gabrysia68 Napisano 23 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2011 Witam Jeżdżę na nartach drugi sezon, oceniam swoją jazdę na 5. Zawsze korzystałam z nart z wypożyczalni, a teraz dostałam narty i obawiam się , czy sobie na nich poradzę. Są to narty Head Cyber 18 X Radius 27 Torsion Control. Wymiary 160/ 92/62/88. Mam 168 wzrostu i 60 kg wagi. Boję się, że będą dla mnie za trudne, a chciałabym jeszcze w tą niedzielę wyskoczyć przynajmniej do Gołdapi. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 23 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2011 Witam . Czy chodzi o takie narty jak na zdjęciu (z 1999 roku) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jack Napisano 23 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2011 Jak jezdzisz na 5 to jakos sobie na tych nartach poradzisz. 10 lat temu mozna by Ci bylo gratulowac tego prezentu, ale teraz sa latwiejsze/przyjemniejsze narty. Pytanie tez w jakim stanie sa, jak mocno byly jezdzone, bo nowki to one raczej nie sa, chociaz moge sie mylic. Rozne dziwne wynalazki sa przetrzymywane w magazynach przez lata z nadzieje za znajdzie sie frajer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 23 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2011 Zgadzam się z kolegą Jack . Nie ma co marudzić jak dostałaś to jeździć. Jak masz zapłacić za nie to popatrzyć za innymi . 27 Radius to utrudni naukę . Narty w firmie Head dedykowane były dla średnio zaawansowanych . Długość nie oceniam bo nie mogę doszukać się tabeli producenta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 23 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2011 Witam Jeżdżę na nartach drugi sezon, oceniam swoją jazdę na 5. Zawsze korzystałam z nart z wypożyczalni, a teraz dostałam narty i obawiam się , czy sobie na nich poradzę. Są to narty Head Cyber 18 X Radius 27 Torsion Control. Wymiary 160/ 92/62/88. Mam 168 wzrostu i 60 kg wagi. Boję się, że będą dla mnie za trudne, a chciałabym jeszcze w tą niedzielę wyskoczyć przynajmniej do Gołdapi. Co o tym sądzicie? Do nauki są bardzo OK, a tymi "radiusami" itp. póki co się nie przejmuj bo na tym etapie nie mają dla ciebie właściwie żadnego znaczenia Zrób im serwis ze smarowaniem - i ucz się jeździć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gabrysia68 Napisano 23 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2011 Narty są w bardzo dobrym stanie, krawędzie punktowo lekko przyrdzewiałe, ale nie zjechane. Nie wiem czy nie trzeba podostrzyć. Ślizgi gładkie, smarowane. Wiązania Tyrolia prawie nówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gabrysia68 Napisano 23 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2011 (edytowane) Dokładnie takie, jak na zdjęciu. Edytowane 23 Luty 2011 przez gabrysia68 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 23 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2011 Też właściwie drugi sezon bo w pierwszym tylko dwa wyjazdy narciarskie. Miałbym ciężko na nartach o radiusie 27 m. Co dopiero kobieta. Dużo siły w wejściu w krótki skręt a na naszych oblodzonych i zatłoczonych trasach to przeważnie takim się jeździ. Ciężko manewrować takimi nartami. Ja mam narty 167cm o r 14 m i za dwa ,trzy sezony zmienię ( jak Bozia da zdrowie )na max 174 i r 16m Mam185cm 80 kg:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 23 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2011 Znalazłem link narty maja 170 cm to nie będzie tak źle http://www.cqout.com/item.asp?id=4685226 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gabrysia68 Napisano 23 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2011 Moje mają 160 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 23 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2011 160 cm .To dobrze:) Z krótkiego mego doświadczenia to w krótki skręt wejdziesz bez większego problemu. Przyjemnego śmigania na nowych nartach:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 23 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2011 Sama sprawdzisz na stokach "Pięknej Góry":rolleyes:,do ślizgania super,ale po dwóch sezonach trochę nie bardzo pasująca do doskonalenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 24 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2011 Narty są w bardzo dobrym stanie, krawędzie punktowo lekko przyrdzewiałe, ale nie zjechane. Nie wiem czy nie trzeba podostrzyć. Ślizgi gładkie, smarowane. Wiązania Tyrolia prawie nówki. Jeśli stały sobie gdzieś tam... to ja bym jednak serwis zrobił, w jakimś pewnym serwisie, tak jak trzeba, czyli smarowanie, podniesienie krawędzi itp. Też właściwie drugi sezon bo w pierwszym tylko dwa wyjazdy narciarskie. Miałbym ciężko na nartach o radiusie 27 m. Co dopiero kobieta. Dużo siły w wejściu w krótki skręt a na naszych oblodzonych i zatłoczonych trasach to przeważnie takim się jeździ. Ciężko manewrować takimi nartami. Ja mam narty 167cm o r 14 m i za dwa ,trzy sezony zmienię ( jak Bozia da zdrowie )na max 174 i r 16m Mam185cm 80 kg:) Przepraszam, nie zrozum mnie źle - ale po tym poście właśnie widać całe nieszczęście związane z podawaniem "radiusa" Niby podawanie "promienia skrętu" (teoretycznego i wynikowego przecież) jest najprostsze w krótkim opisie narty ale powoduje raczej całą serię nieporozumień Co miałby dawać "radius" we wszelkich technikach kątowych, oporowych czy ogólnie takich w których narta się ślizga... zwłaszcza na oblodzonych stokach? Widzę przecież, że na b. twardych stokach 90% ludzi w ogóle lub w małym stopniu korzysta z taliowania - a z drugiej strony większość ludzi woli teraz jeździć po równym i twardym bo ...najłatwiej się na tym ślizga, jednocześnie unikając trudniejszych warunków ...a przecież współczesne taliowanie bardzo ułatwia skręt, także w trudnych warunkach - tak to się porobiło Pisząc to mam na myśli jakąś większość, początkującą, czy średniozaawansowaną, której ciągle daleko od czystego skrętu ciętego na twardym. Co do nowego sprzętu - to taki, o którym myślisz wydaje mi się słusznym wyborem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 24 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2011 Witam i cytuję: ,,a przecież współczesne taliowanie bardzo ułatwia skręt, także w trudnych warunkach - tak to się porobiło " Właśnie do tego dążę na oblodzonych stromych stokach z róznym na razie skutkiem bo należę do ,, większości, początkującej, czy średniozaawansowanej, której ciągle daleko od czystego skrętu ciętego na twardym". Dziękuje za trafne uwagi doświadczonego narciarza:-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gabrysia68 Napisano 24 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2011 Dziękuję wszystkim za dyskusję, cenne rady i dodanie otuchy. Narty oczywiście dam fachowcom do przeglądu, a jak było opowiem po powrocie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 24 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2011 Head - tabela doboru długości nart. Dla wzrostu 158 - 166cm / wagi 58-66 kg / narty All. 150 - 160 cm tutaj =122&cHash=3d31d4e4fc"]LINK do tabeli z 2003 r Według tabeli długość będzie ok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalb Napisano 24 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2011 (edytowane) Dziewczyno... mniej więcej długość nart do Twojego wzrostu będzie ok. Narta dość łatwa więc nie będziesz się strasznie męczyła. Napisałaś, że narty w sumie przygotowane do jazdy. Delikatnie nadrdzewiałymi krawędziami się nie przejmuj, parę zjazdów i prawie śladu po rdzy nie będzie. Po drugie darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby, ucz się na nich i już. Jak już zaczniesz porządnie śmigać na krawędziach to zmienisz je na inne. Edytowane 24 Luty 2011 przez michalb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gabrysia68 Napisano 24 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2011 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gabrysia68 Napisano 2 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2011 witam. Byłam , jeździłam i żyje. strach ma wielkie oczy. Przy pierwszym zjeździe wróciłam na troszkę do "pługa", ale potem z kazdym zjazdem było coraz lepiej i nawet mi się chyba spodobały te narty. Miałam wrażenie, że na zmrozonym sniegu były stabilniejsze niz miękkie damskie carvingi. Pozdrawiam wszystkich ,którzy trzymali za mnie kciuki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalb Napisano 2 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2011 No to fajnie, że śmigałaś na swoich Head Cyberach i nawet Ci się spodobało. Wypada więc życzyć więcej wypadów na stoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi