Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Alternatywa dla Fischer Progressor 8+?

Mr. A

Rekomendowane odpowiedzi

Rozglądam się w tej chwili za nartami, bo zaczęły się promocje. Moje umiejętności oceniam na 5 ważę około 65 kg. mam 171 cm. wzrostu. Jeżdżę sobie po przygotowanych trasach za granicą (Włochy) skrętem długim i krótkim. Jeździłem na Blizzardach X0 sport, ale sprzedałem, bo przyszedł czas na zmianę gdyż narty przy większych prędkościach niestety były niestabilne a na zmrożonym stoku słabo trzymały krawędzie (mimo naostrzenia przed wyjazdem).

Chciałbym narty uniwersalnej (dobrej w skręcie długim i krótkim, bo ciągle doskonalę technikę jazdy) na przygotowane trasy i pierwsze, co mi przychodzi do głowy to Fischer Progressor 8+ w długości 160cm. Chciałbym jednak znaleźć jakąś alternatywę dla tej narty i stąd moje pytanie, jaka może być alternatywa dla tego Fischera?

Z moich poszukiwań sprzętu i po lekturze forum biorę pod uwagę: Salomon 24 GT PRO, Elan Waveflex 10 lub 12, Blizzard G-Force Gthree i może Head Icon 40 lub 60.

Proszę o ewentualne uwagi czy dobrze kombinuje z doborem sprzętu (długości szukam tak w przedziale 158-160 cm.).

Ja bym wziął to: http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=3305&id_modelu=4797 - obecnie w Intersport jest skandalicznie niska cena i te narty mają fajne opinie (także podobno JC je wychwalał na testach). Ich poprzednik czyli Hellfire cieszył się też bardzo przychylnymi opiniami. Przy Twoim wzroście długość 163 i nie bój sie, że będzie za długa - to narta typu AllMountain, musi być dłuższa, poza tym im dłuższa tym stabilniejsza. Ewentualnie poszukaj na allegro tez tego: http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=3152&id_modelu=4388 - to bardziej uniwersalne narty od G-force, jadą dużo lepiej w rozwalonym śniegu, a w ciętym śmigu są tylko ciut mniej dynamiczne.

• Like 1

Fakt, pomyliłem tych następców. A co do tego jak Shockwave jadą, to widzę, że masz info z pierwszej ręki. Chociaż, kurde, myślałem, że na testach narty zaklejone są czarną taśmą, żeby testerzy się nie sugerowali marką co mogłoby wpłynąć na ich ocenę. To już trochę nie rozumiem. :confused: No chyba, że JC śmigał też na nich poza oficjalnymi testami i wiedział na czym pomyka ... :confused:

Właśnie dużo sklepów takich jak Skiteam, Interport ma teraz dużo promocji. W skiteam te K2 kosztują teraz 1199,- więc też bardzo przyzwoicie. Magnum są droższe, ale z Blizzardem miałem więcej styczności i wiem, że to firma godna polecenia. Długości się nie boję, bo sprawdziłem sam, że dłuższa narta jest bardziej stabilna (przynajmniej w moim przypadku).

Rozważałem nawet zakup K2 Hellfire ale jak się zastanawiałem to w tym czasie zostały już sprzedane:/

Edytowane przez Mr. A

Fakt, pomyliłem tych następców. A co do tego jak Shockwave jadą, to widzę, że masz info z pierwszej ręki. Chociaż, kurde, myślałem, że na testach narty zaklejone są czarną taśmą, żeby testerzy się nie sugerowali marką co mogłoby wpłynąć na ich ocenę. To już trochę nie rozumiem. :confused: No chyba, że JC śmigał też na nich poza oficjalnymi testami i wiedział na czym pomyka ... :confused:

Po teście organizatorzy przekazują jeżdżącycm ich karty opisowe z "odsłoniętą" nazwą więc wtedy wraca pamięć:D - pytałem go o te narty- czy jakaś rewelacja a odpowiedź mniej więcej jak napisałem

Swoją drogą czasem sie zastanawiam, czy nie ma jakiejś ściemy w ofercie Intersportu odnośnie sortu oferowanego sprzętu. Rozumiem, że taki gigant może wynegocjować sobie lepsze ceny u producentów, ale czasem się zastanawiam, czy w tych nartach wszystko jest tak jak być powinno. Oczywiście mowa o modelach katalogowych, bo czasem mają swoje modele Intersportowe i tam zapewne jest tak, zeby było taniej. No nie wiem...

oj ja mam zawsze ból głowy, kiedy ktoś ze znajomych napali się na zakupu w Intersporcie, bo nie jestem pewien czy i w jakim stopniu ich oferta pokrywa się z nartami katalogowymi. Najwięcej różnic widziałem w przypadku Rossignola w Z-tach - nic mi nie pasowało.

Więc zawsze doradzam dużo spokoju i wczytać się w specyfikacje i pooglądać fotki nart m.in w katalogu tu na skionline

R

Chciałbym narty uniwersalnej (dobrej w skręcie długim i krótkim, bo ciągle doskonalę technikę jazdy) na przygotowane trasy i pierwsze, co mi przychodzi do głowy to Fischer Progressor 8+ w długości 160cm. Chciałbym jednak znaleźć jakąś alternatywę dla tej narty i stąd moje pytanie, jaka może być alternatywa dla tego Fischera?

.

Jako nartę alternatywną proponuję nartę ALIAS CARBON .

To fajniutka narta do doskonalenia techniki i zabawy na śniegu .

Tutaj masz

do opisu przez specjalistę .

A tutaj film z testu :)

[YOUTUBE]

[/YOUTUBE]
  • Like 1

Co do Rossignol Alias Carbon to jaka długość 156 czy raczej 166 cm.? Wiem że jest tabelka z długościami na stronie Rossignol ale chciałbym poznać waszą opinię.
Moja opinia jest taka, że krótkie narty bardzo ograniczają progress, jak się ambitnie pochodzi do sprawy, to dłuższe zawsze są lepsze.

Co do Rossignol Alias Carbon to jaka długość 156 czy raczej 166 cm.? Wiem że jest tabelka z długościami na stronie Rossignol ale chciałbym poznać waszą opinię.

Producent zaleca -10 do -15 czyli narta o długości 156 cm mieści się w normie wyznaczonej przez producenta . Narta 166 cm nie mieści się w tej normie. Przy Twoich umiejętnościach 166 będzie za długa .

• 1 month later...

Mój wybór padł na narty Salomon 24 GT PRO

http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=3221&id_modelu=4591

Długość nart wybrałem dla siebie 158cm. (taliowanie 117-73-100) i muszę powiedzieć, że jestem zadowolony z wyboru. Jeździłem na tych nartach 6 dni w różnych stacjach w Dolinie Aosty pod koniec marca, więc miałem okazję przetestować je w różnych warunkach śniegowych od perfekcyjnie przygotowanych tras rano aż po mokry śnieg, muldy itp. pod koniec dnia.

Narty szczególnie dobrze sprawdziły się w średnim i długim skręcie. Krótkim skrętem oczywiście też pojadą, ale trzeba je trochę docisnąć i brak jest im, przynajmniej w moim odczuciu, nieco dynamiki w tym skręcie. Mimo to na muldach jeździło mi się na nich bardzo fajnie bo oddają z nawiązką energię włożoną w skręcie. Na przygotowanych trasach niezależnie, od jakości śniegu narty spisują się bardzo dobrze natomiast nieco gorzej spisują się na mocno zmrożonym („beton”) stoku. Nie ma problemu żeby jeździć na nich na krawędziach lub ześlizgiem w obu przypadkach są bardzo stabilne i dają poczucie pewności, co przy podnoszeniu umiejętności jest ważne. Jeśli miałbym się doszukiwać minusów tych nart to wymieniłbym sporą wagę nart i chciałbym żeby były one nieco szybsze, ale obie te rzeczy nie przeszkadzały mi w cieszeniu się jazdą na tych nartach.

• Like 2