Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Ski Amade - relacja

Ambro

Rekomendowane odpowiedzi

Wróciłem parę dni temu z bardzo udanego wyjazdu do Flachau.

Pierwszego dnia nartowania, pogoda była beznadziejna natomiast kolejne w kolejne 5 dni pogoda bardzo dopisała. Żeby było krócej w punktach wypisze moje pozytywne oraz negatywne spostrzeżenia i opinie na temat miejscowości w Ski Amade.

Na plus:

+ trasy w Zauchensee (duża ilość, różnorodność i bez kolejek

+ knajpy na stokach Zauchensee (dobre żarcie za przystępne ceny)

+ przygotowanie czerwonych i czarnych tras

+ duża ilość udostępnionych slalomów

+ spora ilość ciekawych ścianek poza trasami

+ jakość wyciągów

+ możliwość sprawdzenia ilości przejechanych kilometrów na nartach oraz wykres pokonanych wzniesień.

+ Absolut Park + Chill House w Flachauwinkl

+ sklepy, kluby i bary w centrum Flachau

+ Terme Amade w Altenmarkt

+ Weltcupexpress (wagonik na szczyt z którego startuje zjazd pucharu świata + piekny widok z góry)

+ bardzo łatwy dojazd dzięki przebiegającej przez dolinę autostradzie A10.

Na minus:

- bardzo mała różnorodność tras w samym Flachau (same czerwone)

- płatna nocna jazda w Flachau ( 15-16e za 2-3godz)

- mała ilość kursujących ski-busów (na większości przystanków się nie zatrzymywały z powodu przepełnienia)

- ski-busy kursujące nie do końca zgodnie z rozkładem (czasem odjeżdżały wcześniej czasem później)

- brak numeracji tras na mapkach

- ok. godz. 16:30 na stok rusząły ratraki z nie zawsze włączonym "pikaczem".

- mała ilość śniegu :D ( nie zależne od miejscowych ale miało to duży wpływ na straszny stan "dolnych" tras)

Póki co to tyle.

Wyjazd uważam za super udany i pewnie kiedyś tam jeszcze zawitam.

Edytowane przez Ambro
  • Like 10

Na stałe jest w Zauchensee przed knajpą z lodowym barem Red Bulla. Nastepny w tej miejscowości jest na końcówce trasy zjazdu pucharu świata ale nie wiem czy na stałe. Kolejne dwa są w Flachauwinkl (ostatni przystanek busa, tam gdzie jest Absolut park) jeden pod pierwszymi krzesłami, którymi jedziesz do góry a drugi po drugiej stronie gdzie można zjechać do Kleinarl. W Flachau też pamiętam, że był jakiś ale byłem tam tylko raz więc nie wiem czy jest na stałe.

Jest ich sporo i wszystkie to GSy. Większość ma pomiary czasu ale nie zawsze działające :D

ok dzięki za info !! będe ich poszukiwał :P

:D

to nie igła, nawet jak byś nie chciał to je zauważysz:rolleyes:, dodam że są fajnie zorganizowane, bo są zupełnie odizolowane siatami do tras i zapoczątkowane budką startową, tak że nikt tam boczkiem nie wskoczy z trasy. Jednak zazwyczaj stoi grupka kilkunastu chętnych w kolejce:cool:.

:D

to nie igła, nawet jak byś nie chciał to je zauważysz:rolleyes:, dodam że są fajnie zorganizowane, bo są zupełnie odizolowane siatami do tras i zapoczątkowane budką startową, tak że nikt tam boczkiem nie wskoczy z trasy. Jednak zazwyczaj stoi grupka kilkunastu chętnych w kolejce:cool:.

Jak nie ma kolejki pod koniec dnia tzn. że zamiast slalomu jest wyrobiony tor bobslejowy i ciężko się jeździ :D

Boogie wrzuć też realcje bo mam zaproszenie na koniec marca do Flachau.

No i co z tym śniegiem? Ambro pisze, że na dole fatalissimo!

Bez przesady , nie jest tak źle.

Po południu jest mokro na dole, ale zjechac sie jak najbardziej da.

Marzec ma byc chłodny więc śnieg nie zniknie tak szybko.

Zima jest jak jest , więc na koniec marca cudów nie oczekujmy na wysokości 800mnpm.

• Like 1

Boogie wrzuć też realcje bo mam zaproszenie na koniec marca do Flachau.

No i co z tym śniegiem? Ambro pisze, że na dole fatalissimo!

U góry jest ok. Tak jak napisałem słabo robi się pod koniec dnia na trasach zjeżdżających na sam dół -dużo mokrego, ciężkiego śniegu. Dla mnie akurat trasa w takim stanie jest pewnym wyzwaniem i przypomina freeride więc nie narzekam ale jednak wrzuciłem to na listę minusów bo mało kto lubi taki warunki.

Poniżej zdjęcie trasy prowadzącej do dolnej stacji gondoli w Zauchensee.

11727452.jpg

Edytowane przez Ambro
  • Like 2

no niezła kupa :/

Szczerze mówiąc na początku też tak uważałem ale jak złapałem rytm to przeleciałem całą bez zatrzymania siedząc ostro na tyłach i potem następnego dnia czekałem kiedy będę kończył jazdę na tej trasie z piekącymi udami :D

P.S. na gigantkach ta trasa była męką :P