Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Mżonki albo cudotwórca

magelan

Rekomendowane odpowiedzi

:eek::eek: za Gazetą Krakowską :Znany zakopiański architekt, Stanisław Karpiel - przy współpracy z wybitnymi olimpijczykami z Zakopanego, m.in. Andrzejem Bachledą Ałusiem - stworzył nowatorski plan zagospodarowania narciarskiego dla całego Podhala pt. "Resort narciarski kurortu tatrzańskiego". Wskazał najlepsze miejsca w regionie pod stacje i ośrodki narciarskie. W swoim projekcie pokazał też sposób zagospodarowania terenu Kasprowego Wierchu. Jego koncepcja zakłada zwiększenie ilości narciarzy w tym rejonie w ciągu godziny z 50 do 120 tysięcy.To zaspokoiłoby potrzeby Polaków, których 7, 5 mln uprawia narciarstwo - uważa Karpiel. Architekt w swej koncepcji potraktował całe Podhale jak jedną dolinę alpejską, gdzie wszystkie stacje iośrodki są ze sobą połączone.

- Dziś już nie zatrzymamy narciarza na jednym wyciągu - tłumaczy. Stąd jego koncepcja zakłada dwie strefy połączonych z sobą wyciągów. Strefa północna pozwala narciarzowi, który wsiadł na wyciągu w Jurgowie we wschodniej części powiatu tatrzańskiego, dotrzeć na nartach dzięki sieci stacji aż do Witowa, który leży na zachodniej rubieży powiatu. Po drodze, jak tłumaczy Karpiel, narciarz mógły skorzystać z wyciągów w Czarnej Górze, skąd przez Gliczarów może dostać się do Białego Dunajca i Witowa.

- Pozwoli to na długie zjazdy na różnych trasach, bez podchodzenia w jedną i drugą stronę - mówi architekt. Południowa strefa obejmuje rejon Kasprowego Wierchu, gdzie według koncepcji Karpiela, należy m.in. wykorzystać pod narciarstwo także Świński Kocioł i Halę Kondratową. Czy ta śmiała koncepcja rozwoju narciarstwa wejdzie w życie? Na razie tworzy się lokalne lobby, by ją zrealizować. oryginał -http://www.gazetakrakowska.pl/podhale/454674,podhale-bedzie-dolina-alpejska,id,t.html

• Like 4

Jakoś pod koniec lipca podobny temat, dotyczący tych samych ludzi podjął "Tygodnik Podhalański", w sieci całości nie znalazłem, na potrzeby innego forum spisałem wtedy z okładki:

"Tatrzański Kurort"

Nie jazda w górę i w dół, ale przemieszczanie się z jednego wzniesienia na drugie. Dziesiątki kilometrów tras. Jeden skipass. I nie w Alpach, ale wokół Tatr.

Zostawiamy samochód w Białym Dunajcu, zakładamy narty. W plecaku wieziemy tylko strój kąpielowy. Dzięki sieci wyciągów, zmieniając wzniesienia, docieramy do Białki Tatrzańskiej. Tu chwila odpoczynku w termach i z powrotem na nartach, zaliczając kolejne zjazdy i wyciągi, wracamy do Białego Dunajca. A może Harendę? I ta sama zabawa dzięki sieci wyciągów między Harendą a Suchem, Białką i Bukowiną Tatrzańską. Albo w paśmie Gubałkowskim czy rejonie Dzianisza i Cichego.

A ci, którzy dopiero zamierzają się nauczyć jazdy na nartach, mają do dyspozycji cały kompleks szkoleniowy w rejonie Ratułowa - świetnie nadające się do takiej nauki łagodne wzniesienia, ośle łączki, cała porzebna baza i instruktorzy.

To niestety jeszcze nie propozycja z przewodnika, ale wizja - jak przekonują autorzy - realna i bliska realizacji. Taki projekt "Resortu Narciarskiego Kurortu Tatrzańskiego" przygotowało Towarzystwo Przyjaciół Narciarstwa i Przyrody, a za opracowaniem kryje się Stanisław Karpiel, znany zakopiański architekt i specjalista od infrastruktury narciarskiej, a przed laty wicemistrz świata w skokach podczas Akademickich Mistrzostw Świata.

dokończenie na str. 32

Wtedy była mowa głównie o zagospodarowaniu Podhala, teraz rozwija się koncepcja Kasprowego i okolic. Co do KW, jestem na tak, ale to neverending story - tu na forum też. Na nic już nie liczę.

Co do Podhala przypomina mi się kawał (powtórzę się) o tym jak facet poszedł łowić ryby pod lodem, idzie sobie patrzy, jest jakiś kawałek lodu, wiec robi dziurę i łowi:

... 10 minut, nic

... 20 minut, nic

... 1 godzina, nic

... nagle słyszy tajemniczy donośny głos, gdzieś z góry: "TUTAJ NIE MA RYB!"

- A kto to mówi!?

- Kierownik lodowiska!

To skojarzenie z kawałem mam luźne, nie wiem czy z sensem :) żadnym kierownikiem też nie jestem ale niektórym panom miałbym ochotę donośnie powiedzieć: TUTAJ NIE MA GÓR! ;)

Edytowane przez gajowy01