marcinn Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 No przed wyjazdem wystarczyło tu spojrzećhttp://www.skionline.pl/pogoda/?co=pogoda&id_miejscowosci=753 i pojechać gdzie są lepsze warunki. Jedna gwiazdka czyli warunki dostateczne tzn. trudne. Szkoda nóg i sprzętuJa też zdecydowałem,wygląda na to Janku że widzimy się we wtorek w szczyrku :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 (edytowane) Zawoja 7 styczniaDzisiaj odwiedziliśmy Zawoję. O 9 byliśmy pod stokiem i o dziwo parking już prawie w połowie zajęty. O 9.15 pierwszy wyjazd kanapą. Temp. -2 stopnie i stok z perspektywy wyciągu wydaje się być przygotowany bardzo dobrze. Niestety już pierwszy zjazd ujawnił, że nocny kilkucentymetrowy opad śniegu nie został wyratrakowany co byłoby nawet bardzo przyjemne, ale w niektórych miejscach tego świeżego śniegu było do 15 cm co dla mnie na nartach slalomowych nie było przyjemne i bezpieczne. Narciarzy przybywało i stok bardzo szybko się zużywał, powstawały mocno hamujące zwały śniegu i muldy. W niektórych miejscach powyłaziły grudki zmrożonej ziemi. Kolejki do wyciągu nie było, wjazdy na bieżąco.Mosorny O 11. 30 podjęliśmy jedynie słuszną decyzję o zmianie stoku. Karnety udało się za połowę ceny odsprzedać zadowolonym deskarzom.Pojechaliśmy na ośle łączki czyli wyciągi Wojtek i Baca (tutaj nasz kochany Skionline nie przyjmuje pliku jpg, nie wiem dlaczego)Na obu traskach zjechaliśmy po 4 razy. Warunki nie lepsze jak na Mosornym, ale inne - bardziej miękko i sporo mniej narciarzy.Po nartach zjedliśmy grillowane oscypki z dżemem żurawinowym i do domu.W sumie wyjazd bardzo udany.Jutro chyba SON, chociaż mam duże obawy i czekam z niecierpliwością na inne relacje z dzisiejszego dnia. Edytowane 7 Styczeń 2012 przez andy-w 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Ja też zdecydowałem,wygląda na to Janku że widzimy się we wtorek w szczyrku :wink: No to chyba się zobaczymy,ale w poniedziałek wieczorem jeszcze sprawdzę warunki i przedzwonię do SON-u. Jak pisałem jadę tam pierwszy raz .Jestem łatwy do rozpoznania. Dziwnie jeżdżący facet w sile wieku ze sporym czerwonym plecakiem to ja. Pozdrawiam:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 My właśnie wróciliśmy z Zagronia, powiem wam moi drodzy że było całkiem przyjemnie. Z rana do około 11 pełen luzik warunki powiedzmy na -4 ale spoko, do 13 zrobił się lekki ścisk, tak stania do 10 min, a po 13 już luz prawie pełny a po 14 to już podjazd pod same bramki. Co do warunków to powiem tak o dziwo wraz z upływem czasu robiło się coraz lepiej, z rana lekki lód gdzieniegdzie ale ratrak pracował w nocy i doprowadził trasę do porządku, przetarć prawie brak na głównej trasie nie znalazłem ni jednego tak jak i kamieni, także mogę polecić z czystym sumieniem. Foty wrzucę trochę później (impreza u teściowej ) :cheerful: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boczek91 Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Odwiedziłem dzisiaj SON w godzinach 8-13. Warunki na stoku jak na naszą zimę przyzwoite, w newralgicznych miejscach lekkie połacie lodu i troszke kamieni wiec dość pozytywnie. Jeżdziłem głownie "2" i "7" do suchego. Gdzie na "2" warunki są fajne na górze lekkie połacie lodu, a potem już sam śnieg. Na 7 ciągle pracował armatki które lekko utrudniały jazdę ale warunki były dobre brak kamieni lecz czasami się znalazły jakieś połacie lodu. Na ostatniej ściance "7" nie ciekawie kamienie, lekko brązowo - przetarcia. Wracałem 7 do soliska i tutaj już nie fajnie lekko brązowo i kulki lodu stworzone przez armatki i wyjezdzone przez narciarzy - dość nieprzyjemne. Dużym plusem była w miare mała ilość ludzi - stanie w kolejce maximum 3-5min Przy okazji sprawdziłem jak tam wygląda w lesie - na wysokości hali skrzyczeńskiej jakieś 50-70cm śniegu no ale to jest las Pozdrawiam 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feist Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Już wybrałem. We wtorek Szczyrk SON . Ze względu na skomplikowany dojazd na trasie od około 11-tej ,ale będzie to już normalny, roboczy dzień to chyba luzy.Najnowsza prognoza. Od czwartku 12.01 wyraźne ocieplenie na 5 dni. Noce w górach z lekkim mrozem. Od 17.01.ma się znowu ochłodzić , w nocy mroźno. Do końca stycznie nie powinno być źle i w końcu pojeździmy w naszych górkach (Beskid śląski). Ja za dwa tygodnie będę w Alpach . Tam zaczynają mieć problemy z nadmiarem śniegu np.Cervinia 100-300 cm! Panuje tam zmienna pogoda z okresowymi dużymi śnieżycami. Dziś w Szczyrku... Głownie dzień spędzony na strasie nr 2 i 4, z Małego Skrzycznego przez Halę do Suchego. Warunki na tym odcinku z Małego Skrzycznego trasa nr 2 warunki bardzo fajne, jedynie miejscami lód ale do przeżycia, na trasie nr 4 już troszkę gorzej bo sporo kamieni pod powierzchnią świeżego śniegu, które w trakcie dnia powychodziły na wierch, i zostawiły swoje ślady na ślizgach : Przy zjeździę na Czyrną, mimo silnego opadu z ostatnich dwóch dni, wystająca trawa więc nie polecam zostawiać auta na Czyrnej, bo będzie trzeba zjechać po nieprzygotowanej trasie. Na Julianach + Golgota, nieporozumienie, nie ma co jeździć. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hupon Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Można "urwać" parę złotych z karnetu w SON, http://www.plus.pl/indywidualna/Abonament/AktualniKlienci/Promocje/SMSkiNaStokach/smski_regulamin.pdf, dzisiaj przetestowałem - karnet 48 zł (do 13-tej) kupiłem za 37 zł (minus 23 %). Nie jestem w Plusie, ale mam domu starą komórkę, kupiłem starter za 9 zł (na 30 dni), myślę, że kilka a może więcej razy wyskoczę do skansenu. Dzisiaj byłem pierwszy raz na nartach w tym sezonie. Jeździłem głównie z Hali Skrzyczeńskiej do Soliska, a potem na Julianach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghoost Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 "Hupon" i jakie wrażenia z hali skrzyczeńskiej do soliska?jutro się wybieram więc jestem bardzo ciekaw najświeższych wiadomości z pewnej ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaeres Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Ok, muszę podjąć decyzję o której jutro wstać Biały Krzyż Skrzyczne Zagroń Biorę 7 letniego syna, drugi sezon jeżdżenia więc na FIS na pewno z nim nie wejdę Co polecacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Ok, muszę podjąć decyzję o której jutro wstać Biały Krzyż Skrzyczne Zagroń Biorę 7 letniego syna, drugi sezon jeżdżenia więc na FIS na pewno z nim nie wejdę Co polecacie ? Pilsko! :smile: Gdyby nie choroba... : Rozłożyło mnie,ale wybrałbym Pilsko! Pozdrowionka! :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TPol Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Ok, muszę podjąć decyzję o której jutro wstać Biały Krzyż Skrzyczne Zagroń Biorę 7 letniego syna, drugi sezon jeżdżenia więc na FIS na pewno z nim nie wejdę Co polecacie ? Nie znam Zagronia i nie wiem jak jeździ twój syn, ale mnie rodzice w tym wieku brali na Juliany albo na Biały Krzyż, więc ja bym poleciła tą miejscówkę, szczególnie, że zwykle tam nie ma problemu z warunkami. W sumie na Pilsku też otworzyli już te łatwiejsze trasy położone wyżej i tam na pewno będzie dużo śniegu...tylko po moich wczorajszych doświadczeniach nie jestem pewna czy aby na pewno trasy będą przygotowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hupon Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Czerwona (7) z Hali dość dobra (minus - armatki), niebieska (4) dobra, w dolnej części minus dobra, raz zjechałem z Małego Skrzycznego - dość dobrze, pojechałem też do Czyrnej niebieską (2) - do połowy trasy dobrze, niżej dostatecznie (na szczęście wziąłem dziś "żwirówki" :laughing:), ale można zjechać - opcja dla "oszczędnych" - tańszy parking w Czyrnej (wg. SON). Byłem też na Golgocie i Julianach (ok. godz. 11-tej), ale były już rozjeżdżone, może rano było lepiej ? Powtórka koło czwartku (jak będzie pogoda). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viruss3000 Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 (edytowane) Wie ktoś czy w tej promocj z plusa z 23% zniżki w Szczyrku można z jednego numeru wysłać np 3 smsy i mieć zniżke dla 3 osób ?http://www.plus.pl/indywidualna/Abonament/AktualniKlienci/Promocje/SMSkiNaStokach/smski_regulamin.pdf W regulaminie nie widzę nic na ten temat. PS. W soszowie ładnie sypie Edytowane 7 Styczeń 2012 przez viruss3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaeres Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 (edytowane) Pilsko! :smile: Gdyby nie choroba... : Rozłożyło mnie,ale wybrałbym Pilsko! Pozdrowionka! :smile: Pilsko mnie korci od zawsze ale to jednak 20% dalej w km niż np. Biały Krzyż co robi mi trasę 2,5 godz, a to już 50% dłużej. Kiedyś tam się wybiorę, przysięgam Chyba się wybiorę na Biały Krzyż. Proszę o następujące informacje: - czy tam się podjeżdża pod sam wyciąg, na jakiś parking, płatny ? - jakieś lipne info znalazłem to tam są wyciągi po 250m - same orczyki ? - jaki jest cennik ? - od której otwarte ? - jaki jest adres dla auto mapy ? Edytowane 7 Styczeń 2012 przez kaeres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz13 Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Czy ktoś może był w ostatnich dniach na kotelnicy, Hawraniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaeres Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Pilsko! :smile: Gdyby nie choroba... : Rozłożyło mnie,ale wybrałbym Pilsko! Pozdrowionka! :smile: Pilsko mnie korci od zawsze ale to jednak 20% dalej w km niż np. Biały Krzyż co robi mi trasę 2,5 godz, a to już 50% dłużej. Kiedyś tam się wybiorę, przysięgam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Ja byłem wczoraj w Jurgowie, ale ilośc ludzi w kolejce do wyciągów odstraszyla mnie. Nie wiem dlaczego stacja ta zrezygnowała z kamery, podczas, gdy inna, ktorej widać zależy na klientach, czyli Rusin Ski dodała dzisiaj dwie kamery do już działającej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikrofon Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Proszę o następujące informacje: - czy tam się podjeżdża pod sam wyciąg, na jakiś parking, płatny ? - jakieś lipne info znalazłem to tam są wyciągi po 250m - same orczyki ? - jaki jest cennik ? - od której otwarte ? - jaki jest adres dla auto mapy ? Nie na wszystkie pytania odpowiem, ale: - podjeżdża się pod sam wyciąg (w zasadzie to nad wyciąg, bo z parkingu zjeżdża się w dół i przy dolnej stacji wyciągu kupuje karnet). Parking 4 tygodnie temu był darmowy. - rzeczywiście, są tam dwa (czynne) orczyki. Jeden podwójny (pewnie ze 250m) i drugi, trochę krótszy, pojedynczy. Mają oddzielne (!) karnety. - cen niestety nie pamiętam, ale płaci się za wjazdy, nie ma karnetów czasowych. Przed wejściem na dłuższy, podwójny orczyk (na krótszym nie jeździłem), przez okienko podaje się karnet i pani/pan w kasie skreśla na karnecie wykorzystane zjazdy. - nie wiem od której jest otwarte. - w Automapie, w POI wystarczy wpisać Biały Krzyż i nawet wypisuje długości wyciągów. Wystarczy jechać z Wisły do Szczyrku przez Salmopol i nie sposób przegapić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viruss3000 Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Pytanie może wydać się prozaiczne ale jak to się dzieje że biorąc dla przykładu soszów gdzie górna stacja w porównaniu z dolna to 200m różnicy. A na górze wali co sił śniegiem a na dole w ogóle nie pada. Zauważyłem że tak jest w większości wypadków. Może ktoś mi powiedzieć dlaczego tak się dzieje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaeres Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Biały Krzyż odpada Zagroń wydaje mi się krótki a ma jakieś 850m Jednak na pierwsze szusy w tym sezonie wybiorę sprawdzony Zagroń. Dzięki za chęć pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaBB Napisano 8 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2012 (edytowane) Właśnie dojechałem do Szczyrku od Buczkowic pada śnieg. Po nocy przybyło około 10cm i aktualnie baaardzo intensywnie sypie. Śnieg dosyć mokry i ciężki. Edytowane 8 Styczeń 2012 przez KubaBB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azmadan Napisano 8 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2012 a ja wróciłem po porannych 2h - wole puste stoki :-P Szczyrk... 20cm ... świeżego śniegu... jakiś ratrak może około 6 rano przejechał... ale na 1/2 szerokości... około 8:45 na 4-ce pojawiły się ratraki... ale po 20 min.... śnieg był znów kopny... wreszcie piękna zima... = pługi przejechały tylko do góry... jak wracaliśmy - pas "powrotny" zasypany... :-) jeździ się super :-P tylko hamuje... strasznie (chciałem skręcić pod Czyrna... i przejechałem za skrzyżowanie ;-P) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaBB Napisano 8 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2012 to czemu mnie po drodze nie odwiedziłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azmadan Napisano 8 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2012 rozglądałem się w którym jesteś miejscu (zdjęcie blisko CPN-u :-P) ale miałem zmarzniętą żonę w samochodzie :-P Info dla ludzi z FIAT-a :-P którzy mają karnety z CRIK-u - nie można oddać karnetów i dostać $... :-/ masakra :-P aaaa... i przy okazji... człowiek uczy się na błędach... wsadzenie nart do bagażnika będąc przekonanym że były... serwisowane... po zakończeniu sezonu i próba jazdy na nienasmarowanych nartach... w kopnym, mokrym, klejącym śniegu... masakra... dziękuję obsłudze baru na "Suche" za udostępnienie świeczki na prowizoryczne smarowanie :-) - coś dało :-P - nie za dużo ale zawsze coś... :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaBB Napisano 8 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2012 Tak Blisko CPN jadąc od góry to troszkę poniżej wiec next time Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi