ryba Napisano 18 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2011 http://www.wturystyce.blogspot.com/ dodając do tego cenę paliwa, kurs euro, wyjazd w Alpy mocno podrożał. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973 Napisano 18 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2011 myślę że nasze ośrodki narciarskie raczej w nowym sezonie nie zaskoczą nas nowymi niższymi cenami:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 18 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2011 Myślę że główny wpływ na kształtowanie cen mają jednak czynniki podaży i popytu, tym bardziej że dzięki systemowi karnetów właściciele ośrodków mają dostęp do danych które można przetwarzać i przeglądać na wiele sposobów, tworzyć wykresy, porównywać dane z wielu lat, itd... I dopóki te słupki i wykres z roku na rok będą im szczytować to na pewno nie zawahają się co roku podnosić ceny. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 19 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2011 myślę że nasze ośrodki narciarskie raczej w nowym sezonie nie zaskoczą nas nowymi niższymi cenami:mad: No to Cię nieco zdziwię... A owa obniżka pojawiła się w najmniej spodziewanym miejscu tj. COS Szczyrk!Otóż jeszcze w zeszłym sezonie karta całodzienna kosztowała 90zł,w obecnym cenniku widnieje kwota 80zł. Niewiele,ale jednak. Pewnie,jak to Sławek opisał,w ich przypadku słupki/krzywa wręcz pikowały prosto w dół! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 19 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2011 Jednym słowem sam karnet w dużym alpejskim ośrodku to wydatek ok. 1000 zł (przy obecnym kursie euro), drugie tyle to dojazd z południowej Polski (z tym że dzielony przez liczbę osób) i to w przypadku tych bardziej ekonomicznych aut. Paliwo w Czechach i Austrii już prawie 6 zł/litr + winietki na autostrady (ok. 70 zł za Czechy i Austrię), a od przyszłego roku nawet polska A1 do granicy ma być płatna. Ja tam czekam na budowę kolejki "Funitel" na Chopok, z Alpami na jakiś czas dam sobie spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 19 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2011 ^^^ Jak się poszpera to można znaleźć coś taniego. Za 250-270 E można spędzić tydzień w topowej francuskiej stacji. Piszę tu oczywiści o pakietach 7 noclegów + skipas na 6 dni w niskim sezonie (Grudzień, styczeń, marzec). Włochy 241 E za sam karnet:eek: trochę dużo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 19 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2011 (edytowane) Ja tam czekam na budowę kolejki "Funitel" na Chopok, z Alpami na jakiś czas dam sobie spokój Błąd !Olej Chopok! Jedz z B.T. za około 2500zł w pierwszej połowie grudnia:dojazd,spanko,jedzonko pod nos,zero stresów ,prawie puste ,długieee alpejskie trasy:) Edytowane 19 Październik 2011 przez SB Cytat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 19 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2011 ^^^ Jak się poszpera to można znaleźć coś taniego. Za 250-270 E można spędzić tydzień w topowej francuskiej stacji. Piszę tu oczywiści o pakietach 7 noclegów + skipas na 6 dni w niskim sezonie (Grudzień, styczeń, marzec). Włochy 241 E za sam karnet:eek: trochę dużo. Oj jak ja lubię Twoje "zaangażowanie" we Francję. Chętnie wejdę w polemikę. 250 - 270 E za nocleg i skipass. Szuflandia... Jak sprawdzisz oferty free ski we Włoszech, apartament wieloosobowy, bez wyżywienia, to wyjdzie na to samo... nie wyjdzie dużo taniej. Ja bez problemu znalazłem ofertę we Włoszech 7 dni zakwaterowanie + skipass za .... trzymaj się ... 195,00 Euro! Gdzie zgubiłeś dojazd do Francji...? Włochy 241 E za sam karnet. No jak wybrałeś cenę za Dolomity Superskipass i to w TOP sezonie - czyli najdrożej jak tylko można! To przytoczę tu cenę skipassu w Trzech Dolinach, bo jest bardzo ciekawa i wynosi 241 Euro Jednym słowem sam karnet w dużym alpejskim ośrodku to wydatek ok. 1000 zł (przy obecnym kursie euro), drugie tyle to dojazd z południowej Polski (z tym że dzielony przez liczbę osób) i to w przypadku tych bardziej ekonomicznych aut. Paliwo w Czechach i Austrii już prawie 6 zł/litr + winietki na autostrady (ok. 70 zł za Czechy i Austrię), a od przyszłego roku nawet polska A1 do granicy ma być płatna. Ja tam czekam na budowę kolejki "Funitel" na Chopok, z Alpami na jakiś czas dam sobie spokój. Z całym szacunkiem dla Słowaków nigdy nie będą to Alpy. Oczywiście mają niepodważalne atuty, jak np odległość, ale... zawsze to zostanie namiastka Alp. I dopóki te słupki i wykres z roku na rok będą im szczytować to na pewno nie zawahają się co roku podnosić ceny. Chyba nie do końca tak jest. Tam bardzo, bardzo dużo się inwestuje, a to musi się przełożyć na ceny. Samo Soelden zainwestowało w swoją infrastrukturę więcej niż wszystkie słowackie ośrodki razem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 19 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2011 A ja się zastanawiam nad stwierdzeniem autora bloga, że kwatery we Włoszech są tańsze niż w Austrii. Szczerze mówiąc, nie wydaje mi się. Szukałam kwater w niskim i wysokim sezonie, typu apartament dla kilku par i Austria miała o wiele więcej dobrych ofert. Pominę już fakt jak bardzo różni się oferowane w cenie pensjonatów śniadanie austriackie, które starcza na kilka godzin jazdy na nartach od kilku sucharów i dżemu, które w wielu miejscach Włosi serwują jako "śniadanie";). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 20 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2011 Oj jak ja lubię Twoje "zaangażowanie" we Francję. Chętnie wejdę w polemikę. 250 - 270 E za nocleg i skipass. Szuflandia... Jak sprawdzisz oferty free ski we Włoszech, apartament wieloosobowy, bez wyżywienia, to wyjdzie na to samo... nie wyjdzie dużo taniej. Ja bez problemu znalazłem ofertę we Włoszech 7 dni zakwaterowanie + skipass za .... trzymaj się ... 195,00 Euro! Gdzie zgubiłeś dojazd do Francji...? Włochy 241 E za sam karnet. No jak wybrałeś cenę za Dolomity Superskipass i to w TOP sezonie - czyli najdrożej jak tylko można! To przytoczę tu cenę skipassu w Trzech Dolinach, bo jest bardzo ciekawa i wynosi 241 Euro Pisząc o takich kwotach miałem na myśli właśnie 3 doliny. Karnet oczywiście jest tam drogi, ale mało kto kupuje sam karnet w publicznej ofercie. Większość przybywających łapie pakiety po agencjach. Doliczyć oczywiście do tego trzeba max 100 E na paliwo/os. Cena która podałem dla przykładu obejmuje nocleg w "szuflandi" ok 25m2, ale wystarczy dołożyć 50 E na twarz i ma się koje w 2 razy większym mieszkanku w nowoczesnych warunkach z basenem, wifi i innymi cudami w cenie. W każdym przypadku mieszka się bezpośrednio na stoku "gratis":D A to jest przynajmniej dla mnie bardzo ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 20 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2011 Chyba nie do końca tak jest. Tam bardzo, bardzo dużo się inwestuje, a to musi się przełożyć na ceny. Samo Soelden zainwestowało w swoją infrastrukturę więcej niż wszystkie słowackie ośrodki razem. Nie musi i nie maiło by, gdyby nie prawa biznesu wolnorynkowego, które to prawa rządzą się według bardzo prostego schematu: jest popyt, jest sprzedaż, nie występuje zjawisko nadprodukcji( w tym przypadku usług) to cenę można podnosić. A inwestycje mają przełożenie na zwiększenie wydajności w tym przypadku zdolności przewozowej, nowsza infrastruktura która zużywa mniej energii przy jednoczesnym zwiększeniu wydajności. Tak więc ewentualne zyski można generować z tych czynników, a nie regularnego podnoszenia ceny, przy czym w ogóle nie dziwi mnie fakt że te ceny podnoszą, a dlaczego to piszę na wstępie:rolleyes:. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 20 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2011 Nie musi i nie maiło by, gdyby nie prawa biznesu wolnorynkowego, które to prawa rządzą się według bardzo prostego schematu: jest popyt, jest sprzedaż, nie występuje zjawisko nadprodukcji( w tym przypadku usług) to cenę można podnosić. A inwestycje mają przełożenie na zwiększenie wydajności w tym przypadku zdolności przewozowej, nowsza infrastruktura która zużywa mniej energii przy jednoczesnym zwiększeniu wydajności. Tak więc ewentualne zyski można generować z tych czynników, a nie regularnego podnoszenia ceny, przy czym w ogóle nie dziwi mnie fakt że te ceny podnoszą, a dlaczego to piszę na wstępie:rolleyes:. No takiego wykładu z ekonomii to nawet na studiach nie miałem a możesz to przełożyć na kwiatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 20 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2011 No takiego wykładu z ekonomii to nawet na studiach nie miałem a możesz to przełożyć na kwiatki Tak, w przeciągu ostatnich lat zainwestowałem na miarę moich możliwości duże pieniądze, ceny nośników energii wzrosły co najmniej 300 %, transportu co najmniej 100 %, a ceny moich produktów są niezmienne od 10 lat na pewno, a nawet niższe, jaki powód? Bardzo prosty, nadprodukcja:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 20 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2011 Tez ciekawe:D http://http://gazetapraca.pl/gazetapraca/1,90445,10448880,Firmy_wysylaja_pracownikow_na_narty.html?bo=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 21 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2011 Ja bez problemu znalazłem ofertę we Włoszech 7 dni zakwaterowanie + skipass za .... trzymaj się ... 195,00 Euro! No to ja jestem chyba rekordzistą na tym forum. Dwa lata temu miałem Free Ski za 175 Eu: 7 dni nocleg + 6 dni skipas. Pod wyciągiem narciarskim w bardzo fajnych apartamentach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JG77 Napisano 24 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2011 (edytowane) A ja się zastanawiam nad stwierdzeniem autora bloga, że kwatery we Włoszech są tańsze niż w Austrii. Szczerze mówiąc, nie wydaje mi się. Szukałam kwater w niskim i wysokim sezonie, typu apartament dla kilku par i Austria miała o wiele więcej dobrych ofert. Pominę już fakt jak bardzo różni się oferowane w cenie pensjonatów śniadanie austriackie, które starcza na kilka godzin jazdy na nartach od kilku sucharów i dżemu, które w wielu miejscach Włosi serwują jako "śniadanie";). I jedni i drudzy to są wyrachowani do bulu ,najlepiej obliczyliby co do kromki posiłki aby wyjść na swoje ,cóż ekonomia ale wręcz przesadna.W austrii też nie jest z tymi posiłkami za różowo ,nawet jajka reglamentowali ,na salę 50 osób deserów było z 10 ,to kto pierwszy ten lepszy z jajkami to samo ,kaw max 2 i to wszystko w 4 gwiazdkowym hotelu ,aha woda w basenie lodowata - pusty stał cały dzień ,to tak na marginesie. Ps.do bólu . Edytowane 24 Październik 2011 przez JG77 poprawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 24 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2011 Ja mam doświadczenia z kwater typu mały austriacki pensjonat -Bauernhof i póki co same dobre, pod względem ilości jedzenia i nie tylko:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi