gooska Napisano 30 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2011 1. Płeć - Kobieta 2. Wiek - 34 lata 3. Waga - 56 kg 4. Wzrost - 170 cm 5. Na nartach jeżdżę od dziecka z dlugą przerwą w momencie "śmierci" "ołówków". 6. Moje umiejętności określam na 5-6 . Ogranicza mnie sprzęt który mam. 7. Moje buty to - Rossignol Vita Sensor 60 8. Teraz jeżdżę na nartach/model - Blizzard IQon 6900 Lifestyle 9. Preferuję styl jazdy: sportowy, lubię prędkość, zjady na krechę, zarówno wąskie jak i szerokie skręty, chopki-podskoki-wyskoki-> lubię 10. Upatrzyłem sobie narty - w zasadzie błądzę po sieci. Nie mam typów. 11. Mój budżet na narty to około -1200 zł Nie chcę twardych nart. Bolą mnie kolana po całym dniu jazdy. Mam mocne nogi bo trenuję amatorsko rolkarstwo szybkie ale nie chcę obciążać stawów. Chciałabym narty z zacięciem sportowym, nie ograniczające mnie, pozwalające bawić się na śniegu - już niekoniecznie z dużą prędkością. Blizzardy na których jeżdżę są dziwne. Po zeszłorocznym ostrzeniu nie potrafię się z nimi dogadać. Ślizgają się na lodzie, nie trzymają krawędzi, ciężko się sterują, są w miarę ok na przygotowanym i niezbyt stromym stoku. W pozostałych warunkach nie radzę sobie z nimi, zjedziemy z każdego stoku, czarna trasa, oblodzona nie ma problemu ale to raczej walka a nie przyjemność. Tracę energię a nie czuję zabawy. Po lekturze wątków zgłupiałam już nawet w kwestii długości odpowiedniej dla mnie. Jestem pewna,że z lepszymi nartami skala moich umijętności będzie wyższa. Mam nadzieję,że podpowiecie mi czego szukać i na co zwracać uwagę. Proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 30 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2011 W tym budżecie kupisz nowe Fischer Progressor 7+ (lub ambitniej 8+) z zeszłego sezony, długość 160 cm powinna być ok, narty nie za twarde ale też nie dla początkujących, na twoją niewielką w sumie wagę powinny spełniać kryterium nart nie za twardych a jednocześnie mających to coś, inny pomysł to Fischer Viron 4.4. Jaką miałaś długość tych Blizardów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gooska Napisano 30 Październik 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2011 Blizzardy miałam 155 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 30 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2011 A atomic cloud 8 lub k2 one luv ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 30 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2011 Te Salomony też są niezłe, cala seria cieszy się dobrą opinią, ja testowałem tylko 24 hours ale ja ważę deczko wiecej:D http://allegro.pl/wyprzedaz-nowe-narty-salomon-24-gt-pro-dl-158-i1881525441.html Powinnaś szukać dłuższych niż 155, to w zasadzie twoja dolna granica albo lekko poniżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gooska Napisano 30 Październik 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2011 160 cm będzie ok? czy jeszcze dłuższe? w zasadzie czytałam prawie o wszystkich modelach jakie wymieniacie. Salomon 24 h oglądałam w intersporcie. Inny model ale z tej serii: http://esklep.intersport.pl/pl/product/61347/narty-salomon-24-hours-s1-111694-+-wiazania-salomon-hl10 Cena fajna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gooska Napisano 30 Październik 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2011 ups przecież napisałes już jaka długość Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 30 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2011 Te z IS wersja S1 to sobie daruj, to narta robiona dla IS i nie wiadomo co to może być, w zeszłym roku sprzedawali ją na koniec sezonu bardzo tanio więc na cuda bym nie liczył, dla bezpieczeństwa lepiej pomijać modele pozakatalogowe jeśli trudno powiedzieć co w nich siedzi, zwłaszcza jak w tej cenie można kupic coś sprawdzonego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gooska Napisano 31 Październik 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2011 Dziękuję za rady. Skupię się na Progresorach i Salomonach (nie z IS). Które trafię pierwsze to kupię. Boję się tylko,że nie poradzą sobie na nieprzygotowanym stoku a w PL też zdarza mi się jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 31 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2011 (edytowane) Ja podobnie jak juice widziałabym dla Ciebie narty K2, true luv, albo one luv http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=3305&id_modelu=4805 Porównując ich opis z tym, co napisałaś na forum, widzę dużo punktów wspólnych. K2 na pewno poradzą sobie też na gorzej przygotowanych trasach. Edytowane 31 Październik 2011 przez idealist Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gooska Napisano 31 Październik 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2011 K2 w opisie brzmią całkiem fajnie i faktycznie dużo w nim punktów wspólnych z tym czego szukam. No i teraz nie wiem..... Może jeszcze poczekam na jakieś opinie. Przede wszystkim nie chciałabym żeby narta mnie ograniczyła, lubię rozwijać technikę i ją doskonalić. Lubię poszaleć, lubię wiatr w oczach, lubię wyskoczyć w powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajkeliX Napisano 31 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2011 Kupiłem dla żony na ten sezon K2 True Luv 10/11 ale jeszcze nie jezdzila na nich więc jak tylko pojezdzi napisze coś na forum. Wczesniej jezdzila na nartach z wypozyczalni i jej faworytem były Atomici Cloud 7. Co do K2 koleżanka kupila Secret Luv i jest bardzo zadowolona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gooska Napisano 31 Październik 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2011 noo mieszajcie mi dalej w głowie mieszajcie ))) K2 nawet dzisiaj widziałam w którymś sklepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 31 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2011 Myśl, myśl... to są narty wszechstronne, model one luv, jak wynika z opisu nie boi się prędkości, no i mają też pewne szaleństwo i lekko freeridowy sznyt wpisane w charakterze. Ponadto, są to modele zeszłoroczne więc cena nie powinna być szokująca. Do tego system Rocker, jest nad czym się zastanowić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gooska Napisano 31 Październik 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2011 a co to jest ten system Rocker? Nie mogę nic znaleźć w sieci. za 1300 zł już znalazłam. więc cena ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SPEEDTBI Napisano 31 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2011 Jeżeli lubisz pośmigać wybieraj narty z budową sandwichową. Unikaj nart z pianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 31 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2011 Znalazłam info o technologiach stosowanych w nartach K2 WOMEN'S BIOFLEX Unikalny, stworzony specjalnie dla kobiet rdzeń z drewna jodły i świerku. Całą tajemnicą sukcesu tej konstrukcji jest umiejscowienie drewna o największej gęstości własnej, centralnie pod stopą. Świerk jest ułożony w noskach i piętkach nart, aby zmniejszyć skręcenia poprzeczne w czasie jazdy. W porównaniu do wszystkich innych konstrukcji BioFlex daje narciarkom odczucie dużo łatwiejszej i mniej siłowej jazdy. Narty z BioFlexem są odpowiednio lżejsze przy równoczesnym zachowaniu takiej samej wytrzymałości i twardości jak twardsze i cięższe rdzenie dla mężczyzn. BASELINE™ ALL-TERRAIN BASELINE™ - kombinacja klasycznych nart i rocker'a, przygotowana przez firmę K2 w sześciu rodzajach, dostosowanych do różnorodnych warunków i potrzeb. Na niebiesko zaznaczony jest CAMBER - klasyczny profil narty. Poszczególne konstrukcje posiadają różne powierzchnie i wielkość CAMBER'a. W nartach z konstrukcją ROCKER, zaznaczonym na zielono, podano wysokość (w mm) i odległość (w cm) ROCKERa od końców nart. Konstrukcja ROCKER sprawdza się również w nartach sportowych i wielozadaniowych. ALL-TERRAIN - najbardziej uniwersalny w całej linii BASELINE™. Nosek narty jest radykalnie uniesiony na całej powierzchni - dzięki temu narta "wyciąga się" z najbardziej miękkiego, głębokiego lub rozmokniętego śniegu. CAMBER na środku powoduje, że narta zachowuje właściwości trakcyjne klasycznych nart zjazdowych: wybicie podczas wychodzenia ze skrętu, trzymanie krawędzi nawet w zmrożonym śniegu. "Uniesienie" nosa i miejsce jego przełamania na wysokości 2-10 mm, na odcinku 15-30 cm. Całość artykułu tutaj http://www.asport.pl/technologie/38/k2/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gooska Napisano 31 Październik 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2011 Rozumiem,że K2 o których piszemy nie mają budowy sandwichowej. Chodzi o ten Bioflex tak? Jakie to ma przełożenie na jazdę? Idealist - dzięki za wyczerpującą informację teraz już wiem o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 31 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2011 Przełożenie na jazdę ma mniej więcej takie jak reklama oleju kujawskiego na smazenie pączków w tłusty czwartek:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gooska Napisano 1 Listopad 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2011 dobre pączki nie są złe K2 zostały wyeliminowane. Po rozmowie z kumplem, który wie jak jeżdżę stwierdziliśmy,że muszę szukać czegoś bardziej ambitnego. W czołowce jest Fischer Progressor 8+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SPEEDTBI Napisano 1 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2011 Jeżeli chcesz się rozwijać jeździć w każdych warunkach polecam Head Supershape Magnum. Lub mniej ambitnie Head MYA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 1 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2011 Magnum dla dziewczyny 54 kg, która nie chce kolan męczyć? To kawał ciężkiej i twardej dechy, potrafi zmęczyć ciężkiego chłopa:D Tych Salomonów, które Ci wrzuciłem bym nie skreślał, ewentualnie wyższy model 24 Daytona. Podobne narty to Elan Waveflex 12, można też poczytać o Head Icon TT 60. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magelan Napisano 1 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2011 Elan Waveflex 12 lub nawet 14 są to nartki trochę lżejsze od Fischer Progressor 8+ który też byłby ok:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 1 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2011 dobre pączki nie są złe K2 zostały wyeliminowane. Po rozmowie z kumplem, który wie jak jeżdżę stwierdziliśmy,że muszę szukać czegoś bardziej ambitnego. W czołowce jest Fischer Progressor 8+ Burn Luv i Cloud9 nie określiłbym jako nie-ambitne Ale kolega patrzy i wie ;) Żona ze względów "różnych" odstąpiła cloud 9 i nabyliśmy one luv. Wrażenia po powrocie za 2 tygodnie. W każdym razie na "rękę i oko" solidna narta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asiek Napisano 2 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2011 Jeżeli chcesz się rozwijać jeździć w każdych warunkach polecam Head Supershape Magnum. Lub mniej ambitnie Head MYA. W zeszłym roku "chorowałam" na Head iSupershape Magnum SW SP 13 Zastanawiało mnie tylko czy właśnie nie byłoby problemu z odpowiednim dociążeniem przy niskiej wadze? obawiam się, że odpada Druga sprawa, że narta bardziej dla zaawansowanych narciarzy, czyli raczej nie dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi