Fuzzy Llamaq Napisano 10 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2011 Witam towarzystwo W ten weekend wybieramy się rodzinnie do Włoch na narty. Wyjazd jest motnowany bardzo spontanicznie i na szybko, ale takie są najlepsze Do tej pory jeździliśmy w sobotę, przez Wrocław, Drezno, Monachium i Innsbruck na Brenner. Teraz chciałbym (w celu odmiany) spróbować trasy przez Katowice, Ostravę, Brno, Wiedeń, Salzburg, Innsbruck. W soboty bawarskie (okolice Monachium) i austriackie (Inntal, Innsbruck) autostrady przypominały głównie parking. Przetaczaliśmy się jednak razem z tłumami, bo innej możliwości nie mieliśmy - jeździliśmy z noclegiem we Wrocławiu u rodziny. W tym roku jedziemy w niedzielę. W związku z tym że na Zachodzie 'zmiana turnusu' przypada właśnie w sobotę moje pytanie brzmi: Jakich warunków można spodziewać się na trasie? Można liczyć na płynną jazdę, czy nawet nie marzyć o braku korków? Pytam się, bo marzy mi się zrobienie trasy w jeden dzień (z centralnej Polski do Val di Fassa, z wyjazdem wcześnie rano i dojazdem przed 21...) Plan do realizacji, czy raczej science-fiction? Pytanie dodatkowe: Jakieś tanie noclegi w Czechach? Szybkie google wyrzuciły mi minimum 700CZK za dwójkę w dowolnym motelu przy trasie, nie znacie aby czegoś... tańszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszek42 Napisano 10 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2011 Witam, mieszkam w Puławach w woj. lubelskim i ostatnio do Aprici wyjeżdżałem w niedzielę. Trasa: Puławy - Radom - Tomaszów Mazowiecki - Cieszyn - Ołomuniec - Brno - Mikulov - Schrick - północna obwodnica Wiednia A5 - S1 - A22 - S5 - S33 do St.Polten - Linz - Innsbruck - Brenner itd. w sumie ponad 1500 km. Wyjechaliśmy rano ok. 8.30 rano a pod hotelem byliśmy ok. 1.40 w nocy. W zeszłym sezonie jechaliśmy do Brixen w sobotę, wyjazd 8.00 a pod hotelem byliśmy 23.40. W obu przypadkach zero korków, newralgiczne miejsca mijaliśmy już po szczycie wyjazdowo-przyjazdowym. Minusem takiej jazdy jest to, że docieram na miejsce późno w nocy i następny dzień jest z reguły bardzo rozruchowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARI Napisano 10 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2011 Co prawda mam wyprzedzenia około 4 godzin:D na starcie i jedziemy w sobotę skoro świt a w zasadzie jeszcze w nocy (ruszamy około 4) - Wiedeń mijamy bokiem jadąc przez Znojmo na St Polten i dalej tradycyjnie - korków się spodziewam tradycyjnie wysokości Insbrucka (u) gdzie schodzą się trasy z Niemiec i Polski - reszta powinna już być bez problemowa - a jedziemy do Val Gardeny. Liczę że zrobię trasę z postojami itd itp w około 10/11 h (mogą jednak zawsze się zdarzyć inne okoliczności i rachuby będą się paść) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 10 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2011 Kiedyś spałem w m. Michalovce ( ok 20 km przed Znojmo) w kwaterze za 150 kcs za osobę. Kwatera jest na przeciw hotelu Vesel przy głównej drodze ( czy wessel, vesell- nie pamiętam. Ostatnio jak tamtędy jechałem, stukałem do drzwi ale nikogo tam nie było. Nie wiem czy nieczynne czy gospodarza nie było. W tej miejscowości jest jeszcze fajna kwatera jakieś 200m w prawo od głównej drogi, przy pałacu (jadąc do Austrii). Tam nocleg kosztuje 300kcs od osoby. Jest przy drodze reklama i drogowskaz. Poszukaj w necie, moze sie reklamują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 10 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2011 Znalazłem taki link : http://www.uby.sk/pl/accommodation-michalovce . Może się przyda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loola Napisano 11 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2011 Zawsze jeździmy w soboty i nigdy nie było żadnych tragedii na drogach w austrii/niemczech. W ubiegłym roku tylko zakorkowało się solidnie na niemieckim odcinku drogi w okolicach rozjazdu na innsbruck ale powodem była pogoda - totalna szklanka na drodze - nawet przy 20km/h nie było się w stanie zahamować więc pojazdy sunęły 10km/h:p. Mamy co prawda trochę bliżej bo ruszamy z południa ale jako że nigdy nie udaje nam się wyruszyć skoro świt więc myślę że na austriackich autostradach jesteśmy o podobnych porach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 14 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2011 Znalazłem taki link : http://www.uby.sk/pl/accommodation-michalovce . Może się przyda . Te Michalovce z linku to są na Słowacji- koło Zemplińskiej Siravy. Mnie chodziło o Michalovce w Czechach, koło Znojma ( 20 km przed Znojmem) w kierunku granicy z Austią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi