Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Gdzie w Ski Amade?

gaik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów! Od ponad roku jestem z Wami, ale dopiero teraz postanowiłem się uaktywnić:D Nie będę owijać w bawełnę - mam do Was interes. Ze znajomymi planujemy spędzić zimowy urlop na terenie Ski Amade (np. Schladming, Altenmarkt, Flachau). Szukam typowo austriackiego gasthofu z HB na całkiem przyzwoitym poziomie. Jeśli ktoś ma sprawdzone namiary to będę wdzięczny za info:)

Hej, byliśmy w tym roku (8 chłopa) w http://www.ransburgerhof.at/ (Flachau ...ale na poboczu) także jak lubisz wypady po nartach na miasto to musisz liczyć na dojazdy,

warunki do mieszkania były super i baza wypadowa niezła, skibus przed pensjonatem.

Niestety byliśmy bez wyżywienia także nie mogę się wypowiedzieć :)

pzdr

RR

• Like 1

Ja byłem większa ekipą w 8 osób i znalazłem bardzo fajny dom. Duży z 3 sypialniami (2x3os,1x2os) 3łazienki/toalety, nowoczesna kuchnia i duży salon z kanapami, stołem, kominkiem tv. itd. Samochód stał pod dachem a z okien sypialni i dużego tarasu mieliśmy widok na pięknie oświetlony stok (zdjęcie w mojej galerii). Dom znajdował się w samym centrum Flachau dosłownie 10 kroków od przystanku busa.

z tego co pamiętam to stargowałem wtedy (środek sezonu) do 10tyś zł za 7dni.

http://chalet-elisabeth.at/galerie.php

Dodatkowo przesyłam link do innego bardzo ładnego domku w którym nie było miejsc kiedy planowałem wyjazd:

http://www.chaletamjet.cc/de/danke.html

Brak HB daje większą wolność. Trzeba jedynie robić śniadania, lunch to wiadomo na stoku tak czy owak a kolacje można jadać w restauracjach- codziennie inne miejsce i kuchnia a w Flachau jest parę fajnych restauracji. Blisko pierwszego poleconego przeze mnie domu jest knajpa z dobrymi, wielkimi stekami :D

Bułeczki?

W Austrii najlepsze są z klameczki.

Codziennie świeże i chrupiące.:D

No to weź i to wytłumacz, bo są "sierotki" co w życiu się z czymś takim nie spotkały:rolleyes:.

Ps: w BKK miałem nie z klameczki, tylko z wycieraczki:D, ale zapakowane, nie luzem:D

No to smacznego:rolleyes:

A ja lubię mieć śniadanko na stole i wara od moich pieniążków - chcę dopłacać za śniadanka to dopłacam.

Z HB jest nieco większe ryzyko bo o ile spie....ć śniadanko jest cieżko to spie...ć obiadek jest już nieco prościej i jak się trafi na hotel/gasthof z du...ą a nie kucharzem to pojawia się problem.

Nie każdy Sławek spędza urlop tak jak Ty więc nie nazywaj "sierotkami" tych wszystkich którzy lubią coś innego.

Poza tym owszem, zrobić śniadanko i obiad jest czynnością dość prymitywną (jesli ktoś lubi jadać... a w zasadzie zabijać głód tak jak SB, bo jedzeniem to On się nie delektuje tylko traktuje to jako konieczność niezbędną do przetrwania).

Sierotki po prostu chcą mieć wszystko gotowe na śniadanko (ładnie podane, z rąbkiem tajemnicy "ciekawe co dzisiaj będzie na śniadanko" i bez zmywania i sprzątania po nim), a na obiadek chodzą do knajpy podelektować się miejscową kuchnią.

Sierotki po prostu chcą mieć wszystko gotowe na śniadanko (ładnie podane, z rąbkiem tajemnicy "ciekawe co dzisiaj będzie na śniadanko" i bez zmywania i sprzątania po nim), a na obiadek chodzą do knajpy podelektować się miejscową kuchnią.

No to zapraszam na narty z nami. Nigdy moi współlokatorzy nie wiedzą co im rano zrobię na śniadanie. Co prawda nie lokalne, ale omleciki z parmezanem bądź ogonówkę smażoną z serem i sadzonym jajkiem plus grzaneczka wsuwają aż miło patrzeć. Tylko jest jeden haczyk - ja garów nie zmywam.:D

Pozdrawiam.

PS to właśnie w Hofgastein mieszkaliśmy raz u niejakiej Heidi, która cały tydzień karmiła nas tą samą kiełbasą wysokowydajną, tym samym serem i dżemem w ilościach wydzielonych. Mnie wystarczało bo moja waga nie ma zapotrzebowania na duże ilości jedzenia, ale taki REX to na stoku pierwsze co poprawka śniadania.

Edytowane przez lokiec3

No widzisz, ja wybredna jestem i nie po to biorę tydzień urlopu żeby isć na kompromis i np. zmywać (od razu odeprę ciętą ripostę SB bo nie w każdym apartamencie jest zmywarka).

Ponadto wiekszosć moich ostatnich wyjazdów to są wyjazdy 2 osobowe i nie wynajmuję 2 osobowego apartamentu (bo takich jest i tak niewiele), tylko pokój, a większość pokoi do wynajęcia to są pokoje ze śniadaniem więc nawet jakbym chciała pichcić to nie mam wyjścia i muszę zejść na gotowe, pyszne, świeżutkie śniadanko :)

Ponadto wiekszosć moich ostatnich wyjazdów to są wyjazdy 2 osobowe i nie wynajmuję 2 osobowego apartamentu (bo takich jest i tak niewiele), tylko pokój, a większość pokoi do wynajęcia to są pokoje ze śniadaniem więc nawet jakbym chciała pichcić to nie mam wyjścia i muszę zejść na gotowe, pyszne, świeżutkie śniadanko :)

Zmywanie to wypada średnio 1 lub 2 razy na osobę w czasie całego tygodnia:D (szef kuchni wyłączony z dyżurów).

Dwie osoby hmmm... zawsze mogę zarezerwować większy apartament gdzie się z bratem zmieścicie. No ale jak nie to nie:D. Takich śniadań to nie robią nawt w hotelach ***************:) więc dla Ciebie wielka strata.

Pozdrawiam.

• Like 1

• 1 month later...

Mam pytanie odnośnie Ski amade. Wie może ktoś gdzie można znaleźć tą aplikację na telefon, o której pisze w artykule, do którego jest odnośnik w pierwszym poście? Na stronie skiamade.com nie udało mi się znaleźć. W Android Market też nie ma. Jeżeli ktoś zna link, to niech mi podrzuci, z góry dziękuje.

I tak wykorzystując okazje drugie pytanie. Czy ktoś wie, gdzie w necie można znaleźć dokładny opis kursowania skibusów w ski amade - chodzi mi o mapkę z przystankami, godziny odjazdów? Nie wiem czy coś takiego jest, mi się nie udało znaleźć.

Pozdrawiam

Mam pytanie odnośnie Ski amade. Wie może ktoś gdzie można znaleźć tą aplikację na telefon, o której pisze w artykule, do którego jest odnośnik w pierwszym poście? Na stronie skiamade.com nie udało mi się znaleźć. W Android Market też nie ma. Jeżeli ktoś zna link, to niech mi podrzuci, z góry dziękuje.

I tak wykorzystując okazje drugie pytanie. Czy ktoś wie, gdzie w necie można znaleźć dokładny opis kursowania skibusów w ski amade - chodzi mi o mapkę z przystankami, godziny odjazdów? Nie wiem czy coś takiego jest, mi się nie udało znaleźć.

Pozdrawiam

To aplikacja na IPhona i IPada