naczos Napisano 29 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Witam serdecznie Po raz kolejny postanowilem zasiegnac Waszych cennych rad . Jako ze do wyjazdu styczniowego zostalo sporo czasu wpadlem na szatanski plan wyjazdu wekkendowego jeszcze w tym roku. Znalazlem kilka chetnych osob i mam nadzieje ze cos z tego wyjdzie. Najprawdopodobniej bedzie to 27 do 30 badz 31 pazdziernika. Mamy mozliwosc dolotu do Monachium badz do Mediolanu(nadal szukamy). I teraz prosze o rade gdzie w tym okresie znajdziemy dobre warunki i spora ilosc otwartych tras. Fajnie by bylo gdyby mozna bylo znalesc jakies noclegi zaraz przy stokach, ktore bedzie mozna wynajac na tak krotki okres 3 lub 4 noce. Z mojego wstepnego rozeznania wyszlo ze stubai blisko Monachium a TIgnes Mediolanu. Czy jest sens jechac w tym terminie do kotregos z tych osrodkow a moze cos innego. A moze wogole sobie darowac wyjazd w tym czasie. pozdrawiam Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 29 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Stubai to jest największy teren lodowcowy Austrii i tras do śmigania na pewno będzie dużo. Jest tylko jeden mankament: pod samym lodowcem sobie nie pomieszkasz. Jest tam tylko jeden hotel więc do tanich nie należy. W miarę blisko lodowca gdzie nie musiałbyś korzystać z auta możesz mieszkać w dolinie Pitztal gdzie Apartament do 30 Eu w odległości 1-3 przystanki skibusa bez problemu znajdziesz. Z tym, że na Ptztalu setek kilometrów tras nie ma ba wg mnie to nawet nie ma tam dziesiątek kilometrów. Po prostu jest to nieduży teren. Jadnak mi przypadł do gustu. Lubię to miejsce. Na 3-4 dni w sam raz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 29 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2011 (edytowane) Na Stubaiu za stosunkowo nieduże pieniądze możesz mieszkać w Dresdner Hutte obok pośredniej stacji gondoli - http://www.dresdnerhuette.at/die-huette.html A jak znajdziesz lot do Insbrucka to dojedziesz na stok skibusem Edytowane 29 Wrzesień 2011 przez JurekByd 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 29 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2011 (edytowane) Na Stubaiu za stosunkowo nieduże pieniądze możesz mieszkać w Dresdner Hutte obok pośredniej stacji gondoli - http://www.dresdnerhuette.at/die-huette.html Faktycznie zapomniałem o tym. Kiedyś miałem nawet taki szatański pomysł, żeby tam całą moją grupę zakwaterować. Tylko jak sobie pomyślałem, że "Najeczki" będą musiały do łazienek na korytarz śmigać to stwierdziłem: lepiej mieć spokój:D. Ale faktycznie jak nie potrzebujecie luksusów to jest idealne miejsce do mieszkania na Stubai. Tylko czy można tam świeży chlebek czy też bułki nabyć? Bo jak nie to musisz się zaopatrzyć na cały pobyt. Pozdrawiam. Edytowane 29 Wrzesień 2011 przez lokiec3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naczos Napisano 29 Wrzesień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Dziekuje za odpowiedzi Wlasnie rozmawialem z nowopoznalymi potencjalnymi wspoltowarzyszami. Jest mala zmiana planow. Nie musimy nocowac przy wyciagach, i tak musimy wypozyczyc samochod na lotnisku w Mediolanie badz Monachium wiec do czegos sie jeszcze przyda. Dziekuje bardzo za namiar niestety ten nocleg odpada bedzie z Nami jechala conajmniej jedna kobieta wiec "musi" miec swoja przyzwoita lazienke Fajnie bylo tez gdyby w miejscu noclegu byly jakies knajpki na kolacje i piwko ( odleglosc spacerowa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 29 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Fajnie bylo tez gdyby w miejscu noclegu byly jakies knajpki na kolacje i piwko ( odleglosc spacerowa) No to Stubai i mieszkanie w Neustift i masz nawet jakiś basen miejski czy cóś. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 29 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2011 (edytowane) Dziekuje za odpowiedzi Wlasnie rozmawialem z nowopoznalymi potencjalnymi wspoltowarzyszami. Jest mala zmiana planow. Nie musimy nocowac przy wyciagach, i tak musimy wypozyczyc samochod na lotnisku w Mediolanie badz Monachium wiec do czegos sie jeszcze przyda. Dziekuje bardzo za namiar niestety ten nocleg odpada bedzie z Nami jechala conajmniej jedna kobieta wiec "musi" miec swoja przyzwoita lazienke Fajnie bylo tez gdyby w miejscu noclegu byly jakies knajpki na kolacje i piwko ( odleglosc spacerowa) Sensowne lotniska, które kojarzę gdzieś w pobliżu większych gór to wspomniane przez ciebie Mediolan (ew. Bergamo), Monachium ale też Klagenfurt i Innsbruck. Zwłaszcza to ostatnie lotnisko - Kranebitten - powinno cię zainteresować z kilku względów: - leży w samych górach, nie na obrzeżach - jest przepięknie położone - masz w cenie "widokowy ekstra lot" nad Alpami Zdarzało mi się widzieć samoloty nad Innsbruckiem, na tle tamtych gór. Popatrz tylko na niektóre obrazki Wygląda to niesamowicie i dla mnie to byłoby warte jakiś ew. większych pieniądzy jako dodatkowa atrakcja - ze strony Stubaia kojarzę, że był taxi serwis - jakoś za ok. 30 euro dowożą z Innsbrucka do doliny. O, i widzę teraz na stronie, że jest autobus Innsbruck-Neustift (Linie Regio Stubai). - gdybyś jednak zdecydował się na wynajem auta, to z Innsbrucka masz jeszcze do wyboru 4 inne tyrolskie lodowce w odległości maks. ok. 1 godz. drogi, znaczy, w sumie wypas: Hintertux, Sölden, Pitztaler i Kaunertaler, no i oczywiście Stubaier (najbliższy). Jakieś 1.5 roku w drodze w Dolomity temu odbieraliśmy koleżankę z lotniska w Innsbrucku, która przyleciała właśnie z Anglii, czyli jakieś połączenia z Wysp muszą być. Nie wiem jak to wychodziło finansowo ale musiało być akceptowalnie, niezbyt drogo. Zajmowałem się organizacją tego wyjazdu i analizowaliśmy z kumpelą rozmaite wersje i różne lotniska - stanęło na Innsbrucku jako optymalnym miejscu ...choć, na marginesie do dziś nie rozumiem, jak to się stało, że nie zabrała jej wtedy para jadąca samochodem ze Szkocji ...ja wtedy, na początku nie widziałem, że jadą stamtąd Jest jeszcze temat lotnisk we Francji, ale wiem tylko tyle, że jadący do francuskich ośrodków, korzystają głównie z lotniska w Grenoble, ew. Lyonu. Wchodzi może jeszcze w grę Genewa, choć to w Szwajcarii to tuż za miedzą. Oczywiście jeśli w jakiś sposób Monachium jest bardziej korzystne, i będziesz wynajmował auto - to też jest OK, ale najbliżej masz na Hintertuxa, reszta dalej. Pobawiłem się, masz linka: http://g.co/maps/tjgyw Edytowane 29 Wrzesień 2011 przez gajowy01 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naczos Napisano 29 Wrzesień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Dzieki wielkie Niestety Innsbruck mimo jego zalet odpada brak lotow bezposrednich a przesiadki nie sa mozliwe z racji tego ze conajmniej jedna osoba bedzie zabierala sprzet. Z tego co wstepnie analizowalismy w gre wchodzi tylko tak jak mowilem Mediolan i Monachium. Wylot w czwartek po pracy, powrot pozno w nocy ( co by ostatni dzien tez spedzic na nartach). Dlatego Wenecja, Grenoble, Geneva i inne odpadaja. Nikt nic nie mowi o rejonie Mediolanu wiec rozumie ze mam ta wersje odpuscic i skupic sie na wybraniu osrodka w przyzwoitej odleglosci od Monachium! Czy moze jednak jest cos wartego uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 29 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Dzieki wielkie Niestety Innsbruck mimo jego zalet odpada brak lotow bezposrednich a przesiadki nie sa mozliwe z racji tego ze conajmniej jedna osoba bedzie zabierala sprzet. Z tego co wstepnie analizowalismy w gre wchodzi tylko tak jak mowilem Mediolan i Monachium. Wylot w czwartek po pracy, powrot pozno w nocy ( co by ostatni dzien tez spedzic na nartach). Dlatego Wenecja, Grenoble, Geneva i inne odpadaja. Nikt nic nie mowi o rejonie Mediolanu wiec rozumie ze mam ta wersje odpuscic i skupic sie na wybraniu osrodka w przyzwoitej odleglosci od Monachium! Czy moze jednak jest cos wartego uwagi Z Mediolanu najbliżej masz do Breuil-Cervinia/Zermatt (wygląda że poniżej 200 km więc OK) - ośrodek transgraniczny IT/CH - jest lodowiec po szwajcarskiej stronie - wjedziesz gondolkami od Włoch. Ośrodek b. chwalony, chyba b. fajny ...ale nie byłem W porównywalnej odległości, choć w innym kierunku jest lodowiec (lodowczyk?) Prasena nad Tonale - uroczy ale mały - więc trochę bez sensu lecieć samolotem na parę dni, żeby piłować na jednym orczyku a na więcej nie liczyłbym w tym terminie (w pełni sezonu to co innego). Maso Corto jest już wyraźnie dalej (350 km?), Passo Stelvio bliżej ale nie ma gwarancji że tam w ogóle dojedziesz w tym terminie - zamykają na zimę Kierunek francuski (Les 2 Alpes czy Tignes) też daleko - ok./ponad 300 km. *** Tak na marginesie - nigdy nie leciałem na narty, ale w czym jest problem z przesiadką? Albo bierzesz wózek i wrzucasz wszystko, albo przekażą sprzęt tak jak cały bagaż, nie tak jest? Inna sprawa jest, że z tego co widzę, to faktycznie trudno zbudować sensowne połączenie - albo drogo, albo późno na miejscu, albo nocleg na lotnisku we Frankfurcie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naczos Napisano 30 Wrzesień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2011 Ja sprzetu do samolotu nie bede targal :] ale osoba go zabierajaca wspominala o nie malym koszcie, a nie maly koszt razy dwa to juz pewnie nie za ciekawe rozwiazanie przy wyjezdzie na 4 dni. szczegolenie ze za same czyste bilety i tak zaplacimy pewnie okolo 150e. Ok dziekuje wszystkim za porady jesli ktos ma cos jeszcze zamiar dodac to bedzie super Najprawdopodobniej w poniedzialek zrobimy spotkanie i bedzie decyzja gdzie jedziemy o czym nie omieszkam poinformawac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naczos Napisano 6 Październik 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2011 I stala sie ciemnosc albo nawet jasnosc. wybor padl na Monachium i na Austriackie lodowce, bilety dzis zabukowane. najprawdopodobniej zgodnie z sugestiami uderzymy na Stubai, spanko w Neustift jesli tylko uda sie znalesc cos dla 3 osob. P.S polecacie sprzet wypozyczyc w intersports czy moze gdzie indziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 6 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2011 Ze znalezieniem noclegów w Neustift nie będzie problemów-jest tam grubo ponad 100-ka różnego rodzaju obiektów.Z autopsji znam Alpenhotel Fernau i mogę polecić. Braliśmy u nich pakiet(noclegi,HB i skipasy) mimo,że doba hotelowa zaczyna sie popołudniu nie było problemów z zostawieniem bagaży,prysznicem i przebraniem się w pokojach przed 8 rano. A jeżeli chodzi o wypożyczalnie to Intersport jak najbardziej.Oprócz wypożyczalni w miasteczku bodajże dwie są na lodowcu. Udanego wypadu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naczos Napisano 6 Październik 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2011 dzieki dzieki. Zaraz sprawdze namiary. Nam raczej grozi pozne przybycie nie wczesne. W Monachium bedziemy o 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naczos Napisano 10 Październik 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2011 (edytowane) na ten moment na Stubai masakra... swiata nie widac http://www.stubaier-gletscher.com/pl/stubai-live/webcam/ niestety zapowiada sie bardzo sporo ocieplenie Edytowane 10 Październik 2011 przez naczos blad linku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 10 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2011 (edytowane) na ten moment na Stubai masakra... swiata nie widac http://http://www.stubaier-gletscher.com/pl/stubai-live/webcam/ niestety zapowiada sie bardzo sporo ocieplenie Spokojnie - to kupa czasu jeszcze i zmieni się to 20x W sobotę była mgła (śnieg?) ale wczoraj ponoć miód, czyli mrozik i "lampa", tylko trochę mało tras otwartych - jeszcze nie przygotowane. To info z pierwszej ręki (jest tam ekipa), dziś widocznie znów jest gorzej. W wysokich górach to nic nadzwyczajnego, zwłaszcza jesienią ...choć nawet na majówce może zdarzyć się śnieżyca PS. Link do kamer ci nie działa, ten lepszy, lub ten Edytowane 10 Październik 2011 przez gajowy01 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naczos Napisano 10 Październik 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2011 link juz poprawilem moj blad. No fakt mala ilosc tras otwartych to wiekszy problem. Ciekaw wlasnie jestem dlaczego tak sie ociagaja z otwieraniem kolejnych, przynajmniej wedlug ich stronki sniegu maja pod dostatkiem no i temperatury byly caly czas ujemne. Mam nadzieje ze przynajmniej 60-70km bedzie gotowych pod koniec miesiaca (nadzieje matka glupich jak to mowia ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 10 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2011 Mało doświadczony ze mnie narciarz,ale byłem w grudniu 2010 w Breuil-Cervinii i było SUPER! Trasy bardzo wysoko.Kilka czynnych cały rok. Rewelacyjne widoki. (Matterhorn ) .Jeździłem tam dwa dni. Trasy dla wszystkich. Dla takiego słabeusza jak ja też .Jedna wada . Prawie zawsze mocno wieje. Polecam:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naczos Napisano 15 Październik 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2011 Widze ze cos ruszylo tez na Stubai-u otwarli kolejne 10km tras, oby to nie bylo na tyle. Wszystko juz zabukowane spimy w Neustift, a w Monachium wypozyczamy auto. Apropos moze ktos opisalby jak wyglada trasa z Lotniska Monachium, jechac tak jak pokarze Navi czy cos kombinowac. Kupowac jakies winetki na tej trasie czy nic takiego nie ma. P.S Wie ktos moze czy jest gdzies Wifi w restauracjach na lodowcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca72 Napisano 15 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2011 Z lotniska w AUTOBAHNE i nie ma co rzeżbic tylko śmigać na Innsbruck.Na granicy kupić vinietke na Austrie no i pare Jurków zapłacisz za most przy zjeżdzie na Stubaia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 15 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2011 Widze ze cos ruszylo tez na Stubai-u otwarli kolejne 10km tras, oby to nie bylo na tyle. Wszystko juz zabukowane spimy w Neustift, a w Monachium wypozyczamy auto. Apropos moze ktos opisalby jak wyglada trasa z Lotniska Monachium, jechac tak jak pokarze Navi czy cos kombinowac. Kupowac jakies winetki na tej trasie czy nic takiego nie ma. P.S Wie ktos moze czy jest gdzies Wifi w restauracjach na lodowcu? My jeździmy zawsze przez Garmisch-kilkadziesiąt km bliżej i szybciej niż przez Kufstein i winietki też nie trzeba kupować.Wifi jest w obu restauracjach na lodowcu-tydzień temu działała co prawda tylko ta na górze (Eisgrat),ale od tego weekendu chyba obydwie będą już w pełnej gotowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca72 Napisano 15 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2011 jak chcesz oszczędzić na vinietce to smigaj przez GA-PA (różnica ok. 15km) a jak na czasie to przez Kufstein.Ladujesz o 20 bagaż wypożyczenie auta zrobi sie 21 o tej porze autobana powinna być pustawa jak sie postarasz to 1,5 h i jesteś pod hotelem.(mnie bez korków tyle starcza czasu) Trasa przez GA=PA tez jest urokliwa ale kawałek landówkami a i fotoradary można spotkać. MIŁEGO NARTOWANIA JA JESTEM NA STUBAIU 5-12.11 NAPISZ JAKIE WARUNKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naczos Napisano 15 Październik 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2011 tylko i wylacznie na czasie, Widoki w nocy raczej czarno widze Relacje tak jak obiecalem bede zdawal na biezaco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naczos Napisano 20 Październik 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2011 Zaatakuje Was jeszcze jednym pytaniem jesli mozna:) Czy jest mozliwosc kupienia w normalnych cenach w tym osrodku (sklepy intersportu na przyklad) googli czy tez nowych rekawic. Zastanawiam sie wlasnie czy ganiac sie przed wyjazdem czy zrobic to na miejscu. pozdraiwam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 20 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2011 Jest możliwość ,ale nie na lodowcu:pMnóstwo sklepów sportowych w miejscowościsch w samej dolinie i tam mozna poszukać promocji lub zniżek posezonowych;)Fajne rękawice skórkowe race można kupić za 30-50 euro,buty z flexem 100-130 do 400 euro:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rkristoff Napisano 20 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2011 Zaatakuje Was jeszcze jednym pytaniem jesli mozna:) Czy jest mozliwosc kupienia w normalnych cenach w tym osrodku (sklepy intersportu na przyklad) googli czy tez nowych rekawic. Zastanawiam sie wlasnie czy ganiac sie przed wyjazdem czy zrobic to na miejscu. pozdraiwam pytanie co znaczy normalne ceny? wg mnie ceny nie odbiegaja od tych w Innsbrucku (teraz np. pelno promocji) czy w dolinie ale rzadziej trafiaja sie fajne okazje ze wzgledu na brak konkurencji, na samym lodowcu sa trzy sklepy Intersportu i pare razy widzialem przyzwoite oferty ale byl to raczej koniec sezonu p.s. w najblizszy weekend zapowiada sie super pogoda, wlasnie troche dosypalo w zwiazku z tym zamierzam spedzic tam caly weekend to moge dac znac co do panujacych warunkow pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi