Chris_M Napisano 4 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2011 Na początku lutego byłem na Kronplatzu, ale dopiero teraz znalazłem czas, by o napisać o dwóch ciekawostkach z tego wyjazdu. 1. W Alpach kilkakrotnie widziałem nietypowe ratraki, które były wyposażone w coś w rodzaju ażurowego wysięgnika, podobnego do żurawi budowlanych, wyposażonego w jakieś bębny i liny. Zastanawiałem się do czego ten wysięgnik może służyć, ale nigdy dotychczas nie widziałem tego wyposażenia w akcji. Gdy pewnego razu zjeżdżając z Kronplatzu na koniec dnia wraz z małym dzieckiem nie zdążyliśmy przed zamknięciem trasy, przytrafiło nam się zobaczyć ten sprzęt w działaniu. Okazało się, że na stromym odcinku stoku ratrak zaczepia wypuszczoną z tego wysięgnika linę o fundament podpory i wyrównuje stok wciągając się do góry na tej linie, kursując tam i z powrotem prawie niczym szybkobieżna winda. 2. Ponieważ w Europie Zachodniej i Południowej herbata nie jest zbyt popularnym napojem, to na zagraniczne wyjazdy zawsze bierzemy ze sobą własny czajnik elektryczny. Po jakichś dwóch dniach pobytu w Olang, na dnie naszego czajnika odkryliśmy coś, co wyglądało jak ugotowana i martwa hodowla dżdżownic. Pokonując obrzydzenie sprawdziliśmy co to jest i wówczas okazało się, że to osadzony na ściankach czajnika kamień kotłowy jakoś zareagował z wodą i skluszczył się przybierając postać podobną do martwych dżdżownic. Na koniec naszego pobytu wnętrze czajnika wyglądało tak, jakby dopiero co został zakupiony. Więc jeśli ktoś z Was wybiera się na Kronplatz, a ma w domu jakieś pokryte kamieniem kotłowym naczynia, to radzę je ze sobą zabrać Zastanawiam się tylko, jaki efekt przy dłuższym pobycie ta woda mogła wywołać w naszych jelitach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 4 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2011 Co do wody to odpowiedź jest banalnie prosta, w rejonie Kronplatzu jest bardzo mięka woda (czyli zawierajaca bardzo niewielkie ilości rozpuszczonych soli wapnia i magnezu, które są np utrapieniem w wodociągach krakowskich i nie tylko). Nie wiem czy zdarzyło Ci się tam myć np tłuste talerze - w tej wodzie myje się je bez problemu bez płynu do naczyń czy innego detergentu, czy pamiętasz jak w prysznicu płukało się kiepsko skórę z mydła? Ja mieszkałem w St.Vigilio i tak miękiej wody jeszcze nie spotkałem nigdzie. Gotując wodę w czajniku rozpuszczaliście systematycznie osad nasycając solami gotowaną wodę - efekt opisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 4 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2011 No to czuję się mocno nasycony solami, bo spędziłem tydzień w Colfosco! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 4 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2011 Co do wody to odpowiedź jest banalnie prosta, w rejonie Kronplatzu jest bardzo mięka woda (czyli zawierajaca bardzo niewielkie ilości rozpuszczonych soli wapnia i magnezu...) To mnie uspokoiłeś, bo pierwsze skojarzenie jakie nasunęło mi się na myśl po odkryciu tego zjawiska, to preparat o nazwie "Cylit - Kamień i rdza" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 22 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2011 Kronplatz (Południowy Tyrol) nowe inwestycje Na Kronplatzu w Południowym Tyrolu powstaje nowa gondola przy nowej 7 kilometrowej trasie! Przebudowywane jest gondola Miara oraz kilka tras narciarskich. Szczegóły znajdziecie tutaj: Kronplatz nowe inwestycje 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 22 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2011 Imponujący zakres biorąc pod uwagę to co już tam mają. Fajnie, że zmieniają tą gondole Miara bo była irytująca, zwłaszcza jak się jeździło z małymi dziećmi - a ona obsługuje chyba najlepszą trasę dla dzieciaków (do nauki czyli też dla dorosłych początkujących) jaką znam. A ta nowa traska 7 km pięknie się wpisuje w inne długie trasy w tym ośrodku. Cieszy mnie to zwłaszcza,że planuje się tam jeszcze wybrać - chyba w przyszłym sezonie bo na ten są już inne plany:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszek42 Napisano 22 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2011 Zakres prac naprawdę imponujący, nie pozostaje mi nic innego jak osobiście wypróbować te wszystkie nowości w nadchodzącym sezonie. Choć kusi mnie jeszcze połączenie Pinzolo z MdC i Marileva-Folgarida. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi