Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

2ga slalomka dla wysokiego

Leela

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów,

Prosze o radę dotyczącą sprzętu, konkretnie nart.

Obecnie mam narty Atomic Metron 8.2, o długości 175 cm.

1. Płeć - M

2. Wiek - 34

3. Waga - 95kg

4. Wzrost - 194cm

5. Na nartach jeżdżę od 6 sezonów, ( 14 dni w sezonie)

6. Moje umiejętności określam realnie na 6

7. Moje buty to: Salomon, modelu nie pamiętam, flex 80

8. Teraz jeżdżę na nartach/model - Atomic Metron 8.2, 175cm, R17

9. Preferuję styl jazdy: Generalnie narta pozwala na długie i średnie skręty. W długich osiagnąłem z GPS'em 95km/h na Kotelnicy, jak na allround to chyba nieźle? Średnie skręty, carving. Głównie jestem na przygotowanych trasach, w Polsce. Właśnie z tym "przygotowaniem" to wiecie jak jest. Czasem Czechy, ale planuję w tym roku Austrię na zamknięcie sezonu. Próbowałem tez w puchu, ale na razie bez sukcesów :)

Szukam narty bardziej zwrotnej, która pozwoliłaby mi sie rozwinąć w któtkich skrętach. W Vmax na polskich trasach już raczej ciezko było by się rozwijać.

10.

Teraz tak, zakładam 2 scenariusze.

1. Kupuję tzw 2gą slalomówkę (głównie ze względu na wzrost I dostepne długości) i zostawiam Metrony jako 2'ga parę.

Problem mam tu z rozmiarem, bo z tego co się orientuję to ciezko dostać 175cm z uzywanych a to i tak max, więc być może kupię cos na wyprzedażach nowego.

I tutaj pytanie jakie polecacie i jaką długość powinienem brac pod uwagę?

Moje typy:

-fischer RC4 Worldcup SC - tutaj max 170cm, czy to starczy?

-fischer RC4 Race SC - tutaj max 175cm.

-atomic race SL TI - 170 cm max

-atomic D2 race SL - 170cm max

-volkl racetiger SC - 175 cm max

może znacie cos z innych marek, to tez chętnie sprawdzę?

2. Kupuję narte klasy allround, ale jakąś wyższą półkę:

Tutaj nie mam pojęcia co mogło by być lepsze od metrona i czy allround może byc jeszcze rozwijający, bo uważam metrona za b. dobra narte tej klasy. Może Fisher Progressor 9?

Prosze o wasze propozycję, ale narta i jej długośc mnie ineteresują.

Z góry dziękuję za odpowiedzi, czy podpowiedzi :)

Ja bym na Twoim miejscu wypożyczył dobry slalom 165 i spróbował, bo być może tęsknisz za taką jazdą. All Mountain już nieco znasz, więc jeśli ci nie spasi slalom, to wybierzesz coś z tego, co wyżej polecają.

właśnie o to chodzi...

ale jeśli już zdecyduje się na slalomówkę, to jaka jej długość będzie dla mnie dobra??? Piszesz o dobrej slalomce o długości 165cm, ale czy to starczy (wiem że to max dla nart SL)???

Też myśle,że taki progresor będzie dla Ciebie lepszą opcją niż slalomkam, długosc to 180cm. Na nasze warunki będzie dużo lepszą opcją. Jeśli inne podobne Cię interesuję to np Salomon 24 hours, Head Icon TT 80 slbo Magnum , - długość koło 180 cm.

Myślisz, że poczuje jakąś różnicę między tymi nartami a metronem? Chciałbym, żeby ta zmiana była też jakimś wyzwaniem i możliwością rozwoju.

właśnie o to chodzi...

ale jeśli już zdecyduje się na slalomówkę, to jaka jej długość będzie dla mnie dobra??? Piszesz o dobrej slalomce o długości 165cm, ale czy to starczy (wiem że to max dla nart SL)???

No tak myślałem, że o to chodzi :)

Tak, 165 dla Ciebie. Tylko raczej twarda przy tej wadze - najlepiej Rossi 9SL - ja je lubię :)

wiedziałem, że się pojawisz jak padło chasło rosołów :)

Ale fakt, poczytam bo nie brałem ich pod uwagę.

Korciło mnie od samego początku ale pomyślałem poczekam :D może sam o nich pomyśli ?:)

Popytaj kolegę Bończa o wymiar .

Ja mam 165 cm do wzrostu 176 cm , waga pływająca 85-92 kg .

Wg mnie slalomkę to powinieneś brać 170cm a nawet i 175 może być do jazdy dowolnej też dobra, to co Ci ma niby dać taka niska długość do twojego wzrostu nie przykryje mankamentów takiej krótkiej narty. Trochę jeździłem na przykrótkich slalomkach i na początku jest ekstaza jak to łatwo i pięknie skręca ale szybko przychodzi zmęczenie i poczucie niepewności związane z dużą nerwowością takiej narty i proporcjonalnie dużą siłą potrzebna by ją kontrolować.

• Like 1

Po przeczytaniu dokładnie Twojego profilu wycofuję rekomendację dla modelu 9SL . Powód : wiek i zbyt mała ilość dni na nartach .

Przychylam się do rekomendacji kolegi Lawn : Radical 8SL .

Zdecydowanie lepsza narta do rozwoju i na mniej przygotowane stoki .

Gdy byś miał 42-45 lat w profilu to zaproponowałbym nartę ZENITH Z76 Ti . To super narta dla Twoich zamiarów .

.

A nie da się tego limitu jakoś obejść? Mnie jeszcze dwa lata brakuje żeby Zenitha spróbować....:D

Spróbować zawsze można ale to wymagający sprzęt a u kolegi widzę 0 dni na nartach . Do nauki inny model . :D( to był żart )

Musiał by kolega uzupełnić swój profil :

Imię

Mirek

Miejscowość

Dobra k/Sanoka

Dni na nartach

0

i podać wymagania to wspólnie ustalimy czy się nadadzą .

Po przeczytaniu dokładnie Twojego profilu wycofuję rekomendację dla modelu 9SL . Powód : wiek i zbyt mała ilość dni na nartach .

Przychylam się do rekomendacji kolegi Lawn : Radical 8SL .

Zdecydowanie lepsza narta do rozwoju i na mniej przygotowane stoki .

Gdy byś miał 42-45 lat w profilu to zaproponowałbym nartę ZENITH Z76 Ti . To super narta dla Twoich zamiarów .

.

Czekaj bo troszkę nie rozumiem.

Zbyt mała ilośc dni na nartach??? W tym sezonie byłem około 14 dni, ale to już mój 6 sezon.

Jak się ma wiek do 9SL??? Znaczy jak za stary, czy za młody jestem??? ROSSI rozwiń się proszę.

Oczywiście o 8SL tez poczytam.

Czekaj bo troszkę nie rozumiem.

Zbyt mała ilośc dni na nartach??? W tym sezonie byłem około 14 dni, ale to już mój 6 sezon.

Jak się ma wiek do 9SL??? Znaczy jak za stary, czy za młody jestem??? ROSSI rozwiń się proszę.

Oczywiście o 8SL tez poczytam.

Odpowiadam najprościej jak mogę .

Wycofałem rekomendację dla narty 9SL bo narta jest dla Ciebie za trudna .

Czy naprawdę te 14 dni w roku chcesz poświęcić na naukę ?

- Jak tak to wybierz 8sl bo to narta mniej agresywna od 9sl i bardzo dobra do nauki . Często jest lekceważona jako ta "gorsza" . Nic bardziej złudnego . Skończysz naukę to przesiądziesz się na wyższy model .

- Jak nie to wybierz Zenita : w niczym Cię nie ograniczy ale pozwoli na cieszenie się jazdą i doskonalenie techniki .

Dobrze przeczytaj moją wypowiedź : czy ja napisałem że jesteś za młody na 9s ? Jak sprawdzisz to napisz .

14 dni to bardzo mało i dla tego kolega musi wykorzystać to do max.

Teraz ja się zapytam słowami kolegi Marucha wpisane w dziale " mity " : "Czy aby pojechać krótkim skrętem potrzebna jest narta R<13 ?"

Mam nadzieję że pomogłem w wyborze .:)

.