fanatyk Napisano 21 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2011 (edytowane) Przeglądając Alpin Forum trafiłem na świeże zdjęcia, które obrazują budowę nowej 10 os. gondolki: From May 2011 to replace the DSB Gefrorene Wand 3a, we build the new 10 EUB Gefrorene Wand. - Capacity: 2.800 Persons/h - Speed: 6,0 m/sec - Run time: 4,94 min - Lenght: 1.257 m - Number of cables: 46 - One cable fully loaded: max. 1620 kg - Height of bottom station: 2.660 m - Height of top station: 3.033 m - Rope diameter: 50 mm - Overall weight of main rope: 25.670 kg - Max. clamping force: 48 Tonnen - Largest distance of lift bearer: 363,5 m - Input power: 2 Motoren 660 KW/900 PS - Investment: € 10 Mio. - Completion in November 2011 więcej -----> http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=de&tl=pl&u=http%3A%2F%2Falpinforum.com%2Fforum%2Fviewtopic.php%3Ff%3D46%26t%3D39943 Edytowane 21 Lipiec 2011 przez fanatyk 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 1 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2011 Hintertux - nowa gondola i snowpark Na Hintertuxie budują nowa 10-osobową gondolę, która zastąpi pierwszą część starego 2-osobowego krzesła Gefrorene Wand. powstanie też nowy snowpark przy orczykach Olperer. Jak to będzie wyglądało możecie zobaczyć na najnowszej mapce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 1 Wrzesień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2011 ^^^ http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=13699&highlight=hintertux+budowa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
januszb Napisano 1 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2011 a takie fajne krzesełko było do opalania szkoda bo znowu trzeba będzie ściągać narty mogli by lepiej wymienić 2 "Larmstange" na jakieś szybkie 4 i zrobić jeszcze jedną trasę w dół bo na środkowym odcinku trasy nr "2" trup ściele się gęsto już od południa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 1 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2011 (edytowane) a takie fajne krzesełko było do opalania szkoda bo znowu trzeba będzie ściągać narty mogli by lepiej wymienić 2 "Larmstange" na jakieś szybkie 4 i zrobić jeszcze jedną trasę w dół bo na środkowym odcinku trasy nr "2" trup ściele się gęsto już od południa Zgadzam się w 100% Tak wygląda nowa mapka, z nową gondolką Gefrorene Wand : [/url] http://www.skionline.pl/stacje/?co=stacje&id_miejscowosci=161&podstrona=mapy Gondola zastępuje tymczasem tylko dolny odcinek krzesełka (pewnie to 1. etap na razie). O budowie tej gondoli wiadomo od maja - i od początku zastanawiam się czemu właśnie to krzesełko wymieniają - w końcu ten sam fragment ośrodka obsługuje wydajny i całkiem niestary Gletscherbus 3. Wolałbym też wymianę tego starego krzesła Larmstange - najlepiej od razu na samą górę pod Kaserera. Ten kawałek obsługiwany przez orczyk Kaserer 1 uważam za najfajniejszą część ośrodka - wielkie boisko o dł. 1,5 km i przewyższeniu prawie 500 m ...no, kilka pięknych boisk Co do tras 2, 2a - to też zgoda - wąskie, traktowane (ratrakowane) jak dojazdówki a mnóstwo ludzi tam jeździ z rana. Cały ten areał niedopieszczony jak dla mnie Niby wiadomo, że ten teren jest pod freeride, ale na Tuxie wszędzie się przecież jeździ, więc terenów i tak nie brakuje. *** Przy okazji - w sąsiednim ośrodku czyli Mayrhofen (razem tworzą Gletscherwelt) stare 2 os. krzesło Katzenmooos (nad Finkenbergiem) wymieniają na nową 6 os. kanapę, z bąblem i podgrzewaniem: http://www.hintertuxergletscher.at/de/news/0/6+SB+Katzenmoos.html "Im Sommer 2011 errichten wir für Sie, im Skigebiet der Finkenberger Almbahnen, die neue 6 SB Katzenmoos, mit Wetterschutzhaube und Sitzheizung. - Förderleistung: 2.800 Personen/h - Fahrgeschwindigkeit: 5,0 m/sec - Fahrzeit: 5 min - Bahnlänge: 1.488 m - Anzahl der Sessel: 83 mit Wetterschutzhaube und Sitzheitzung - Höhe der Talstation: 1.500 m - Höhe der Bergstation: 2.095 m - Seildurchmesser: 54 mm - Gesamtgewicht des Förderseils: 31.452 kg - Antriebsleistung: 690 kW - Investitionsvolumen: € 6,5 Mio. Fertigstellung November 2011." To fajne - zwłaszcza, że obsługuje czarną trasę. Jest na nowej mapce: http://ski3.intermaps.com/zillertal/index.asp?Lang=de&chn=zoom4&Reg=zmP4&Aktuell=Lifte Ta trasa miewa co prawda kłopoty ze śniegiem (ja tak trafiłem - płd. ekspozycja + chyba słabe naśnieżanie) ale skoro robią nową kanapę to może pomyślą i o śniegu *** Swoją drogą zabawne, że strona Mayrhofen milczy na temat tej nowej kanapy a info jest na stronie Tuxa Mam wrażenie, że tam jest jakiś dziwny układ własnościowy czy coś (?). Wygląda to jakby lodowiec + Eggalm + Rastkogel to była jakaś jedna całość - choć są od siebie odległe; a po drugiej stronie góry Mayrhofen to osobna spółka - z Ahorn i Penken. Tak można by wnioskować na podst. stron www - choć układ logistyczny, połączenia wyciągów itp. są zupełnie inne. Może to jakieś historyczne zaszłości, kiedy ww. ośrodki nie były połączone? ...ale całe szczęście ten układ jest zupełnie "przezroczysty" - i nie ma w sumie żadnego znaczenia praktycznego Edytowane 1 Wrzesień 2011 przez gajowy01 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 1 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2011 Ja dodam, że nie planują wymiany drugiego odcinka kanapy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 1 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2011 Ja dodam, że nie planują wymiany drugiego odcinka kanapy! No chyba nie - nie ma tu, więc jakby nie istniało - skoro są nawet takie mrzonki jak telemix (krzesło z gondolą) na Butorowy Wierch Jest za to coś innego zapisane na przyszły rok - krzesło z bąblem: Hintertux - Gratbahn - 8-CLD/B Doppelmayr 2012 unconfirmed Co to może być? Coś po grani/grzbiecie? Ale co? *** Widzę, że ktoś (?) mi wyedytował link do mapki, zamienił oryginalną, fajną na tę ze skionline Szczerze mówiąc nie bardzo mi się podoba sposób prezentowania waszych mapek w ciasnym kadrze, ale OK, pewnie i tak nie mam wyjścia Skoro została ta interaktywna to OK, każdy może przejść sobie w np. lewo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxcity Napisano 1 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2011 W tamtym roku podczas pobytu na Tuxie rozmawiałem z gościem z obsługi i twierdził, że oba krzesła będą wymienione. Dolne miało być zastąpione gondolą i wydłużone (miało biec bardziej na lewo od istniejącego krzesła), natomiast górne miało być zastąpione krzesłem (nie pm,pamiętam 6 czy 8 osobowym). Ale może od tego czasu coś się zmieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 1 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2011 W tamtym roku podczas pobytu na Tuxie rozmawiałem z gościem z obsługi i twierdził, że oba krzesła będą wymienione. Dolne miało być zastąpione gondolą i wydłużone (miało biec bardziej na lewo od istniejącego krzesła), natomiast górne miało być zastąpione krzesłem (nie pm,pamiętam 6 czy 8 osobowym). Ale może od tego czasu coś się zmieniło. Ja rozmawiałem przedwczoraj w Warszawie z osobą z TVB Tux i otrzymałem informację, że nie planują wymiany drugiego odcinka starej kanapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 1 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2011 Widzę, że ktoś (?) mi wyedytował link do mapki, zamienił oryginalną, fajną na tę ze skionline Przepraszam to ja. Ja żyję z ruchu generowanego na stronie, więc jeżeli coś jest na skionline.pl to staram się tam kierować. Jest za to coś innego zapisane na przyszły rok - krzesło z bąblem: Hintertux - Gratbahn - 8-CLD/B Doppelmayr 2012 unconfirmed Co to może być? Coś po grani/grzbiecie? Ale co? Spróbuję się jutro coś dowiedzieć u źródła. Na razie wiem tyle, że ta nowa ósemka ma zastąpić starą dwójkę (którą), będzie miała osłony i długość 840 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 1 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2011 Jak się nic nie pop... ,to przetestuję nowinki na przełomie... czerwca i lipca. Oby do... następnego lata! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi