mareknot Napisano 18 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2011 Samochód Opel Vectra C kombi Prowadzę nieźle i bezwypadkowo jak dotąd. Nie mam bagażnika więc narty muszą zmieścić się w środku. Witam! A firmowy rękaw na narty w autku masz, bo inaczej jak Cię policmajstry zdybią, zostanie niewiele pieniędzy na piwko!:rolleyes: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 18 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2011 (edytowane) -------------- Edytowane 20 Kwiecień 2011 przez ROSSIGNOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 18 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2011 Witam! A firmowy rękaw na narty w autku masz, bo inaczej jak Cię policmajstry zdybią, zostanie niewiele pieniędzy na piwko!:rolleyes: Nie siej nieprawdziwej propagandy:rolleyes: Nie ma żadnych przepisów regulujących sposób przewożenia nart wewnątrz pojazdu, temat był wałkowany już nie raz na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 18 Kwiecień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2011 Niezgodzę sie z tym. W zeszłym roku w listopadzie, kolegę mocno trzepali w nocy i ich zagaił na tą okoliczność. Zna doskonale niemiecki. Powiedzieli, że mają prawo wsadzić mandat za przewożenie nart w środku samochodu bez zabezpieczenia (w skrócie). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 18 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2011 (edytowane) Witam! A firmowy rękaw na narty w autku masz, bo inaczej jak Cię policmajstry zdybią, zostanie niewiele pieniędzy na piwko!:rolleyes: Nie-praw-da! Temat młócony wiele razy (choć głównie na innym forum) - nie ma żadnych specjalnych przepisów w Austrii zabraniających wożenia nart w środku auta. cyt.: "Narty można przewozić również wewnątrz pojazdu, w taki sposób, aby nie stwarzały zagrożenia dla kierowcy i pozostałych pasażerów. Nie mogą wystawać przez szyby i powinny być dobrze umocowane, aby się nie przesuwały podczas hamowania pojazdu." źródło: http://www.austria.info/pl/dojazd/-1150517.html Być może jednak kolega czegoś nie zrozumiał - pewnie chodziło o sposób zabezpieczenia, lub jego brak po prostu. Wiele razy woziłem narty w środku, nie miałem najmniejszych problemów - nie słyszałem też o takich z wiarygodnego (dla mnie, czyli znajomego) źródła. Swoją drogą ostatnio wiele razy woziłem narty w busie za tylną kanapą - nie widuję boksów na dachach busów To byłoby trudne wkładać i wyjmować narty na 2.5 m wysokości Mowa o minibusie do 9-os., wystarcza zwykłe prawo jazdy - czyli w myśl przepisów to zwykłe auto osobowe Inne źródła: http://www.pzmtravel.com.pl/pzminfo/przewozenie,nart,i,desek,snowboardowych,417.html http://www.wygodatravel.pl/zima/strona,126.html http://www.studentnews.pl/serwis.php?s=75&pok=6711 (tu jest podany odp. §) Edytowane 18 Kwiecień 2011 przez gajowy01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 18 Kwiecień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2011 No i własnie chodzi o to ostatnie zdanie z informacji z Austria Info: " Narty można przewozić również wewnątrz pojazdu, w taki sposób, aby nie stwarzały zagrożenia dla kierowcy i pozostałych pasażerów. Nie mogą wystawać przez szyby i powinny być dobrze umocowane, aby się nie przesuwały podczas hamowania pojazdu." Jeżeli mi czas pozwoli ściągne tłumaczenie z niemieckiego austryjackiego kodeksu drogowego, chyba że ktoś posiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 18 Kwiecień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2011 Marko jakiej firmy musi być rękaw? Audi, BMW, Mercedes! Only! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 18 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2011 No i własnie chodzi o to ostatnie zdanie z informacji z Austria Info: " Narty można przewozić również wewnątrz pojazdu, w taki sposób, aby nie stwarzały zagrożenia dla kierowcy i pozostałych pasażerów. Nie mogą wystawać przez szyby i powinny być dobrze umocowane, aby się nie przesuwały podczas hamowania pojazdu." Jeżeli mi czas pozwoli ściągne tłumaczenie z niemieckiego austryjackiego kodeksu drogowego, chyba że ktoś posiada. Oczywiście. Rękaw z podłokietnika nie jest jedynym rozwiązaniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 18 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2011 (edytowane) w kodeksie drogowym : Warunki techniczne pojazdów Art. 66. 1. 4. 4. Zabrania się: 1. umieszczania wewnątrz i zewnątrz pojazdu wystających spiczastych albo ostry....... Tak jak życie pokazuje, jeden Policjant puści drugi ukarze. Pozdrawiam Adrian. Edytowane 20 Kwiecień 2011 przez ROSSIGNOL Art. 66. 1. 4. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 18 Kwiecień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2011 Dla niemieckojęzycznych: http://www.jusline.at/61_Verwahrung_der_Ladung_StVO.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi