Slash0r Napisano 22 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2011 A może SON przygotowuje się do "ostrego uderzenie" i jeśli tam coś postawi to będzie to nowy wyciąg. Raczej trudno mi w to uwierzyć, bo z tego co wszyscy wiemy, SON nie imponuje budżetem, a nie chce zapraszać inwestorów z poza swoich kręgów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 22 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2011 No to w takim razie możliwe jest, że ten wyciąg to totalny demobil, który jednak lepiej opchnąć niż wbijać się w kolejny kłopot. Wszak do niego części na pewno są wiele razy droższe niż do naszych "Mostostali". Czort wie też ile ten wyciąg ma już za sobą godzin pracy. Może być z nim jak z współczesnym autem... 300tys i szrot ponad wszystko. A stara Warszawa czy Beczka po drobnej korekcie drugie tyle przelata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash0r Napisano 22 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2011 Wyciągi dobrych producentów raczej się nie psują ot tak. A ilekolwiek by miał przepracowane i tak będzie o wiele lepszym rozwiązaniem niż te szczyrkowskie wyrwityłki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 22 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2011 Jeszcze dodam, że piszą o krzesłach trzyosobowych. Sprawdźcie, czy to to samo ustrojstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 22 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2011 N a100% te krzesła co leżą w SONie są trzyosobowe! Sam je oglądałem. Ale czy jest to ten wyciąg na sprzedaż nie wiem.. -) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad Biały Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 Jeszcze dodam, że piszą o krzesłach trzyosobowych. Sprawdźcie, czy to to samo ustrojstwo. Potwierdzam, byłem i są trzyosobowe na 1000 procent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 Czyli z tego wynika, że SON' owi tego nie wepchnęli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 Może GAT miał dwa 3-osobowe krzesła?Mieli je pospawać i puścić "szóstkę" ze Szczawin na Miziową... :eek: Ten GAT to z takie narciarskie "archiwum X". :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 Hej! Dziś dzwoniłem doi znajomego który w SONie (GATcie) pracuje. Ten wyciąg to jak pisałem demobil ale w doskonałym stanie technicznym. Nie podlegał zakupowi przez SON. Stanowił osobne mienie. Aktualnie jest na stanie Skarbu Państwa. Jest na sprzedaż, ale sprzedaje go GAT aby zwrócić jakiś tam kesz do SP. Nie będzie postawiony na Julianach. Ani ten ani też na razie żaden inny. Ponoć w planach SON'u jednak jest kanapa 6os wyprzęgana jak w Białce ale nie wcześniej niż na 3 sezon i raczej zastąpi ona "Długiego V Górnika" w Czyrnej bo tam najbardziej jest potrzebna. Wyciągi na Julianach są stosunkowo młode i najmniej awaryjne. Druga lokalizacja to Solisko - Hala Skrzyczeńska obok istniejącego małego orczyka. Trzecia to Hala Skrzyczeńska - Małe Skrzyczne. Co z tego wyjdzie, zobaczymy. Będę w Lutym w Szczyrku przez 2 tygodnie to się wypytam i spokojnie zorientuję co i jak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 Po tym,jak mieli budować nowe krzesło w COS,to nie jestem przekonany,żeby SON nawet za 3 lata postawił tą "szóstkę". Prędzej chyba ja trafię "szóstkę" w lotto. :wink: :tongue: Obym się mylił! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 No nie wiem co by było lepsze ,dla Ciebie chyba to drugie : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash0r Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 6 osobowa wyprzęgalna kolej w SzCyrku a to dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 No, przy wysiadaniu wszyscy ładnie wpadną na siebie i będzie wielkie buum.:sorrow: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milzbi Napisano 24 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2011 Ludzie przecież to proste właścicielami gruntów pod wyciągami i trasami jest p. Rychter oraz SON i to oni blokowali przez wiele lat inwestycję budowy nowych wyciągów. Myślę,że SON na obecnym etapie nie ma szans na jakieś inwestycje przyczyna prozaiczna brak środków, będą powtarzać przez trzy lub cztery najbliższe sezony że zainwestowali w system naśnieżania, mam wątpliwości czy to prawda. Zarobią trochę kasy przyjdzie lepsza koniunktura w Europie skończy się kryzys to wtedy może sprzedadzą za wyższą cenę. To hipoteza ale myślę że dość prawdopodobna po co będą bawić się w inwestowanie kiedy można inaczej zarobić. Pan Rychter to ponoć niezły cwaniak, ale kurortu narciarskiego to on raczej nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 24 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2011 A może zrobimy ściepę forumową i wykupimy Szczyrk od Richtera...? Narciarzy Cu u nas dostatek w kraju.. może by się udało...? ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
John Napisano 24 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2011 sprzedaje go GAT aby zwrócić jakiś tam kesz do SP. Miliony ze sprzedaży Szczyrku zapewne się już upłynniły jak to zwykle bywa po prywatyzacjach w PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 25 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2011 A może zrobimy ściepę forumową i wykupimy Szczyrk od Richtera...? Narciarzy Cu u nas dostatek w kraju.. może by się udało...? ;-) chcesz powtórki z rozrywki i zagrodzonych tras? :eek: -- Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzarkos Napisano 25 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2011 Wykop już został zakopany. Dziś koparka wyrównywała miejsce wykopu. Teraz tylko czekać kiedy zaczną ustawiać armatki te stare i te "NOWE" zakupione w tym roku. A mi się coś wydaje że ten rurociąg był głównie potrzebny na potrzeby "Akwarium" na Hali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 25 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2011 Spore to Akwarium... jak mają tam pływać ryby to i rura musi być konkretna...:biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Honza Napisano 26 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2011 Brak wiary w jakiekolwiek pozytywne zmiany w naszym społeczeństwie jest imanentny. Co forum to zawsze ktoś wieszczy czarny scenariusz. SON jest właścicielem ośrodka od kilku miesięcy. Budowa krzesła ze wszystkimi pozwoleniami to minimum 2 lata. Jestem pewien, że stopniowo doczekamy się krzeseł w Szczyrku. Ale dajmy Panu Richterowi trochę czasu. Ja osobiście jestem spokojny o rozwój Szczyrku. Lokalizacja pod względem tzw "catchmentu" najlepsza z możliwych w Polsce. Niestety jak się tam podniesie poziom infrastruktury to będzie ciasno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash0r Napisano 26 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2011 Dobrze mi sie zdaje, czy nasniezaniem w tym roku maja byc pokryte wszystkie trasy w szczyrku z wyjatkiem jednej? Czytalem gdzies o tym, ale teraz to mi sie juz w to wierzyc nie chce:) Dodatkowo teraz pewnie nie dostana pozwolenia na nasniezanie, bo z woda licho Pozbierali kamerdolce z tras? Bo kiedy patrzylem na zdjecia niektorych fragmentow tras w sezonie letnkim, to nie bylo na nich ani jednego dzbla trawy a jedynie zwaly kamieni. Aby to przykryc sniegiem to trzeba ponad 30 centymetrow twardego, zbitego sniegu, aby te kamienie nie powylazily na wierzch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milzbi Napisano 26 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2011 Najnowsza wiadomość w sprawie krzesła w Szczyrku właśnie Gat ogłosił przetarg na sprzedaż tego krzesła szczegóły tutaj http://gat.pl/572.php. I co sądzić o tym wszystkim. Myślę sobie że to krzesło nie nadaje się do użytku a GAT wystawia cenę 800 tyś zł. Zobaczymy co będzie dalej, chciałem zapytać czy w Szczyrku ruszyły armatki na SON, bo skoro p Rychter tak zapewniał systemie naśnieżania, że jest itp. ale czy zostanie użyty i trasy będą naśnieżone czy tylko będzie. Wiele ośrodków już naśnieża ale chyba nie SON. Ciekawi mnie czy któraś trasa ruszy mimo braku śniegu naturalnego czy tłumaczenia będą inne że pogoda że ziemia nie zamarzła i takie tam. Osobiście stawiam na drugą opcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 26 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2011 Na tę chwilę wygrywają siły wyższe.Brak opadów atmosferycznych co skutkuje brakiem wody. Brak możliwości naśnieżania.:redface: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 26 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2011 Najnowsza wiadomość w sprawie krzesła w Szczyrku właśnie Gat ogłosił przetarg na sprzedaż tego krzesła szczegóły tutaj http://gat.pl/572.php. I co sądzić o tym wszystkim. Myślę sobie że to krzesło nie nadaje się do użytku a GAT wystawia cenę 800 tyś zł. Zobaczymy co będzie dalej, chciałem zapytać czy w Szczyrku ruszyły armatki na SON, bo skoro p Rychter tak zapewniał systemie naśnieżania, że jest itp. ale czy zostanie użyty i trasy będą naśnieżone czy tylko będzie. Wiele ośrodków już naśnieża ale chyba nie SON. Ciekawi mnie czy któraś trasa ruszy mimo braku śniegu naturalnego czy tłumaczenia będą inne że pogoda że ziemia nie zamarzła i takie tam. Osobiście stawiam na drugą opcję. Ciekawe czy SON to łyknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 26 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2011 SON nie łyknie... ! To krzesło to demobil jak pisałem wcześniej. Nie łykną go bo nie specjalnie się nadaje. Generalnie nie bardzo jest gdzie takie ustawić bo jego przepustowość nie jest zbyt duża (większą mają istniejące orczyki). Wymiana wyciągu np na Julianach ma sens kiedy obecną przepustowość uzupełni się o wygodę w postaci dupogrzejek. Takich krzeseł póki co nie da się np postawić w miejscu istniejącego orczyka na Golgocie bo zwyczajnie nie ma miejsca na dolną stację. Krzesła wyprzęgane zajmują o wiele więcej miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi