mysiauek Napisano 6 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2011 Jeśli ktoś miałby inwestować tytułowe miliony, to zapewne poswatała by nowa trasa biegnąca grzbietem (na południe od tej istniejącej). Gratuluję wyobraźni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewa78 Napisano 6 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2011 Polecam zjazd ze Szczawin do drogi wzdłuż potoku i dalej drogą także. Po dużych opadach piękne miejsce. hmmm nartostradą? Czy wyciagami? Potoków masz tam kilka..., dwa nawet takie ze bym im nazwe nadała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash0r Napisano 6 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2011 Pilsko mimo wszystko jest raczej górką nie dla początkujących, no może z wyjątkiem paru obszarów, które zaznaczyłem na obrazkach poniżej.I jeśli PKL chce ściągnąć początkujących to tam musi inwestować, bo ten wschodni stok oglądałem w lecie i wygląda świetnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
John Napisano 6 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2011 (edytowane) Gratuluję wyobraźni Marzenia całe szczęście nie kosztują Choć jak sobie przypomnę jakie tam ładne jodełki rosną to aż mnie w środku ścisnęło. @Slash0r na drugim to się do sąsiada zapędziłeś. Choć mając na uwadze powstanie pierwszego ośrodka PL/SK bardziej cieszyło by mnie to tam gdzie zaznaczyłeś, niż to za czym stoi pan Bachleda w Zakopanem. Edytowane 6 Luty 2011 przez John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash0r Napisano 6 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2011 (edytowane) @Slash0r na drugim to się do sąsiada zapędziłeś. Choć mając na uwadze powstanie pierwszego ośrodka PL/SK bardziej cieszyło by mnie to tam gdzie zaznaczyłeś, niż to za czym stoi pan Bachleda w Zakopanem. PKL coś skrobał o "transgranicznym ośrodku". Dotarcie w górne partie Pilska ma być możliwe dzięki nowej kolejce linowej z Hali Szczawiny na Halę Miziową. W planach jest też poszerzenie tras, m.in. tej wzdłuż istniejącej kolejki krzesełkowej. - Trwają teraz rozmowy z PKL, ostateczna decyzja powinna zapaść pod koniec sezonu - dodaje Kędracki. Więc pewnie najpierw naśnieżanie jak pisze w artykule, potem kolejka ze szczawiny na miziową i poszerzenie piątki obok 2-os syfu zwanego krzesełkiem. Edytowane 6 Luty 2011 przez Slash0r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_g4 Napisano 6 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2011 (edytowane) hmmm nartostradą? Czy wyciagami? Potoków masz tam kilka..., dwa nawet takie ze bym im nazwe nadała. domyslam sie ze chodzi o zjazd "wawozem", zaczynajacym sie ponizej Szczawiny, biegnacym w dol az do Jontka... Widoczny jest jego poczatek z krzeselka, jakies 100 m przed jego koncem. Edytowane 6 Luty 2011 przez gregor_g4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash0r Napisano 6 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2011 domyslam sie ze chodzi o zjazd "wawozem", zaczynajacym sie ponizej Szczawiny, biegnacym w dol az do Jontka... Widoczny jest jego poczatek z krzeselka, jakies 100 m przed jego koncem. Toć tam stromo strasznie:eek: I jeszcze potok:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_g4 Napisano 6 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2011 Toć tam stromo strasznie:eek: I jeszcze potok:D no to dobrze ze stromo, chociaz nie przesadzalbym z ta stromizna nie jest wcale tak strasznie... a ze potok, to dlatego wlasnie potrzeba duuzoooo sniegu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 7 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2011 (edytowane) hmmm nartostradą? Czy wyciagami? Potoków masz tam kilka..., dwa nawet takie ze bym im nazwe nadała. Szczyrbok? Ten z Miziowej w dół. Zjazd już od miziowej jest ciekawy przy czym trzeba sobie zdawać sprawę, że przechodzi on w ostro nachyloną ścianę (tą samącoczarna trasa tylko w lesie) co w lesie nie ułatwie jazdy Co najmniej jedno miejsce do sporych skoków po drodze. Potem dojeżdżasz do drogi z wyrwijajka na Szzczawiny i albo możesz dalej potokiem, albo skierować się w stronę Szczawiny i na starą dróżkę do głównej biegnącej wzdłuż Szczyrboka. Polecam obejrzeć latem i spróbować zimą po dużym opadzie. Należy też upewnić się wcześniej, że droga wzdłuż potoku na dole nie została rozjeżżona przez terenówki... co mnie spotkało i drałowałem na piechte. Toć tam stromo strasznie:eek: I jeszcze potok:D domyslam sie ze chodzi o zjazd "wawozem", zaczynajacym sie ponizej Szczawiny, biegnacym w dol az do Jontka... Widoczny jest jego poczatek z krzeselka, jakies 100 m przed jego koncem. Czy stromo? Poniżej Szczawin nie. A potem po dojeździe do drogi wzdłuż potoku prawie kreska :)Ale można ciągnąć od Miziowej. Natomiast o ile praktycznie zawsze w lutym/marcu było ok z Miziowej->Szczawiny (w końcu większość w lesie), o tyle niżej trzeba już uważać. Ponownie: polecam latem obejrzeć Przy okazji w lipcu/sierpniu można natknąć się na nietknięte pola jagód Edytowane 7 Luty 2011 przez mysiauek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewa78 Napisano 7 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2011 no to wiemy o czym piszemy:D, z małym wyjatkiem. Szczyrbok? pierwsze słysze te nazwę, moja rodzina tu stąd tez nie słyszała:) zaraz zapytam kumpelę z pracy mieszka w Korbielowe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_g4 Napisano 7 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2011 Potem dojeżdżasz do drogi z wyrwijajka na Szzczawiny i albo możesz dalej potokiem, albo skierować się w stronę Szczawiny i na starą dróżkę do głównej biegnącej wzdłuż Szczyrboka. Polecam obejrzeć latem i spróbować zimą po dużym opadzie. Pierwszy raz jechalem tam jakies 7-8 lat temu. Ja sobie zjezdzalem na czarnej i podpial sie do mnie na wyciagu jakis starszy ode mnie chlopak, zjechalismy 2-3 razy kontrolnie czarna, on duzo lepszy ode mnie, jednak zaproponowal zebysmy tym razem pojechali lasem nastolatkowi wiele nie trzeba bylo mowic - jedziemy. Zima byla obfita w snieg i pamietam jak na moich nartach sie wtedy co minute kopalem ale bylo fajnie. Ostatni raz tamtedy jechalem 2 sezony temu i tylko do Szczawiny, trasa na prawde godna do tego wariantow jest na prawde wiele, mniej lub bardziej wymagajacych. Szczyrbok? pierwsze słysze te nazwę, moja rodzina tu stąd tez nie słyszała:) zaraz zapytam kumpelę z pracy mieszka w Korbielowe:) Ewo to Ty nie wiesz ze w Korbielowie wszystko ma swoja nazwe (wlacznie z imionami mieszkancow ) a ludzie i tak na to wymysla swoja, lokalna nazwe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewa78 Napisano 7 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2011 Ewo to Ty nie wiesz ze w Korbielowie wszystko ma swoja nazwe (wlacznie z imionami mieszkancow ) a ludzie i tak na to wymysla swoja, lokalna nazwe ? tak, tak wiem;) jest tu w okolicy niezliczona ilość grap:eek: ale jak juz słysze je od kilku lat to sie przyzwyczaiłam. Gorzej jest jak pytam się o jakis pt w miescie i słyszę - skręc pod góralem;) skrec koło konzumu...co to kurna jest ale juz znam tu kilka takich nadanych nazw przez mieskzańców;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 7 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2011 (edytowane) Pierwszy raz jechalem tam jakies 7-8 lat temu. Ja sobie zjezdzalem na czarnej i podpial sie do mnie na wyciagu jakis starszy ode mnie chlopak, zjechalismy 2-3 razy kontrolnie czarna, on duzo lepszy ode mnie, jednak zaproponowal zebysmy tym razem pojechali lasem nastolatkowi wiele nie trzeba bylo mowic - jedziemy. Zima byla obfita w snieg i pamietam jak na moich nartach sie wtedy co minute kopalem ale bylo fajnie. Nooo ja wtedy już nie byłem nastolatkiem I jeździłem po lesie z jakimiś poznanymi na wyciagu ludźmi Pierwszy raz zjeżdżałem ram na Fischerach RC4 Race 180cm, półcaringi... ludzie... mokry dojeżdżałem na dół. Ale czlowiek był młody i wysportowany... a teraz to już pług tylko został Drugą ciekawą trasą jest zjazd np granicą. Jeden minus: praktycznie wszędzie potem sporo podchodzić. Za to jest szeroko i bez drzew Uważać trzeba w jednym miejscu przy złamaniu kopuły Pilska do lasu. Jedyne bardz ostrome miejsce a poza tym tylko zabawa. W sam raz jak ktoś chce popróbwać free niekoniecznie po lesie i ma siłę chodzić W sumie, jak ktoś zna Pilsko to takich tras/trasek/przepraw może troszkę znaleźć. Samo dostanie się z kopuły na Szczawiny echhh Niestety z tego co widziałem po zawitaniu w zeszłym roku naPilsko... góra zarasta lasem ...inp skrocenie sobie drogi z Miziowej na Szczawiny wzdłuż wyciągu po prawej stronie z góry patrząc jest już prawie niemożliwe Edytowane 7 Luty 2011 przez mysiauek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash0r Napisano 4 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2011 O ciupaga, co to? http://www.gat.pl/pogoda/korbielow.php chodzi o link u góry:eek: http://89.25.232.35/app/Home.mvc Polska wersja SkiLine:D? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 27 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2011 Nie wiem czy było. http://bielskobiala.gazeta.pl/bielskobiala/1,88025,10292037,Pilsko_bez_inwestora__chetnych_nie_bylo.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 27 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2011 Nie wiem czy było. http://bielskobiala.gazeta.pl/bielskobiala/1,88025,10292037,Pilsko_bez_inwestora__chetnych_nie_bylo.html było ;p 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
narciarz22 Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Szczerze mówiąc to ten cały GAT i ten pan Kędracki to zwykli złodzieje. Mam wujka mieszkającego w Korbielowie i wszystko mi ostatnio opowiedział jak to się działo z tym naszym Pilskiem. Jak kupili ten ośrodek to naobiecywali Bóg wie czego a tak naprawdę to zrobili wielkie g. Postawili kolej linową która ma 40 lat. Odkupili ją od Słowaków bo oni zaczęli inwestować (nie to co w Polsce). Chyba tez doszło kilka orczyków ale tego nie jestem pewny. W tym sezonie pewnie znowu tam pojade. Mimo tych beznadziejnych wyciągów ta góra mnie urzekła i sezon bez wypadu na Pilsko to jak nie sezon narciarski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Słyszałem, że chcieli postawić drugie krzesło, ale ekolodzy im zabronili. Ja bym tam widział gondolę z dołu na samą górę i naśnieżanie na całej trasie. Mielibyśmy w Polsce pierwszą czerwoną trasę z przewyższeniem 800 metrów, a i po jeździć by się dało do Maja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 17 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2011 (edytowane) Parking pod Pilskiem będzie bezpłatny! "- Dogadaliśmy kwestie odśnieżania i utrzymania parkingu,podzieliliśmy się zadaniami.Wszystko jest do załatwienia,tylko trzeba dopracować wszystkie szczegóły.Wiadomo,jeszcze nie ma czego odśnieżać (chyba teraz będzie co - przypisek Johnnyego),ale liczymy na to,że będzie i te kwestie były szczegółowo omawiane przy negocjacjach - mówi prezes GAT Marcin Kędracki." "- Droga prowadząca do wyciągów od ronda w Korbielowie będzie odśnieżana przez nas w wyższym standardzie.To dość stromy podjazd,w poprzednich sezonach zdarzały się stłuczki i korki,chcemy to zmienić.GAT zakupi 20 ton soli drogowej - wyjaśnia Marian Czarnota (Wójt gminy Jeleśnia - przyp.JN)." Na koniec te słowa Wójta Jeleśni dedykuję przede wszystkim Zakopanemu i nie tylko... : "Wójt gminy Jeleśnia,Marian Czarnota jest zadowolony z takiego obrotu sprawy.Od początku podkreślał,że Jeleśnia to gmina turystyczna,więc płacenie za parkingi absolutnie nie może mieć miejsca.Gminne parkingi są wszędzie bezpłatne." :applause: Za "Kurier radia Bielsko". : Edytowane 17 Grudzień 2011 przez johnny_narciarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi