kruchy1978 Napisano 31 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2011 Witam wszystkich. Potrzebuję porady odnośnie zakupu nowych nart. Ostatnio we Francji połamałem swoje wysłużone, ale jak zacne nartki Fischery RX8 z 2005 roku. Miałem zamiar je już zmieniać, no i stało się, nie wiem na co? To była mega fajna, uniwersalna narta, świetnie chodziła w gigancie no i w krótkim slalomie, przy 165 cm długości miała radius 13 metrów. Na obecną chwilę nie wiem co kupić, pomóżcie. Może parę danych. Jeżdżę na nartach od 10 lat, uwielbiam jazdę agresywną długim i szybkim łukiem jak i krótkim wycinanym. Myślę, że w skali to tak jestem na 6, 7. Wiek 33 lata, waga 71kg, wzrost 179 cm, 15 dni w roku na nartach - Alpy. Tak się w tych modelach pogubiłem, że juz nawet nie wiem jakiej długości szukać. Pomóżcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 31 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2011 Witam wszystkich. Potrzebuję porady odnośnie zakupu nowych nart. Ostatnio we Francji połamałem swoje wysłużone, ale jak zacne nartki Fischery RX8 z 2005 roku. Miałem zamiar je już zmieniać, no i stało się, nie wiem na co? To była mega fajna, uniwersalna narta, świetnie chodziła w gigancie no i w krótkim slalomie, przy 165 cm długości miała radius 13 metrów. Na obecną chwilę nie wiem co kupić, pomóżcie. Może parę danych. Jeżdżę na nartach od 10 lat, uwielbiam jazdę agresywną długim i szybkim łukiem jak i krótkim wycinanym. Myślę, że w skali to tak jestem na 6, 7. Wiek 33 lata, waga 71kg, wzrost 179 cm, 15 dni w roku na nartach - Alpy. Tak się w tych modelach pogubiłem, że juz nawet nie wiem jakiej długości szukać. Pomóżcie. To odpowiedź nasuwa się sama Ja proponuje Fischer Progressor +9 Uważam, że spełni Twoje oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 31 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2011 Salomon 24 hours 170 albo lepiej Kneissl Black Star 168 cm, Dynastar Contact Groove Ti 165 cm też ok bo zbyt ciężki nie jesteś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruchy1978 Napisano 31 Sierpień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2011 Cześć. A jeździłeś może na tych nartach? Jak one się zachowują? Faktycznie są takie uniwersalne? Mam wrażenie, że jeśli coś jest uniwersalne, to jest do niczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 31 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2011 ...albo lepiej Kneissl Black Star 168 cm, Kneissla już nie ma:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 31 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2011 Cześć. A jeździłeś może na tych nartach? Jak one się zachowują? Faktycznie są takie uniwersalne? Mam wrażenie, że jeśli coś jest uniwersalne, to jest do niczego No, ale TY pytałeś o narty właśnie uniwersalne:rolleyes:, więc koledzy zaproponowali Ci modele uniwersalne, więc o co chodzi:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 31 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2011 Jeździłem na tych wszystkich łącznie z Progressorem proponowanym przez JC (też się nada), Na drugie pytanie odpowiedź zależy od tego kto jak rozumie zwroty "narty uniwersalne" i "do niczego". Jeśli je porównać do nart z grupy race to można powiedzieć, ze są uniwersalne, jeśli do szerszych AM to mało uniwersalne, jeśli porównać do RX8 to każda z tych nart bedzie bardziej uniwersalna i na pewno mniej "do niczego" niż RX8:D To wszystko dobre narty do intensywnej jazdy całodniowej jadące conajmniej dobrze każdy rodzaj skrętu, na Kneisslach BS XC i Salomonach pojeździsz nieźle nawet poza trasą i bardzo przyzwoicie w kiepskich warunkach, na Dynastarach najlepiej skrętem krótkim, na Fischerach długim. Takie były moje wrażenia. A które były wg mnie najlepsze to się domyśl:D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruchy1978 Napisano 31 Sierpień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2011 Masz rację SB, RX8 to była narta bardzo uniwersalna, ale mimo wszystko z dość małym radiusem, ciężko teraz dostać taką nartę powiedzmy uniwersalną z takim małym radiusem. Może ten Progressor to dobry pomysł? Dzięki koledzy za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Delo Napisano 31 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2011 A ja polecam Ci, Dynastar SPEED COURSE TI 171cm radius 15m lub 177cm r16. model 11/12 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruchy1978 Napisano 2 Wrzesień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2011 Panowie, podjąłem decyzję, kupuję Fischer`y Progressory 9, tylko zastanawiam się, jaką wybrać długość? Przy moich gabarytach jeżdziłem na 165 RX8, co wybrać teraz? gość z salonu zasugerował mi 180 cm. chyba lekka przesada, myślę o 165 cm, jak uważacie? będzie dobrze? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 2 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2011 Ja bym wziął minimum 170. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 2 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2011 (edytowane) Panowie, podjąłem decyzję, kupuję Fischer`y Progressory 9, tylko zastanawiam się, jaką wybrać długość? Przy moich gabarytach jeżdziłem na 165 RX8, co wybrać teraz? gość z salonu zasugerował mi 180 cm. chyba lekka przesada, myślę o 165 cm, jak uważacie? będzie dobrze? Będzie źle Jeśli chcesz tak krótkie narty to weź inny model (!) - całkiem inny, czyli nartę slalomową lub zbliżoną do tej charakterystyki ...jak np. RX8. Progressor 9 powinien być dłuższy - inaczej nie ma sensu przy twoich gabarytach. Parę uwag - po kolei: - ogólnie rzecz biorąc to w tej chwili trudno jest kupić podobne narty do RX8 - bo tendencja jest taka, żeby narty poszerzać. RX8 miały w talii 65 mm - taką można spotkać tylko w nartach zawodniczych/komórkowych/RD czy jak tam zwał, ale... - można ciągle kupić nowe RX8 z poprzednich sezonów za bardzo rozsądne pieniądze - ale szczerze mówiąc, powinieneś pójść dalej, ambitniej wg mnie. - jeśli chcesz nartę o zbliżonej charakterystyce, ale solidniejsze, bardziej wymagające, rozwojowe - to rozważ Fischer RC4 Race SC - w tym wypadku dł. 165 cm. (ew. 170). Narty znane, popularne, raczej chwalone. To jest mój typ dla ciebie - będzie trochę podobnie, ale jednak bardziej ambitnie - innym bezpiecznym typem może być Progressor 8 - też popularny, często chwalony - dł. 170 cm. - jeśli chcesz jednak coś znacząco zmienić to ...otwiera się szerokie pole do dyskusji Czego od nowych nart oczekujesz, czego ci brakowało w starych, itp. itd. Ja bym sugerował jednak testy różnych nart, o różnych długościach - zwłaszcza skoro nie masz własnych przemyśleń, doświadczeń, nie jesteś pewny swojego poziomu. Testy na śniegu oczywiście - trzymałem się nart Fischera, bo jakoś to trzeba zawęzić - choć oczywiście jest jeszcze fafnastu innych producentów, i ew. dziesiątki typów. Uwaga - w wypadku Progressorów nie ma bezpośredniego przełożenia np. z modelu "8" na tegoroczne "800" (jednak ). Patrząc na parametry to inne narty - ale ponieważ są na nowy sezon, to pewnie mało ludzi cokolwiek wie o ich praktycznym użytkowaniu. Jeszcze raz: nie szukaj ułatwień w skracaniu długości - to nie ma sensu. Wybierz model odpowiedni dla siebie, w odpowiedniej długości - w uproszczeniu: - narta mocno taliowana = raczej krótka (165) - narta płycej taliowana = raczej dłuższa ...albo skorzystaj z "findera" na stronie Fischera: http://www.fischersports.com/en/Alpine/Products/Product-Finder dla twoich parametrów (179/33/advanced/on piste) żadna sugerowana narta nie ma mniej niż 170 cm, a często więcej. Jeśli więc wymiękasz co do długości - to wybierasz inny model Pobaw się tym "product finderem" dla różnych opcji, race też - zobaczysz jak to funguje Edytowane 2 Wrzesień 2011 przez gajowy01 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 2 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2011 Progressor 9+ powinieneś brać 170cm, ważysz 71kg, ja jeździłem na 175cm i było ok ale jestem dobre 15 cięższy i nieco wyższy, mi wychodzi niby,że powinienem brać 180 ale to 175 było całkiem dobre, 165 bezie dla Ciebie za krótkie nieco moim zdaniem. Narty podobne do RX 8 to Dynastar Contact Groove Ti, chyba jedyne tego rodzaju na dziś na rynku czyli coś w geometrii slalomki co slalomką nie jest. P9+ to w zasadzie crossy, lepsze do jazdy dłuższym i srednim skrętem dlatego chyba lepiej jak są nieco dłuższe bo zyskują na stabilności a skracając je (rozumiem,że w celu zmniejszenia radiusa) wcale slalomki z nich nie zrobisz i jeśli będzie na nich pisać r11 to nie będzie równoznaczne,że fajnie sie pojedzie krótkim skrętem, owszem, będą bardziej reaktywne i niby skrętne ale dochodzi jeszcze kwestia jakości i łatwości prowadzenia skrętu - tu będzie raczej słabo i jazda stanie się mocno siłowa i wymuszona. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruchy1978 Napisano 3 Wrzesień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2011 Bo najlepiej mieć 2 pary, slalomki i gigantki, tylko co zrobić jak nie ma na to kasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 3 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2011 (edytowane) Slalomka jest męcząca na cały dzień jazdy, na Twoim miejscu wybrał bym gigantkę która nie daje tak po nogach jak SLa. Edytowane 4 Wrzesień 2011 przez Raceman literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lawn Napisano 3 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2011 pogoogluj o Rossignol Strato 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruchy1978 Napisano 6 Wrzesień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2011 No i Panowie dalej jestem w kropce, czy Progressory, czy RC4 Race SC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 6 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2011 Chcesz dokonać wyboru pomędzy dwoma różnymi nartami:confused:Czyli nie wiesz do dnia dzisiejszego czy uwielbiasz być slalomistą,czy raczej narciarzem otwartym na każdy styl:DProgressor,a SC to zupełnie inna charakterystyka,tutaj nie ma co się zastanawiać:pZastanawiać się można nad modelami z tej samej grupy,tutaj musisz określić swoje możliwości i styl jazdy:rolleyes: Ja tak to widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruchy1978 Napisano 6 Wrzesień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2011 No właśnie kolego nie jestem w stanie się określić, bo uwielbiam i jeden i drugi styl jazdy. Uważam, że w obu jeżdżę dobrze, a RX8 pozwalały mi realizować obie formy. Obecnie nie mogę dobrać narty podobnej do RX8, aczkolwiek ambitniejszej, ale nie chcę się skłaniać w którąś ze stron. No i co najważniejsze, nie stać mnie na dwie pary nart. Dlatego tyle wypocin z mojej strony. Pozdrawiam i dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 7 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Wrzesień 2011 Kneissla już nie ma:rolleyes: Jest dostępny w każdej chwili;) Salomon 24 hours 170 albo lepiej Kneissl Black Star 168 cm, Dynastar Contact Groove Ti 165 cm też ok bo zbyt ciężki nie jesteś. Ja się przyłączam do sugestii mihumor-a, z tego co piszesz to Black Star XC 168 powinien ci podejść. Ja go będę ujeżdżał trzeci sezon. Moje parametry 172/80 a mam tą właśnie długość. Narta jest bardzo fajna, dobrze trzyma na twardym. Parametry ma OK, przy L=168 R=14m. Można powycinać i krótko i dłużej:rolleyes: Na rozjeżdżonym stoku również radzi sobie całkiem dobrze. Jej wadą jest cena, ale może teraz uda Ci się ją wyrwać w rozsądnej cenie. Życzę powodzenia i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 7 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Wrzesień 2011 Na prawie każdej narcie pojedziesz długim i krótkim skrętem, no może z wyjątkiem nart mocno wyspecjalizowanych.RX8 to fajne narty ale napewno nie jakiś wybitny model po którym tylko pustka:D. Masz tu podane kupę nart, każde wymienione pasują do twojego opisu - trudno tu coś dodać, można jeszcze dorzucić ewentualnie kilka modeli innych producentów (Elan Speedwave 14, Head Icon TT 80, Head Magnum, Volkle Crosstiger itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruchy1978 Napisano 7 Wrzesień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Wrzesień 2011 Faktycznie model Head`a Icon TT mi odpowiada, jednak 80 jest poza zakresem moich możliwości, skuszę się na 60. Zastanawiam się nad długością, wystepuje w 164 i 170 cm. Czy 170 nie będzie za długa? RX8 miałem 165 i było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 9 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2011 (edytowane) Pozdrawiam i dziękuję. A czemu taka mina zmartwiona:confused:Dziś rynek nart jest tak rozbudowany,że znajdziesz coś dla siebie:rolleyes: Szukaj nart o promieniu 14-16 m:rolleyes:pojedziesz to co lubisz:) Modeli nie podaję,Koledzy podali dużo:rolleyes: Edytowane 9 Wrzesień 2011 przez dareklewandowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi