tadek49 Napisano 27 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2011 Proszę o ocenę jazdy mojej lepszej połowy, 2 zima jazdy. Z podziękowaniem Tadeusz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 27 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2011 Tez niemłody a nowy narciarz. Wczoraj 18 raz na nartach. Fachowych uwag nie będzie. To należy do Mistrzów tego forum . Ja jeżdżę odważniej i szybciej . To tyle. Brawo za odwagę na forum:) . Wystawianie tutaj swoich filmików to jak wkładanie dobrowolne głowy pod topór kata:D Tak ja to odbieram. Nie lubię być oceniany i krytykowany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 27 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2011 Ja też dziękuję za wystawienie filmu . Trudno będzie ocenić Panią Basię by jej nie urazić . Dla mnie szczególnie będzie to trudne widząc jak Pani kocha swojego kotka. Ponieważ jednak Pani się pyta odpowiadam : Daję Pani 4 na skali forumowej : narciarze, którzy głównie posługują się technikami płużnymi, jednak w łatwym terenie potrafią wykonać kilka skrętów równoległych np. techniką carvingową. Proponuję jeszcze poćwiczyć techniki płużne bo to doskonałe ćwiczenia wzmacniające mięśnie i utrwalające dobre nawyki i postawy na nartach . Dzioby nart ciągle u Pani dryfują . Wstawiam dobry film z ćwiczeniami dla Pani : [YOUTUBE] [/YOUTUBE] Pozdrawiam i życzę postępów w nauce . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niko130 Napisano 27 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2011 (edytowane) Proszę o ocenę jazdy mojej lepszej połowy, 2 zima jazdy. Z podziękowaniem Tadeusz Poprawa techniki polega na poprawianiu swojej gorszej połowy (skretow gorzej wykonywanych) FILMIK przedstawia jazdę ani zla ani dobrą. Jazda odbywa się z kontrolą predkosci (kazdy powinien ją miec), dlatego latwo będzie poprawiac taką jazdę. Proponuję nie próbowac technik oporowych, one opóznią efekty , albo elementy pozostana na zawsze. Na filmiku jestes 4 -ą osobą , która w identyczny sposób kontroluje predkosc. ZAWODNICY w podobny sposób ją wytracają na 2 -3 skręty za linią mety. Robią to kierując skret zewnętrznym biodrem. Przyjrzyj się panom w prawym rogu ekranu. Ty robisz to identycznie. Więc Twoja jazda to nieustanne starania zatrzymania nart aby sie nie rozpędzały. Jest to kiepski sposób kontroli prędkosci. Łatwo będzie poprawic jak będziesz miala świadomośc swego błędu. Unikaj (kontrolowanego poślizgu:D) . Zastąp to innym mechanizmem. Przestaw myslenie, ze jazda to nie ciągłe pilnowanie by narty nie jechaly szybko . One ,mają jechac TAK: w linii spadku szybko -szybko - szybko , po przekroczeniu linii spadku zmniejszamy prędkosc , jedziemy wolno-wolno-wolno. To proste , w linii spadku narty jadą szybciej , my im nie przeszkadzamy bardzo spokojnie kierujemy je w linię trawersu. Narty zaczynają zwalniac. Zmienia się dla nich nachylenie stoku . To jest ważny moment. Nie wolno za wczesnie stanąc na narcie wew. Tak jak dlugo jedziemy na dolnej tak długo mamy kontrolę nad nartą. W ostatecznosci możesz w tym momencie skrętu puscic tyły w zeslizg. To moim zdaniem powinien być pierwszy etap na drodze do poprawy techniki. Jadąc wg schematu szybko-szybko; wolno-wolno zaczniesz popelniac nowe bledy.. Ale będą one na wyższym etapie (przejdziesz do starszaków) Te zmiany to zwrot milowy w Twoim życiu narciarskim. Powodzenia. Edytowane 27 Luty 2011 przez niko130 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadek49 Napisano 27 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2011 (edytowane) To proste , w linii spadku narty jadą szybciej , my im nie przeszkadzamy bardzo spokojnie kierujemy je w linię trawersu. Narty zaczynają zwalniac. Zmienia się dla nich nachylenie stoku . To jest ważny moment. Nie wolno za wczesnie stanąc na narcie wew. Tak jak dlugo jedziemy na dolnej tak długo mamy kontrolę nad nartą. Dzięki za ocenę i rady. Czyli lekcje z instruktorem zalecane? Edytowane 27 Luty 2011 przez tadek49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niko130 Napisano 27 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2011 Czyli lekcje z instruktorem zalecane? Nie widze takiej potrzeby. Wystarczy dobry narciarz z wiedzą co ma Twoja żona poprawiac. Pożądany kolejny film z nowymi błędami Pozdrawiam! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi