JC Napisano 3 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2011 Technika jazdy mistrza świata i medalisty olimpijskiego Hannesa Trinkla [YOUTUBE]alhTUfDyZfg[/YOUTUBE] 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 3 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2011 Piękna jazda, najbardziej delikatne markowanie skrętu, super! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niko130 Napisano 4 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2011 Piękna jazda, najbardziej delikatne markowanie skrętu, super! Bo taka jest technika jazdy na dużych prędkościach. H.Trinkl jedzie w lekkim odchyleniu , w skrętach długich skręt inicjuje pochyleniem dosrodkowym ciała (podobnie jak SB w prawym skręcie), nie ma tu kontry, jest równe obciązenie nart i jazda FRONTALNA. W 11 sec ładny układ z kontrą pozwala na wysokie wyjscie z odbiciem czego wynikiem jest przyjęcie pozycji dośrodkowej w powietrzu.Po zeskoku mamy pierwszy skręt (widzianym na filmie) z kontrą z wyraznym przesunieciem ciała do przodu. Na tym konczy się prezentacja ładnych skrętów jazdy szybkiej. To mocne podcięcie (11sec) to zmniejszenie prędkosci i przygotowanie do skrętów krótkich. I tu jest już nie ciekawie. Aby wykonać krótkie skręty H.T. zaczyna kombinować rękoma (energiczne ruchy góra-dół , takie szarpnięcia) i kiwanie się tułowiem. Skrety są bardzo płytkie. Mnie się nie podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 4 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2011 Cześć Bo taka jest technika jazdy na dużych prędkościach. H.Trinkl jedzie w lekkim odchyleniu , w skrętach długich skręt inicjuje pochyleniem dosrodkowym ciała (podobnie jak SB w prawym skręcie), nie ma tu kontry, jest równe obciązenie nart i jazda FRONTALNA. W 11 sec ładny układ z kontrą pozwala na wysokie wyjscie z odbiciem czego wynikiem jest przyjęcie pozycji dośrodkowej w powietrzu.Po zeskoku mamy pierwszy skręt (widzianym na filmie) z kontrą z wyraznym przesunieciem ciała do przodu. Na tym konczy się prezentacja ładnych skrętów jazdy szybkiej. To mocne podcięcie (11sec) to zmniejszenie prędkosci i przygotowanie do skrętów krótkich. I tu jest już nie ciekawie. Aby wykonać krótkie skręty H.T. zaczyna kombinować rękoma (energiczne ruchy góra-dół , takie szarpnięcia) i kiwanie się tułowiem. Skrety są bardzo płytkie. Mnie się nie podobają. Nico a jak ma jeździć Trinkl - nawet SG nie lubił choc jeździł. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadek49 Napisano 4 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2011 (edytowane) Piękna jazda, najbardziej delikatne markowanie skrętu, super! Pełna zgoda!!! NIKO w swoich fachowych komentarzach wspiął się na szczyty perfekcji. Co może nie podobać się w tej jeździe? W zwolniony tempie i nie zapominajmy że patrzymy na obraz dwuwymiarowy, u każdego można znaleźć małe mankamenty w jeździe (myślę oz zawodnikach ze światowej czołówki) Edytowane 4 Maj 2011 przez tadek49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niko130 Napisano 4 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2011 Pełna zgoda!!! NIKO w swoich fachowych komentarzach wspiął się na szczyty perfekcji. Co może nie podobać się w tej jeździe? W zwolniony tempie i nie zapominajmy że patrzymy na obraz dwuwymiarowy, u każdego można znaleźć małe mankamenty w jeździe (myślę oz zawodnikach ze światowej czołówki) W sportach gdzie rozstrzyga się pierwszenstwo na podstawie ocen jest skala od 1-6 lub 1-10. Jest tez wrazenie artystyczne. Sport narciarski jest sportem gdzie mozna miec swój styl a nie wzorcowe wykonanie ewolucji. Filmiki wstawiane przez JC są bardzo potrzebne. ,Widzimy jak zmienne są opinie. Kazdy na zawodnika patrzy ze swej strony . Uwzględnia tu swoje doswiadczenia , wiedzę. Ocenia wg siebie. Znając dużo innych mozliwosci na jazdę ta ocena będzie inna. Staram sie nie byc niewolnikiem jednego punktu widzenia. Na stoku z jednakowym zainteresowaniem oglądam tych słabych i najlepszych. Kazda ocena na forum, praca na stoku podnosi moją wiedzę . Jesli kazdy z filmów pokazuje inny sposób na jazdę to znaczy , ze do kazdego mozna coś przypiąc. Te błędy naprawdę popełniają. Dlaczego wszyscy nie jeżdżą jednakowo. Bo to niemożliwe. To tak jak z chodzeniem na ulicy, popatrzcie jak róznie ludzie sie poruszają. Moje oceny nie powinny Was wk....ć ,a powinny zastanawiać czy aby ja nie mam racji. A jesli nie mam to podejmijcie dyskusję. Człowiek jest omylny. Zwróccie uwagę jak mało chętnych jest do komentowania jazdy a jak wielu się wysypało ekspertów ze znajomosci sprzętu. To bardzo proste, aby znalezc się w roli eksperta wystarczy miec dostęp do nart i poczytać trochę. To taki trochę Pan ze sklepu z nartami. Ocena jazdy to dużo trudniejsze zadanie. Przede wszystkim trzeba miec doświadczenie. Tu łatwo zweryfikować kompetencje. Można się zbłaznić jednym słowem. Tadek49 jesli dostrzegasz w ocenach , ze uwagi mają uzasadnienie to w czym problem, ja umozliwiam Tobie rozwijanie wiedzy o jezdzie. Jesli się nie zgadzasz z moim spostrzeżeniem to ripostuj. Ja na tym skorzystam. Tylko nie wymagaj , zebym napinał muskuly i Ci pokazywał co potrafię , bo to dziecinnada (tak tu niektórzy mają). Zawsze jestem do usług - na stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadek49 Napisano 4 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2011 Tadek49 jesli dostrzegasz w ocenach , ze uwagi mają uzasadnienie to w czym problem, ja umozliwiam Tobie rozwijanie wiedzy o jezdzie. Jesli się nie zgadzasz z moim spostrzeżeniem to ripostuj. Ja na tym skorzystam. Tylko nie wymagaj , zebym napinał muskuly i Ci pokazywał co potrafię , bo to dziecinnada (tak tu niektórzy mają). Zawsze jestem do usług - na stoku. Ja nie pisałem to co napisałem z myślą, żeby Tobie dokuczyć, skrytykować itp. Po prostu jestem pod wrażeniem Twojej dogłębnej analizy (czasami jej nie łapię, tzn. nie widzę na filmie to o czym piszesz). Jestem na etapie przedszkolnym jeżeli chodzi o technikę i dla mnie każda jazda z tych tu przedstawionych wydaje się niedościgniona. A z zaproszenia na pewno skorzystam! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 4 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2011 Cześć .........Sport narciarski jest sportem gdzie mozna miec swój styl a nie wzorcowe wykonanie ewolucji. Filmiki wstawiane przez JC są bardzo potrzebne. ,Widzimy jak zmienne są opinie. Kazdy na zawodnika patrzy ze swej strony . Uwzględnia tu swoje doswiadczenia , wiedzę. Ocenia wg siebie. Znając dużo innych mozliwosci na jazdę ta ocena będzie inna. Staram sie nie byc niewolnikiem jednego punktu widzenia. Na stoku z jednakowym zainteresowaniem oglądam tych słabych i najlepszych. Kazda ocena na forum, praca na stoku podnosi moją wiedzę . Jesli kazdy z filmów pokazuje inny sposób na jazdę to znaczy , ze do kazdego mozna coś przypiąc. Te błędy naprawdę popełniają. Dlaczego wszyscy nie jeżdżą jednakowo. Bo to niemożliwe. To tak jak z chodzeniem na ulicy, popatrzcie jak róznie ludzie sie poruszają. .......... Troszke wyrywam z kontekstu ale to stwierdzenie o stylu jest mi bardzo bliskie. W wypadku zawodników widac to najlepiej. Zakładac nalezy, że mają wzorową bazę czyli zostali nauczeni na poczatku swojej narciarskiej drogi jazdy prawidowej zgodnej z dana szkołą, skutecznej i poprawnej technicznie. Póxniej nastepuje etap kształtowania stylu zawodnika czyli układania jego jazdy w taki sposób aby była jak najbardziej skuteczna w sensie sportowym - uprawianej przez niego konkurencji. Myśle, że właśnie wtym okresie kształtuje sie styl czyli pewne chrakterystyczne cechy jemu tylko właściwe. Dla mnie dobrym przykładme jest D. Cuche, którego jazda - jakże pewna i skuteczna (to jeden z moich ulubionych jeźdźców) - opełna jest jakichś dodatkowych ruchów dla oka - przynajmniej mojego - niemiłych a jednak pozwalających mu byc tym najlepszym. W jeździe amatorskiej bywa podobnie z tym, że tu każdy z nas nie ma tak doskonałej bazy. Patrząc z tej perspektywy jazda H.T bardzo mi sie podoba bo jest bardzo spokoja i delikatna. Nie znaczy to oczywiście, że jedzie on idealnie ale - i to odróznia zawodowca od amatora - gdyby chciał pewnie by tak pojechał. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olas84 Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 jak dla mnie piękna jazda. ale piękną jazdą jest dla mnie również to: przy okazji fajnie zrobiony filmik. zgadza się oczywiście z tym co jest tu wyżej napisane odnośnie techniki, ale widzę, że to stare dzieje... 2011 hoho 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi