Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Którą nartę wybrać ?

bones1909

Którą nartę wybrać ?  

6 użytkowników zagłosowało

1. 1. Którą nartę wybrać ?

• Blizzard IQ Magnesium SLR 10/11
    • Volkl Racetiger SL 09/10

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Postanowiłem w tym sezonie zmienić narty.

Mam 19 lat około 180 cm i ważę 75 kg. Jeżdżę od 5 roku życia.

I mam problem pomiędzy wyborem 2 modeli nart.

Pierwszy do którego bardziej się przychylam to Blizzard IQ Magnesium SLR 10/11 160cm. Ale drugą nartą która mnie kusi jest Volkel Racetiger SL 09/10.

Co do jazdy to jest dość mieszana raz lubię pojeździć krótkim skrętem, a raz długim.

Którą z tych nart byście mi doradzili ? (tylko te 2 modele nart wchodzą w drogę)

Dodam jeszcze tylko , że jeżdżę tylko w Polsce i Czechach.

Edytowane przez bones1909

A ja jak znam życie to myślę, że jak ktoś mądry nie ma nic do powiedzenia to się nie mądrzy.

Nie wziąłeś pod uwagę tego że to nie jest czerwona linia informacji o nartach tylko forum i jak ktoś ma czas i wiedzę to pewnie się podzieli informacjami, nie napisałeś nawet dlaczego akurat między tymi dwoma modelami wybierasz (co takiego przyciągnęło cię do takiego wyboru), więc na co mają zwrócić uwagę "pomocnicy".

Widzę , że na tym forum to można w cholerę liczyć na pomoc .... jak znam życie to i tak tu pewnie 90% nie wiem co to są Blizzardy Magnesium , więc spylam stąd bo to kpina.

Przy Twojej wadze, domniemanych umiejętnościach wynikających ze stażu i wzroście narta za krótka do "jakichkolwiek skrętów".

Zaczynając od slalomu to 165 cm. No chyba, że tak masz to oblatane, że 160 pasuje Ci bez względu na wszystko to Twój wybór. Wszak można jeździć i na short'ach, być może też długi skręt :)

Z Tych dwóch nart doradzam Ci abyś wziął ta która Ci bardziej odpowiada.

Co prawda volkl jest pierwszą slalomką a blizzard drugą, ale może być to ciut "mylące".

Więc udanego wyboru i zadowolenia z jazdy, oraz szczęścia w tym długim ;)

Widzę , że na tym forum to można w cholerę liczyć na pomoc .... jak znam życie to i tak tu pewnie 90% nie wiem co to są Blizzardy Magnesium , więc spylam stąd bo to kpina.

Frajerom pomocy sie raczej nie powinno udzielać, skoro szukasz narty slalomowej 160 cm dla Siebie to chyba twoje doświadczenie w tym temacie to: 3 wypady w sezonie na narty lub poza podkręceniem levela umiejętności to podrasowałeś Sobie warunki fizyczne... Wydaje mi się, że jak pojawia się pytanie od takiego laika to nikt z forum nie ma zamiaru tracić czasu na odpowiedzi.

Chłopaku chcesz się czegoś dowiedzieć to grzecznie poproś, podaj więcej szczegółów

• Like 1

Frajerom pomocy sie raczej nie powinno udzielać, skoro szukasz narty slalomowej 160 cm dla Siebie to chyba twoje doświadczenie w tym temacie to: 3 wypady w sezonie na narty lub poza podkręceniem levela umiejętności to podrasowałeś Sobie warunki fizyczne... Wydaje mi się, że jak pojawia się pytanie od takiego laika to nikt z forum nie ma zamiaru tracić czasu na odpowiedzi.

Chłopaku chcesz się czegoś dowiedzieć to grzecznie poproś, podaj więcej szczegółów

Masz nikłe pojęcie nt. tego ile przejeździłem i w jaki sposób więc lepiej zamilcz , bo do tematu nic nie wniosłeś. Zresztą nawet nie będę ci tłumaczył dlaczego uważam taką długość nart za lepszą , bo szczerze mówiąc od arogantów to porad bym nawet nie chciał słuchać.

Ale do tematu:

Ale widać wreszcie ktoś zajrzał tutaj i pomógł mi w pewien sposób.

Jest często tak, iż lubię również pojeździć stylem klasycznym i tutaj długie deski ciążą. Co do prędkości to przy nartach 160cm i tak uważam jest wystarczająca na Polskie i Czeskie stoki .

Rok temu wziąłem do testu Atomici ST 156 cm i Atomic D2 GS 170cm. I na nartach krótszych jeździło mi się o niebo sprawniej, dlatego stąd ta długość 160cm. Bo mam możliwość zakupu również Blizzardów Magnesium SLR ale 167cm i to już jest 7cm więcej , gdzie uważam , że robi to różnice.

EDIT:

Aha i być może źle się wyraziłem co do tego iż jeżdżę długim skrętem , źle się wyraziłem i teraz dopiero jak to przeczytałem to zrozumiałem. Przede wszystkim chodzi mi o krótki skręt.

I co do nart to miałem okazję testować Blizzardy Magnesium SLR bodajże 160 cm i jeździło mi się na nich super ale to był model z sezonu 08/09. Natomiast na Volklach jeździłem 163cm ale Racetiger RC i przyznam się , że nie mam pojęcia jak to się ma do Racetigerów SL , bo nie miałem z nimi styczności , jednak nie słyszałem ani jednej złej opinii na nich temat.

Edytowane przez bones1909

Masz nikłe pojęcie nt. tego ile przejeździłem i w jaki sposób więc lepiej zamilcz , bo do tematu nic nie wniosłeś. Zresztą nawet nie będę ci tłumaczył dlaczego uważam taką długość nart za lepszą , bo szczerze mówiąc od arogantów to porad bym nawet nie chciał słuchać.

Ale do tematu:

Ale widać wreszcie ktoś zajrzał tutaj i pomógł mi w pewien sposób.

Jest często tak, iż lubię również pojeździć stylem klasycznym i tutaj długie deski ciążą. Co do prędkości to przy nartach 160cm i tak uważam jest wystarczająca na Polskie i Czeskie stoki .

Rok temu wziąłem do testu Atomici ST 156 cm i Atomic D2 GS 170cm. I na nartach krótszych jeździło mi się o niebo sprawniej, dlatego stąd ta długość 160cm. Bo mam możliwość zakupu również Blizzardów Magnesium SLR ale 167cm i to już jest 7cm więcej , gdzie uważam , że robi to różnice.

EDIT:

Aha i być może źle się wyraziłem co do tego iż jeżdżę długim skrętem , źle się wyraziłem i teraz dopiero jak to przeczytałem to zrozumiałem. Przede wszystkim chodzi mi o krótki skręt.

I co do nart to miałem okazję testować Blizzardy Magnesium SLR bodajże 160 cm i jeździło mi się na nich super ale to był model z sezonu 08/09. Natomiast na Volklach jeździłem 163cm ale Racetiger RC i przyznam się , że nie mam pojęcia jak to się ma do Racetigerów SL , bo nie miałem z nimi styczności , jednak nie słyszałem ani jednej złej opinii na nich temat.

Buahahaha

chłopaku po twojej kolejnej wypowiedzi wiem , że miałem rację i się nie myliłem.

Jak na razie to Ty arogancko się wypowiedziałeś na temat forumowiczów i ogólnie forum, więc radzę Ci, powtarzam, radzę poczytać wcześniejsze posty i wyciągnąc wnioski.

Racetiger sl to narta typowo slalomowa, narta do której trzeba mieć umiejętności i przygotowanie, wyciskasz 160 to nie powinieneś mieć problemow z 165 (ze swoimi umiejętnościami i warunkami fizycznymi i doświadczeniem), z tego co pamiętam to nawet promień mają do siebie zbliżony w obu długościach - mogę się mylić

Narta RC 163 to chyba narta z większym promieniem skrętu ,

kupujac taką nartę (sl) nie myślałbym o jeździe stylem klasycznym, gdyż są to typowe wariaty do jazdy na krawędziach

na blizardzie nie jeździłem

Edytowane przez ziom10