świetlik Napisano 10 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2011 witam 1. M 2. 30 3. 85-90kg 4. 185cm 5. 7 sezonów – 1-2 tyg na stoku/sezon 6. 5-6-7. Troche jazdy z instruktorami, praktycznie co sezon żeby się podszkolić. Coś z tą skalą jest nie tak, gdyż na krawędziach sobie radzę nienajgorzej, ale na czarne trasy mnie nie ciągnie, na muldy również, a tym bardziej na lód. Więc może poziom 5? 7. Flex 110 speedmachine 8. Kiedyś wypożyczalnia, następnie Salomon cross-coś tam , obecnie Atomic SL9 165 – do wymiany. 9. Polskie stoki – skręt krótki, średni, Alpy – to co wyjdzie na SL9 10. Przygotowane niebieskie, czerwone ….. na czarne mnie nie ciągnie, na muldy również, a tym bardziej na lód. No chyba że się coś trafi przypadkiem to zjadę w jednym kawałku na dół, ale bez przyjemności (muldum pod Mt.Fort) 11. Turystycznie, choć powiększając umiejętności. 12. Dni - pkt. 5, sportowcem nie jestem i nie będę. 13. 1500 może trochę więcej, narty nowe na kilka sezonów. Po czasie fascynacji SL9 przyszedł czas na nartę bardziej uniwersalną tzn: słabo przygotowane krajowe stoki, popołudniowy śnieg, Kotelnica w ferie. Zupełnie się nie znam na sprzęcie, proszę o poradę, jakie narty wybrać z grupy allround. Chciałbym nartę w miare lekką, miększą od sl9, niemęczącą (pół dnia jeżdżenia), szerszą pod butem, nie myszkującą przy większych prędkościach, jadącą też dłuższym skrętem po większych górach, bo szydełkowanie na SL9 w Alpach do przyjemności nie należy. Ale również z krótkiego skrętu SL9 nie chciałbym rezygnować, czasami lubie przycisnąć w skręcie. Czyli krawędzie muszą dobrze trzymać a mały nie jestem. a… i ma być to jedna para nart. Wiem, że takie rzeczy tylko w Erze, ale może ktoś coś poradzi. Nie mam możliwości wypożyczania i testowania samemu. Wstępnie wybrane modele i wątpliwości: - Blizzard sonic / supersonic 167/174 - złego słowa nie znalazłem - Fischer P 8+/9+ 170/175 - jak z krótkim skrętem? - Rossi Z76 Ti 170/176– nie za szerokie? 76 pod butem - Rossi Z76 Carbon – nie za szerokie? Nie za miękkie? - icon 60/80 - te znowu za wąskie , ale za to ładne - Elan Waveflex 12-14 Jak z twardością tych nart w porównaniu do SL9? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 10 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2011 (edytowane) ---------------------------------------------------- Edytowane 19 Kwiecień 2011 przez ROSSIGNOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 10 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2011 Długość 175 lub około, w sumie fajne modele wybrałeś, ja bym brał te wyższe jednak - zwłaszcza Rossi 76Ti i Elan 14, Progerssor 8+ obleci. Jeszcze a może zwlaszcza pod rozwage brałbym też a może zwłaszcza Salomon 24 hours albo to na czym jeżdżę czyli Fischr Motive 80 (lub 76). Na takich Motivach szerokich jak sztachetey jedzie się wszystko a i bez problemu utrzymuję ślad za szybko jadacą osobą na twardej slalomce - przyjemne deski i na każdy warunek:). 2 lata temu zszedłem z SL9 a parametry wielkościowe mamy podobne i rozumiem o czym piszesz, różnica w intensywności jazdy jest kosmiczna a i szybkość i intensywność jazdy znacznie wzrosnie bo SL9 były super na idealnym stoku ale wrażliwe i dosyć nerwowe, pilnowania wymagałe, a gdy warunki siadały to już był tylko krew,pot i łzy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 10 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2011 Będąc we Włoszech nie trafiłem na pogodę, śnieg był miękki i tworzyły sie ogromne muldy. Miałem ze sobą podobne atomiki do SL9 i bardzo ciężko mi się jeżdziło. Z kolegą zamieniliśmy się nartami i--- odżyłem. Te jego narty to HEAD xenon 8. Narty lekkie i szerokie. Pomny tej przygody zakupiłem takie w okresie letnim. W tym roku sprawdziłem je i na stokach twardych, przygotowanych i miekkich z muldami. Oczywiście na twardym daleko im do atomika. Są takie jakby bardziej leniwe, przy przejściu ze skrętu w skręt potrzeba trochę więcej czasu, na lodzie gorzej trzymaja. Na miękkim śniegu i na muldach to prawie bajka (jak dla mnie). Lekkie i nie trzeba się na nich napracować. Może to narty mało ambitne ale do ślizgania cały dzień niezłe. Polecam je wszystkim bo to narty rekreacyjne i łatwe. Oczywiście atomiki zawsze zabieram i jak mało ludzi jest na stoku i jeszcze muld brak śmigam z wielką przyjemnością. Polecam head xenon 8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
świetlik Napisano 10 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2011 Rossi 76Ti ,Carbon, Elan 14, Progerssor 8+ Salomon 24 Fischrr Motive 80 (lub 76) head xenon dziękuje za sugestie Z jednej strony skłaniam się ku narcie szerszej 72-75 pod butem, a z drugiej strasznie obawiam się tej szerokości. Sl9-ki były wąziutkie, zgrabniutkie i szybkie z krawędzi na krawędź. Fakt, że na twardym stoku. Nie chciałbym przesadzić z wyborem w drugą stronę - all mountain. Poza przygotowaną trasę się nie wybieram.... ta zawsze prowadzi do baru. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
świetlik Napisano 11 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2011 ROSSIGNOL: Dlaczego Rossi Z76 Carbon a nie Ti? mihumor: Dlaczego uważasz że Rossi Z76 Ti będą lepsze nie Carbon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 11 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2011 To nie są wymagające narty a ty ważysz dosyć sporo więc powinieneś brac twardsze narty (co nie znaczy,że one jakieś twarde są - nawet w wersji Ti). Do tego przy tej szerokości narty na twardym przy niższym modelu bedzie Ci brakować trzymania. Tego typu deski są generalnie dosyć łatwe, sporo wybaczają i przy dobrej długości malo męczą,dużo na nich można pojechać dlatego moim zdaniem jak najwyższy model jest wskazany zwłaszcza jak sie ma wagę. A carbon to może wystarczy komuś o wadze 15-20 kg niższej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 11 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2011 Z jednej strony skłaniam się ku narcie szerszej 72-75 pod butem, a z drugiej strasznie obawiam się tej szerokości. Sl9-ki były wąziutkie, zgrabniutkie i szybkie z krawędzi na krawędź. Fakt, że na twardym stoku. Nie chciałbym przesadzić z wyborem w drugą stronę - all mountain. Poza przygotowaną trasę się nie wybieram.... ta zawsze prowadzi do baru. pozdrawiam żeby przesadzić to trzeba by szukać coś ponad 100 ja mma 88 i 99 i bez problemu na twardym jak i na miękkim te 88 trochę za krótkie ale mogą być jako slalomka na gorsze warunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 11 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2011 (edytowane) - - - - - - - - Edytowane 20 Kwiecień 2011 przez ROSSIGNOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 12 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2011 Patrz cena SkiTeam ( 1500 zł) Zenity Carbon nie są miękką nartą . Do Kolegi możliwości i tak już są zbyt wymagające więc wystarczą na najbliższe 5-7 lat . Dlaczego zbyt wymagające? Sl9, na których jeździł były na pewno duzo trudniejsze i na Ti bedzie na pewno dużo łatwiej i lżej, także inaczej. A i argument ekonomiczny nie do końca się sprawdza: http://allegro.pl/rossignol-zenith-76-titanal-2011-35-taniej-i1491149688.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 12 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2011 (edytowane) - - - - - - - Edytowane 20 Kwiecień 2011 przez ROSSIGNOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 12 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2011 Staż istotnie nie za wielki - reszta decyzja indywidualne i własne przemyślenia, argumenty do nich dostarczone, jak pogrzebie w forum to znajdzie opis wrażeń użytkownika tych nart dla dopełnienia obrazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 12 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2011 (edytowane) - - - - - - - Edytowane 20 Kwiecień 2011 przez ROSSIGNOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 12 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2011 Polecam post nr 42 - wynika z niego,ze nie taki diabel straszny: http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?p=116825#post116825 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
świetlik Napisano 12 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2011 Koledzy, dziękuję za ciekawą polemikę. mihumor - wskazanego posta czytałem, a także wiele testów i opinii - wynika z nich, że z76 wyjątkowo skrętną, jak na swoją szerokość, nartą jest. I dobrze! ROSSIGNOL - wiem czego szukam. Miej sportowej odmiany SL9, takiej na gorsze warunki stokowe. A o swój staż co roku dbam. Bardzo chciałbym pójść za radą któregoś z Was, ale....nie wiem którego. Przydałaby się jakaś dokładniejsza klasyfikacja nart przez producenta, uwzględniająca wagę i umiejętności, bo przy braku możliwości przetestowania poszczególnych wersji narty i jej długości, trudno jest dokonać prawidłowego wyboru. Nawet wśród nart jednego producenta. pozdrawiam i w dalszym ciągu nie wiem czy Ti czy carbon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
świetlik Napisano 13 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2011 Te: http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=1211&id_modelu=1397 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 13 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2011 (edytowane) - - - - - - - Edytowane 20 Kwiecień 2011 przez ROSSIGNOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi