Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Promień skrętu nart -teoria, a praktyka.

andy-w

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś jeździłem na Fisherach World Cup z promieniem 8m (dł. 150), następnie na Race Sc 10,5m (dł. 155), później na Atomicach ST o promieniu 10,5m (dł. 155), a teraz mam Volkl Racetiger SL o promieiu 12m.

Obecnie wydaje mi się, że nie mogę wywijać tak ciasnych łuków jakbym chciał. Natomiast w łukah średnich jest OK.

Na ostatnim wyjeździe pożyczyłem od kolegi najnowsze slalomki Atomic D2 (155 cm) i w krótkich łukach były rewelacyjne (chociaż lekko mułowate w przejściach z krawędzi na krawędź), ale przy jeździe na wprost myszkowały niemiłosiernie. Dłuższy skręt trzeba było robić w lekkim ześlizgu.

Jakie macie doświadczenia w temacie promienia skrętu nart ?

Czy koniecznie trzeba mieć 2-3 pary nart do różnych upodobań narciarskich ?

A może narty o tzw. podwójnym promieniu są panaceum na wszystko ?

Edytowane przez andy-w

Kiedyś jeździłem na Fisherach World Cup z promieniem 8m (dł. 150), następnie na Race Sc 10,5m (dł. 155), później na Atomicach ST o promieniu 10,5m (dł. 155), a teraz mam Volkl Racetiger SL o promieiu 12m.

Obecnie wydaje mi się, że nie mogę wywijać tak ciasnych łuków jakbym chciał. Natomiast w łukah średnich jest OK.

Na ostatnim wyjeździe pożyczyłem od kolegi najnowsze slalomki Atomic D2 (155 cm) i w krótkich łukach były rewelacyjne (chociaż lekko mułowate w przejściach z krawędzi na krawędź), ale przy jeździe na wprost myszkowały niemiłosiernie. Dłuższy skręt trzeba było robić w lekkim ześlizgu.

Jakie macie doświadczenia w temacie promienia skrętu nart ?

Czy koniecznie trzeba mieć 2-3 pary nart do różnych upodobań narciarskich ?

A może narty o tzw. podwójnym promieniu są panaceum na wszystko ?

Hmmm moim zdaniem brakuje Ci siły, żeby RT wprowadzić w odpowiedni skręt, może techniki? - bo też ma olbrzymie znaczenie. Łatwiej jeździ Ci się dłuższym skrętem, bo wg mnie to narty prowadzą Ciebie...

Ja posiadam narty z promieniem 12 m i poza krótkim skrętem też lubię czasem pojeździć większymi łukami - wydaje się ok, ale to nie to co na nartach gs.

przy agresywniejszej jeździe gs narta szczególnie na stromych odcinkach brakuje jej metrów w promieniu oraz cm w przyleganiu krawędziami do stoku - z czym idzie pewność siebei , przyczepność, szybkość itd

najlepiej mieć 2 komplety nart SL i GS (oczywiście nie o promieniu fisowskim tylko ok 18 m) - i problem z głowy

Miałeś narty coraz twardsze więc jazda torem o mniejszym promieniu musi być bardziej dynamiczna i lepsza technicznie, inaczej dobrze nie dociśniesz krawędzi i nie ugniesz narty aby zacieśnić promień, pomijam momenty zbytniego obciązania tyłów gdy narta wyjeżdża i przez moment osiąga promień bardzo duży i wtedy żadna korekt nie pomoże zacieśnić skrętu, do tego sztywniejsza narta lepiej trzyma krawędź i trudniej jest zacieśnić skręt przez szorowanie tyłami (ześlizg), wiec jeśli jej nie dociśniesz to jedzie średnim promieniem- czasem mniejszym, czasem większym. Za krotką nartę dużo łatwiej jest prowadzić krótkim skrętem ale to chyba złudzenie po częsci, po prostu na narcie zbyt krótkiej wszystko się dzieje szybciej i powstaje również złudzenie bardzo szybkiej jazdy jak i większego oddziaływania siły odśrodkowej- wystarczy się przejechać na shortach i wydaje sie, ze się kręci bardzo ciasno a jazda jest bardzo szybka. Dużo ludzi używa nart SL a nie jeździ na nich techniką Sl z czego wychodzi najczęściej fajna jazda średnim skrętem na krawędziach. Narty o podwójnym promieniu to czysty marketing, jadą każdy promień jaki zada im narciarz jak każde inne - oczywiście w pewnych zakresach jest to zrobić łatwiej a w pewnych trudniej. Przypuszczam patrząc na twój film, ze jakbyś to jechał na narcie croos albo allround- oczywiście nieco dłuższej-to pojechałbyś tak samo a może nawet lepiej bo takie narty są stabilniejsze i byś mógł je potraktować agresywniej i jechać po prostu szybciej na takiej mało stromej górce. Ale to już dywagacje.