Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Narty freestyle

sNezz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przymierzam się do kupna pierwszych nart freestylowych.

Mam wątpliwość co do rozmieszczenia wiązań. W internecie wyczytałem, że powinny być centralnie na środku, lub jak najbliżej środa. Na allegro jest sporo nart które mają wiązania bardziej z tyłu, tak jak w "normlanych" zjazdowych nartach. czy narty freestylowe z wiązaniami bardziej z tyłu nie nadają się w ogóle do tego rodzaju jazdy i MUSI być wiązanie na środku??

i drugie pytanie, czy na nartach freestylowych z wiązaniami na środku idzie "normalnie" pozjeżdzać? bo nie zawszę będę jeździł w snowparkach a na 2 pary nart mnie nie stać:)

pozdrawiam

Co do wiązań to:

wszystko zależy od narty, środek narty wcale nie musi być w miejscu gdzie jest truecenter, wszystko zależy od tego jak są zrobione

zamocowanie wiązania do jazdy w snow parku przypada na środek narty, przeważnie na narcie jest narysowana podziałka freeride normal freestyle mniej więcej coś takiego i montujemy w zależności czego oczekujemy

ale z tego co pamiętam to np do salomon-ów damountów najlepiej dać 1 cm + do przodu, ale tu nie jestem pewien czy chodzi dokładnie o ten model, więc są wyjątki od reguły :D

o wiązaniach do fr nie mówie bo nie było pytania

teraz pozostaje kwestia do jakich desek się przymierzasz??? czy masz coś wypatrzonego???

INSTRUKCJA MONTAŻU WIĄZAŃ - PRODUCENT MAJESTY.

Wiązania powinny być montowane przez wykwalifikowany serwis narciarski.

Zalecane ustawienie wiązań

Na nartach Majesty zaznaczone są dwa punkty:

CENTRE (punkt: 0) - rzeczywisty środek nart - preferowany przez narciarzy nowej szkoły (jibb, park&pipe, jazda tyłem w puchu).

CLASSIC (punkt: 6cm do tyłu) - tradycyne odczucie długości nart w przedniej części, ustawienie freeride'owe w przypadku nart z klasycznym kamberem.

Określ jakiego typu wiązań używasz, jaki styl narciarstwa preferujesz i w jakim terenie jeździsz. Choć typ wiązania określa z reguły jego montaż, samo jego umiejscowienie będzie wpływało na charakter jazdy. Im dalej wiązanie jest zamontowane, tym bardziej sztywne wydają się być narty. Narty będą bardziej stabilne przy szybkiej jeździe, natomiast zwiększy się promień skrętu carvingowego i trudniejsze staną się krótkie skręty. Z uwagi na fakt, iż kobiety mają inny środek ciężkości niż mężczyźni, w celu zapewnienia większej kontroli, wiązania na damskich nartach powinny być montowane nieco bliżej punktu CENTRE niż w przypadku mężczyzn. Narty z rockerem (Lumberjack, Superior, Velvet, Rock'n'Rolla) różnią się znacząco charakterystyką jazdy od klasycznych nart z kamberem, co powoduje, że montaż nawet w okolicy CENTRE będzie właściwy do jazdy w puchu. Majesty zaleca montowanie wiązań 3cm do tyłu od punktu CENTRE - w wyznaczonej w tym miejscu linii powinien znajdować się środek buta narciarskiego.

Możliwości montażu

0 - 2cm do tyłu:

Ustawienie freestyle - jibb, park&pipe, jazda tyłem w puchu, lepsza równowaga przy lądowaniu.

3 - 4cm do tyłu:

Ustawienie all-mountain - łatwe skręty, dobre trzymanie przy większej prędkości, zbalansowane ustawienie zapewniające stabilną jazdę w różnych warunkach śniegowych, niewielkie odczucie długości narty w przedniej części.

5 - 6cm do tyłu:

Ustawienie freeride – szybka jazda poza trasą w różnych warunkach śniegowych, klasyczne ustawienie freeride, tradycyjne odczucie długości nart w przedniej części.

WAŻNE!

Powyższe punkty wskazują gdzie powinien znajdować się środek buta narciarskiego.

Porady

• Aby być pewnym właściwego zamontowania wiązań należy pomierzyć odegłości i wskazać serwisantowi preferowany punkt montażu.

• Jeśli jesteś niepewny co do punktu montażu wiązań na swoich nartach skorzystaj z zalecanej odległości - 3cm do tyłu od punktu CENTRE.

• Pamiętaj, że rozmiar wkładki i skorupy buta to dwa różne rozmiary. Do montażu podajemy rozmiar skorupy buta.

Tu masz odpowiedź na zadane pytania .

Możesz kupić nartę z przesuniętym wiązaniem i będzie Ci to ułatwiało jazdę na stoku. Jak ustawisz na środku też zjedziesz na stoku .

Za nim kupisz nartę z allegro to dobrze zobacz krawędzie bo z zasady jest to narta do "katowania" .:)

Edytowane przez ROSSIGNOL
  • Like 2

zawsze mozesz ustawic minus 2-4cm i walnac wiazanie z przesuwalnym srodkiem jak np schizo….

Schizo może i dobre ale... podejrzewam że nikt nie zamontował schizo w jakiejś tańszej narcie fs, schizo kosztuje nowe około 500 zł teraz, używane deski jakieś 800 więc to jest słaba opcja

na pierwszy ogień może salomony foil z wiązaniem bez płyty powyżej 10 din zależy ile ważysz

a na allegro można dorwać dobrą nartę z gównianym wiązaniem taniej, a potem po prostu wymienić wiązanie na inne nawet jeśli wiązało by się to z wywierceniem nowych dziur

Zgadzam się z tobą że na wiązaniach nie należy oszczędzać kwestia bezpieczeństwa jakby nie było.

Ja uważam że na początek lepiej kupić narty średniej jakości żeby łatwo progres wchodził a wiązania jakiekolwiek byle by powyżej 10 din i bez płyty.

czemu autor wątku milczy???

masz jakieś narty na oku???

sorki nie miałem za bardzo czasu, żeby forum sprawdzić... sesja:/

narty już w sumie wczoraj kupiłem..

http://allegro.pl/show_item.php?item=1457484048

na pierwsze narty freestyle chyba mogą być? nie chciałem więcej wydawać, zobaczyć czy taki taki styl jazdy mi "podejdzie" jak pojeżdżę 1-2 sezony to kupię coś lepszego.

Mam 173 cm wzrostu, ważę 87kg.

kolega powiedział, że warto je kupić, że cena nie jest zbyt wysoka więc kupiłem, nie chciałem na siłe nart kupić tylko na okazję poczekać, mam nadzieje, ze nie napiszecie ze dałem du... :P

Edytowane przez sNezz
  • Like 1

no coz, zycze przyjemnosci. mam nadzieje,ze nast narty kupisz po sprawdzeniu co MADRZY doradzaja………………...

domyślam się, że w Twojej opinii nie trafiłem z wyborem:(

nie chciałem wydać więcej niż 200-250zł więc za dużego wyboru nie ma w tym przedziale cenowym

sorki nie miałem za bardzo czasu, żeby forum sprawdzić... sesja:/

narty już w sumie wczoraj kupiłem..

http://allegro.pl/show_item.php?item=1457484048

na pierwsze narty freestyle chyba mogą być? nie chciałem więcej wydawać, zobaczyć czy taki taki styl jazdy mi "podejdzie" jak pojeżdżę 1-2 sezony to kupię coś lepszego.

Mam 173 cm wzrostu, ważę 87kg.

kolega powiedział, że warto je kupić, że cena nie jest zbyt wysoka więc kupiłem, nie chciałem na siłe nart kupić tylko na okazję poczekać, mam nadzieje, ze nie napiszecie ze dałem du... :P

Są zdecydowanie za krótkie ale na początek wystarczą . Nie rozpędzaj się tylko za mocno na stoku .

Cena jest atrakcyjna i są bardzo ładne .

Allegrowicz który sprzedaje te narty ma same pozytywy .

Tak więc masz pierwszy dylemat z głowy . Teraz tylko na park i do dzieła .

• Like 1

co do długości to wybrałem taką świadomie, dlatego, że na zjazdówkach zawsze jeździłem na 150-160cm i pasowały mi idealnie.

Wiem, że freestylowe powinny być dłuższe niż zjazdówki, tylko nie wiedziałem jaka długość by dla mnie była optymalna więc wolałem kupić podobną do tej na której jeździłem. Kolejne narty pewnie będą dłuższe niż te:)

co do długości to wybrałem taką świadomie, dlatego, że na zjazdówkach zawsze jeździłem na 150-160cm i pasowały mi idealnie.

Wiem, że freestylowe powinny być dłuższe niż zjazdówki, tylko nie wiedziałem jaka długość by dla mnie była optymalna więc wolałem kupić podobną do tej na której jeździłem. Kolejne narty pewnie będą dłuższe niż te:)

Długość na wzrost lub wyżej . Narty TT są miększe niż zjazdówki .

Ale jak pisałem nie martw się spokojnie na parku poćwiczysz . Jeszcze z pięć lat temu to chyba slalom jechali na takich krótkich .

Tylko proszę nie jedź szybko na stoku bo możesz zrobić "fikołka" .

Jak Ci nie spasują to sprzedaż bo cena jest bardzo atrakcyjna .

Powodzenia .

na pewno ostrożnie będę jeździł, zanim ich nie wyczuje, potem wiadomo, coraz odważniej ale też z umiarem bo to nie zjazdówki:)

za tydzień będę w zieleńcu to coś tam na nich powalcze, hopki,spiny, może nawet half-pipe zaatakuje:D

właśnie też dlatego szukałem okazji na narty, żeby wrazie czego nie tracić za dużo na sprzedaży jak mi nie podejdą.

pozdrawiam

na pewno ostrożnie będę jeździł, zanim ich nie wyczuje, potem wiadomo, coraz odważniej ale też z umiarem bo to nie zjazdówki:)

za tydzień będę w zieleńcu to coś tam na nich powalcze, hopki,spiny, może nawet half-pipe zaatakuje:D

właśnie też dlatego szukałem okazji na narty, żeby wrazie czego nie tracić za dużo na sprzedaży jak mi nie podejdą.

pozdrawiam

Na tych nartach to na stoku pokręcisz. Mulda posłuży za skocznie i wystarczy by zrobić 360 (bez graba;)) .:):D.

Kiedyś na początku zieleńca (1 wyciąg) był park ale teraz zrobili tor boardycross .

Koło Kościółka na Mieszku był taki mały park .

Half-pipe jest i to najlepszych w Polsce .

Będziesz miał czas wstaw zdjęcia z wyjazdu .

Jan "luzik":) kolega sNezz pisał że miał sesję i przeprosił.

Zadał pytanie tylko odnośnie wiązań . Długość nart wybrał ze względu na ich cenę i jest tego świadomy .

Nie możemy mu nic zarzucić. Jak jeszcze wstawi zdjęcia z pierwszej sesji na nartach to będzie super .:)

wiem, trochę dziwnie to wyszło

pytam o coś, nie wchodzę na forum, kupuje narty i sprawdzam temat który założyłem.... ale jak już napisałem i jak kolega ROSSIGNOL wspomniał nie miałem czasu, ze względu na sesje... gdyby aukcja tych nart kończyła się później to na pewno bym jej podesłał na forum do "oceny"

jak uda mi się zrobić jakieś dobre fotki to na pewno wrzucę:)

wiem, trochę dziwnie to wyszło

pytam o coś, nie wchodzę na forum, kupuje narty i sprawdzam temat który założyłem.... ale jak już napisałem i jak kolega ROSSIGNOL wspomniał nie miałem czasu, ze względu na sesje... gdyby aukcja tych nart kończyła się później to na pewno bym jej podesłał na forum do "oceny"

jak uda mi się zrobić jakieś dobre fotki to na pewno wrzucę:)

Ważne że masz już piękne narty i jeden kłopot z głowy .

Nie martw się Janem on jest zawodowcem a przecież napisał Ci :

co do nart , jezeli nie sa felerne, to ci posluza. natomiast zdecydowanie dlugosc nie ta - oczywiscie jezeli to ma byc pierwsza para na wyglupy to nie ma to tak duzego znaczenia….

Jak Jan tak napisał to znaczy że nie jest źle .

Dobierz sobie tylko dobre buty do jazdy freestyle .

no spoko poza tym że narty na park dobiera się pod wagę a nie pod wzrost, a im dłuższa narta tym stabilniejszy lot, na początek musisz dać rade, no spk można znaleść w atrakcyjnych cenach - czasami,

powiem ci wprost idź na forum ski2die.pl poczytaj tam co nieco

pamiętajmy że nie swoje zakupy łatwo oceniać