SnowThunder Napisano 22 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2011 (edytowane) Jestem nowy na forum, także witam wszystkich. W tym roku zamierzam poważnie pojeździć na nartach - jeśli wszystko się uda, będzie to nawet 5 tygodni jazdy. Dlatego postanowiłem zainwestować w sprzęt. Na narty chce przeznaczyć max 1700 zł. 1. M 2. 25 3. 85kg 4. 186cm 5. 3 sezony 6. 6/10 7. Temat butów mam zamiar poruszyć także na forum, jak na razie przymierzałem jakieś 10 par i najlepiej leżą mi Salomony impact s10 - flex 100. I jeśli coś to o takim flexie będę szukał buta. ( nienawidzę jak mi noga zaczyna latać przy większych prędkościach ) 8. Nie mam swoich nart, jeździłem na wypożyczonych - ostatnio były to Blizardy modelu niestety nie pamiętam, dł. coś koło 160. brałem krótsze specjalnie żeby pokręcić krótsze skręty. 9. promień skrętu myślę że granice 13,5 - 15, może 16. 10. Na niebieskich trasach ćwiczenia techniki, ogólnie lubię jeździć na czerwonych i poszaleć na czarnych. 11. Lubie jeździć szybko, dynamicznie średnimi i krótkimi skrętami, rzadziej długie. Ćwiczyłem też ostatnio Body które też mi się spodobało. Ogólnie lubię szybką jazdę, szaleństwo i czasem poskakać na hopkach. 12. Na narty chce przeznaczyć max 1700 zł, dobrze byłoby zmieścić się w 1500. Przed każdym sezonem zazwyczaj miesiąc przed robię trening na nogi i ogólnorozwojowy by wytrzymać na stoku jak najwięcej. Do tej pory spędzałem na stoku ok. 2 tygodni w sezonie. Zapomniałem dodać, że w tym sezonie planuje 1 wyjazd w Polskie góry, a 2-3 kolejne najprawdopodobniej alpy ( jeden być może czechy). (wyjazdy po 4-10 dni jazdy) W ostatnim sklepie w jakim byłem proponowano mi zestaw - salomony impact s10 flex 100 i narty Salomon 24 GT pro oraz w tańszej opcji Blizardy 7.4. Prosiłbym o pomoc i doradzenie, podanie kilku modeli które mogłyby spełniać moje oczekiwania. Wybrałem kilka modeli które mnie zainteresowały(kolejność przypadkowa): 1.Narty BLIZZARD G-FORCE SUPERSONIC IQ www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=3151&id_modelu=4380 2. K2 Charger www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=3305&id_modelu=4795 3. Salomon 24 GT pro www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=3221&id_modelu=4591 4. HEAD iSupershape Magnum 2009/2010 www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=2792&id_modelu=3781 5. Narty Fischer RC4 Competition Pro www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=2783&id_modelu=3737 Prosiłbym o opinie, komentarze, wrażenia osób które miały okazję jeździć na tych nartach. Jestem także otwarty na inne propozycje . Pozdrawiam, SnowThunder Edytowane 22 Listopad 2011 przez JC zmiania linków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtus81 Napisano 22 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2011 W intersporcie są dostępne Magnum Crossfire w cenie 1099 jest to narta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 22 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2011 pozycja 3 i 4 na dzień dzisiejszy raczej nie dla Ciebie,K2 byłby ciekawy wybór,nawet Blizzard=ale określ bardziej co jeździsz,bo jak dla mnie skala umiejętności coraz bardziej jest mylna.Dla narciarza w Twoim wieku i zwinności fizycznej szukałbym narty allround w wersji topowej-z dobrze obraną długością,Z tych co przedstwiłeś to K2 lub Blizzard.Ale popatrz na nowinki roku 11/12:wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnowThunder Napisano 23 Listopad 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 (edytowane) Jeżdżę głównie po przygotowanych trasach, ale i poza nią czasem lubię się wybrać. Na stoku - w tym roku chce doskonalić technikę, głębokie skręty, krótkie i średnie. Poza tym - prędkość - uwielbiam prędkość na nartach, ale nie chcę gigantówek ( jak dla mnie za mało zwinne, poszukuję raczej bardziej uniwersalnej narty). Do tego od czasu do czasu lubię poszaleć na hopkach i poskakać. Z tego co się rozglądałem właśnie narty typu allround leżą mi najlepiej, ewentualnie takie bardziej "uniwersalne" slalomki. W tym sezonie wybieram się raczej na długie stoki - francja, włochy. Początek sezonu Grudzien / styczeń - Szklarska i Czechy - Rokietnica / Szpindlerowy młyn. Także prosiłbym o pomoc w wyborze z tych nart: 1. BLIZZARD G-FORCE SUPERSONIC IQ 2. K2 Charger 3. Fischer Progressor 800 powerrail 4. Volki sensor 3 5. Ewentualnie Fischery RC4 Competition Pro ( Mój ojciec jeździ na podobnym modelu chyba z 10/11, albo 9/10 i bardzo sobie chwali). 6. Atomic d2 VF 73 Prosiłbym o opinie na temat tych nart. Dodam, że w tym roku chcę udoskonalić technikę i się rozwijać, także wolę kupić trochę lepsze narty by spełniały moje oczekiwania również za rok. Jakieś wady/zalety tych nart też będą mile widziane. ewentualnie jeśli macie jakieś ciekawe propozycję jestem otwarty. K2 Rictor - znalazłem je w cenie troszeczkę wykraczającej poza mój budżet, ale ze względu że dł. była 168, a są one na rockerach nie zdecydowałem się. I teraz nasuwa się drugie pytanie - jaką długość narty dobrać? Wydaję mi się że 174cm będą dla mnie najodpowiedniejsze, ewentualnie ciut większe w zależności czy rokcer czy nie. Na pewno nie chce dłuższych niż 178. Jeździłem na takich i jakoś mi nie leżały mimo, że całkiem stabilnie trzymały. ( Może dlatego że lubię adrenalinę i odrobinę ryzyka ;P ) A i zapomniałem dodać, że promień skrętu jaki mnie interesuje to 13.5 do max 16m. Pozdrawiam, SnowThunder Edytowane 23 Listopad 2011 przez SnowThunder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi