JC Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 Zebrałem kilka zdjęć z kamer internetowych w ośrodkach alpejskich. Wygląda to mało ciekawie. Zobaczcie sami 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WIND Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 Niestety Ja własnie odwołałem coroczny grudniowy wyjazd do Solden ( czynne tylko trasy na lodowcach) i szukam czegos na styczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 Jeden porządny front atmosferyczny może wszystko zmienić w ciągu kilku dni. Z tym, że na taki front się nie zanosi, gdyż wyż nad zachodnią Europą ma się bardzo dobrze. Swoją drogą w mojej krótkiej narciarskiej karierze takiej posuchy chyba nie pamiętam. Może jakaś wyliczanka kiedy było gorzej? Jak na razie to z ośrodków nielodowcowych ruszyły chyba tylko Gurgle: http://www.obergurgl.com/main/DE/GG/WI/wetter_schnee/heute/index.html http://www.obergurgl.com/main/DE/GG/WI/skigebiet/skigebietspanorama/index.html Tydzień później niż w zeszłym roku i nie z takim rozmachem. A ja się przed świętami umówiłem na nartowanie w Karkonoszach i cienko to widzę. Dobrze, że nie dałem się namówić na Freeski wiadomo gdzie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry502 Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 no niestety nieciekawie to wygląda :frown:: na razie pozostają lodowce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 2 lata temu było niewiele lepiej, śniegu było więcej niż teraz ale tylko bardzo wysoko, ośrodki otwierały się w pierwszym tygodniu grudnia ale były otwierane tylko pojedyncze trasy, w drugim tygodniu grudnia jeździłem na Katchbergu i na trasach powyżej 1600 bez naśnieżania nie byłoby szans na otwarcie czegokolwiek, sytuacja niewiele się poprawiła w zasadzie do końca stycznia gdzie wszyscy ratowali się armatkami, najlepsze warunki były w marcu, w zeszłym roku za to początek sezonu był super ale później to już było tylko gorzej, śniegu w lutym było dużo na trasach ale poza trasami w zasadzie nie dało się jeździć. Ostatnie zimy w Alpach są marne co by nie mówić, przez ostatnich kilka lat (grubo ponad 100 dni w Alpach) dużo świeżego śniegu widywałem tylko w kwietniu i w maju niemniej teraz patrząc na listopadowe zdjęcia z lodowców to zgroza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asiek Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 Paskudnie, co dzień śledzę pogodę i kamerki. Dołujące to jest I to akurat jak pierwszy raz zdecydowaliśmy się na narty początkiem grudnia. Jeszcze mam małą nadzieje na nagłą śnieżycę w Soelden, jednak szanse kiepskie :frown:: Trudno, będziemy okupować lodowiec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 No cóż panowie idzie na m ocieplenie klimatu.Tak sobie myślę za 20 no może 25 lat będę swoim wnukom opowiadał historyjki związane z jazdą na naturalnym śniegu :sorrow: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 Asiek,na pociesznie powiem Ci że my z żonką też będziemy okupować lodowiec w Tignes a najgorsze to to że zapewniłem lubą o gwarantowanym śniegu na jej pierwszy wypad do Francji :redface: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WIND Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 Prognoza SOLDEN. Normalnie wszyscy by się z takiej cieszyli:) gdyby był śnieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 Bajka,brakuje tylko...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asiek Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 Asiek,na pociesznie powiem Ci że my z żonką też będziemy okupować lodowiec w Tignes a najgorsze to to że zapewniłem lubą o gwarantowanym śniegu na jej pierwszy wypad do Francji :redface: Cóż, pozostanie nam cieszyć się z tego co będzie i wykorzystać czas maksymalnie. Śnieg faktycznie gwarantowany, a że tylko na lodowcu to już inna kwestia :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asiek Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 [ATTACH=CONFIG]4782[/ATTACH] Prognoza SOLDEN. Normalnie wszyscy by się z takiej cieszyli:) gdyby był śnieg. Otóż to, święte słowa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asiek Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 A może nagle przyjdzie zmiana frontu i w dwa dni nasypie metr śniegu : wiem, wiem, takie rzeczy to tylko w snach, bo już nawet nie w Erze : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 (edytowane) Mam, a może już miałem zaplanowany : tydzień przedświąteczny na Katschim, ale patrząc na to co się dzieje, to coraz częściej zerkam tutaj. Swoją drogą nie licząc lodowców, to wygląda na to, że za tydzień więcej tras będzie działało w Polsce niż w Austrii :eek:. Edytowane 23 Listopad 2011 przez ravick97 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 Paskudnie, co dzień śledzę pogodę i kamerki. Dołujące to jest I to akurat jak pierwszy raz zdecydowaliśmy się na narty początkiem grudnia. Jeszcze mam małą nadzieje na nagłą śnieżycę w Soelden, jednak szanse kiepskie :frown:: Trudno, będziemy okupować lodowiec... Nie wiem gdzie masz kwaterę. Jak będzie lipa w Soelden to we wspomnianych Gurglach chyba będzie lepiej, ba nawet już jest lepiej, nie wiem czy w końcu mają wspólny skipass, czy z opcją tylko na jeden dzień, możesz tam spróbować. Moim zdaniem Giggijoch do grudnia powinni naśnieżyć. Jednak, jak nie ruszy Gaischlachkogl........ wielka szkoda...... to tak jakby jeździć autem tylko na trzech pierwszych biegach. Pozdrawiam i życzę śniegu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 Bywały takie lata,a nawet gorsze-nie pamiętam dokładnie,kiedy to było,ale chyba okolice 2002 czy 2003 roku-musieliśmy odwołać wyjazd 10.12 do Saalbach i przenieść się na Molltal-do 16.12 wszędzie do 2000 mnpm były zielone łąki,ale wystarczył jeden dzień z porządnym opadem 17.12 i otworzyli prawie wszystkie osrodki w Alpach.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szparaa Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 Spokojnie, bez paniki:) Spadnie śnieg! Wklejam kilka zdjęć z VdS z poprzednich lat, mniej więcej z tej samej daty co teraz: Tonale 23.11.2005r Tonale 5.12.2006r Tonale 20.11.2007r Val Gardena 21.11.2008r A potem już na początku grudnia zawsze był śnieg! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 Asiek,na pociesznie powiem Ci że my z żonką też będziemy okupować lodowiec w Tignes a najgorsze to to że zapewniłem lubą o gwarantowanym śniegu na jej pierwszy wypad do Francji :redface: We Francji ma sypać od początku tygodnia, tak przynajmniej prognozuje France Meteo. W Tignes intensywnie śnieżą trasy pow. 2500m, poniżej również, ale z marnym skutkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 Fanatyk,ale którego : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asiek Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 Nie wiem gdzie masz kwaterę. Jak będzie lipa w Soelden to we wspomnianych Gurglach chyba będzie lepiej, ba nawet już jest lepiej, nie wiem czy w końcu mają wspólny skipass, czy z opcją tylko na jeden dzień, możesz tam spróbować. Dzięki za radę, duża szansa na rozważenie tematu pozytywnie. Kwatery mamy w Langenfeld, więc dojeżdżać będziemy tak czy siak. Nawet nam już przemknęło przez głowę, żeby dopiero na miejscu rozeznając pogodę zdecydować jak kupić karnety i m.in. od biedy w jeden dzień zaliczyć Stubai. Przy sprzyjających warunkach to godzina drogi... Moim zdaniem Giggijoch do grudnia powinni naśnieżyć. Jednak, jak nie ruszy Gaischlachkogl........ wielka szkoda...... to tak jakby jeździć autem tylko na trzech pierwszych biegach. Pozdrawiam i życzę śniegu. Oby tak się stało, bo inaczej to lekki klops będzie :frown:: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzardzi Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 Mamy kwaterę niedaleko Kitzbuhell od 12.12 i codziennie sprawdzając pogodę załamuję się coraz bardziej. Żona nie chciała jechać w grudniu bo śnieżyce i brzydka pogoda a tu całkiem odwrotnie - tylko brak najważniejszego :frown:: Jaki lodowiec jest najbliżej mojej lokalizacji ( wiem, że Kaprun jest około 50 km ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asiek Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 Jeszcze znając swoje "szczęście" to pewnie teraz piękna i słoneczna pogoda, a jak my tam zawitamy to będzie pochmurno ... chciałabym, żeby tym razem moje czarnowidztwo się nie sprawdziło : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WIND Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 Jeszcze znając swoje "szczęście" to pewnie teraz piękna i słoneczna pogoda, a jak my tam zawitamy to będzie pochmurno ... chciałabym, żeby tym razem moje czarnowidztwo się nie sprawdziło : Pochmurno jak bedzie to pikuś Bedzie nieźle jak sie front zmieni. Kilka razy widziałem taką akcje jak spada w ciągu 24H metr śniegu i fajnie wtedy nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 Fanatyk,ale którego : Noo....najbliższego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 (edytowane) Dzardzi Molltal http://www.skionline.pl/stacje/?co=stacje&id_miejscowosci=134 ,jest jeszcze Dachstein http://www.skionline.pl/stacje/?co=stacje&id_miejscowosci=650 nie jest warty uwagi,Kaprun i Molltalen będą ok gdyby było cianko że śniegiem,aczkolwiek od 12 grudnia myślę że nie będzie tragedi :wink: Edytowane 23 Listopad 2011 przez marcinn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi