Karol510617 Napisano 22 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2011 Witam wszystkich:) Od dłuższego czasu śledzę rynek sprzętu narciarskiego (konkretnie nart) i szukam czegoś dla siebie. Lecz nie bardzo mogę się zdecydować, która z nart będzie tą odpowiednią. W związku z tym prosiłbym o pomoc. A tu umieszczam swoje "parametry" Płeć - M Wiek - 19 Waga - 65kg Wzrost - 173cm Staż narciarski - 3 sezony carvingowo, wcześniej klasycznie Umiejętności - w skali między 6 a 7 Buty - Nordica gts8 Narty - wcześniej jeździłem na fisher s-move 3.3 (fajna łatwa narta tylko za wolna) Styl jazdy - różny... od rekreacyjnego po sportowy z naciskiem na ten drugi, tylko na przygotowanych trasach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 22 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2011 Jeśli szukasz narty do jazdy wyłącznie po stokach i preferujesz raczej długie skręty to proponuje nart takie jak Fischer Progressor 9+ lub któryś z wyższych modeli Rossingola Zenith. Na takich nartach pojeździsz szybko w długim skręcie a od gęstrzego slalomowania też nie będziesz musiał stronić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol510617 Napisano 22 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2011 A czy progressor 9 nie będzie za twardą nartą dla mnie? Zastanawiałem się nad Elan waveflex 8 albo nad fisherem rc4 super comp. Częściej jeżdżę krótszymi skrętami ale dłuższe też mogą być, dlatego co takiego jak dual radius byłoby fajną sprawą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 22 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2011 ... co takiego jak dual radius byłoby fajną sprawą Dla tego właśnie proponuje progressora. Jeżli Twój poziom rzeczywiście dobija do forumowej 7mki to możesz "szarpnąć się" na Progressora 9+. Dzięki temu, taka ambitniejsza narta posłuży Ci dłużej. Jeśli rzeczywiście byś się nie czuł na siłach możesz zejść o stopień niżej i pomysleć o 8+. Ważne też żebyś napisał jaki budżet przewidujesz na same narty. Czy mają być z najnowszej kolekcji czy może z ubiegłych lat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol510617 Napisano 22 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2011 Przewiduje że wydam na narty do 1000 złotych. Jak najbardziej mogą to być modele z tamtego sezonu a nawet 08/09 ale nie starsze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 22 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2011 Sprawdziłem twardośc Twoich butów i wynosi 70-80 więc może rzeczywiście nie ma co szaleć z Progressorem 9+ i można pomyśleć o 7+/ 8+ z poprzednich lat jeśli oczywiście zostajemy przy opcji dual radius i nartach uniwersalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 22 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2011 http://allegro.pl/fischer-progressor-7-fs-10-rf-2-165-170cm-nowe-i1413405652.html lub nowszy, tegoroczny ! http://allegro.pl/narty-fischer-progressor-7-165cm-wyprzedaz-i1413225742.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol510617 Napisano 22 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2011 Jeszcze jedno... jaką długość nart proponujesz. bo 165 to chyba troszke za długie. Ja myśłałem coś pomiędzy 158 a 163 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 22 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2011 Jeśli wolisz dłuższe łuki to proponowałbym 165cm. 158 będzie trochę za mało a 165 da Ci szybkość w długim skręcie i oczywiście gęściej też będziesz mógł pośmigać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 22 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2011 ja bym szukał 170 min jak ma być szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 22 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2011 Jak zobaczyłem, że napisałeś coś w tym temacie to że będziesz doradzał dłuższe Ja myślę że 165 będzie ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol510617 Napisano 22 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2011 Ok to teraz w niedalekiej przyszłości mnie czeka najmilsza część zabawy... zakup:D Wielkie dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 22 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2011 Najmilsze chwile będą na stoku Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 22 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2011 (edytowane) jeśli określasz się w skali 6/7 to dlaczego boisz się progresora 9:confused: to narta przeznaczona do normalnej jazdy , długośc 170 byłaby ok , jeśli chcesz jeździć bardziej sportowo to ja bym poszukał jakiegoś racecarvera w długości też ok 170 i więcej Jak zobaczyłem, że napisałeś coś w tym temacie to że będziesz doradzał dłuższe ja już mam za sobą okres fascynacji krótką nartą zostałay mi tylko jedne krótkie slalomki 165 ps. wczoraj kupiłem jeszcze szorty Edytowane 22 Styczeń 2011 przez 1973marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 22 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2011 Ja także progressora 9+ proponowałem ale wybór należy do kolegi. Nie zapominajmy, że waży 65kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 22 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2011 ps. wczoraj kupiłem jeszcze szorty No i które w końcu wziąłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 22 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2011 No i które w końcu wziąłeś? a te za 35zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 22 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2011 Ja także progressora 9+ proponowałem ale wybór należy do kolegi. Nie zapominajmy, że waży 65kg ostatnio jest moda na demonizowanie wagi w doborze nart i butów , taki przykład 40kg 150cm wzrostu but 95+ narty od 145 (igs) do 157 (omeglass), dziewczynka - od przyszłego tygodnia będą coursy 158 zamiast igs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 22 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2011 Marcin, napisanie dziewczynka, a nie napisanie Twoja Córka, to dość istotna informacja (a raczej jej brak), dla potencjalnych naśladowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi