zbyszek42 Napisano 30 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2011 Witam, tydzień temu jadąc na nartki, w Austrii pod Salzburgiem zrobił mi zdjęcie fotoradar, miałem 20 km/h więcej od ograniczenia. Może ktoś z Was ma doświadczenia jak to jest z tymi mandatami, czy przychodzą do PL i jakiej kwoty do zapłacenia mogę się spodziewać. Dodam jeszcz tyko, że autko jest leasingowane. Pozdrawiam i czekam na informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP Napisano 30 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2011 Mojej znajomej właśnie przyszło do zapłaty 70 ojro z Wiednia z lipca zeszłego roku (jechaliśmy do Chorwacji) miała 102 na 80. Jak auto na firmę to raczej Cię nie namierzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 30 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2011 nic nie szkodzi ze leasingowane firma leasingowa powinna się do Ciebie odezwać bo na nich jest zarejestrowane a oni sami prowadzą przecież rejestr wiec na pewno Cie namierzą. Przychodzą do PL czasem ze zdjęciem czasem z opisem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 31 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2011 Cześć,mi przyszedł w grudniu z Lagenfeld z Kwietnia.Jechałem do Solden 72km/h na 60. 20 euro.zapłaciłem.cza uważać,żarty się skończyły:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 31 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2011 austria ma jeden z lepiej funkcjonujących systemów ściągania kar administracyjnych w europie:) no wiadomo ze szwajcarom niestety nikt chyba niedorówna:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 31 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2011 Witam, tydzień temu jadąc na nartki, w Austrii pod Salzburgiem zrobił mi zdjęcie fotoradar, miałem 20 km/h więcej od ograniczenia. Może ktoś z Was ma doświadczenia jak to jest z tymi mandatami, czy przychodzą do PL i jakiej kwoty do zapłacenia mogę się spodziewać. Dodam jeszcz tyko, że autko jest leasingowane. Pozdrawiam i czekam na informację. W ubiegłym roku miałem dokładnie taki sam przypadek autem leasingowym: fotka na autostradzie, przekroczenie o 17 km/h. Będzie to wyglądało tak: Odpowiednia instytucja państwowa wyśle do firmy leasingowej pismo, w którym poinformuje o wykroczeniu i poprosi o wskazanie kierującego. Firma leasingowa prześle pismo do Ciebie. Ty będziesz zobowiązany wypełnić swoje dane i wysłać do Austrii. Następnie przyślą Ci mandat z kwotą za wykroczenie, który proponuje zapłacić, bo jeżeli nie to i tak go wyegzekwują od firmy leasingowej, która będzie ścigać Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROCH Napisano 31 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2011 A ja słyszałem, że teraz robią zdjęcia przy wjeździe na autostradę oraz przy wyjeździe i obliczają średnia predkość z jaką samochód poruszał sie na autostradzie. Jeśli jest wyższa to wysyłają mandat na takiej samej zasadzie, jak w przypadku fotoradaru. Spotkaliście się z czymś takim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marczello Napisano 31 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2011 A jak jest z mandatem kredytowym w Czechach.Dostałem taki z 2 lata temu. Wypisali mi mandat , dali druczek z nr konta i kazali zaplacic.Nie zaplacilem, do domu cos przyszło poleconym z Czesii, nie odebrałem. Co w takim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 31 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2011 Co w takim przypadku? Obyś się nie dowiedział przy następnej kontroli w Czechach :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loola Napisano 31 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2011 Dwa lata temu jadąc na Tux gdzieś w okolicach Wiednia sfotografowano nas. Gdzieś po pół roku firma leasingowa przesłała nam formularz od austriaków do wypełnienia z mandatem ale wyczytałam w necie że polska nie ma umowy o udostepnianiu danych osobowych. Powiedzieliśmy to naszym leasingodawcom oni że się zorientują u swoich prawników i od tego czasu cisza i oby tak pozostało:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
logos Napisano 31 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2011 W maju ubiegłego roku strzeliło mi 2 zdjecia na obwodnicy Wiednia. Do tej pory cisza. W/ polskich przepisów na egzekucje mandatu jest 6 miesiecy. Chyba , że w Austrii jest inaczej? Pozdr WK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 31 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2011 Dwa lata temu jadąc na Tux gdzieś w okolicach Wiednia sfotografowano nas. Gdzieś po pół roku firma leasingowa przesłała nam formularz od austriaków do wypełnienia z mandatem ale wyczytałam w necie że polska nie ma umowy o udostepnianiu danych osobowych. Powiedzieliśmy to naszym leasingodawcom oni że się zorientują u swoich prawników i od tego czasu cisza i oby tak pozostało:) W maju ubiegłego roku strzeliło mi 2 zdjecia na obwodnicy Wiednia. Do tej pory cisza. W/ polskich przepisów na egzekucje mandatu jest 6 miesiecy. Chyba , że w Austrii jest inaczej? Pozdr WK Chciałbym tylko zauważyć, że wszystko jest "fajnie" jak jesteśmy w kraju. Zastanówcie się tylko, co się stanie, jak przez przypadek, będziecie kontrolowani w Austrii i policja stwierdzi, że macie niezapłacone mandaty? Może być baaardzo niemiło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurek1974 Napisano 31 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2011 (edytowane) Chciałbym tylko zauważyć, że wszystko jest "fajnie" jak jesteśmy w kraju. Zastanówcie się tylko, co się stanie, jak przez przypadek, będziecie kontrolowani w Austrii i policja stwierdzi, że macie niezapłacone mandaty? Może być baaardzo niemiło! To racja a Austriacy są dość pamiętliwi i niema szans że coś się zawieruszy i nie wyciągną tego nawet za parę lat. Edytowane 31 Styczeń 2011 przez nurek1974 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marczello Napisano 31 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2011 Obyś się nie dowiedział przy następnej kontroli w Czechach :eek: Obyś nie wykrakał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 31 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2011 Nie każde błyśnięcie to mandat, dosyć popularne urządzenia to są same lampy błyskające bez aparatu, ustawia sie je zwykle dokładnie na prędkość ograniczenia i łyskają, kierowca oczywiście nie wie czy to fotoradar czy nie i zaczyna jechjać wolniej - działanie prewencyjne dosyc skuteczne. Ponoć takich użądzeń jest calkiem sporo, ja miałem kilka błyśnięc w Pl bez żadnych konsekwencji, najczęściej były to też dziwne sytuacje gdy zwalniałem i jeśli miałem przekroczenie to minimalne. W Austrii też 2 lata temyu złapałem błyska na wjeździe z autostrady w kierunku Stubaii i nic, też jechałem dosyć wolno i przekrtoczenie mogłem mieć minimalne - a błysło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loola Napisano 31 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2011 Chciałbym tylko zauważyć, że wszystko jest "fajnie" jak jesteśmy w kraju. Zastanówcie się tylko, co się stanie, jak przez przypadek, będziecie kontrolowani w Austrii i policja stwierdzi, że macie niezapłacone mandaty? Może być baaardzo niemiło! no to już wtedy nic nas nie uratuje się zapłaci trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 31 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2011 Mandaty przychodzą....przychodzą... hurtem szt 3 trzy lata temu 3:eek: Odmawiam składania dalszych wyjaśnień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurek1974 Napisano 31 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2011 (edytowane) Nie każde błyśnięcie to mandat, dosyć popularne urządzenia to są same lampy błyskające bez aparatu, ustawia sie je zwykle dokładnie na prędkość ograniczenia i łyskają, kierowca oczywiście nie wie czy to fotoradar czy nie i zaczyna jechjać wolniej - działanie prewencyjne dosyc skuteczne. Ponoć takich użądzeń jest calkiem sporo, ja miałem kilka błyśnięc w Pl bez żadnych konsekwencji, najczęściej były to też dziwne sytuacje gdy zwalniałem i jeśli miałem przekroczenie to minimalne. W Austrii też 2 lata temyu złapałem błyska na wjeździe z autostrady w kierunku Stubaii i nic, też jechałem dosyć wolno i przekrtoczenie mogłem mieć minimalne - a błysło Na dodatek dodam, że zależy od dnia, w którym takie zdjęcie jest zrobione przynajmniej przez strażników miejskich w PL np. jechałem sobie po miejscowości x koło mojego miasta i udało im się mnie sfotografować a że znam kilku ze straży miejskiej to podjechałem sobie do ich biura i mówię, że w x zrobili mi zdjęcie i dalej no wiecie żeby mi się upiekło a znajomy do mnie z tekstem nie masz co panikować dziś płacą tylko z rejestracjami SB :eek: Pozdrawiam Ps. oczywiście w Austrii tak niema przynajmniej mam taką nadzieje że są wszyscy równo traktowani Edytowane 31 Styczeń 2011 przez nurek1974 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 31 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2011 W przypadku nierównego traktowania masz większe szanse, że Ci się upiecze. W tym przypadku mi to pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
So Seductive Napisano 31 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2011 U mnie mandat wpadł ok. 1km przed Sillian przekroczenie o 11 km/h skończyło się 25 euro i pouczeniem co ciekawe pan policjant powiedział , że we Włoszech , do których zmierzaliśmy takie przekroczenie kosztowałoby nawet 200ojro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amberka Napisano 31 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2011 U mnie mandat wpadł ok. 1km przed Sillian przekroczenie o 11 km/h skończyło się 25 euro i pouczeniem co ciekawe pan policjant powiedział , że we Włoszech , do których zmierzaliśmy takie przekroczenie kosztowałoby nawet 200ojro! 200ojro za 11 km/h? Tosz to rozbój w biały dzień!! w Polsce zawsze staram się przekraczać max o +30km/h bo wtedy jest szansa na mandat w wysokoście 100zł. Kiedyś radar w Inowrocławiu strzelił fotkę. Było równe 80 na 50 i i tak 100 Ale z tego co piszecie trzeba zagranicą bardzo uważać, bo jak przyjdzie płacić w ojrosach to nie będzie tak fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylvinho Napisano 3 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 No i dziś przyszła fota z Austrii. Zrobiona na A12. Przekroczyłem na autostradzie o 30km/h (było dozwolone 100) i 80 euro do płacenia. Z tego co piszecie, jeśli zamierzam w przyszłości jeździć do Austrii, lepiej zapłacić...? Ehhhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jack Napisano 3 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 Pozostaje tylko wspolczuc. Lepiej zaplac, nawet jesli nie planujesz do Austrii sie znow wybierac. http://www.rp.pl/artykul/69118,360885_Unijne_fotoradary_nie_wszedzie_takie_straszne.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylvinho Napisano 3 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 (edytowane) No właśnie planuję się wybrać za 3 tygodnie ;-) Ale co ciekawe nie przyszło poleconym. Tak czy inaczej chyba zapłacę. Edytowane 3 Luty 2011 przez sylvinho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 3 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 No i dziś przyszła fota z Austrii. Zrobiona na A12. Przekroczyłem na autostradzie o 30km/h (było dozwolone 100) i 80 euro do płacenia. Z tego co piszecie, jeśli zamierzam w przyszłości jeździć do Austrii, lepiej zapłacić...? Ehhhh Jak dawno to było - tj. po jakim czasie od "występku" dotarł list? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi