Bończa Napisano 13 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2011 Nie narzekajmy, jeśli lyknie, to krok do przodu zostanie zrobiony. Potem coś dorobi i sprzeda jakiemuś grubasowi. Tak,czy tak może będzie wkońcu jazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 13 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2011 Tak,czy tak może będzie wkońcu jazda. .. i w to trzeba wierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 14 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2011 co z tym szCYKRKIEM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 14 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Zadzwoniłem do GAT i uzyskałem informację, że wygrał SON za cenę wywoławczą 13 mln zł. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxim Napisano 14 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Szczyrk sprzedany Szczyrk sprzedany i co dalej, ano pożyjemy to zobaczymy! http://bielskobiala.gazeta.pl/bielskobiala/1,88025,9435281,Osrodek_narciarski_w_Szczyrku_sprzedany_za_13_7_mln.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiara Napisano 14 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2011 http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9435281,Osrodek_narciarski_w_Szczyrku_sprzedany_za_13_7_mln.html i sprzedane! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romek_l Napisano 14 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Za 13,7 mln: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9435281,Osrodek_narciarski_w_Szczyrku_sprzedany_za_13_7_mln.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta69 Napisano 14 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Szkoda, że tak późno. Straciliśmy parę ładnych lat. W przyszłym sezonie żadnych rewelacji się nie spodziewam. Tak naprawdę to chyba za 2 lata coś zacznie się dziać, bo załatwianie papierków w naszym kraju to straszna gehenna:mad: Chociaż krzesło na Pośrednim - oby:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzarkos Napisano 14 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Wielkim sukcesem będzie na najbliższy sezon system naśnieżania na wszystkich trasach ośrodka by nie było trzeba liczyć wyłącznie na naturalny śnieg którego nie jest w ostatnich latach za dużo. I lepsze informowanie o np imprezach na ośrodku, inwestycjach jakie są i będą przeprowadzane warunki śniegowe itd. I mniejsza opłata za parking!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 14 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2011 I mniejsza opłata za parking!!!!! Raczej życzmy sobie w ogóle prawdziwych parkingów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzarkos Napisano 14 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Raczej życzmy sobie w ogóle prawdziwych parkingów... No też racja a nie "pseudo parkingów" na pętli autobusowej drzwi w drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Honza Napisano 14 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Hip Hip Hura!!! Może to koniec sagi po tytułem "sCyrk". Z tego co pamiętam to SzON załatwiał już papiery na jedną kolej linową od parkingu w Cyrnej. Może nie trzeba będzie czekać długo na jakieś efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 14 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2011 http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9435281,Osrodek_narciarski_w_Szczyrku_sprzedany_za_13_7_mln.html i sprzedane! Na razie został rozstrzygnięty przetarg i słowa kupione/sprzedane są dużym nadużyciem, przypomnijcie sobie zdarzenia z przed parunastu miesięcy w temacie stoczni, co rzekomo zostały kupione przez Katarczyków:rolleyes:. Jakoś nie za bardzo chce mi się wierzyć że SON dysponuje kwotą, czy linią kredytową na prawie 14 mil zł. Z tego co wyczytałem jest ich 53 udziałowców, co daje po 260 tyś zł na głowę.... generalnie to se to czarno widzę. Sam fakt, mają stronę internetową http://www.szczyrkowski.pl/, przecież jak to taki sukces, to tam dzisiaj na tej stronie powinny być fajerwerki, a z ich strony nawet nie można się dowiedzieć że przystąpili do tego przetargu:cool:. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jack Napisano 14 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Na razie został rozstrzygnięty przetarg i słowa kupione/sprzedane są dużym nadużyciem, przypomnijcie sobie zdarzenia z przed parunastu miesięcy w temacie stoczni, co rzekomo zostały kupione przez Katarczyków:rolleyes:. Jakoś nie za bardzo chce mi się wierzyć że SON dysponuje kwotą, czy linią kredytową na prawie 14 mil zł. Z tego co wyczytałem jest ich 53 udziałowców, co daje po 260 tyś zł na głowę.... generalnie to se to czarno widzę. Sam fakt, mają stronę internetową http://www.szczyrkowski.pl/, przecież jak to taki sukces, to tam dzisiaj na tej stronie powinny być fajerwerki, a z ich strony nawet nie można się dowiedzieć że przystąpili do tego przetargu:cool:. Oprocz tego jeszcze kasa potrzebna jest na inwestycje, czy nawet zwykle remonty przed sezonem. Z pusta skarbonka tego nie zaczna. Oni dywidende chca za 6-7 lat wyplacac. Jak dla mnie to malo realne przy tych kosztach ktore ich czekaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 14 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Oni dywidende chca za 6-7 lat wyplacac. Jak dla mnie to malo realne przy tych kosztach ktore ich czekaja. Powinni popatrzeć co o dywidendzie mówią w Jurgowie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 14 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Chyba jebnięci nie są. Kasę mają czas wpłacić do 28 bodajże. Potem przetarg nie ważny i wadium przepada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 14 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2011 No to w celu podratowania budżetu spółki, solidarnie każdy forumowicz co najmniej raz w przyszłym sezonie odwiedza (jeszcze) sCyrk:) A poważnie to bez względu na to czy inwestycje będą za rok czy dwa, to chyba najlepsza wiadomość dla polskiego narciarstwa. Naśnieżanie to też inwestycja i chyba nawet bardziej potrzebna, bo co nam z kolejek, gdy czynna będzie jedna ledwo dośnieżona "Bieńkula"? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 14 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2011 No to w celu podratowania budżetu spółki, solidarnie każdy forumowicz co najmniej raz w przyszłym sezonie odwiedza (jeszcze) sCyrk:) A poważnie to bez względu na to czy inwestycje będą za rok czy dwa, to chyba najlepsza wiadomość dla polskiego narciarstwa. Naśnieżanie to też inwestycja i chyba nawet bardziej potrzebna, bo co nam z kolejek, gdy czynna będzie jedna ledwo dośnieżona "Bieńkula"? Ja mam wątpliwości... Chce pan Kriters zarobić,niech najpierw coś zrobi!Nie mam ochoty przechodzić drugi raz tego co w tym sezonie mnie tam spotkało.Jak zainwestują to się chętnie pojawię,a póki co,to na przyszły rok planuję kupić całosezonowy skipass na Słowację,albo choć na Rohace. No i może coś jeszcze... PS.Bończy to ja ostatnio nie poznaje: (...) jebnięci (...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
John Napisano 14 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Jakoś nie za bardzo chce mi się wierzyć że SON dysponuje kwotą, czy linią kredytową na prawie 14 mil zł. O ile pamiętam to od 1999 roku są akcje ze stawianiem płotów, drutów kolczastych i struganych pali na trasach w Szczyrku, ja bym się o fundusze tak nie martwił. Przez te 10 lat to oni natargali od GAT'u nie małe pieniądze. PS.Bończy to ja ostatnio nie poznaje: Ja tam się nie dziwie, po tylu latach to każdemu emocje się udzielają. Moim zdaniem największym sukcesem na zbliżający się sezon, będzie duży DARMOWY parking.Naśnieżanie to duży projekt, dużo papierów z urzędniczymi pieczątkami i dużo pracy. Na to trzeba dużo pieniążków, a przede wszystkim czasu. Nie można zapomnieć, że fascynaci nietoperków również dutków łakną, a bez ugody z nimi jakakolwiek inwestycja to mrzonka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jack Napisano 14 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Chyba jebnięci nie są. Kasę mają czas wpłacić do 28 bodajże. Potem przetarg nie ważny i wadium przepada. Nie sadze zeby byli. Uwazam tylko ze moze istniec inny motyw w tym wszystkim, oprocz tego oficjalnego - inwestycje, piekne plany etc. Czy majac 14mln zlotych (nie koniecznie w gotowce) zainwestowalbys to akurat w Szczyrk? Wiedzac ze zeby to przynioslo zysk potrzeba jeszcze duzo wiecej kasy wylozyc, plus miec szczescie do zim jesli nie nawet obwitych w snieg to przynajmniej mroznych. Nie zastanawia Cie ze nikt inny do przetargu nie stanal a oni zaakceptowali cene wywolawcza mimo ze poprzednio Richter wspominal ze jest za wysoka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 14 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2011 O ile pamiętam to od 1999 roku są akcje ze stawianiem płotów, drutów kolczastych i struganych pali na trasach w Szczyrku, ja bym się o fundusze tak nie martwił. Przez te 10 lat to oni natargali od GAT'u nie małe pieniądze. Ja myślę,że to w najlepszym przypadku... przepili razem z Kritersem. :eek: Ja tam się nie dziwie, po tylu latach to każdemu emocje się udzielają. Ależ ja też się nie dziwię,taka wypowiedź tak spokojnej osoby świadczy,jak bardzo już irytuję ten pat w SzCyrku.Gdybym ja miał się coś więcej wypowiedzieć i pominąć brzydkie słowa,to... musiałbym pominąć całą wypowiedź. Moim zdaniem największym sukcesem na zbliżający się sezon, będzie duży DARMOWY parking.Naśnieżanie to duży projekt, dużo papierów z urzędniczymi pieczątkami i dużo pracy. Na to trzeba dużo pieniążków, a przede wszystkim czasu. Nie można zapomnieć, że fascynaci nietoperków również dutków łakną, a bez ugody z nimi jakakolwiek inwestycja to mrzonka. Coś czuję,że jedyny darmowy parking będzie naaa.... stacji benzynowej przed Buczkowicami. A jedyną nowością będą trasy... będzie się zjeżdżać chodnikami wzdłuż drogi spod Golgoty do centrum SzCyrku,a wyjeżdżać gondolkami typu PKS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 14 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Jack: "Aktualnie akcjonariusze SON S.A. dysponują ok. 24% powierzchni tras wyciągów i zjazdowych. Dzięki działaniom Spółki w niedalekiej przyszłości pasjonaci zimowego szaleństwa odczują pozytywne zmiany na stokach, a właściciele gruntów zyskają spokój i pewność, która pozwoli im inwestować w rozwój Szczyrkowskiego Ośrodka Narciarskiego." To wariant optymistyczny, czyli nieustający rozwój i pełna szczęśliwość. Wariant pesymistyczny to słabe zimy, mały dostęp do kasy i co za tym idzie brak większych inwestycji. W konsekwencji sprzedaż jakiemuś 'grubasowi" (Austria, Swiss, GB) Jeśli możesz, to przedstaw swoją wizję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jack Napisano 14 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Jack: "Aktualnie akcjonariusze SON S.A. dysponują ok. 24% powierzchni tras wyciągów i zjazdowych. Dzięki działaniom Spółki w niedalekiej przyszłości pasjonaci zimowego szaleństwa odczują pozytywne zmiany na stokach, a właściciele gruntów zyskają spokój i pewność, która pozwoli im inwestować w rozwój Szczyrkowskiego Ośrodka Narciarskiego." To wariant optymistyczny, czyli nieustający rozwój i pełna szczęśliwość. Wariant pesymistyczny to słabe zimy, mały dostęp do kasy i co za tym idzie brak większych inwestycji. W konsekwencji sprzedaż jakiemuś 'grubasowi" (Austria, Swiss, GB) Jeśli możesz, to przedstaw swoją wizję. Tylko 24%... A kto ma pozostale 76%? I ile ci pozostali sobie zazycza gdy zobacza te tlumy narciarzy na ich terenach? Akcjonariuszom moze kasy nie wyplaca ale im beda musieli zeby plotow nie bylo. Jak dla mnie to porywanie sie z motyka na ksiezyc, o ile nie ma innego motywu. Wielu grubasow juz sie na czyms takim sparzylo i jak dla mnie bez bailout'u przez gmine/rzad/sw mikolaja sie tu nie obedzie. Chyba ze rzeczywiscie maja juz grubasa chetnego na to i sprawa jest ugadana. Pewnie nasniezanie uda im sie zrobic przed zima bo tak jak piszesz jebnieci nie sa. W reszte planow nie wierze. Raczej ich nie zrealizuja przez protesty zielonych/innych wlascicielow gruntow etc. Bedzie to dobra wymowka zeby nic nie robic, tylko kase brac, a potem przejmnie to ktos bo bedzie musial dla dobra Szyczrku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
John Napisano 14 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2011 (edytowane) Tylko 24%... A kto ma pozostale 76%? I ile ci pozostali sobie zazycza gdy zobacza te tlumy narciarzy na ich terenach? Myślę, że w tych 13 bańkach była też ziemia pod wyciągami i trasy, więc jeśli transakcja dojdzie do skutku będą w posiadaniu sporej większości areału. Nie zapominajmy, że to wciąż największy ośrodek w kraju (22 km tras, 13 wyciągów) już samo to przyciąga bardzo dużo ludzi, pomimo opłakanego stanu infrastruktury. Przytoczę tutaj słowa prezesa GAT'u: Przychody z ośrodka w najlepszych latach wynosiły 9 – 11 mln zł. Przy śnieżnej zimie, można na czysto zarobić 3 – 3,5 mln zł, uwzględniając wydatki na utrzymanie ośrodka poza sezonem – od maja do grudnia (200 tys. zł miesięcznie) Zapewne te "najlepsze lata" to zanim na trasach pojawiły się płoty. Teoretycznie wystarczy jedna naprawdę dobra zima i zakup się wraca. To powinno dać Wam do myślenia za jaki bezcen sprzedano ten ośrodek i do jakiej ruiny go doprowadzono... a za ruinę i powolną śmierć tak pięknego ośrodka odpowiada po części, ktoś kto dzisiaj przez wiele osób postrzegany jest jako wybawca Szczyrkowskich przedsiębiorców - pan Richter były pracownik GAT;) Edytowane 14 Kwiecień 2011 przez John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 15 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2011 Tylko 24%... A kto ma pozostale 76%? I ile ci pozostali sobie zazycza gdy zobacza te tlumy narciarzy na ich terenach? Akcjonariuszom moze kasy nie wyplaca ale im beda musieli zeby plotow nie bylo. Jak dla mnie to porywanie sie z motyka na ksiezyc, o ile nie ma innego motywu. Wielu grubasow juz sie na czyms takim sparzylo i jak dla mnie bez bailout'u przez gmine/rzad/sw mikolaja sie tu nie obedzie. Chyba ze rzeczywiscie maja juz grubasa chetnego na to i sprawa jest ugadana. Pewnie nasniezanie uda im sie zrobic przed zima bo tak jak piszesz jebnieci nie sa. W reszte planow nie wierze. Raczej ich nie zrealizuja przez protesty zielonych/innych wlascicielow gruntow etc. Bedzie to dobra wymowka zeby nic nie robic, tylko kase brac, a potem przejmnie to ktos bo bedzie musial dla dobra Szyczrku... Mniej więcej się zgadzamy, ponieważ ja też wątpię w całkowitą czystość intencji tego planu, ale oby tym razem okazało się inaczej. Ich ewentualny sukces będzie rzutował na inne potencjalne przejęcia w Polsce. We wszystkich wersjach rozwoju wydarzeń jednak jakieś kroki początkowe prowadzące do rozwoju ośrodka muszą zostać poczynione. Tego sobie i innym narciarzom życzę, którzy chcieli by znów pojechać do Szczyrku. Ostatni akapit Twojej wypowiedzi super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi