Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

pomoc w doborze nart

arek992

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczow mam okazje kupic od znajomego progressor 9+ 180cm mam pewne obawy ze beda zbyt dlugie dla mnie mozecie wyrazic swoje opinie na ten temat, chcialbym dodac ze jestem bardzo zaciety i uwazam ze robie bardzo szybkie postepy

1. Płeć - M

2. Wiek - 22

3. Waga -108

4. Wzrost -193

5. Na nartach jeżdżę od 5 dni

6. Moje umiejętności określam na 6

(wg skali forumowej http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328)

7. Moje buty to - poki co wyporzyczalnia

8. Teraz jeżdżę na nartach/model -poki co wyporzyczalnia

9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący) -

10. Upatrzyłem sobie narty - fischer progressor 9+

o butach tez myslalem i upatrzylem sobie Fischer Soma Progressor 120

a co do samej dlugosci nart odnoszac sie do mojego wzrostu i wagi mozecie sie wypowiedziec?

z skala umiejetnosci faktycznie troche przesadzilem nie doczytalem do konca :) zamiast szostki 5

Edytowane przez arek992

Fischer Soma Progressor 120 ? ? ? :eek:

To są buty prawie zawodnicze do nart gigantowych.

Przy umiejętnościach na 6 możesz pomyśleć o butach z flexem 90.

Najważniejsza kwestia czy chcesz sprzęt odpowiedni do Twoich umiejętności czy może jak najlepszy żeby się pokazać ?

Nie do końca tak jest.

Po:

1. Zastanów się czy na pewno Twój poziom po 5 dniach sięgnął forumowej 6stki. Opisana "znajomość paru technik" oznacza w pełni jej opanowanie i bardzo płynną i techniczną jazdę. Trochę lat jeżdżę i ciężko jest mi uwierz, że po paru dniach można tak szybko osiągnąć taki poziom lecz jeśli rzeczywiście tak jest to pomożemy Ci z doborem sprzętu pod takie umiejętności. Pamiętaj, że jeśli okażą się niższe będziesz miał kłopoty z opanowanie tego sprzętu. Narta "z poziomu" 6/10 to co innego niż miękka decha z wypożyczalni dla początkującego narciarza.

2. W butach, które zaproponowałeś będziesz się ewidentnie męczył. 120 w nazwie oznacza, że są bardzo sztywne a takie parametry przydatne są przy bardzo wymagających nartach.

Trzepoczenie dziobów nie ma nic do butów. Po prostu przy szybkiej jeździe krótkie narty jadą po większym promieniu niż jest to im przypisane.

Uważam że progresory 9+ to zbyt ambitna narta póki co dla Ciebie. Z nartami jest jak z autami. Jako początkujący kierowca możesz kupić sobie porzadne auto i nie tanie ale pod swoje umiejętności a nie od razu Ferrari ( bo tak póki co celujesz w temacie nart)

Nie wolisz poczekać jednego sezonu i póki co kupić sobie odpowiednie buty o flexie 90 ?

o butach tez myslalem i upatrzylem sobie Fischer Soma Progressor 120

a co do samej dlugosci nart odnoszac sie do mojego wzrostu i wagi mozecie sie wypowiedziec?

z skala umiejetnosci faktycznie troche przesadzilem nie doczytalem do konca :) zamiast szostki 5

Cholera ;)

...ja chyba jakiś nieudany jestem:eek: tyle lat i dni jazdy - i też na 5 się oceniam:rolleyes:

...no tak w szkole też zawsze na 4- byłem ;)

byc moze nadwyrost oceniam swe umiejetnosci

Cieszymy się, że powoli pojmujesz o czym tu piszemy.

Na prawdę chcemy Ci pomóc.

Wracając do butów. Jeśli kupisz teraz buty o flexie 90-100 będzie w nich jeździł spokojnie parę lat. Buty dla początkującego to flex ok. 40-60 więc przy Twojej wadze i wzroście 90-100 będą w sam raz.