Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Elany Amphibio

Tomeka

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Napisałem o tych nartach, to co czułem podczas jazdy. Były to bardzo dobre wrażenia. Narty mają i rocker i camber, co procentuje podczas skrętu, zarówno na twardym, jak i rozjeżdżonym stoku. Szczególnie dobrze jechały szerokie i długie.

………………….

Edytowane przez Jan Kowal

Boncza:

to ze maja rocker i camber ( a raczej, jak sie domyslam, REVERSE camber - bo obecnie mowiac "camber" ma sie na mysli wlasnie reverse camber) to ich nie wyroznia z tlumu.

co je wyroznia to asymetryczne rozmieszczenie tych elementow w narcie

Camber to camber.

Revere Camber to Rocker.

Jedno drugiego nie wyklucza.

Boncza:

to ze maja rocker i camber ( a raczej, jak sie domyslam, REVERSE camber - bo obecnie mowiac "camber" ma sie na mysli wlasnie reverse camber) to ich nie wyroznia z tlumu.

co je wyroznia to asymetryczne rozmieszczenie tych elementow w narcie

Tu nie masz racji i błędnie zakładasz, że w Elanie jest reverse camber, bo go po prostu tam nie ma.

• Like 1

BTW ciekawe info można znaleźć na stronie Elana, mówiące że podczas wizyty w Słowenii Putina, otrzymał on od premiera tamtejszego rządu w prezencie narty Elan Amphibio ze swoim nazwiskiem na nich.

Ciekawa inicjatywa, widać że Słoweńcy są dumni ze swojej marki narodowej jaką niewątpliwie jest Elan.

• Like 1

Jack - rocker i reverse camber to nie to samo..................

Upraszczajac to samo. Oczywiscie sa rozne rodzaje rockera, ale... chodzi o to ze rocker to odwrocony camber, czyli reverse camber.

Tylko czekac jak zacznie sie pojawiac nazwa reverse rocker, czyli camber;)

Edytowane przez Jack

duuuuuuze uproszczenie. jak tylko zlapie troche czasu, wroce do tego.....

Upraszczajac to samo. Oczywiscie sa rozne rodzaje rockera, ale... chodzi o to ze rocker to odwrocony camber, czyli reverse camber.

Tylko czekac jak zacznie sie pojawiac nazwa reverse rocker, czyli camber;)

Proponuje poczytać to: http://www.skionline.pl/sprzet/?co=newsy&id_txt=4276

i oglądnąć to:

[YOUTUBE]1AUTHSm_xLU[/YOUTUBE]

• Like 1

Otóż ta zewnętrzna krawędź z rockerem pracuje również podczas jazdy po przygotowanej trasie. Opisałem to w swojej relacji z testów na Kotelnicy. Wprawdzie śnieg nie był twardy (wieczór, deszcz) ale trasa była dobrze przygotowana. I wtedy ten rocker pozwalał "bawić się" skrętem. Występował tu efekt pozwalający podkrecac łuki, bardziej niż przy jeździe na innych nartach. Na zdegradowanej trasie natomiast dalo się poczuć floating, czyli rodzaj przeplywania po śniegu.

najwieksza zagadka jest jak krawedz zewnetrzna z rocker, niepracujaca w 99% jazdy (za wyjatkiem glebszego sniegu, gdzie caly slizg styka sie ze sniegiem) ma zmieniac wlasciwosci narty????

jestem sceptykiem z natury i to nie ma sensu, chyba ze cos umyka mojej uwadze

No cóż, kłaniają się podstawy jazdy na krawędzi. Jeżeli Ty jeździsz tak, że Twoja krawędź wewnętrzna w 99% nie pracuje, to proponuję porozmawiać z pierwszym lepszym instruktorem i podszkolić się trochę, przynajmniej teoretycznie.

No ale jak się skacze po 10 m ze skrętem w powietrzu... to przepraszam, bo ja na takim poziomie nie jeżdżę i być może się nie znam.

Proponuje posłuchać Luki co ma do powiedzenia na temat konstrukcji narty.

[YOUTUBE]w4Lk81aZBJ4[/YOUTUBE]

• Like 1