Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

SL9 na Allround

świetlik

Rekomendowane odpowiedzi

witam

1. M

2. 30

3. 85-90kg

4. 185cm

5. 7 sezonów – 1-2 tyg na stoku/sezon

6. 5-6-7. Troche jazdy z instruktorami, praktycznie co sezon żeby się podszkolić.

Coś z tą skalą jest nie tak, gdyż na krawędziach sobie radzę nienajgorzej, ale na czarne trasy mnie nie ciągnie, na muldy również, a tym bardziej na lód. Więc może poziom 5?

7. Flex 110 speedmachine

8. Kiedyś wypożyczalnia, następnie Salomon cross-coś tam , obecnie Atomic SL9 165 – do wymiany.

9. Polskie stoki – skręt krótki, średni, Alpy – to co wyjdzie na SL9

10. Przygotowane niebieskie, czerwone ….. na czarne mnie nie ciągnie, na muldy również, a tym bardziej na lód. No chyba że się coś trafi przypadkiem to zjadę w jednym kawałku na dół, ale bez przyjemności (muldum pod Mt.Fort)

11. Turystycznie, choć powiększając umiejętności.

12. Dni - pkt. 5, sportowcem nie jestem i nie będę.

13. 1500 może trochę więcej, narty nowe na kilka sezonów.

Po czasie fascynacji SL9 przyszedł czas na nartę bardziej uniwersalną tzn: słabo przygotowane krajowe stoki, popołudniowy śnieg, Kotelnica w ferie. Zupełnie się nie znam na sprzęcie, proszę o poradę, jakie narty wybrać z grupy allround. Chciałbym nartę w miare lekką, miększą od sl9, niemęczącą (pół dnia jeżdżenia), szerszą pod butem, nie myszkującą przy większych prędkościach, jadącą też dłuższym skrętem po większych górach, bo szydełkowanie na SL9 w Alpach do przyjemności nie należy. Ale również z krótkiego skrętu SL9 nie chciałbym rezygnować, czasami lubie przycisnąć w skręcie. Czyli krawędzie muszą dobrze trzymać a mały nie jestem.

a… i ma być to jedna para nart.

Wiem, że takie rzeczy tylko w Erze, ale może ktoś coś poradzi.

Nie mam możliwości wypożyczania i testowania samemu.

Wstępnie wybrane modele i wątpliwości:

- Blizzard sonic / supersonic 167/174 - złego słowa nie znalazłem

- Fischer P 8+/9+ 170/175 - jak z krótkim skrętem?

- Rossi Z76 Ti 170/176– nie za szerokie? 76 pod butem

- Rossi Z76 Carbon – nie za szerokie? Nie za miękkie?

- icon 60/80 - te znowu za wąskie , ale za to ładne

- Elan Waveflex 12-14

Jak z twardością tych nart w porównaniu do SL9?

pozdrawiam

Długość 175 lub około, w sumie fajne modele wybrałeś, ja bym brał te wyższe jednak - zwłaszcza Rossi 76Ti i Elan 14, Progerssor 8+ obleci. Jeszcze a może zwlaszcza pod rozwage brałbym też a może zwłaszcza Salomon 24 hours albo to na czym jeżdżę czyli Fischr Motive 80 (lub 76). Na takich Motivach szerokich jak sztachetey jedzie się wszystko a i bez problemu utrzymuję ślad za szybko jadacą osobą na twardej slalomce - przyjemne deski i na każdy warunek:). 2 lata temu zszedłem z SL9 a parametry wielkościowe mamy podobne i rozumiem o czym piszesz, różnica w intensywności jazdy jest kosmiczna a i szybkość i intensywność jazdy znacznie wzrosnie bo SL9 były super na idealnym stoku ale wrażliwe i dosyć nerwowe, pilnowania wymagałe, a gdy warunki siadały to już był tylko krew,pot i łzy:)

Będąc we Włoszech nie trafiłem na pogodę, śnieg był miękki i tworzyły sie ogromne muldy. Miałem ze sobą podobne atomiki do SL9 i bardzo ciężko mi się jeżdziło. Z kolegą zamieniliśmy się nartami i--- odżyłem. Te jego narty to HEAD xenon 8. Narty lekkie i szerokie. Pomny tej przygody zakupiłem takie w okresie letnim. W tym roku sprawdziłem je i na stokach twardych, przygotowanych i miekkich z muldami. Oczywiście na twardym daleko im do atomika. Są takie jakby bardziej leniwe, przy przejściu ze skrętu w skręt potrzeba trochę więcej czasu, na lodzie gorzej trzymaja. Na miękkim śniegu i na muldach to prawie bajka (jak dla mnie). Lekkie i nie trzeba się na nich napracować. Może to narty mało ambitne ale do ślizgania cały dzień niezłe. Polecam je wszystkim bo to narty rekreacyjne i łatwe. Oczywiście atomiki zawsze zabieram i jak mało ludzi jest na stoku i jeszcze muld brak śmigam z wielką przyjemnością. Polecam head xenon 8.

Rossi 76Ti ,Carbon, Elan 14, Progerssor 8+ Salomon 24 Fischrr Motive 80 (lub 76) head xenon

dziękuje za sugestie

Z jednej strony skłaniam się ku narcie szerszej 72-75 pod butem,

a z drugiej strasznie obawiam się tej szerokości. Sl9-ki były wąziutkie, zgrabniutkie i szybkie z krawędzi na krawędź. Fakt, że na twardym stoku.

Nie chciałbym przesadzić z wyborem w drugą stronę - all mountain.

Poza przygotowaną trasę się nie wybieram.... ta zawsze prowadzi do baru.

pozdrawiam

To nie są wymagające narty a ty ważysz dosyć sporo więc powinieneś brac twardsze narty (co nie znaczy,że one jakieś twarde są - nawet w wersji Ti). Do tego przy tej szerokości narty na twardym przy niższym modelu bedzie Ci brakować trzymania. Tego typu deski są generalnie dosyć łatwe, sporo wybaczają i przy dobrej długości malo męczą,dużo na nich można pojechać dlatego moim zdaniem jak najwyższy model jest wskazany zwłaszcza jak sie ma wagę. A carbon to może wystarczy komuś o wadze 15-20 kg niższej.

Z jednej strony skłaniam się ku narcie szerszej 72-75 pod butem,

a z drugiej strasznie obawiam się tej szerokości. Sl9-ki były wąziutkie, zgrabniutkie i szybkie z krawędzi na krawędź. Fakt, że na twardym stoku.

Nie chciałbym przesadzić z wyborem w drugą stronę - all mountain.

Poza przygotowaną trasę się nie wybieram.... ta zawsze prowadzi do baru.

pozdrawiam

żeby przesadzić to trzeba by szukać coś ponad 100 :D ja mma 88 i 99 i bez problemu na twardym jak i na miękkim te 88 trochę za krótkie ale mogą być jako slalomka na gorsze warunki :cool:

Patrz cena SkiTeam ( 1500 zł)

Zenity Carbon nie są miękką nartą . Do Kolegi możliwości i tak już są zbyt wymagające więc wystarczą na najbliższe 5-7 lat .

Dlaczego zbyt wymagające? Sl9, na których jeździł były na pewno duzo trudniejsze i na Ti bedzie na pewno dużo łatwiej i lżej, także inaczej. A i argument ekonomiczny nie do końca się sprawdza:

http://allegro.pl/rossignol-zenith-76-titanal-2011-35-taniej-i1491149688.html

Koledzy,

dziękuję za ciekawą polemikę.

mihumor - wskazanego posta czytałem, a także wiele testów i opinii - wynika z nich, że z76 wyjątkowo skrętną, jak na swoją szerokość, nartą jest. I dobrze!

ROSSIGNOL - wiem czego szukam. Miej sportowej odmiany SL9, takiej na gorsze warunki stokowe. A o swój staż co roku dbam.

Bardzo chciałbym pójść za radą któregoś z Was, ale....nie wiem którego.

Przydałaby się jakaś dokładniejsza klasyfikacja nart przez producenta, uwzględniająca wagę i umiejętności, bo przy braku możliwości przetestowania poszczególnych wersji narty i jej długości, trudno jest dokonać prawidłowego wyboru. Nawet wśród nart jednego producenta.

pozdrawiam

i w dalszym ciągu nie wiem czy Ti czy carbon.