Ambro Napisano 15 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2011 Narty AM dzielimy na te dobre i bardzo dobre. Jeżeli dobierzemy dla siebie bardzo dobrą nartę AM to bez najmniejszego problemu zastąpi nam narty typu RC, które są dużo mniej uniwersalne bo nadają się tylko do jazdy po przygotowanym stoku a na AM jeździmy na stoku przygotowanym i tym już rozjechanym. Nie mogę się z tym zgodzić. Narty z grupy race są projektowane bez kompromisów i służą do konkretnych zadań. AM są dobre do wszystkiego ale tylko dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golla Napisano 28 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2013 Zgadza się, ale trzeba też zauważyć, że 80% ludzi na stoku jeździ właśnie rekreacyjnie (...) będzie te 20% narciarzy potrafiących obsługiwać i docenić race. Dokładnie. Przecież jak się patrzy na ludzi na stokach to są to po prostu masy ludzi jeżdżący od 1-3 razy w roku przez kilka dni. Nie widać żadnych różnic. Nawet między nartą carvingową a takimi, co były kiedyś (zwykłe proste; nie wiem czy one się jakość zwą; ja mam nawet Polsporty na stanie i wyglądają jak dzisiejsze carvingowe). Zdarzy się raz na nie wiem ile osób ktoś kto naprawdę dobrze jeździ, ale reszta buja się niezależnie od nart. Ja z chłopakiem ostatnio zakupiliśmy sobie nowe-stare narty: on Salomona 3V z race'owych a ja Salomona 24h LM z niby all mountain, chociaż to praktycznie co samo (ten sam promień, technologie prawie te same). Przy naszym jeżdżeniu 1 w roku na lodowcu a reszta na małej górce to nie ma różnicy żadnej między tymi nartami a pewnie wytrawny narciarz rzuciłby kilkanaście różnic. Jednak czuć różnicę klasy narty- te nasze, w porównaniu do poprzednich, trzymają się nawet na lodzie (pisałam w innym wątku). Jedzie się jak po torach. Różnica jest wielka a ja stare także miałam all mountain (Elan Excite) a on miał race'owe jakieś Fishery. Także dla rekreacyjnie jeżdżących ważna powinna być klasa narty w sensie wykonania a nie czy race czy am, bo i tak różnicy pewnie większość nie zauważy. Nie znikną ani race ani am, bo rynek musi być kolorowy. Być może jedne przekształcą się w inne itd. ale słodyczy nigdy za mało na półkach w sklepie. Biznes musi być. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi