SB Napisano 15 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2011 10 proc. przynajmniej o tyle zdrożały zorganizowane zagraniczne wyjazdy na narty 10 gr o tyle w przyszłym roku zdrożeje benzyna na skutek podwyżki akcyzy 20 proc. o tyle więcej zapłacimy w porównaniu z zeszłym rokiem za wyżywienie Pełny artykuł A może się okaże że wyjdzie to na dobre i np. w przyszłym roku tradycji nie stanie się zadość i właściciele alpejskich ośrodków nie odważą się dłubać przy cenach, no chyba że w dół, bo ja jednak upieram się przy tym że wzrost cen jest powodowany głownie dotychczas rosnącym popytem i niczym więcej, aha no oczywiście chęcią powiększania zysków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 15 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2011 Zgadza się,z roku na rok przybywa nam braci narciarzy,każdy chciałby pojeżdzić w lepszych warunkach,potężne ośrodki narciarskie to widzą co jest rownoznaczne z dżwiganiem cen.Myślę że tacy zapaleńcy jak forumowicze i tak znajdą sposób żeby na czymś przyoszczędzić a na wypad narcirski musi być i kropka :smile: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JG77 Napisano 15 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2011 Ale ceny za skipasy np. w Dlomitach już znacząco wzrosły ,deczko dodamy do paliwka ,deczko do wyżywienia i faktycznie zrobi się z tego ze 30 dkg.Mnożąc to np. razy 4 rodzice + 2 pociechy to już z 1.2 kg. więcej jeżeli trzymać się nomenklatury wagowej .Obawiam się ,że dla części będzie to poważna bariera.Obawiam się również ,że kolejki u nas uniemożliwią przyjemność z korzystania ze stoków,a jak tylko nasi zorientują się że wiara pcha się drzwiami i oknami wkrótce podnisą ceny niebotycznie ,obym się mylił czego wszystkim i sobie życzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 15 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2011 10 proc. przynajmniej o tyle zdrożały zorganizowane zagraniczne wyjazdy na narty 10 gr o tyle w przyszłym roku zdrożeje benzyna na skutek podwyżki akcyzy 20 proc. o tyle więcej zapłacimy w porównaniu z zeszłym rokiem za wyżywienie Pełny artykuł A może się okaże że wyjdzie to na dobre i np. w przyszłym roku tradycji nie stanie się zadość i właściciele alpejskich ośrodków nie odważą się dłubać przy cenach, no chyba że w dół, bo ja jednak upieram się przy tym że wzrost cen jest powodowany głownie dotychczas rosnącym popytem i niczym więcej, aha no oczywiście chęcią powiększania zysków. Jak dla mnie to tym wyjazdem największą niespodzianką były koszty podróży. Co prawda jechaliśmy we dwójkę więc trzeba koszt podróży podzielić przez dwa w porównaniu do czteroosobowego obłożenia. Dwa lata temu koszt podróży czterech osób jadących autem o spalaniu 11 l/100km diesla wychodziło jakieś 300 PLN. Teraz przeliczając wyszłoby 450 PLN - wzrost o 50%. My wydaliśmy po 900 PLN - zabolało oj zabolało. Niedługo to samolotem będę latał i kropka. Skipasy oprócz tego, że droższe to jest coraz mniej zniżek. Dwa lata temu Pitztal miał stawki takie: do 10 lat darmo, 10-14 szkolny, 15-18 młodzieżowy, od 18 normalny. Teraz jest tak: do 10 lat darmo, 10-15 szkolny, od 15 normalny. No ale co się dziwić jak w sobotę pod kretem jest się o 8-15 i na pierwszego nie dało rady się załapać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JG77 Napisano 15 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2011 Jak dla mnie to tym wyjazdem największą niespodzianką były koszty podróży. Co prawda jechaliśmy we dwójkę więc trzeba koszt podróży podzielić przez dwa w porównaniu do czteroosobowego obłożenia. Dwa lata temu koszt podróży czterech osób jadących autem o spalaniu 11 l/100km diesla wychodziło jakieś 300 PLN. Teraz przeliczając wyszłoby 450 PLN - wzrost o 50%. My wydaliśmy po 900 PLN - zabolało oj zabolało. Niedługo to samolotem będę latał i kropka. Skipasy oprócz tego, że droższe to jest coraz mniej zniżek. Dwa lata temu Pitztal miał stawki takie: do 10 lat darmo, 10-14 szkolny, 15-18 młodzieżowy, od 18 normalny. Teraz jest tak: do 10 lat darmo, 10-15 szkolny, od 15 normalny. No ale co się dziwić jak w sobotę pod kretem jest się o 8-15 i na pierwszego nie dało rady się załapać. Pozdrawiam. Atak na marginesie ,te krety jeszcze chodzą ? nie boicie się tym jechać,nam na Kaprun szef stacjii mówił ,że w Austrii już nigdzie po wypadku kreta już nigdzie tego nie ma,ale widać ściemniał.Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 15 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2011 Atak na marginesie ,te krety jeszcze chodzą ? nie boicie się tym jechać,nam na Kaprun szef stacjii mówił ,że w Austrii już nigdzie po wypadku kreta już nigdzie tego nie ma,ale widać ściemniał. Pozdrawiam Krety działają i ludziska jeżdżą na Moelltalerze lub na Pitztalu. Bzdury Ci opowiadał. Jedynie ten w Kaprun będzie używany jako techniczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 15 Listopad 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2011 A gondolą się nie boisz? Ja znam tylko jeden wypadek z kretem(ten z Kaprun), natomiast znam 2 zdarzenia z ofiarami śmiertelnymi z gondolami, Z Soelden kiedy to usamodzielnił się od śmigłowca silos z betonem i po drodze trafił w gondolę, a drugi przypadek to słynne Cavalese z F16 w roli głównej. I co wsiądziesz jeszcze w gondolkę?:biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 19 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2011 ceny w górę Zgadza się,z roku na rok przybywa nam braci narciarzy,każdy chciałby pojeżdzić w lepszych warunkach,potężne ośrodki narciarskie to widzą co jest rownoznaczne z dżwiganiem cen.Myślę że tacy zapaleńcy jak forumowicze i tak znajdą sposób żeby na czymś przyoszczędzić a na wypad narcirski musi być i kropka :smile: Co racja to racja. Mnie B.T. z Małopolski zgodziło się na rabat a później z tego zapewnienia wycofało. Musze dopłacić obiecany dwa tygodnie temu upust w kwocie 80zł.Na koniec stycznia 2012 (ferie Warszawiaków) jest sporo chętnych nawet na daleką podróż do Aosty (O.N.: Courmayeur, la Thuile, Bruil- Cervinia, Pila) Trasy piękne np. ,ale koszt tygodnia na nartach ze wszystkim 2700 zł. Nazwy Biura nie będę podawał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 19 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2011 No to Cię Janku pociągneli po kieszeni,ale niema co się dziwić paliwko cały czas drożeje : a to przekłada się na wszystko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JG77 Napisano 19 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2011 Chyba jednak kilku moich znajomych pokonało ,bo nikt nie chce jechać na narty w Alpy,ale co dziwne dyskutują czy aby w sezonie oczywiście nie jechać do takiego pana w Wiśle co na polu trochę górzystym co roku montuje wyciąg własnej roboty z silnikiem elektr.i tam się płaciło z 15 złociszy na cały dzień i można było śmigać , podobno byli chętni i to całkiem sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 19 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2011 Chyba jednak kilku moich znajomych pokonało ,bo nikt nie chce jechać na narty w Alpy,ale co dziwne dyskutują czy aby w sezonie oczywiście nie jechać do takiego pana w Wiśle co na polu trochę górzystym co roku montuje wyciąg własnej roboty z silnikiem elektr.i tam się płaciło z 15 złociszy na cały dzień i można było śmigać , podobno byli chętni i to całkiem sporo. A gdzie to,jeśli mogę spytać? :smile: 15 złociszy za cały dzień?To fajnie brzmi,nawet jeśli to ośla łączka. :angel: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash0r Napisano 19 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2011 A gondolą się nie boisz? (...) a drugi przypadek to słynne Cavalese z F16 w roli głównej. Uwaga, będę się czepiał! To był nie F16 a EA-6B Prowler :biggrin: (http://en.wikipedia.org/wiki/Cavalese_cable_car_disaster_(1998)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 20 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2011 Uwaga, będę się czepiał! To był nie F16 a EA-6B Prowler :biggrin: (http://en.wikipedia.org/wiki/Cavalese_cable_car_disaster_(1998)) Musisz mu wybaczyć bo SB jest specjalistą w dziedzinie lotnictwa cywilnego,kilka razy leciał czymś tam. Niestety w dziedzinie lotnictwa wojskowego jest kompletnym laikiem,służył w wojskach lądowych.Wszystko czym latał to był generalski Polonez, ale on się unosił najwyżej 20 cm nad ziemię.:crazy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JG77 Napisano 20 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2011 A gdzie to,jeśli mogę spytać? :smile: 15 złociszy za cały dzień?To fajnie brzmi,nawet jeśli to ośla łączka. :angel: Raz tam byłem w niedzielę z desperacjii bo wszędzie było full i nie mogłem parkingu znależć,dokładnie muszę sobie przypomnieć i zapytać znajomych ,oni tam jeżdżą od czasu do czasu.O ile pamiętam to była chyba Wisła Jawornik gdzieś na początku w bok przez polną dróżkę wprawdzie odgarnięta ale szer. na 1 auto i dość ostro pod górę wprost na podwórko chłopa.Nie jeździłem wtedy chociaż wysiadłem z auta bo nawet toalety nie było a chłop kasował za postój na swoim podwórku chyba z 7 zł.Ogólnie warunki prymitywne ale było tam ze 6 aut więc pusto na stoku .Ale w krótce wrócę do tematu i dam namiary bo znajomi dokładnie wiedzą.Wielkość górki porównałbym do Bytomia Dolomitów .Co do 15 zł.to było to wprawdzie z parę zezonów w tył ale nie sądzę aby obecnie btał więcej niż z 25-30 zł.To było ewidentnie na dorobienie sobie bez kwitków itp.Daj mi z 1 dzień a dostaniesz dokładne namiary . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 21 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2011 jednak mam znizkę! No to Cię Janku pociągneli po kieszeni,ale niema co się dziwić paliwko cały czas drożeje : a to przekłada się na wszystko. Wysłałem maila do Biura ,z którym jadę do Doliny Aosty ,,,wjechałem'' im na ambicję i przysłali nowa umowę o 80 zł taniej czyli razem z dodatkowym ubezpieczeniem SKI kosztuje mnie wyjazd 2655 zł,ale mam nadzieje ,że będę zadowolony.:smile: W zeszłym roku byłem z tego Biura w tym samym miejscu w grudniu. Było SUPER bo 4 dni mroźnej i słonecznej pogody a dwa dni tylko gorsze bo śnieg i wiatr .:smile: Na stokach mało narciarzy. W styczniu może być ciaśniej ,ale i tak uważam ,że jedn dzień nart w Alpach równa się co najmniej trzem na polskich stokach. Nie rezygnujmy z wyjazdów w Alpy bo takich gór i tras narciarskich jak tam w Polsce ze względów naturalnych nigdy nie będzie :wink:Włosi to maja dobrze: ciepłe morza,piękne wyspy,wspaniałe miasta ,wysokie góry... Raj na ziemi. W stosunku do nich to u nas bida:frown:: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 21 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2011 Janku zapomniałeś o pięknych kobietach szybkich autach i pysznym jedzonku :biggrin:,a propo biura podróży opłacało się trochę poklikać i wjechać im na ambicje,dla nich to pewnie nieduża kasa,a jest prawdopodobieństwo że mogą w przyszłości stracić dobrego klijenta :wink: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cobra Napisano 21 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2011 Włosi to maja dobrze: ciepłe morza,piękne wyspy,wspaniałe miasta ,wysokie góry... Raj na ziemi. W stosunku do nich to u nas bida:frown:: Bo u nas to wszystko na głowie postawione: góry na południu, morze na północy:sorrow::biggrin::biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
W.W. Napisano 22 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2011 Uwaga, będę się czepiał! To był nie F16 a EA-6B Prowler :biggrin: (http://en.wikipedia.org/wiki/Cavalese_cable_car_disaster_(1998)) Czy ja też mogę się czepić ?. Samolot który zerwał line, to rzeczywiście A-6 Intruder, ale nie w wersji osłony elektronicznej - nie miał zgrubienia na stateczniku pionowym. Skąd to wiem, bo ... stałem wtedy w kolejce do tego wyciągu, ok 40 m. od górnej stacji i choć samego wypadku nie widziałem, bo w dolinie, lecące samoloty - były dwa - widziałem a także huk oraz przeraźliwy ryk wysuwającej się liny nośnej słyszałem jak najbardziej. Uciekaliśmy od budynku kolejki, bo aż podskakiwał na kamiennej podstawie i wydawało się, że zaraz rozleci się na kawałeczki. Bardzo niemiłe wspomnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 Wracając do tematu to Euro jest już po 4,50:(:( http://stooq.pl/q/?s=eurpln&c=1d&t=c&a=lg&b=0 Robi się drogo. Tylko patrzeć jak biura podróży będą żądały dopłat do wyjazdów:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 26 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2012 (edytowane) Złotówka od 7 stycznia wzmocniła się o 30 gr. Ładnie:D oby tak dalej. Obecny kurs 4.2461 Jest to najniższa cena od 10 września. Edytowane 26 Styczeń 2012 przez fanatyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 26 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2012 Przed wejściem Polski do Unii prognozowano, że prawidłowy kurs PLN/EURO to 3-3,3 PLN/ 1EURO, kiedy wejdziemy do strefy euro! Planowano że w 2012 roku społeczeństwo tak się wzbogaci, że będzie kupować ok. 1 mln szt. nowych aut ( jest 277tys). Polska zobowiazała sie do unowocześnienia infrastruktury ( woda, ścieki, drogi, koleje) i na ten cel wydano i wydaje się ogromne pieniądze. Ale wszystko to nie jest za darmo, wszystkie koszty zwiazane z budową i utrzymaniem muszą zostać pokryte z opłat eksploatacyjnych. I tu zonk! Społeczeństwo nie jest tak zamożne aby mogło zaaprobować koszty użytkowania tej infrastruktury!!!! Niemiec średnio zarabia 10 tys zł, jego koszty utrzymania (oczywiście na poziomie znacznie wyższym niż w PL) są średnio o 60% wyzsze niż w Polsce. Tak więc z pensji wydaje na utrzymanie ok 3 tys zł a 7 ma na inwestycje, nieprzewidziane wydatki, zabawę- np. NARTY! Za godz. pracy kupi 4-5x tyle benzyny jak Polak. Za wodę , ścieki, ciepło płaci podobnie jak my, za żarcie nieco więcej, w knajpach też trochę więcej. I co tu porównywać? Z czego się cieszyć że euro po 4,28zł? To gracze spekulacyjni dyktują ruchy kursu naszej waluty dla osiagania zysków tak ze wzrostu jak i ze spadku. Tak więc bez wzgledu na tendencję- zawsze traci polskie społeczeństwo, a w szczególnosci ci którzy maja oszczędności i fundusze emerytalne!!!! Ale żeby nie było zbyt czarno- życzę wszystkim w tym kwitnacym kraju- zielonej wyspie,aby mieli trochę grosza na narty! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 26 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2012 Mnie to cieszy, że trend się odwrócił. 3,30 za Euro ja jestem ZA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 26 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2012 Mnie także taki kurs by pasował. Słowacy właśnie przy takim (30koron=1 euro kiedy 10koron= 1,1 zł) kursie pożegnali sie z koroną. Ile w stosunku do nas zyskali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 26 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2012 Przy kursie 3,30 to Euroland zapraszał nas z otwartymi rękami do przyjęcia Euro, 4 lata temu prognozowano kiedy wejdziemy i jak będzie super, jak złoty stracił Bruksela, Berlin, Paryż itd nabrali wody w usta. Nie przeliczą złotówki po kursie niższym niż 4 zł do Euro bo nasza gospodarka by była zbyt konkurencyjna, jako całość jesteśmy za duzi, jesteśmy więksi niż wszystkie nowe kraje przyjęte do euro (Słowacja, Słowenia,Cypr, Łotwa itp), niski przelicznik przeciąga produkcje do nas bo koszta i praca stają się jeszcze tańsze, słaba złotówka bije w nas z jednej strony (koszty paliwa, ceny dóbr importowanych czy wyjazdów) ale wspiera produkcje krajową również na rynku wewnętrznym oraz powoduje zwiększenie konkurencyjności i zyskowności importerów. Już raz słaby złoty uratował nam d... i teraz jest podobnie, niby wieszczą straszny kryzys a odczyty produkcji w statystykach nie chcą spadać. Nie jest w naszym interesie wchodzić do euro po wysokim kursie złotego a co to dało Słowakom to każdy sobie może ocenić jadąc na Słowację - coś tam im dało ale też sporo możliwości odebrało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WIND Napisano 26 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2012 Wielu ludzi dziś pracuje w Polsce tylko dzięki wysokiemu kursowi euro. Fakt sporo rzeczy drożeje w związku z tym (min innymi wyjazdy). Kurs 3.3 za euro momentalnie zabije polski export. Zapłacą za to ludzie bo popyt wewnętrzny nie wchłonie rodzimej produkcji więc trzeba "kilka" osób zwolnić. Moim zdaniem nie ma co patrzeć na "życzeniowy" kurs euro względem wyjazdów narciarskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi