Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Znowu śmierć Na Stoku!!!

tadek49

Rekomendowane odpowiedzi

Gość darrmtrade

Moja dziewczyna czyta takie tematy i potem robi mi wyrzuty, że mi może się to samo przytrafić.

Edytowane przez darrmtrade

Moja dziewczyna czyta takie tematy i potem robi mi wyrzuty, że mi może się to samo przytrafić.

Szkoda chłopaka...niech mu ziemia lekką będzie.

Równie dobrze możesz wyjść z domu i potknąć się o krawężnik ,uderzyć głową i ......sam sobie dokończ.Narciarstwo wcale nie jest aż tak niebezpieczne(trzeba tylko mieć chłodny umysł i stosować zasady z ruchu kołowego na drogach(zasada ograniczonego zaufania świetnie się sprawdza) znam bardziej urazowe sporty czy niebezpieczne zawody..."Nie ryzykujesz nie jedziesz" ale wszystko w granicach zdrowego rozsądku.

• 1 month later...

23-letnia Polka uległa śmiertelnemu wypadkowi na nartostradzie w Tatrzańskiej Łomnicy na Słowacji. Polka zmarła w słowackim szpitalu w wyniku odniesionych obrażeń.

Do wypadku doszło na trasie zjazdowej Start -Tatrzańska Łominica. Polka najprawdopodobniej poślizgnęła się na zlodowaciałym zboczu, uderzyła o słup wyciągu, wypadła z trasy i zatrzymała się dopiero na kamieniach i wystających spod śniegu konarach drzew.

Ze względu na silny wiatr ratownicy nie mogli wykorzystać śmigłowca. Nieprzytomną, ciężko ranną kobietę usiłowano reanimować jeszcze na miejscu wypadku. Mimo wysiłków lekarzy Polka zmarła po przewiezieniu do szpitala:mad:

za wp.pl

smutna wiadomość:(

W tym roku dużo jeżdżę na słowackich stokach i poziom utrzymania tras jest bardzo dobry, ale jeżeli chodzi o zabezpieczenia, niestety nie ma ich praktycznie wcale a w niektórych miejscach aż prosi się o wypadek.

Wydaje mi się że problem jest znacznie głębszy tutaj nie chodzi o przepisy tylko o mentalność. Słowacy są za nami o conajmniej 10 lat. Może mają fajne, nowoczesne ośrodki ale tracą na niuansach. Przykład wielka racza dojazd trawersem z marguskiej na laliky. W pewnym momencie jedzie się po "półce" z prawej zbocze z lewej mała przepaść. ŻADNEJ SIATKI oblodzone 40% stoku!

Smutna wiadomość :confused:

Swoja drogą to jakaś pechowa trasa - 2 lata temu na moich oczach i mojej (wtedy 13-letniej) córki, mężczyzna wjechał na tej samej trasie w lance do naśnieżania nie próbując w ogóle uniknąć zderzenia SZOK - też śmierć (miał kask).

Wczoraj na Czantorii też miał miejsce wypadek, kobiety -GOPR, tobogan etc. ale chyba niegroźny.

P.S. Wczoraj to chyba część GOPR-owców brała w Zimowych Zawodach Grupy Beskidzkiej GOPR w Narciarstwie Alpejskim na Skrzycznem, ale Ci z Czantorii szybko byli na miejscu.

Nie znamy szczegółów...nie wiadomo gdzie i jak doszło do wypadku, więc nie ma co gdybać. Ale fakt, ze tatrzańska pod względem zabezpieczeń nie przoduje. Zresztą...generalnie jak się jezdzi w Alpach (nie wiem jak poza kontynentem)...to łatwo zauważyć że i nam w Polsce dużo brakuje.