Ambro Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 (edytowane) Zamierzam sobie kupić kolejną pare nart. Tym razem chciałbym gigantki. Wzrost: 180cm, waga: 73-75kg. , umiejętności 8, obecnie jeżdżę na krótkich 9S-ach. Zastanawiam się czy wybrać 9X 170cm czy może 8X -170-180cm. Nie będzie to jedyna moja para nart więc zastanawiam się nad starszymi modelami. Namierzyłem ostatnio w outlecie PM-Sportu, nowe 8S 180cm za 1500zł. Proszę doradźcie co będzie dla mnie odpowiednie. Edytowane 13 Styczeń 2011 przez Ambro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 Witaj! Mam 8X z przed paru lat. Jeżeli jeździsz ostrzej, to będzie za miękka. Bierz 9X. Może być 170. Nartę możesz zmusić do krótszego skrętu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 Jestem podobnego zdania, jak poprzednik w kwestii miekkości 8X. Nie jeździłem, ale miałem w łapach i mietka jest Co do długości, to jednak polecałbym minimum 175cm. Przy twoich umiejętnościach i wzroście, wydaje się, że będzie lepiej. Waga wprawdzie trochę mała , ale to już sam musisz ocenić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 13 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 Jak znajdę dobrą okazje to poświęcę te 5cm. Przy okazji może wskażecie mi różnice między 9X z 08/09 a 9X z 09/10. Taliowanie jest identyczne ale starszy model przy 170cm ma promień krótszy o 1m. Czy poza tym czymś się różnią w sensie konstrukcji i zachowania pod butem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 po co ci narta gigantowa w długości slalomki weź min 182 to poczujesz różnce między 9s a 9x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 13 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 Slalomke mam bardzo krótką (158cm). Gigantkę chcę długą ale na tyle żebym mógł czasem pokręcić gęściej. Musi być szybka ale nadal w miarę uniwersalna. Jeżdżę dużo ale chce czerpać z tego jak najwięcej przyjemności, rozwijać się ale nie musieć walczyć z dechą ponad 180 centymetrową, w słabych warunkach. Wagę mam stosunkowo niewielką ale za to bardzo silne nogi więc jak dorwę 175 to od razu kupie. Póki co namierzyłem 170tki i do nich będę się przymierzał przed następnym wypadem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 Slalomke mam bardzo krótką (158cm). Gigantkę chcę długą ale na tyle żebym mógł czasem pokręcić gęściej. Musi być szybka ale nadal w miarę uniwersalna. Jeżdżę dużo ale chce czerpać z tego jak najwięcej przyjemności, rozwijać się ale nie musieć walczyć z dechą ponad 180 centymetrową, w słabych warunkach. Wagę mam stosunkowo niewielką ale za to bardzo silne nogi więc jak dorwę 175 to od razu kupie. Póki co namierzyłem 170tki i do nich będę się przymierzał przed następnym wypadem. Daj tę slalomkę jakiemuś dziecku Sobie kup normalną czyli 165 cm (niekoniecznie Rossignola). A gigantkę, jeśli rzeczywiście czujesz się na siłach, kup 180 cm, 175 - to minimum. Śmigiem pokręcisz gęściej na każdej długości nart. Bez urazy, ale akurat znam i jeździłem na Rossi 9S 158 cm, kumpel miał - rok temu dał je 12/13 letniej córce - ta jeździ i jest zadowolona. Z kumplem jesteśmy niżsi od ciebie ale zawsze uważałem, że ta długość to nieporozumienie, mimo, że tak ogólnie to fajne narty były Sam drugą nartę mam RC Volkla o dł. 178 cm, i tobie też proponuję, żebyś je gdzieś sprawdził, przetestował - to fajna narta, do szybszej jazdy dla amatora, mocniej taliowana od GS (szerszy dziób) więc wyraźnie łatwiej wchodzi w krótki skręt. Swoją drogą, można naprawdę tanio je kupić, a narta jest "żwawa" w odróżnieniu od Rossi z poszerzoną talią (80mm w talii - WTF?). Zwracam też uwagę, że nie ma co porównywać nart Rossignola sprzed kilku lat do tych z ostatnich 3 sezonów - ze względu na radykalne poszerzenie zarówno slalomek i gigantek - to są inne narty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 13 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 9S sobie zostawię bo zdaje egzamin na słabych stokach na pomorzu na których często bywam. Te 158 to rzeczywiście mało ale jak na radykalną slalomke na nasze stoki póki co mi pasuje. Ponieważ moja obecna 9S z 07/08 jest bardzo nieuniwersalna szukam gigantki, która da mi dużo frajdy ale nie będzie wymagać, że zawsze będę miał w zanadrzu drugą, krótszą parę. Ma być uniwersalna przez co pasuje mi 80mm pod butem, bo pozwoli na szalenie poza trasami a 170-175 pozwoli mi na jazdę i w miarę krótki i długim skrętem. Nie szukam radykalnej gigantki do pary z radykalną slalomką, którą posiadam. Chce mieć 9S do bardzo gęstego kręcenia w czym mam wiele radości i chce bardziej uniwersalną, szybką gigantkę. W takim układzie myślę że te 9X 170-175cm będzie w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 9S sobie zostawię bo zdaje egzamin na słabych stokach na pomorzu na których często bywam. Te 158 to rzeczywiście mało ale jak na radykalną slalomke na nasze stoki póki co mi pasuje. Ponieważ moja obecna 9S z 07/08 jest bardzo nieuniwersalna szukam gigantki, która da mi dużo frajdy ale nie będzie wymagać, że zawsze będę miał w zanadrzu drugą, krótszą parę. Ma być uniwersalna przez co pasuje mi 80mm pod butem, bo pozwoli na szalenie poza trasami a 170-175 pozwoli mi na jazdę i w miarę krótki i długim skrętem. Nie szukam radykalnej gigantki do pary z radykalną slalomką, którą posiadam. Chce mieć 9S do bardzo gęstego kręcenia w czym mam wiele radości i chce bardziej uniwersalną, szybką gigantkę. W takim układzie myślę że te 9X 170-175cm będzie w sam raz. najlepiej sobie odpuśc tego gs'a i weź kup te mutixy co Rafał chce sprzedać slalomke i gs będziesz maił w jednym a długość 175 będzie wsam raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 14 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2011 Jakoś nie jestem przekonany do mutixa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 14 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2011 tu masz fajnego gs'a z rossignola http://aukcje.nasza-klasa.pl/item1396724176.html nówka sztuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 14 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2011 Jakoś nie jestem przekonany do mutixa Witam! I masz rację, jeździłem na nich tydzień. Miałem pomysł kupić ale się wyleczyłem. Teraz kupiłem po czytaniu ocen na forum Progressory 9+ i rano lece do Włoch. Dam znać jak się sprawdziły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devil Napisano 14 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2011 Kup 9x 170 cm. Na taką jazdę jakiej oczekujesz i przy Twojej wadze będą dobre. Choć pamiętaj, że przy tym 80 mm pod butem są mułowate w krótkim skręcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 14 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2011 Ambro - jeżeli 8x chodzi w "klasie" 8s (jeździłem) to uważam, że Ty będziesz rozczarowany. Na pewno to "kuku" pod butem łagodzi wrażenia bez względu na numer narty Aż taki jesteś sentymentalny z "niedzielnym rosołkiem", że i z narty nie chcesz się wyleczyć;) ?? 170 uważam za ciut przykrótkie, ale......... cóż Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 14 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2011 jak dla mnie gigantowa narta to 175 cm minimum nie wazne jaki wzrost, gigantówa musi mieć ten promień oscylujący ok 17-20m nie mowię tu o komórkach pow. 23m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 14 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2011 (edytowane) Dzięki za rady. Jak dorwę 175cm to biore od razu i ewentualnie będę rozważał 180cm. Możliwe że pomyśle jeszcze nad Atomic-iem GS12 lub prędzej nad tymi http://www.skionline.pl/worldskitest/?co=test&id_testu=531 Edytowane 15 Styczeń 2011 przez Ambro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 15 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2011 a moze Kneissl white star xr?? też są w dobrych cenach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 16 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2011 Póki co bardzo poważnie rozważam zakup Fischerów WC RC4 PRO 175cm z zeszłego sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 16 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2011 Jakoś nie jestem przekonany do mutixa I masz rację, jeździłem na nich tydzień. Miałem pomysł kupić ale się wyleczyłem. i nie masz racji. jestem ich posiadaczem i przejeździłem na nich dwa tygodnie. wg. mnie bardzo ciekawa narta:p:D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aldok63 Napisano 16 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2011 Zamierzam sobie kupić kolejną pare nart. Tym razem chciałbym gigantki. Wzrost: 180cm, waga: 73-75kg. , umiejętności 8, obecnie jeżdżę na krótkich 9S-ach. Zastanawiam się czy wybrać 9X 170cm czy może 8X -170-180cm. Nie będzie to jedyna moja para nart więc zastanawiam się nad starszymi modelami. Namierzyłem ostatnio w outlecie PM-Sportu, nowe 8S 180cm za 1500zł. Proszę doradźcie co będzie dla mnie odpowiednie. Dzięki za rady. Jak dorwę 175cm to biore od razu i ewentualnie będę rozważał 180cm. Możliwe że pomyśle jeszcze nad Atomic-iem GS12 lub prędzej nad tymi http://www.skionline.pl/worldskitest...t&id_testu=531 Ma do sprzedania dwie pary komórek Atomica -pierwsza z 2009r. GS-12 dług. 176cm wiązania 412 używane cena do uzgodnienia -druga z 2010r. GS-12 dług. 183cm wiązania 614 używane cena do uzgodnienia więcej na PW Pozdrawiam Kryniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 31 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2011 Dzięki za pomoc i propozycje ale już zakupiłem RC4 WC RC, którą leżą i czekają na zbliżający się wyjazd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi