Fazol Napisano 25 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2011 zainteresowało mnie jak to budują,wiedziałem że śmigłowcami ale... popatrzmy, proszę zwrócić uwagę na czas stawiania danego elementu:eek: trzeci film wydaje mi się stary i zastanawia mnie czy dalej tak się robi liny(ręcznie??) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 25 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2011 ....popatrzmy, proszę zwrócić uwagę na czas stawiania danego elementu:eek: Musi być gaz, zanim zieloni się zorientują Jak już stoi to się mi wmówi że do zawsze to tu stało:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 26 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2011 Tempo, stawiania tych słupów, bardzo imponujące. :eek: Wydaje mi się, że takie liny robi się teraz przy pomocy maszyn... ...no chyba, że u nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 26 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2011 Co do lin to wydaje mi się, że to nie jest produkcja nowej liny a "przewijanie starej". Zauważcie w pierwszych sekwencjach lina jest rozmontowywana. Produkcję nowych lin na placu budowy robi się mniej więcej tak: http://www.youtube.com/watch?v=H3-4nRtiyKY&feature=related Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 26 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2011 Witam. Co do produkcji lin, to nawet w naszym kraju robi się to maszynowo. (fabryka - Linodrut Zabrze, chyba w likwidacji:confused:) Co się tyczy filmiku, to najprawdopodobniej chodzi o tzw. szycie liny. W linie do wyciągu należy "zszyć" lub inaczej zapleść jej dwa końce, tą czynność robi się ręcznie. Na filmiku tym może być również pokazana naprawa liny, wygląda to jak wymiana jej rdzenia. Pamiętam z górnictwa że, szycie liny było bardzo trudnym zajęciem i trzeba było mieć wiele wprawy i doświadczenia aby to dobrze zrobić (w miejscu połączenia lina powinna wyglądać jak oryginał i nie mogła być pogrubiona). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 26 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2011 Co do tempa montażu,mam taką uwagę ; -mogliby się chłopaki ruszać przy tej robocie bo nigdy nie skończą tego wyciągu.:p:p A liny niestety po dziś dzień w ten sposób łączy się ręcznie na placu budowy. Ja bym się prędzej nauczył chińskich "hieroglifów" niż zaplatania dwóch końcówek liny w jedną całość.:eek: Jedyny postęp to ,że teraz linę wciąga się mechanicznie na szczyt a nie jak kiedyś na Kasprowy 400 osób wciągało ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash0r Napisano 30 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2011 Ci panowie na ostatnim filmiku łączą końce liny. Widział ktoś kiedyś jakieś łączenie na linie wyciągu? Tak to wygląda na zdjęciach: http://lift-world.info/en/technology/documentation/2/page2.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi