepiej by połączyli Jaworzynę i Słotwiny na początek. Na północ od Słotwin nie widzę jakiś rewelacyjnych terenów. Myślę że takie 7 dolin to trochę przerost formy jak na Beskid Sądecki. Już teraz Jaworzyna jest oblegana tylko przez kilka dni w roku. Na Słotwinach nie ma tłoku nawet przed Sylwestrem. A w dwóch dolinach to przejazd na nartach ze Szczawnika do Wierchomli i spowrotem jest możliwy przez krótką część sezonu. Dodatkowo szykuje się stacja narciarska Kicarz w Piwnicznej i jest jeszcze Tylicz-Ski. Za to dojazd z centralnej Polski jest jak na razie okropny i nic nie wskazuje na szybką poprawę. Jestem w tym regionie co roku od kilkunastu lat na nartach. Dla mnie jak działa cała Jaworzyna to nie ma lepszej górki w Polsce. Na Słotwinach jestem jak się na Jaworzynie nie da normalnie jeździć. Do Dwóch Dolin wpadam raz na jakiś czas. Dla mnie ośrodek fajny tylko w części środkowej (czyli tej która rzadko działa) reszta po jednym dniu się nudzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
John Napisano 4 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2012 Za to dojazd z centralnej Polski jest jak na razie okropny i nic nie wskazuje na szybką poprawę. Jestem w tym regionie co roku od kilkunastu lat na nartach. Dla mnie jak działa cała Jaworzyna to nie ma lepszej górki w Polsce. Ponieważ nasi wykwalifikowani urbaniści (pożal się panie boże) odsunęli chyba na 10 lat budowę drogi ekspresowej z Brzeska do Nowego Sącza. Cały czas miasto NS, które się pięknie rozwija również dzięki prywatnym inwestycjom nie posiada porządnego tranzytu. To taki prezencik od Warszawy, co by w Nowym Sączu nie myśleli, że są tacy fajni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 4 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2012 A ja myślę, że lepiej by połączyli Jaworzynę i Słotwiny na początek. Na północ od Słotwin nie widzę jakiś rewelacyjnych terenów. Myślę że takie 7 dolin to trochę przerost formy jak na Beskid Sądecki. Już teraz Jaworzyna jest oblegana tylko przez kilka dni w roku. Na Słotwinach nie ma tłoku nawet przed Sylwestrem. A w dwóch dolinach to przejazd na nartach ze Szczawnika do Wierchomli i spowrotem jest możliwy przez krótką część sezonu. Dodatkowo szykuje się stacja narciarska Kicarz w Piwnicznej i jest jeszcze Tylicz-Ski. Za to dojazd z centralnej Polski jest jak na razie okropny i nic nie wskazuje na szybką poprawę. Jestem w tym regionie co roku od kilkunastu lat na nartach. Dla mnie jak działa cała Jaworzyna to nie ma lepszej górki w Polsce. Na Słotwinach jestem jak się na Jaworzynie nie da normalnie jeździć. Do Dwóch Dolin wpadam raz na jakiś czas. Dla mnie ośrodek fajny tylko w części środkowej (czyli tej która rzadko działa) reszta po jednym dniu się nudzi. Ale Słotwiny były kiedyś połączone z Jaworzyną. Południowy stok nie umożliwiał jazdy. Wyciąg chyba rozebrali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Honza Napisano 4 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2012 Ale Słotwiny były kiedyś połączone z Jaworzyną. Południowy stok nie umożliwiał jazdy. Wyciąg chyba rozebrali. Tak wyciąg rozebrali. Był ostatni raz uruchomiony w roku 2000. Wiem, że o tą trasę starało się kilka osób, ale nikt nie dogadał się z właścicielami. Szkoda, bo to jest dosyć łatwa górka i takiej górki na Jaworzynie brakuje. Najbardziej logiczne byłoby przyłączenie jej do Azotów lub Jaworzyny. Jednak mi się wydaje, że ani Jaworzyna, ani Azoty nie są takim połączeniem zainteresowani. Tak, więc podejrzewam, że projekt 7 dolin ma przeciwników nie tylko wśród ekologów. Ponieważ nasi wykwalifikowani urbaniści (pożal się panie boże) odsunęli chyba na 10 lat budowę drogi ekspresowej z Brzeska do Nowego Sącza. Cały czas miasto NS, które się pięknie rozwija również dzięki prywatnym inwestycjom nie posiada porządnego tranzytu. To taki prezencik od Warszawy, co by w Nowym Sączu nie myśleli, że są tacy fajni. Nigdy nie było tematu prawdziwej ekspresówki do NS. Był temat przejęcia środków z skłóconej Beskidzkiej Drogi Integracyjnej (Kraków – Wadowice – B-B). Ostatnio mówiło się o zwiększeniu przepustowości trasy przez dodanie pasów do wyprzedzania w newralgicznych miejscach. Jednak teraz nie ma kasy nawet na potrzebniejsze drogi niż trasa Brzesko – NS (np. S-7 na północ od Krakowa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szew137 Napisano 3 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2012 Coś ruszyło ostatnio z tym projektem http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/500184,muszyna-tnie-plany-budowy-tras-narciarskich,id,t.html. Gdyby doszło do realizacji nowego, okrojonego projektu Siedmiu Dolin to i tak byłby to największy polski ośrodek narciarski. Na dzień dzisiejszy jest to 24 km a jeszcze trasy które by połączyły te dwa ośrodki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 3 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2012 (edytowane) Coś ruszyło ostatnio z tym projektem http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/500184,muszyna-tnie-plany-budowy-tras-narciarskich,id,t.html. Gdyby doszło do realizacji nowego, okrojonego projektu Siedmiu Dolin to i tak byłby to największy polski ośrodek narciarski. Na dzień dzisiejszy jest to 24 km a jeszcze trasy które by połączyły te dwa ośrodki. Zero konkretów:( ale dobrze, że strony szukają kompromisu. Na marginesie to ciekawe jak ten okrojony plan wygląda. Stronka chyba dawno nie aktualizowana:frown:: Myślę, że skrajne stację to będą Wierchomla i Słotwiny. Wszystkie inne muszą powstać, gdyż byłaby przerwa w komunikacji pomiędzy dolinami. Mapka poglądowa--->http://www.siedemdolin.pl/att/RYS_04_small.jpg Edytowane 3 Luty 2012 przez fanatyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi