Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

26.12.2011 ski tury na Pilsku :)

Rekomendowane odpowiedzi

w drugi Dzien Swiat, wraz z kolega Tomassonem, postanowilismy troche pospacerowac po gorach i udalismy sie na szczyt Pilska, liczac, ze przy okazji uda nam sie zjechac cos fajnego :)

start o 8:30 z Soliska, chwile po 10 bylismy na Miziowej, szlismy przez Buczyne, Płaj, dalej niebieska 6. Po przerwie atak na szczyt, przez Kopiec. Przed 12 bylismy na gorze, tam odpoczynek, aby oslonic sie od wiatru, skorzystalismy z 2 choinek :) herbatka, czekolada, czas odpiac foki i na dol. ruszylismy w kierunku Kopca, niestety widocznosc bardzo slabiutka, wiec troche na orientacje pojechalismy. plan byl by dojechac na Kopiec i ruszysc spowrotem na szczyt, by zjechac 9ka... niestety, w tych chmurach wyjechalismy za nisko i zbyt na prawo od Kopca - ale nie ma tego zlego.... :)

Poczatek zjazdu fatalny, malo sniegu ( na szczycie bylo ok 70 cm) wiec walka z kosowka...ale pokilkuset metrach bylo juz ok, w lesie bardzo przyjemnie, udalo nam sie jedna calkiem fajna linie zrobic, po ktorej wylecielismy jakies 100 metrow pod czarownica :) szybka decyzja - narty na plecy i idziemy po skakac. Bylo calkiem ok, bo ladowanie, mimo ze plaskie to bylo miekkie. pobawilismy sie okolo godzinki i przed 14 znowu poszlismy odpoczac do schroniska. liczylismy na transport skuterem na szyczt, jednak sie nie doczekalismy...

ok 1430 podejmujemy decyzje,ze mimo zmeczenia, jeszcze raz atakujemy gore :) udalo sie, tym razem kierujemy sie 9ka w dol, poczatek podobny jak wczesniej, walka z kosodrzewina, jednak im bardziej w lewo od szczytu i w dol, tym lepiej. wypadlismy w polowie trasy 5 z Miziowej do Szczawin, stamtad w dol, a ze Szczawin, znow spacerek na fokach do Płaj, zielona trasa, i w dol przez Buczyne. Dobrze ze mielismy czolowki, bo ten marsz juz po zmroku pokonywalismy, dodatkowo w padajacym deszczu ze sniegiem. Na parkingu pod Baba bylismy po 17, przemoczeni i zmeczeni, jednak z wielkimi bananami na twarzy.

ja szczegolnie, bo byl to moj debuiut na turach. myslalem, ze takiemu leniowi jak ja sie to nie spodoba, jednak chyba sie zarazilem, bo juz planuje kolejne wyprawy :)

a tutaj mala foto relacja :)

http://www.born2ski.pl/?p=510

• Like 11

narty zakupilem glownie do freeride, a wiazania turowe, zeby czasem podejsc, 30 minut do godziny, by miec lepsze perspektywy zjazdu. Nie spodziewalem sie raczej, ze bede je wykorzystywac do wypraw turowych. O ile w puchu,oraz roznych rodzajach sniegu obSethed spisuja sie swietnie, to ich waga, oraz waga wiazan, przy maszerowaniu na fokach, wymaga troche sily i kondycji. tego dnia turowcow na Pilsku bylo sporo, wiekszosc posiada Hagany, lub inne lekkie nartki, a nasza dwojka narty powyzej 190 cm i powyzej 100 mm pod butem :) dodatkowo dystans pokonany tego dnia to pewnie jakies 6-7 kilometrow :) ale jak sie zrobi dobra zaprawe na takim ciezkim sprzecie, to pozniej bedzie juz tylko latwiej :)

• Like 3

narty zakupilem glownie do freeride, a wiazania turowe, zeby czasem podejsc, 30 minut do godziny, by miec lepsze perspektywy zjazdu. Nie spodziewalem sie raczej, ze bede je wykorzystywac do wypraw turowych. O ile w puchu,oraz roznych rodzajach sniegu obSethed spisuja sie swietnie, to ich waga, oraz waga wiazan, przy maszerowaniu na fokach, wymaga troche sily i kondycji. tego dnia turowcow na Pilsku bylo sporo, wiekszosc posiada Hagany, lub inne lekkie nartki, a nasza dwojka narty powyzej 190 cm i powyzej 100 mm pod butem :) dodatkowo dystans pokonany tego dnia to pewnie jakies 6-7 kilometrow :) ale jak sie zrobi dobra zaprawe na takim ciezkim sprzecie, to pozniej bedzie juz tylko latwiej :)

Sam planuję zakup właśnie takich "łopat",ale nie prędzej jak na przyszły sezon.Nie wiem czy będą z wiązaniami turowymi,ale wyprawy z buta jak najbardziej! :cool::

Puki co kupiłem sobie za "astronomiczną" cenę 150zł takie coś:

k2_232351.jpeg

Gregor,a możesz co nieco opisać te nartki?Jak się jeździ na czymś takim,nie tylko w puchu,lodoszreni,ale też na przygotowanej trasie.Chyba w folderze przeczytałem kiedyś,że choć ich głównym przeznaczeniem jest puch,to na przygotowanej trasie też radzą sobie dobrze. :rolleyes::

Pewnie jeśli się skuszę na coś takiego,to nie po to by po sztruksie jeździć,ale taka moja ciekawość... :wink:

jest to moja juz 4 para nart, majaca powyzej 90 mm pod butem, ale jeszcze w sumie nie mialem okazji jej w prawdziwym puchu testowac.

na poczatku grudnia bylem w Livigno, glownie sztuczny snieg, twardo a popoludniami dochodzily muldy. pierwszy zjazd na nich i doznalem szoku, ale to pewnie przez psychike bo byl to moj pierwszy raz, po kontuzji. Narty na twardym bardzo szybko nabieraja predkosci. Jesli chodzi o trzymanie na lodzie - nie sa tak twarde jak np. Salomon AK Rocket, ktore tez posiadam, ale nie moglem narzekac, odpowiednio docisniete trzymaja bardzo dobrze. Ze wzgledu na promien skretu, blizej jej do narty GS niz SL. Jako ze na nartach "zwyklych" jezdze juz dosc zadko, to przyzwyczajony jestem do takich kombajnow - ciezkich nart. Kolega ktory sie zamienil ze mna na pare zjazdow, mowil, ze trzeba wiecej sily wlozyc, ja ta roznice odczulem dopiero jak wsiadlem na jego slalomke :) generalnie polecam ta narte, jest bardzo uniwersalna, na rozjezdzonym stoku sprawuje sie swietnie, jedzie po wszystkim co tylko mozna tam spotkac. oczywiscie, przejscie z krawedzi na krawedz nie jest tak szybkie, jak na nartach z waska talia, jednak zupelnie to nie przeszkadza w jezdzie cietym skretem po przygotowanej trasie.

jak masz jakies pytania, to wal smialo :)

• Like 4

Który masz model,bo w zależności od sezonu jedne miały pod butem 105 a ostatnie nawet 114. :rolleyes::

Dotychczas myślałem sobie sprawić jako dodatek nartę o szerokości pod butem 90 - 100,bo wydawało mi się,że więcej nie ma sensu (przynajmniej w warunkach polskich/słowackich),ale po twoim poście myślę,że może jedna warto? :smile:

sezon 09/10 maja 105mm

nie boj sie szerokich nart, wsrod narciarzy panuje przeswiadczenie, ze do tych nart trzeba miecszczegolne umiejetnosci, ze na trasie nie da sie jezdzic itp...

a tak na prawde obecne rozwiazaniastosowane w nartach powoduja, ze fat skis, na trasach spisuja sie wlasciwiejak narty allmountain

• Like 2

tak jak pisalem wczesniej, to moje poczatki na turach.

buty jakie uzywam do jazdy zwyklej, to Rossignol Radical r14, flex bodajze 100 lub 110. nie jest to jakos mega twardy but, takze poza trasa jest ok, no chyba ze mowimy o powazniejszych dropach.

na tury tez poszedlem w tych butach. generalnie wszystko byloby ok gdyby nie moja glupota. postanowilem odpiac klamry, by bylo wygodniej. niestety, przepocona skarpeta, do tego pieta pracujaca w bucie i pojawily sie dwa obtarcia. pozniej by nie poglebiac tego stanu szedlem juz na zapietych klamrach. nie odczuwalem zadnego dyskomfortu, takze moglem od poczatku tak maszerowac, ale przynajmniej mam nauczke na przyszlosc :)

• Like 3