kemyR Napisano 12 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2012 Żarcik żarcikiem, ale na Skrzycznem np. są tablice zakazu jazdy w taki sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hupon Napisano 12 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2012 Cześć He he daliście się nabrać. Też tak zawsze jeżdżę. Wbrew pozorom to bezpieczny sposób, oczywiście musisz być w miarę czujny,żeby w razie kłopotów wypuścić orczyk pod uniesiona nogą bo jak się wywalisz to może pociągnąć i kicha. Lepiej więc jak tak jeżdżą Ci co czują się na orczyku zupełnie swobodnie. Pozdro i sorry za niewinny żarcik Wot szutnik (a to ci żartowniś) :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 12 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2012 Cześć He he daliście się nabrać. Też tak zawsze jeżdżę. Wbrew pozorom to bezpieczny sposób, oczywiście musisz być w miarę czujny,żeby w razie kłopotów wypuścić orczyk pod uniesiona nogą bo jak się wywalisz to może pociągnąć i kicha. Lepiej więc jak tak jeżdżą Ci co czują się na orczyku zupełnie swobodnie. Pozdro i sorry za niewinny żarcik Przyznaję,.....łyknąłem jak Pelikan.:redface: W Szczyrku kilka razy słyszałem jak obsługa zwracała uwagę na takie zakładanie orczyka. Nigdzie indziej tego nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 12 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2012 Wszystko,wszystkim,ale po Tobie bym się nie spodziewał,zaskoczyłeś mnie na maxa :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeromer Napisano 12 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2012 Lepsze to niż jazda z kimś dużo niższym - męczarnia całą drogę. Przyznam, że też tak jeździłem w Poroninie. Na górze jest taka decha o która ten wypięty orczyk nieźle łupał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 12 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2012 W Szczyrku kilka razy słyszałem jak obsługa zwracała uwagę na takie zakładanie orczyka. Nigdzie indziej tego nie słyszałem. Ubiegła niedziela Lubomierz. Ktoś z narciarzy musiał być tam pierwszy raz i używać orczyka w przywołany przez Was sposób, gdyż dało się słyszeć przez megafony na całym stoku: "Proszę o wyjęcie orczyka spomiędzy nóg.... PROSZĘ o wyjecie orczyka spomiędzy nóg... PROSZĘ O WYJECIE ORCZYKA SPOMIĘDZY NÓG - DZIĘKUJĘ !!!". Poza tym to fajna stacja, ale może właśnie to odstrasza wiele osób od niej :wink:, ja to zdzierżę :smile:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 13 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2012 Cześć Wszystko,wszystkim,ale po Tobie bym się nie spodziewał,zaskoczyłeś mnie na maxa :wink: Na opinię trzeba sobie zapracować. Tablice, że tak nie wolno sa wszędzie bo takie są przepisy. NIgdy nie widziałem aby przyczyna kontuzji czy wypadku był ten sposób jazdy ale widać mają jakieś dane. Blokuje się możliwość wyjęcia jak ktos nie ma pojęcia ale jak ktoś ma pojęcie to proste jest wyjęcie Osobiście ostatnimi czasy Wożę orczyk pionowo Bo łatwiej odrzucić pasy Ale myślę sobie Że orczyki Nie są już modą - lecz powiem, że kto nie jeździ orczykiem ten jest narciarskim lajkonikiem. hej. POzdro serdeczne 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TPol Napisano 13 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2012 Ostatnio jak na Pilsku poprosilam, zeby mi tak pan podal orczyk to powiedzial "Jezusie! Maryjo!" ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 13 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2012 Ostatnio jak na Pilsku poprosilam, zeby mi tak pan podal orczyk to powiedzial "Jezusie! Maryjo!" ;D Orczyk to taki "samozadawalacz" :applause: A Ty prosiłaś z obsługą to co się dziwisz,że facet niemal "wszystkich świętych" wzywał. Tak poważnie to orczyk założyć w ten (niebezpieczny :wink: ) sposób,to bezpiecznie założyć można samemu kilka metrów po starcie,kiedy masz już jakąś prędkość i jedziesz na nartach. Samo szarpnięcie przy starcie z tak założonym orczykiem może doprowadzić do upadku,szczególnie mało wprawnego narciarza. Nie proś więc obsługi tylko działaj sama.:biggrin: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 13 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2012 Od niedzieli 15.01.12 zima ,, pełna gębą'' prawie w całej Polsce . No może w zachodniopomorskie i lubuskie nie dotrze. Przynajmniej do 25.01 mrozy w nocy do minus 15 a lokalnie 20 stopni . Napływać będzie powietrze arktyczne i nieźle wymarzniemy na stokach. W okolicach 20 stycznia od południa zbliży się niż co da duże śnieżyce w południowej i środkowej Polsce.Największe w Karpatach. W górach do 70 cm a poza górami około 30-40 cm śniegu w 2 -3 dni. Szykujmy się na prawie dwa tygodnie surowej zimy.Będzie w Karpatach zimniej niż w Alpach !. Takie prognozy. Czy się sprawdzą . Zobaczymy. http://www.weatheronline.co.uk/weather/maps/city?PLZ=_____&PLZN=_____&LANG=en&CEL=C&SI=mph&CONT=euro&LAND=PL®ION=0001&WMO=x5348&LEVEL=52&R=0&NOREGION=1 http://www.weatheronline.co.uk/weather/maps/city?PLZ=_____&PLZN=_____&LANG=en&CEL=C&SI=mph&CONT=euro&LAND=PL®ION=0001&WMO=12375&LEVEL=52&R=0&NOREGION=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 13 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2012 O kwa ale sypie ... jeśli tak ma sypać cały czas to jutro nie ma co jechać na narty nie przygotują stoków. Z sokolskiej nie widać stalexportu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek23v Napisano 13 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2012 Szczyrk - SoliskoDziś z samego rana po pracy wybrałem się do Szczyrku do Czyrnej-Solisko. Zaparkowałem na Solisku (parking 10 zł). Na miejscu byłem około 8:15, szybko po karnet czasowy do 13:00 (ze zniżką plusa coś 36 zł). Postanowiłem dotrzeć na Małe Skrzyczne więc z Soliska udałem się na Suche (trasa pod orczykami w porządku) z Suchego na Halę i z Hali na Małe Skrzyczne. Przejazd orczykiem z Hali na Małe Skrzyczne przyjemny, śniegu również sporo. Pierwszy zjazd trasą nr. 2 z Małego Skrzycznego. Trasa fajnie przygotowana, lodu i minerałów nie zaobserwowałem....jak dla mnie bardzo fajnie. Niestety minusem był silny wiatr wiejący prosto w twarz ale to siła wyższa...matka natura.Następnie trasą nr.2 do Czyrnej. Fajnie szeroko można się wyszaleć. Do połowy warunki w super, niestety od polowy w dół trochę ślisko i oblodzone ale nie ma najgorzej. To samo tyczy się trasy nr.4 do połowy super, później trochę oblodzone. Ja się trochę ślizgałem ale to wina pewnie krawędzi (czas naostrzyć)Wyjazd orczykiem z Czyrnej na Halę Skrzyczeńską to niestety trochę męczarnia...samemu jechało się strasznie kiepsko.Z samego rana ludzi niewiele, z każdą godziną przybywało ale stanie w kolejce to max. 3 min tak więc nieźle.Ogólnie wyjazd bardzo udany...najeździłem się konkretnie i nie wiem czy jutro znów tam nie zawitam tym bardziej, że śnieg wciąż pada w szczyrku 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 13 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2012 O kwa ale sypie ... jeśli tak ma sypać cały czas to jutro nie ma co jechać na narty nie przygotują stoków. Z sokolskiej nie widać stalexportu. no to chyba kwa dobrze:cool:::cheerful: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzarkos Napisano 13 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2012 Wyjazd orczykiem z Czyrnej na Halę Skrzyczeńską to niestety trochę męczarnia...samemu jechało się strasznie kiepsko. [ATTACH=CONFIG]5222[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]5223[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]5224[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]5225[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]5226[/ATTACH] To prawda. 3 razy sam miałem okazje jechać w środę. Ale widoczność jak widze już spoko z Małego Skrzycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 13 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2012 O kwa ale sypie ... jeśli tak ma sypać cały czas to jutro nie ma co jechać na narty nie przygotują stoków. Z sokolskiej nie widać stalexportu. No wiesz... bierzesz BBR-y,ja swoje mniej ekstremalne Recony i będzie fajnie!Niech dowali jak najwięcej,będzie cudownie! :angel: Kurna,trzeba jak najszybciej kupić łopaty! :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 13 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2012 Z Czyrnej na Halę skrzyczeńską orczykiem wyjechałem tylko raz bo więcej bym nie dał rady. Wykańczająca jazda!. Kiedy tam będzie wyciąg krzesełkowy? Wie ktoś może. Jakieś plany budowy chyba już są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash0r Napisano 13 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2012 http://radar.bourky.cz/ Oo tak, jeszcze dużo opadów przed nami:applause: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 13 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2012 (edytowane) O kurcze . Pierwszy raz na orczykach i tak mi doradzono jeździć jak to KemyR robił. Większość narciarzy we wtorek tak w Szczyrku jeździła. Jak nie wolno to już nie będę ! We dwójkę to od razu poleciałem do tyłu ,więc jeździłem sam z przełożonym orczykiem za co pochwalił mnie nowo poznany narciarz. Dobrze mi się tak jechało. Co się może stać . Pytam bo rzeczywiście nie wiem czym to grozi. Pozdrawiam. Janku , widzialem przypadek przewrocenia sie chlopaczka na dosc stromym stoku, wlasnie z orczykiem pomiedzy nogami . Ok, wszystko by bylo dobrze gdyby nie to ze zostal zaczepiony jakos za kurtke! Wleklo go kilkanascie metrow i zakleszczylo na slupie od wyciagu kanapowego ktory stal zaraz przy torze orczyka. Czekalem tylko co pusci , Kurtka , linka czy cos innego. Edytowane 13 Styczeń 2012 przez artix 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 13 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2012 (edytowane) No wiesz... bierzesz BBR-y,ja swoje mniej ekstremalne Recony i będzie fajnie!Niech dowali jak najwięcej,będzie cudownie! :angel: Kurna,trzeba jak najszybciej kupić łopaty! :biggrin: Niestety BBRy jeszcze bez wiązań Ale stare dobre XWingi jutro na Buczynce będą sobie jeździły Nooo i żony też Jakby co wszyscy wiedzą jak nas znaleźć. Właśnie idę spać żeby rano wstać mocno wcześnie Czy karnet z GATu działa na wyciągu BABA? Planuję wyjechać rano na Pilsko i potem powoli w dół zjeżdżać aż na Babę i tam zakończyć jazdę Edytowane 13 Styczeń 2012 przez mysiauek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 13 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2012 (edytowane) Niestety BBRy jeszcze bez wiązań Ale stare dobre XWingi jutro na Buczynce będą sobie jeździły Nooo i żony też Jakby co wszyscy wiedzą jak nas znaleźć. Właśnie idę spać żeby rano wstać mocno wcześnie Czy karnet z GATu działa na wyciągu BABA? Planuję wyjechać rano na Pilsko i potem powoli w dół zjeżdżać aż na Babę i tam zakończyć jazdę Dokładnie o tym samym myślałem - rano góra,a później na Buczynkę i niżej. :smile: Ktoś pisał,że na BABA też można,ale nie widzę żadnej informacji. : Edytowane 13 Styczeń 2012 przez johnny_narciarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek23v Napisano 13 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2012 To prawda. 3 razy sam miałem okazje jechać w środę. Ale widoczność jak widze już spoko z Małego Skrzycznego. Jeśli chodzi o widoczność to momentami było naprawdę pięknie...nawet słoneczko się przebijało, a momentami nie było nic widać Jeśli chodzi o orczyki panowie z obsługi dziś nawet sami podawali między nogi jeśli ktoś poprosił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 13 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2012 Dokładnie o tym samym myślałem - rano góra,a później na Buczynkę i niżej. :smile: Ktoś pisał,że na BABA też można,ale nie widzę żadnej informacji. : Jakbyś był to wiesz No i jakby ktoś inny był to wiecie Koniec na dziś: aparat spakowany i pora spać ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viruss3000 Napisano 13 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2012 Byłem dzisiaj na na desce ze znajomymi narciarzami w Pilsku. Przyjechaliśmy na godzinę 9.30. Niestety mieliśmy problem z podjechaniem na oblodzonej drodze (widać już że 6 letnie zimówki zużyte- inni podjeżdżali a ja musiałem pasażerów z auta wyprosić). Parkingi puściutkie. Nie rozumiem ludzi którzy narzekają że z parkingu na krzesło daleka droga (około 5-10 minut zależy ja wysoko się stanie) Z powrotem da się bokiem dojechać pod sam parking na dól na nartach. Trochę lodu ale zero kamieni. Wzieliśmy karnet całodniowy za 55zł. Kolejek wogóle nie było cały dzień jazdy i maks 30 sekund w kolejce. Krzesło tak jak mówicie strasznie wolne więc warto mieć towarzysza lub towarzyszkę i jakąś piersiówkę do ogrzania. Za to orczykami jeździło się przyjemnie. Równa powierzchnia pod nimi a panowie podawali je pod nogi. Jeśli chodzi o pogodę to na dole było około -2 a na górze około -5. Na najwyższej stacji przec około polowe czasu panowała zamieć śnieżna i była słaba widoczność (ale ja lubie poczuć prawdziwą zime). Z hali mizowiej do szczawnicy już było lepiej bo nie wiało tak i widoczność byłą dobra przez większość czasu. Dzisiaj nie było wogóle mgły.. Jeśli chodzi o trasy to jeżdzilśmy 5(górną częścią). Było sporo muld ale to nieuniknione jak przez całą noc i dzień sypało W dolnej części 5 już nie była przyjemna. Zero minerałów ale sporo lodu i dziury w trasie które były dosyć niebezpieczne. Było sporo ludzi którzy przyjechali z ludźmi którzy nie potrafią jeżdzic na orczykach które tutaj sąbardzo strome i byli oni zawiedzeni.Nie wiem jak warunki na babie i trasie 3 i 1 bo tam nie byliśmy. Jeśli chodzi o ilość śniegu to napewo było go nagórze ponad 100cm. Właśnie dzisiaj najlepiej się jeździło pozatrasami w lesie i wogóle. Były miejsce co było około 150cm śniegu więc można było poskakać w zaspy. Trzeba tylko uważać poza trasami żeby nie wjechać na jakieś podejście bo potem spacer w zapadającym się śniegu jest wyczerpujący. Zorbiliśmy sobie 2 przerwy i tutaj polecam schronisko na hali miziowej. Zadbanie i cieplutko. Na dole pod parasolem chłodno i musieliśmy siedzieć przy kominku. Jazde zakończyliśmy o 15. Powrót do domu S1 był tragiczny drogi zasypane, korki na przewężeniu na S1. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 13 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2012 Cześć Z Czyrnej na Halę skrzyczeńską orczykiem wyjechałem tylko raz bo więcej bym nie dał rady. Wykańczająca jazda!. Kiedy tam będzie wyciąg krzesełkowy? Wie ktoś może. Jakieś plany budowy chyba już są. A po co tam wyciąg krzesełkowy? Wystarczy aby orczyki byly sprawne. Przesadzasz Janku i tyle. Jazda na orczyku to też przyjemność i fajna zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 13 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2012 Cześć A po co tam wyciąg krzesełkowy? Wystarczy aby orczyki byly sprawne. Przesadzasz Janku i tyle. Jazda na orczyku to też przyjemność i fajna zabawa. Wyciąg krzesełkowy dla takiego leniwca jak Figo który lubi se pomachać nogami w powietrzu.:laughing: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi