JC Napisano 18 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2011 Senat nie poparł w czwartek większości poprawek zgłoszonych dzień wcześniej do noweli prawa o ruchu drogowym. Przewidywały one m.in. obowiązek używania kasku ochronnego podczas jazdy rowerem przez dzieci do 15. roku życia. Uznania Senatu nie znalazła też poprawka senatora Gruszki dotycząca zmiany zapisu mówiącego o tym, że w wyjątkowych wypadkach rowerzysta lub motorowerzysta może jechać drogą obok innego roweru; senator wnioskował, aby dotyczył on jedynie tych, którzy opiekują się jadącym rowerem dzieckiem. Senat wprowadził natomiast poprawkę mówiącą o tym, że w razie wyprzedzania wózka inwalidzkiego rowerzysta będzie musiał zachować odstęp co najmniej 1 metra. W noweli uchwalonej przez Sejm zapis ten dotyczył wyprzedzania innego roweru, wózka rowerowego, motoroweru, motocykla i kolumny pieszych. Uchwalona przez Sejm pod koniec lutego nowelizacja prawa o ruchu drogowym wprowadza m.in. nowe definicje roweru i wózka rowerowego oraz stanowi, że rowerzysta jadący prosto ścieżką rowerową ma pierwszeństwo przed skręcającym samochodem. Więcej przeczytacie tutaj: http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news/kaski-dla-rowerzystow-nieobowiazkowe,1611666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość tomeh Napisano 18 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2011 To dobrze bo w kasku bym się ugotował. Choć czasami sobie nie zdajemy sprawy że mogą nagle być nam potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo_ski Napisano 29 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2012 A czy na Słowacji obowiązuje przepis używania kosku ochronnego podczas jezdy rowerem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojmu Napisano 29 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2012 Ja na twoim miejscu nie zastanawiałbym się czy jest nakaz, kask jest dla własnego bezpieczeństwa, kaski obecnie to niewielki wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo_ski Napisano 29 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2012 Oczywiście, wiem ze to jest dla własniego bezpieczeństwa, ale pytam o podstawy prawne odnośnie używania kasku ochronnego na Słowacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 29 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2012 (edytowane) Podstawa? Ichniejsza ustawa o ruchu drogowym. dzieci - wszedzie; dorosli poza obszarem zabudowanym. Fajnie,że jest kraj gdzie mają jeszcze głupsze pomysły niż u nas.... :biggrin: A juz myśłałem, że to niemożliwe..... A tak w ogóle to jeżdziłem tam kilkanaście razy, ewidentnie poza 'obszarem' mijałem policajów i nic..... zawsze bez kasku. Edytowane 29 Czerwiec 2012 przez mig12345 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 30 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2012 (edytowane) Podstawa? Ichniejsza ustawa o ruchu drogowym.dzieci - wszedzie; dorosli poza obszarem zabudowanym. Fajnie,że jest kraj gdzie mają jeszcze głupsze pomysły niż u nas.... :biggrin:A juz myśłałem, że to niemożliwe..... (...)Jak to Migu - nie cieszysz się, że ktoś się się o ciebie troszczy i pomyślał za ciebie co jest dla ciebie lepsze? Jak się okazuje nie tylko na Słowacji się troszczą nadmiernie - jest parę krajów w Europie i parę na świecie, a wnioski z tego bardzo różne niestety.***No to ja zatroszczyłem się i użyłem googla - a efektami się podzielę Słowacja - wszystko na temat - propozycje tras itp.; a poza tym portal nie tylko o rowerach:http://www.slovakia.travel/portal.aspx?l=5&smi=408094"Jadąc terenem niezabudowanym, rowerzysta powinien założyć kask ochronny na głowę, by zapobiec urazu głowy. Dla dzieci poniżej 15 lat założenie kasku podczas jazdy rowerem obowiązuje także w terenie zabudowanym. Rowerzysta jadący poboczem jezdni w warunkach ograniczonej widoczności powinien nosić na sobie elementy odblaskowe (takie, jak np. opaska) albo kamizelkę odblaskową (o kolorze innym niż zielony)."***Znalazła mi się fajna mapka UE z podstawowymi przepisami - klik na kraj a tam różne szczegóły dot. prędkości, norma alkoholu, itp. a także "zabezpieczenia dla rowerzystów":http://ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/index_pl.htm***I na koniec artykuł z magazynu na temat- czyli właściwie komentarz do różnych głupich pomysłów - np. w 2009 r. taki przepis był rozważany u nas:http://www.magazynrowerowy.pl/index.php?id=1191&backPID=391Ciekawe: "nie sposób udowodnić, iż wzrost używalności kasku wpłynął na zmniejszenie liczby urazów głowy wśród rowerzystów" Za to: "Podstawowe zagrożenie płynące z narzucenia obowiązku noszenia kasku to spadek liczby rowerzystów. Dokładnie taka kolej zdarzeń miała miejsce w Australii i Nowej Zelandii, gdzie w latach 90. wprowadzono obowiązek noszenia „skorup”.Powyższe to z akapitu pt. "Przestroga z Australii", ale polecam cały artykuł - a zamiast komentarza obrazek Edytowane 30 Czerwiec 2012 przez gajowy01 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 30 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2012 (edytowane) Jak to Migu - nie cieszysz się, że ktoś się się o ciebie troszczy i pomyślał za ciebie co jest dla ciebie lepsze? Jak się okazuje nie tylko na Słowacji się troszczą nadmiernie - jest parę krajów w Europie i parę na świecie, a wnioski z tego bardzo różne niestety.[ATTACH=CONFIG]7276[/ATTACH]Powyższy rysunek bardzo dosadnie pokazuje pewna 'filozofie bezpieczeństwa'... nie tylko na rowerze. Powinien np. wisiec w wersji narciarskiej przy kazdym wyciągu i przypominac, że kask to stanowczo za mało.... i nie zastąpi rozsądku i przewidywania.a MOJ osobisty stosunek do sprawy dobrze pokazuje poniższa fotka z kopenhaskiej ulicy:W końcu jazdy na rowerze uczmy sie od krajów o kulturze rowerowej a nie.... [autocensored].. Fajne mapki SK daje cykloatlas (Czechy, SK, H, południowa PL, A, i inne ale mniej dokładnie)http://www.cykloserver.cz/cykloatlas/w dodatku istnieje możliwość sciągnięcia tych mapek (w dowolnej rozdziel;czości) z gotowym plikiem georeferencyjnym (*.map) - gotowiec do Ozi czy trekbuddy, i innych programów obsługujących bitmapytu np. Liptowska Mara: PozdrawiamMichał Edytowane 30 Czerwiec 2012 przez mig12345 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
John Napisano 2 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2012 Identycznie było jak kupowałem kask do motocykla. Pytałem się który najlepszy, ten za 400, za 1000, czy za 2000. Zawsze słyszałem odpowiedź, że jak będę zapi....ał to mnie żaden z nich nie uratuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 2 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2012 A ja tam jeżdżę w kasku nawet jak jadę do roboty na rowerze, nie wspominając terenów leśnych i poza obszarem zabudowanym, wariatów na drogach nie brakuje, a kasa wielka to nie jest : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 3 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Lipiec 2012 A ja tam jeżdżę w kasku nawet jak jadę do roboty na rowerze, nie wspominając terenów leśnych i poza obszarem zabudowanym, wariatów na drogach nie brakuje, a kasa wielka to nie jest : cześć Ci i chwała- dopuki to robisz nie wspomagając sie ustawami i nie nakazując innym, to tylko przyklasnąć.... :applause: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightgale Napisano 8 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2012 A ja dzisiaj byłem popatrzeć na zawody downhillowców . Podobało mi się nawet. Chłopaki się naprawdę ogarniają (dziewczyny też) . Może to jeszcze nie poziom zawodów X-Games ale już przyjemnie się to ogląda. Sprzęty u niektórych take , że pewnie w cenie auta. No może przesadziłem trochę ;-) Swoją drogą to ci goście naprawdę się naharowali robiąc ten tor w Wawie. Przerobili trzy czwarte góry i teraz mają gdzie jeździć. Wszystko robione - łopata kilof taczka. Na ciężki sprzęt nie mieli kasy. Kilka tygodni zaiwaniali jak robole ziemniaczani ale teraz mają. Tor , rampy skocznie wszystko własnym przemysłem robione. Podziwiam za samozaparcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi