andy-w Napisano 31 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2011 (edytowane) Kiedyś jeździłem na Fisherach World Cup z promieniem 8m (dł. 150), następnie na Race Sc 10,5m (dł. 155), później na Atomicach ST o promieniu 10,5m (dł. 155), a teraz mam Volkl Racetiger SL o promieiu 12m. Obecnie wydaje mi się, że nie mogę wywijać tak ciasnych łuków jakbym chciał. Natomiast w łukah średnich jest OK. Na ostatnim wyjeździe pożyczyłem od kolegi najnowsze slalomki Atomic D2 (155 cm) i w krótkich łukach były rewelacyjne (chociaż lekko mułowate w przejściach z krawędzi na krawędź), ale przy jeździe na wprost myszkowały niemiłosiernie. Dłuższy skręt trzeba było robić w lekkim ześlizgu. Jakie macie doświadczenia w temacie promienia skrętu nart ? Czy koniecznie trzeba mieć 2-3 pary nart do różnych upodobań narciarskich ? A może narty o tzw. podwójnym promieniu są panaceum na wszystko ? Edytowane 31 Styczeń 2011 przez andy-w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 31 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2011 chyba lepiej mieć więcej nart z roznymi promieniami tylko wtedy to trzeba parkować pod samym wyciągiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziom10 Napisano 31 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2011 Kiedyś jeździłem na Fisherach World Cup z promieniem 8m (dł. 150), następnie na Race Sc 10,5m (dł. 155), później na Atomicach ST o promieniu 10,5m (dł. 155), a teraz mam Volkl Racetiger SL o promieiu 12m. Obecnie wydaje mi się, że nie mogę wywijać tak ciasnych łuków jakbym chciał. Natomiast w łukah średnich jest OK. Na ostatnim wyjeździe pożyczyłem od kolegi najnowsze slalomki Atomic D2 (155 cm) i w krótkich łukach były rewelacyjne (chociaż lekko mułowate w przejściach z krawędzi na krawędź), ale przy jeździe na wprost myszkowały niemiłosiernie. Dłuższy skręt trzeba było robić w lekkim ześlizgu. Jakie macie doświadczenia w temacie promienia skrętu nart ? Czy koniecznie trzeba mieć 2-3 pary nart do różnych upodobań narciarskich ? A może narty o tzw. podwójnym promieniu są panaceum na wszystko ? Hmmm moim zdaniem brakuje Ci siły, żeby RT wprowadzić w odpowiedni skręt, może techniki? - bo też ma olbrzymie znaczenie. Łatwiej jeździ Ci się dłuższym skrętem, bo wg mnie to narty prowadzą Ciebie... Ja posiadam narty z promieniem 12 m i poza krótkim skrętem też lubię czasem pojeździć większymi łukami - wydaje się ok, ale to nie to co na nartach gs. przy agresywniejszej jeździe gs narta szczególnie na stromych odcinkach brakuje jej metrów w promieniu oraz cm w przyleganiu krawędziami do stoku - z czym idzie pewność siebei , przyczepność, szybkość itd najlepiej mieć 2 komplety nart SL i GS (oczywiście nie o promieniu fisowskim tylko ok 18 m) - i problem z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 31 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2011 Miałeś narty coraz twardsze więc jazda torem o mniejszym promieniu musi być bardziej dynamiczna i lepsza technicznie, inaczej dobrze nie dociśniesz krawędzi i nie ugniesz narty aby zacieśnić promień, pomijam momenty zbytniego obciązania tyłów gdy narta wyjeżdża i przez moment osiąga promień bardzo duży i wtedy żadna korekt nie pomoże zacieśnić skrętu, do tego sztywniejsza narta lepiej trzyma krawędź i trudniej jest zacieśnić skręt przez szorowanie tyłami (ześlizg), wiec jeśli jej nie dociśniesz to jedzie średnim promieniem- czasem mniejszym, czasem większym. Za krotką nartę dużo łatwiej jest prowadzić krótkim skrętem ale to chyba złudzenie po częsci, po prostu na narcie zbyt krótkiej wszystko się dzieje szybciej i powstaje również złudzenie bardzo szybkiej jazdy jak i większego oddziaływania siły odśrodkowej- wystarczy się przejechać na shortach i wydaje sie, ze się kręci bardzo ciasno a jazda jest bardzo szybka. Dużo ludzi używa nart SL a nie jeździ na nich techniką Sl z czego wychodzi najczęściej fajna jazda średnim skrętem na krawędziach. Narty o podwójnym promieniu to czysty marketing, jadą każdy promień jaki zada im narciarz jak każde inne - oczywiście w pewnych zakresach jest to zrobić łatwiej a w pewnych trudniej. Przypuszczam patrząc na twój film, ze jakbyś to jechał na narcie croos albo allround- oczywiście nieco dłuższej-to pojechałbyś tak samo a może nawet lepiej bo takie narty są stabilniejsze i byś mógł je potraktować agresywniej i jechać po prostu szybciej na takiej mało stromej górce. Ale to już dywagacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi