Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

RC4 Race SC versus RX8 FTi

mglum

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekaw jestem czy ktoś z Was, Szanowni Forumowicze, miał oba te modele przypięte do kończyn dolnych some time or other. Ja osobiście dostałem hyzia na punkcie RC4. W każdym razie przyjrzałem się teraz parametrom obu nartek i róznice (jak dla mnie - zamiłowanego amatora) są niewielkie: bardzo zbliżone taliowanie, różnica w radiusie = 1m (być może ta niewielka różnica liczbowa prekłada się na monstrualną inność w praktyce). Proszę o oświecenie.

no jest tak sam jeżdżę na rc4 wc sc i jest to kapitalna nartka, niesamowita w szybkim, slalomowym skręcie chociaż wymaga użycia pokaźnych nakładów siły. z kolei rx8 fti to całkowicie inna narta bardziej rekreacyjna, wieć jeśli lubisz krótkie skręty i slalomy wybierz rc4, z kolei jeśli jesteś trochę niedzielnym narciarzem to rx8 fti jest dla ciebie, ja wybrałem rc4 i jestem wniebowzięty

Ty mówisz o dwóch róznych typach nart to ze maja podobne wymiary to nie znaczy ze sa takie same czy nawet podobne. World Cup to półka najwyzsza z kolekcji Fichera narta wymagająca, twarda typowa do slalomu natomiast Rx8 to inna bajka, jest bardziej uniwersalna. Napewno mniej przeszkadza jej snieg mokry czy nieprzygotowana trasa. Jak lubisz na chwile relaksu na nartach i upajanie sie widokami to polecam RX8 a jak walisz góra dół i lubisz pracowac nogami to wez World Cupa. Sam jezdze na World Cup i zakochałem sie w narcie kocham ostra jazde i daje z siebie wszytko na stoku dlatego kupiłem taka narte.

Pozd Adam

Worldcupy tak wszystkim przypadly do gustu, że zapominają ze fischer robi jeszcze inne narty,

Podejrzewam, ze chodzi o RC4 race sl bez dopiska worldcup, czyli druga slalomke fischera ,bardziej dla ludu. Mniej twardą i bardziej uniwersalną od worldcupa.

Co do pytanka z oryginalnego maila to niestety nie jezdzilem na RX8.

Narte charakteryzuje nie tylko promien skretu, wiec narty o zblizonym radiusie moga byc zupelnie inne. Slalomki beda pewnie troche twardsze. roznica nie bedzie na pewno jednak tak duza jak w porownaniu do worldcupa

pozdr

RACE versus RX8 FTi

Rzeczywiście, jak słusznie darekl zauważył chodziło mi o RACE a nie WORLDCUPY. Próbowałem obie RC4: i RACE, i WORLDCUPY - różnica między tymi dwoma jest zauważalna już po pierwszym skręcie.

Mimo to, oczywiście, dziękuję za wszystkie posty, które, jak zwykle, wniosły coś nowego.

Pozdrawiam

www.trentino.pl skionline.tv
partnerzy
ispo.com WorldSkiTest Stowarzyszenie Instruktorów i Trenerów Narciarstwa PZN Wypożyczalnie i Centra testowe WinterGroup Steinacher und Maier Public Relation
Copyright © 1997-2021
  • Dodaj nową pozycję...