laryzbyszko Napisano 2 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2011 Witam, przymierzam się do wyjazdu do Karyntii i muszę wybrać narty. Do tej pory byłem zdecydowany na slalomki, ale ostatnio strasznie zajarałem się freeridem i chciałbym spróbować jazdy w puchu. Oczywiście około 90% czasu będę spędzał i tak na przygotowanym stoku, ale jednak ten sezon ma być pierwszym, w którym przynajmniej minimalnie posmakuję off-piste. Dlatego zainteresowałem się K2 Charger. Niby idealnie pasują pod moje wymagania, ale jednak pojawia się pytanie, czy będą na ściance, w śmigu równie dobre jak Fischery czy Elany? Czy krawędzie dobrze trzymają? Jest również opcja kupienia którychś ze slalomek. Tu pojawia się pytanie, czy będę w stanie jeździć na nich w puchu/wykonywać jakieś najprostsze skoki. Które z tych slalomek lepiej by pasowały pod moje wymagania? A może jednak kupić Chagery. Liczę na pomoc. Oczywiście najlepiej by było jakbym przetestował te narty, jednak wyjeżdżam za tydzień i muszę w między czasie coś kupić, bo to co mam nie nadaje się do niczego. Pozdrawiam P.s. oczywiście jestem otwarty również na propozycje innych modeli nart. Wybór nie ogranicza się tylko do tego co podałem. Moje dane: 1. M 2. 18 3. 67 kg 4. 177 cm 5. piętnasty sezon w tym roku 6. 7-8 7. Fischery Flex 100 9. Lubię krótki skręt na ściankach - trasach pokroju Nosala, ale lubię też się powozić długim skrętem na czerwonych trasach + w tym roku minimalnie offpiste 10. W Polsce lubię Nosal i przede wszystkim Kasprowy, za granicą Tatrzańska łomnica, Val Thorens, Tux, Sella Ronda itd. 11. Sportowo, ale dla zabawy. Nie mam ambicji zawodniczych. 12. Kondycja OK. Min 2 tygodnie na nartach w roku + wypady weekendowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 2 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2011 moja opinia o chargerach po testach w masso corto Wymagają precyzji prowadzenia, są bardzo przewidywalne. Technologie w nich zastosowane działają ! „Speer rocker” daje tutaj niesamowity efekt !. Porażają precyzją inicjacji skrętu oraz dynamiką i trzymaniem krawędzi. Świetne uniwersalne narty. opinia kolegi smiths23 Narty których przeznaczeniem jest jazda na różnorodnych stokach od trasy do poza trasą włącznie. Wymagające narty dla ambitnych nad którymi trzeba sie skupic, chwila nie uwagi i mogą wysadzic Cię z siodła. Mają sportowy charakter, szybka zmiana krawędzi i łatwe inicjowanie skrętu to jej plusy. Wszechstronne. kolega zwierzak Chargery dzięki zastosowaniu speed rocera stały się bardzo przyjemnymi nartami, które pozwalają jeździć szybko w każdych warunkach śniegowych. Pewnie trzymają krawędzie, a ich światem są długie łuki. Do skrętów slalomowych wymagają włożenia siły, ale całkiem nieźle sobie w nich radzą, podobnie jak w jeździe poza trasą ale jeżeli szukasz nart głównie do tego to lepiej kup Aftershock. Grafika taka sama jak w całej rodzinie AMP, tym razem w zestawie zielony z czarnym, podoba mi się. i kolega tomi Niesamowite narty w technologi Speed Rocker. Dzięki podniesionym przodom narty wręcz natychmiast dają się postawić na krawędzi. Trzeba zaznaczyć, że pięknie się prowadzą czy to przy długim promieniu skrętu czy przy krótkim. Bardzo duża lekkość w inicjacji skrętu, wręcz nie trzeba używać do tego żadnej siły. Prowadzenie nart bardzo spokojne. Łatwo można się zatrzymać. Minusem może być oldschool'owy wygląd, który nie każdemu może się spodobać. Na początku trzeba narty pilnować bo mogą zaskoczyć. Trzeba się do nich po prostu przyzwyczaić, ale bardzo szybko dają się opanować. Świetnie nadają się na każde warunki śniegowe. Dla początkujących jak i dobrze jeżdżących. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 2 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2011 a ja na twoim miejscu nie kupił bym ani slalomki ani chargera tylko dobrego allrounda np gforce z blizzarda bądz progressor 8+ z fischera ewentualnie dynastar contact cross Ti ktora wg mnie jest genialną nartą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 2 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2011 albo Salomon 24 hour - też dają radę poza trasą, no i pamiętaj,żeby za krótkich nart nie kupić bo wtedy w puchu to tylko cały czas będziesz tyły obciąrzał. Co do slalomki poza trasą to niespecjalnie się nadaje, dla mnie to na sl poza trasą czy w puchu to męczarnia. Ten K2 niegłupi się wydaje być 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 2 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2011 Slalomka w puch na pewno odpada. Oczywiście da się ale to już nie ta frajda. Jeśli allround to proponowałbym Progressora 9+ a jeśli coś trochę bardziej poza trasę to K2 absolutnie Rockerem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 2 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2011 ten charger ma rocker :] i ten rocker zajebiscie sprawuje się też na trasie:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 2 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2011 Nikt nie pisze, że nie ma;) Uważam też, że jeśli kolega laryzbyszko zdecyduje się na allrounda to przy umijętnościach 7-8 lepszy rozwiązaniem będzie Progressor 9+ bardziej niż 8+,które zaproponowałeś Boogie. To tylko moja opinia bo przeważnie zachęcam do nie stronienia od wysokich modeli 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 3 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 Na głównej stronie Skionline jest fajny artykuł o K2 i systemach rocker i camber zastosowanych w nich. Również tam o Elanach Amphibio. Jakbym miał kupować narty All Mountain to właśnie z tymi systemami, bo fajnie to działa. Również w smigu idą zaskakująco dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 3 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 ten charger ma rocker :] i ten rocker zajebiscie sprawuje się też na trasie:) I tu się zgodzę z Boogie. Miałem okazję jeździć na nartach K2 Rictor z rockerem i takie rozwiązanie daje dużo nowych możliwości i wrażeń. Zresztą w kolekcjach nart na sezon 2011/2012 rocker został zastosowany w dużo szerszej gamie modeli u wszystkich producentów. Ale o tym za będziemy pisać w niedzielę... z ispo w Monachium 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laryzbyszko Napisano 3 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 Muszę pomyśleć o będzie dla mnie lepsze. Btw. Jak z długością. Slalomki bym brał 160 cm, a Chargery 167 będą ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laryzbyszko Napisano 3 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 Prosiłbym o odpowiedź. Jutro jadę po narty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 3 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 167 mogą być choć poza trasę pewnie przydałyby się dłuższe o numer- kwestia kompromisu bo znowu im dłuższe tym więcej siły w krótkim skręcie i tu coraz słabiej.Z drugiej strony ciezki nie jesteś wiec te 167 powinno starczyć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 3 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 (edytowane) slalomka 165 cm ....reszta 170-175..... mój syn lat 14 jeżdzi na K2 apache Ranger w dł.170 cm przy wzroście 169 cm i wadze 62 kg i jest super zadowolony....o takie http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=2456&id_modelu=3471 Edytowane 3 Luty 2011 przez pax53 link do kolekcji nart.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 3 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 Zdecydowanie slalomki . Cytuję " Oczywiście około 90% czasu będę spędzał i tak na przygotowanym stoku " . Sam sobie odpowiedziałeś że będzie to narta SL . Narty na "puch" wypożycz i przetestuj . Tak jak Ambro proponuję nartę wszechstronną z grupy allround . Może to być Proggresor 9 , Zenith , itp. Długość dla SL to 165 cm wtedy bezpiecznie pojedziesz i długim zakrętem . U góry jest reklama ładnej narty FISCHERA sprzedaje ktoś z redakcji . Tego modelu 2011 nie testowałem ale w marcu miałem rocznik 2010 . To ładna i łatwa w prowadzeniu narta. Tylko ma 2 wady : jest miękka i strasznie "szumi". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laryzbyszko Napisano 5 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2011 Stwierdziłem, że nie mam siły na pierwsze slalomki. Wolę coś bardziej uniwersalnego/dla funu. Dlatego zdecydowałem się jednak na K2 Charger. Poczytałem sporo opinii również na zagranicznych forach i wszyscy zachwalają ich zachowanie w każdych warunkach, również na lodzie. Teraz pojawia się pytanie jaką długość brać. Wiem, że polecaliście mi 167, jednak kolo w sklepie powiedział, że lepiej mi się będzie jeździć na 160. Przypomnę, że mam 178cm wzrostu i ważę 67 kg. Które mam wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtus81 Napisano 5 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2011 Kolo w sklepie cięzko ma sprzedać tą nartę w tej długości dlatego Ci tak doradza bierz 167 a będziesz zadowolony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Torres Napisano 5 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2011 (edytowane) Teraz pojawia się pytanie jaką długość brać. Wiem, że polecaliście mi 167, jednak kolo w sklepie powiedział, że lepiej mi się będzie jeździć na 160. Przypomnę, że mam 178cm wzrostu i ważę 67 kg. Które mam wybrać? Taa a najlepiej 143 Bez przesady jeździłem na tej narcie ale tylko po przygotowanym stoku, parametry mamy podobne 173/63 i powiem 167 to min. Ja nawet stwierdziłem że jeśli bym je kupował to 174. pozdr.Torres P.S.- no własnie chyba że ktoś sklep chce posprzątać... Edytowane 5 Luty 2011 przez Torres dopisek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 5 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2011 ewidentnie chce posprzątać sklep bierz jak najdłuższą 167 jest ok 174 wg mnie była by też bdb wyborem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laryzbyszko Napisano 5 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2011 Maksymalna długość jaką tam oferują to 167 cm. Brać je, czy będą za krótkie? W ogóle co sądzicie o tych K2? Dobry wybór? Sorry, że jestem tak upierdliwy, ale prawdopodobnie narty będą mi służyć przez min. 3 sezony, nie chcę więc kupić dziadostwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Torres Napisano 5 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2011 wiesz... to już zależy jak naprawdę jeździsz jak bdb to 174 jak db to 167 będą lepsze najlepiej w takiej sytuacji przejechać się na jednej i drugiej ja wziąłbym 174 bo wiem jak na tej narcie będę chciał pojechać ... jak nie jesteś pewien to bezpieczniej będzie 167 .. pozdr.Torres P.S hehe wyszło że jeżdżę bdb se posłodziłem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 5 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2011 no przecież Ci napisalem na początku co o nich sądzimy bierz smialo 167 będzie ok:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 6 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2011 Lary co zdecydowałeś ? Kupiłeś coś czy będziesz testował narty w wypożyczalni ? Nie trzymaj nas w napięciu . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laryzbyszko Napisano 6 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2011 Wychodzę zaraz po K2 Charger 167 cm. Mam nadzieję, że się nie zawiodę . Jak na nich pojeżdżę, oczywiście napiszę jakąś recenzję. Dzięki wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 6 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2011 No to masz problem z głowy . Wychodzę zaraz po K2 Charger 167 cm. Mam nadzieję, że się nie zawiodę . Jak na nich pojeżdżę, oczywiście napiszę jakąś recenzję. Dzięki wszystkim za pomoc. To dzisiaj spokojnie się wyśpisz i głowa już nie będzie bolała. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 6 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2011 Świetny wybór ! Ja bym teraz nie mógł zasnąć w nocy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi