asiek Napisano 12 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2012 Wiem że testowałaś je w styczniu,myślałem że będziecie w niedziele w Istebnej : ale pogoda była nie zaciekawa,tak więc dużo nie straciliście oprócz nartowania w mżawce i deszczyku :tongue: Czytając Twoją relację to nawet się cieszę, że Maks nie chciał jechać :wink: nie wiem właśnie czy nie zniechęcił się ostatnim razem, bo jak nartował z tatusiem końcem lutego to właśnie w deszczu. Wrócili bardzo zdegustowani... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 12 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2012 Widze że ciężko pracujesz,zresztą jak ja :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asiek Napisano 12 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2012 Widze że ciężko pracujesz,zresztą jak ja :biggrin: Przy kawie lubię poczytać coś przyjemnego :wink: ciężko przy poniedziałku... :angel: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzarkos Napisano 12 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2012 Jak ktoś był dziś w SONie lub Czantorii niech napisze jakie warunki bo na kamerkach widać mgła niezła i w warunkach opis że śnieg mokry Bo jutro niewiem czy warto jechać tyle km z rana i się zrazić na złych warunkach bo chcę trochę na Golgocie pojeździć a trochę na 7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 12 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2012 :shocked: prorok czy co? trafiłeś :redface: Gratulacje.:biggrin: Nie dla proroka oczywiście. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 12 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2012 :shocked: prorok czy co? trafiłeś :redface: Pewnie to Soeldenowskich harcy naturalna konsekwencja:smile: Również gratuluję:applause: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 12 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2012 Ups,klikaliśmy dzisiaj z Aśkiem i nie skumałem :redface: Gratulacje :applause: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 12 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2012 To już wiem czemu się koleżanka wymiksowała z Istebnej w sobotę zasłaniając się domowymi porządkami, nie no taki żart :stupid: GRATULACJE :applause: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asiek Napisano 12 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2012 To wątek o warunkach narciarskich, a nie o mnie i zaraz nas ktoś ochrzani :wink: Ale bardzo dziękuję :biggrin: Pewnie to Soeldenowskich harcy naturalna konsekwencja:smile: ... Niestety późniejszych :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asiek Napisano 12 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2012 To już wiem czemu się koleżanka wymiksowała z Istebnej w sobotę zasłaniając się domowymi porządkami, nie no taki żart :stupid: GRATULACJE :applause: Prawda taka, że faktycznie domowe sprawy - remont łazienki :tongue: wyjazd był planowany na niedzielę, ale ja nie zamierzałam jeździć :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 12 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2012 Asiek gratulację! :applause: Tylko nie zniknij nam z tego forum,jak inna koleżanka - Mea. :redface: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asiek Napisano 12 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2012 Asiek gratulację! :applause: Tylko nie zniknij nam z tego forum,jak inna koleżanka - Mea. :redface: Nie zmierzam - przynajmniej mam tyle, że sobie poczytam i fotki obejrzę :wink: no i do tego jestem ze wszystkim na bieżąco, choć statycznie :biggrin: Naprawdę zaraz ktoś nas przechrzci... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 12 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2012 Ostatni załącznik do sobotnich zdjęć i opisu z Kasprowego - Królowa Śniegu :happy: 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash0r Napisano 12 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2012 Mega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojmu Napisano 12 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2012 Ostatni załącznik do sobotnich zdjęć i opisu z Kasprowego - Królowa Śniegu :happy: Kmarcin świetne zdjęcia, pogoda też dopisała. Napisz proszę na jakim sprzęcie to robiłeś a najbardziej interesuje mnie na jakich ustawieniach pyknąłeś królową i słońce - przypuszczam, że nie użyłeś lampy bo widać cień. Ps jeżeli zadaje idiotyczne pytania to sorry ale w fotografowaniu jestem kiepski i podpytuję innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 12 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2012 a najbardziej interesuje mnie na jakich ustawieniach pyknąłeś królową :eek: :eek: :eek: :wink: :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hupon Napisano 12 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2012 Można użyć takich "wynalazków" : filtr http://allegro.pl/filtr-cokin-p055-gwiazdkowy-star-x16-oryginalny-i2184554869.html i blenda http://allegro.pl/blenda-skladana-lastolite-sunlite-softsilver-75cm-i2174060652.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 12 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2012 Mały off-top, ale może komuś się przyda. Sprzęt jakim robiłem wszystkie zdjęcia na Kasprowym to Canon 5d mark2 z obiektywami Canon 16-35/2.8L II, 85/1.2L II, 24-105/4L. Ponieważ byłem sam nie miałem możliwości powalczyć z blendą czy mocnymi przenośnymi lampami studyjnymi z generatorem (a to ze względu na bardzo mocne słońce byłoby najbardziej wskazane jeśli chodzi oczywiście o fotografię ludzi, bo do widoczków, to sam aparat i obiektywy wystarczą). Wszystkie parametry w aparacie ustawiane manualnie. Jeśli chodzi o zdjęcie "Królowej" to parametry miałem następujące: ogniskowa 16mm, iso 100, czas 1/50s, przysłona f/18. Do tego z racji mojej niechęci do kombinowania, ustawiania, itp. błysnąłem podpiętą do body lampą 580EX II na maksymalnej mocy. I to wszystko. Nie używałem żadnych takich wynalazków jakie pokazał Hupon. Efekt promienistego słońca uzyskuje się po prostu poprzez mocne domknięcie przysłony do wartości od f/8 do f/22. Im mocniejsze źródło światła tym mocniej należy domknąć, żeby uzyskać taki efekt. Podobnie jest jeśli chcemy na przykład w ten sposób pokazać światła latarni, lamp, itp. Trzeba uważać wtedy jednak na czas otwarcia migawki, żeby zdjęcia nie poruszyć i żeby fotografowany obiekt nie poruszył się na tyle, żeby popsuć zdjęcie. I najważniejsza rzecz. Robienie zdjęć w trybie RAW (nef w Nikonie) zamiast w JPG. Ten format daje bardzo duże możliwości obróbki i poprawienia błędów technicznych o dość dużej tolerancji. Z JPG tego nie da się niestety zrobić. Poniżej dwa przykłady. zdjęcie zrobione przez koleżankę, której wbijałem do głowy, żeby robiła w RAW. Tak też zrobiła, choć skopała zdjęcie maksymalnie. Pobawiłem się trochę i zdjęcie po obróbce wygląda tak (przed i po): drugi przykład to już bardziej zabawa ze zdjęciem (fajna miejscówka pod Kielcami): A robiąc zdjęcia na śniegu trzeba bardzo uważać, żeby śnieg i to co białe nie zrobiły się białą plamą bez żadnych detali, a z drugiej strony to co ciemne lub w cieniu nie zrobiło się czarną plamą. A przy tym niebo lub chmury zachowały kolor i fakturę. Niestety automatyka aparatów jest bardzo niedoskonała, a rozpiętość tonalna od czerni do bieli jest ułamkiem tego co widzi oko ludzkie. Tak, że manualne ustawienia i RAW są często jedynym rozwiązanie, a do tego celowe "zepsucie" ekspozycji zdjęcia (przeważnie lekkie niedoświetlenie) pozwoli podczas obróbki zachować wszystkie szczegóły, rozjaśnić to co w oryginale za ciemne i przyciemnić co za jasne. Ale to wszystko odnośnie foto przede wszystkim zimowego może na kiedy indziej i do innego działu. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojmu Napisano 13 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2012 :eek: :eek: :eek: :wink: :biggrin: Aressi bez podtekstów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 13 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2012 To może być piękny weekend na Kasprowym Podejrzewam, że na takim Pilsku też będzie super. I nawet nie będą musieli ratrakować :cheerful: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 13 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2012 Zgadza się od piątku ma być piękna pogoda,ja jutro pośmigam z rana na Czantori a w piatek kierunek południwy zachód :happy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzarkos Napisano 13 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2012 Ja w niedziele dopiero będę śmigał w SONie z rana bo dopiero wtedy mam wolne Szkoda że dzisiejszy wyjazd nie wyszedł ale pogoda bleee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 13 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2012 Spoko,odbijesz sobie w weekend w słonecznej pogodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fundu Napisano 13 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2012 Myślicie, że będzie dobrze jeszcze w ten weekend? Codziennie wchodzę na stronę SONu i jeszcze do wczoraj warunki były wyświetlone jako bardzo dobre i dobre, od dzisiaj już trudne - deszcz i temperatura niestety robią swoje. GAT wyświetla, że "Aktualnie warunki na wszystkich trasch narciarskich są bardzo dobre/dobre, W górnych partiach "Pilska" - świeży puch, Trasy regularnie ratrakowane". Ale od piątku uderzenie większego ciepła - od +10 wzwyż - może być ciężko...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 14 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2012 GAT Pilsko sensacja :wink: uruchomili wyciąg z Miziowej na Kopiec Fundu, jak wyjdzie słoneczko (a ma wyjść) to będzie piękna marcowa pogoda i marcowe warunki do jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi