magelan Napisano 26 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2011 :eek::eek: za Gazetą Krakowską :Znany zakopiański architekt, Stanisław Karpiel - przy współpracy z wybitnymi olimpijczykami z Zakopanego, m.in. Andrzejem Bachledą Ałusiem - stworzył nowatorski plan zagospodarowania narciarskiego dla całego Podhala pt. "Resort narciarski kurortu tatrzańskiego". Wskazał najlepsze miejsca w regionie pod stacje i ośrodki narciarskie. W swoim projekcie pokazał też sposób zagospodarowania terenu Kasprowego Wierchu. Jego koncepcja zakłada zwiększenie ilości narciarzy w tym rejonie w ciągu godziny z 50 do 120 tysięcy.To zaspokoiłoby potrzeby Polaków, których 7, 5 mln uprawia narciarstwo - uważa Karpiel. Architekt w swej koncepcji potraktował całe Podhale jak jedną dolinę alpejską, gdzie wszystkie stacje iośrodki są ze sobą połączone. - Dziś już nie zatrzymamy narciarza na jednym wyciągu - tłumaczy. Stąd jego koncepcja zakłada dwie strefy połączonych z sobą wyciągów. Strefa północna pozwala narciarzowi, który wsiadł na wyciągu w Jurgowie we wschodniej części powiatu tatrzańskiego, dotrzeć na nartach dzięki sieci stacji aż do Witowa, który leży na zachodniej rubieży powiatu. Po drodze, jak tłumaczy Karpiel, narciarz mógły skorzystać z wyciągów w Czarnej Górze, skąd przez Gliczarów może dostać się do Białego Dunajca i Witowa. - Pozwoli to na długie zjazdy na różnych trasach, bez podchodzenia w jedną i drugą stronę - mówi architekt. Południowa strefa obejmuje rejon Kasprowego Wierchu, gdzie według koncepcji Karpiela, należy m.in. wykorzystać pod narciarstwo także Świński Kocioł i Halę Kondratową. Czy ta śmiała koncepcja rozwoju narciarstwa wejdzie w życie? Na razie tworzy się lokalne lobby, by ją zrealizować. oryginał -http://www.gazetakrakowska.pl/podhale/454674,podhale-bedzie-dolina-alpejska,id,t.html 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 26 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2011 Dzięki magelan, oby się spełniło za naszego żywota. Nie mniej ciśnie się na usta inny tytuł - "mżonka cudotwórcy?":D:rolleyes: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 26 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2011 (edytowane) Jakoś pod koniec lipca podobny temat, dotyczący tych samych ludzi podjął "Tygodnik Podhalański", w sieci całości nie znalazłem, na potrzeby innego forum spisałem wtedy z okładki: "Tatrzański Kurort" Nie jazda w górę i w dół, ale przemieszczanie się z jednego wzniesienia na drugie. Dziesiątki kilometrów tras. Jeden skipass. I nie w Alpach, ale wokół Tatr. Zostawiamy samochód w Białym Dunajcu, zakładamy narty. W plecaku wieziemy tylko strój kąpielowy. Dzięki sieci wyciągów, zmieniając wzniesienia, docieramy do Białki Tatrzańskiej. Tu chwila odpoczynku w termach i z powrotem na nartach, zaliczając kolejne zjazdy i wyciągi, wracamy do Białego Dunajca. A może Harendę? I ta sama zabawa dzięki sieci wyciągów między Harendą a Suchem, Białką i Bukowiną Tatrzańską. Albo w paśmie Gubałkowskim czy rejonie Dzianisza i Cichego. A ci, którzy dopiero zamierzają się nauczyć jazdy na nartach, mają do dyspozycji cały kompleks szkoleniowy w rejonie Ratułowa - świetnie nadające się do takiej nauki łagodne wzniesienia, ośle łączki, cała porzebna baza i instruktorzy. To niestety jeszcze nie propozycja z przewodnika, ale wizja - jak przekonują autorzy - realna i bliska realizacji. Taki projekt "Resortu Narciarskiego Kurortu Tatrzańskiego" przygotowało Towarzystwo Przyjaciół Narciarstwa i Przyrody, a za opracowaniem kryje się Stanisław Karpiel, znany zakopiański architekt i specjalista od infrastruktury narciarskiej, a przed laty wicemistrz świata w skokach podczas Akademickich Mistrzostw Świata. dokończenie na str. 32 Wtedy była mowa głównie o zagospodarowaniu Podhala, teraz rozwija się koncepcja Kasprowego i okolic. Co do KW, jestem na tak, ale to neverending story - tu na forum też. Na nic już nie liczę. Co do Podhala przypomina mi się kawał (powtórzę się) o tym jak facet poszedł łowić ryby pod lodem, idzie sobie patrzy, jest jakiś kawałek lodu, wiec robi dziurę i łowi: ... 10 minut, nic ... 20 minut, nic ... 1 godzina, nic ... nagle słyszy tajemniczy donośny głos, gdzieś z góry: "TUTAJ NIE MA RYB!" - A kto to mówi!? - Kierownik lodowiska! To skojarzenie z kawałem mam luźne, nie wiem czy z sensem żadnym kierownikiem też nie jestem ale niektórym panom miałbym ochotę donośnie powiedzieć: TUTAJ NIE MA GÓR! Edytowane 26 Wrzesień 2011 przez gajowy01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 27 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2011 Gór to faktycznie tam nie ma. Ale wszystkie wzniesienia na w/w terenie są chyba wyższe niż Kotelnica Białczańska. Na przykładzie państwa Dziubasików i spółki widać ,że można. Po frekwencji na Kotelnicy widać,że warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightgale Napisano 27 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2011 No sorry ale chyba mi kaktus wyrośnie jak coś takiego dojdzie do realizacji. A zresztą , czniał pies , pro publico bono nawet bym się na ten kaktus zgodził. No może nie w każdym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 27 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2011 A czy to przypadkiem nie jakaś "kiełbasa wyborcza"? Czy przypadkiem ktoś nie reprezentuję jakiejś partii,bądź ma tam kolegów?Zazwyczaj jak zbliżają się wybory,pojawia się wiele planów rodem z science fiction... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Napisano 28 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2011 Wydaje mi się, że w pierwszej kolejności powinni stworzyć poszczególne ośrodki na europejskim poziomie, a później próbować je łączyć. Bo póki co...co tu łączyć? Ale sam pomysł fajny, choć chyba jednak odległy w realizacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi