agnieszka1983 Napisano 5 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2011 (edytowane) Witam, mam problem ze znalezieniem informacji na temat nart k2, na internecie jest malo opinii z kolei "fachowcy" w sklepie zachwalaja ta marke. Chcialabym kupic narty ktore posluza mi na kilka sezonow (minium 5), robie bardzo duzy progres, w drugim dniu jazdy na nartach wyeliminowalam jazde plugiem prosze o informacje ktora marka bylaby lepsza k2 czy atomic, a moze inna voelkl, dynastar ? prosze zwroccie uwage na wage (jestem szczupla ale wysportowana osoba), nie moge miec zbyt miekkich nart. Narty powinny dawac mi radosc z jazdy 1. Płeć - Kobieta 2. Wiek - 28 3. Waga - 75 kg + doliczyc do wagi nalezy ubrania, buty 4 kg 4. Wzrost - 173 cm 5. Na nartach jeżdżę od 2 sezonów, (10 dni w sezonie) 6. Moje umiejętności określam na 5 (wg skali forumowej http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328) robie bardzo szybki progres 7. Moje buty to - salomon flex 80 8. Teraz jeżdżę na nartach/model - wypozyczone 160 cm (modele rozne) 9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, po przygotowanych stokach, 10. Upatrzyłem sobie narty - napewno minimum 158 cm przy mojej wadze atomoic cloud 8 K2 sweet lov K2 true luv K2 secret luv (w USA nie na tego modelu) zastanawiam sie jeszcze nad voelkl estrella, które dobrze wypadly w testach 11. Mój budżet na narty to około - 1300 pln z gory dziekuje z pomoc i sugestie Edytowane 6 Luty 2011 przez agnieszka1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 6 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2011 Raczej odpuść sobie damskie modele - szukaj wśród nart "unisex" jakieś średnie *) allround o dł. ok. 160 cm - i tyle Tu masz katalog różnych producentów firmą się nie przejmuj, chyba że pod względem estetycznym Każdy producent ma podobny zestaw produktów w różnych segmentach - u prawie każdego znajdziesz coś dla siebie: http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&sezon=09/10 Najlepiej gdybyś mogła sama spróbować pojeździć świadomie na różnych nartach pożyczanych. *) Średnie - w sensie średnio sztywne, poznasz po pozycji w katalogu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agnieszka1983 Napisano 6 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2011 dziekuje za szybka odpowiedz, ale dlaczego mam odpuscic sobie damskie modele. czytam juz forum od grudnia i jest duzo postow na temat damskich modeli nart, srodek ciezkosci, mocowanie wiazan no i nowy system voelkl ATTIVA BIO LOGIC® ktory mowi wiele o roznicach w stylu jazdy miedzy kobieta a mezczyzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 6 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2011 Jeździłam na unisexach z wypożyczalni, jeździłam na miękkich Dynastrach do nauki, jeżdżę na Volkl Attiva Estrella i różnica jest kolosalna na korzyść Volkla. Teraz segment damskich nart jest tak rozbudowany, że chyba nie należy go ingnorować. Oczywiście, marketing to jedno, ale skoro ktoś nad tym myśli i próbuje dopasować do potrzeb kobiet, to dlaczego nie skorzystać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agnieszka1983 Napisano 6 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2011 idealist dziekuje za pomoc Voelkl Estrella rzeczywiscie ladnie wypadł w testach (numer 1), wiesz moze jaka jest roznica miedzy Estrella a modelem Sol ? jak mozesz opowiedz mi jeszcze cos o tych nartach czy wybaczaja bledy czy raczej sa bardzo precyzyjne, jak sie sprawdzaja na poczatku dnia na stoku a jak na sniegu po poludniu ? a pomozcie mi jeszcze z dlugoscia Voelkl Estrella- jaka dlugosc powinna byc dla mnie 158 cm czy 165 cm. moj wzrost to 173 cm przy 75 kg wagi nie chce sie meczyc na narcie ale tez nie chce kogos i siebie staranowac odnosnie lini K2 t nine - nikt nie testowal ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 6 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2011 (...)Teraz segment damskich nart jest tak rozbudowany, że chyba nie należy go ingnorować. Oczywiście, marketing to jedno, ale skoro ktoś nad tym myśli i próbuje dopasować do potrzeb kobiet, to dlaczego nie skorzystać... W zasadzie tak, ale... chciałem tego wcześniej uniknąć w swoim poście ale Agnieszka jest kobietą wysoką itd. - jest blisko raczej męskich gabarytów - z czego sama sobie dobrze zdaje sprawę. Narty damskie nie różnią się aż tak bardzo: ale mają obniżoną masę, żeby były lżejsze - ale to musi mieć konsekwencje Mają też czasem (często?) podniesioną piętkę wiązania, w innym wypadku czytałem, że obniżoną (?) - takie rozwiązania nie budzą mojego zaufania - podejrzliwie patrzę na takie rzekome "ułatwiacze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 6 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2011 Jasne, można różnie na to patrzeć. Mnie np. ta podwyższona piętka wyraźnie pomogła przyjąć lepszą pozycję. Co do Estrelli, nie jest to taka "nartka" jak moje poprzednie Dynastary, które były właśnie bardzo lekkie, do tego bardzo miękkie więc zupełnie nie dawały sobie rady na rozjeżdżonym śniegu i muldach. Estrella jest dosyć szeroka pod butem, dlatego też bardzo fajnie radzi sobie też w trudniejszych warunkach. Nie jest to też narta radykalna, przy moich średnich umiejętnościach daje się łatwo prowadzić i jest stablina. No i była na pewno najcięższa z nart, o których myślałam, a porównywałam ją z: Atomic Cloud, K2 True Luv i Elan Wavemagic. Przy Twoim wzroście masie zastanawiałabym się nad długością 165cm. Ja mam 167cm, ważę 66kg i jeżdżę na 158cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 6 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2011 Jasne, można różnie na to patrzeć. Mnie np. ta podwyższona piętka wyraźnie pomogła przyjąć lepszą pozycję. Co do Estrelli, nie jest to taka "nartka" jak moje poprzednie Dynastary, które były właśnie bardzo lekkie, do tego bardzo miękkie więc zupełnie nie dawały sobie rady na rozjeżdżonym śniegu i muldach. Estrella jest dosyć szeroka pod butem, dlatego też bardzo fajnie radzi sobie też w trudniejszych warunkach. Nie jest to też narta radykalna, przy moich średnich umiejętnościach daje się łatwo prowadzić i jest stablina. No i była na pewno najcięższa z nart, o których myślałam, a porównywałam ją z: Atomic Cloud, K2 True Luv i Elan Wavemagic. Przy Twoim wzroście masie zastanawiałabym się nad długością 165cm. Ja mam 167cm, ważę 66kg i jeżdżę na 158cm. właśnie można na to różnie patrzyć to nadal jest narta łatwa i przyjemna dla początkujących i średniozaawansowanych a te cloudy to jaki numer był? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agnieszka1983 Napisano 6 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2011 czekam w dalszym ciagu na opinie lini K2 T nine idealist proszę podpowiedz mi jeszcze jedna sprawe, ZAGADKA na stronie producenta oraz skionline jest zapis odnosnie koloru srebrny+roz, z kolei na zdjeciu widnieje niebiesko-srebrny kolor: info ze strony WWW "Niepowtarzalny design - łączący szlachetną, srebrną barwę z kobiecym różem sprawi, że poczujesz się jak gwiazda!" na internecie glownie ukazane sa zdjecia niebieskiej narty, i myslalam ze po prostu producent pomylil sie w opisie dopoki nie odnalazlam zdjecia narty wlasnie rozowo-srebrnej link: http://www.foreversport.sklep.pl/Volkl+Attiva+Estrella++M+iPT+11_p4302.html azeby byla jasnosc od razu KOLOR JEST DLA MNIE MAŁO ISTOTNY moze byc nawet zielony w brazowe kropki Chodzi mi o to ktory kolor jest prawidlowy - wyprodukowana narta bedzie przedstawcielem produku katalogowego a nie dla sieci Interposrt, Go sport itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agnieszka1983 Napisano 6 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2011 juz wiem wszystko wyglada na to, że narty koloru srebrnego z rozem to model 2009/2010. szkoda tylko ze opis nart na stronie producenta jest taki sam dla rocznika 2009/2010 jak i 2010/2011 i nawet nie postarali sie aby zmienic w opisie nart rocznika 2010/2011 kolor na nowy niebieski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 6 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2011 Tak, model tegoroczny jest niebieski z dodatkami biało-srebrnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi