Pieszy Napisano 12 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 Witam wszystkich!!! Mam bardzo istotne pytanie. Ponieważ aktualnie poszukuję dobrych nart w atrakcyjnej cenie dla siebie i zastanawiam się nad firmą Völkl i modelem RACETIGER SC. Co o nich sadzicie??? Jak sprawdzają się na stoku i w różnych warunkach? Co sądzicie o tym sprzęcie który jest na allegro jeśli chodzi o cenę i jakość?? No i czy pozostać przy wyborze firmy Völkl czy raczej coś innego? http://allegro.pl/super-volkl-racetiger-sc-marker-motion-11-09-10-i1402015396.html http://allegro.pl/volkl-racetiger-sc-163-cm-i1401383955.html http://allegro.pl/volkl-racetiger-slalom-carver-dl-163cm-06-07-i1405067831.html Pozdrawiam serdecznie forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 My mamy swoje opinie,ale czego Ty oczekujesz:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 Fajne narty, ale Ty zacznij od tego: http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11330 - wtedy można pogadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smiths23 Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 albo napisz po prostu jak lubisz jeździć i czego oczekujesz od narty:) bo w linkach same "drugie" slalomki Volkla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pieszy Napisano 18 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2011 Szukasz porady jak dobrać odpowiednie narty dla Ciebie? Odpowiedz na poniższe pytania. Będzie nam łatwiej Ci pomóc. 1. Płeć - mężczyzna 2. Wiek - 26 lat 3. Waga - 82 kg 4. Wzrost - 178cm 5. Na nartach jeżdżę od 5 sezonów, ( 15 dni w sezonie) (w trakcie przygody z nartami odbyłem 2 obozy narciarskie po 10 dni z instruktorem, około 6godzin dziennie) 6. Moje umiejętności określam na 7 (wg skali forumowej http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328) 7. Moje buty to - Nordica, fleks 90 8. Teraz jeżdżę na nartach/model - stare dechy Atomic Bera Race 9'14 9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący) - szybki długim skrętem, sportową po przygotowanych stokach. 10. Upatrzyłem sobie narty - Völkl RACETIGER SC 11. Mój budżet na narty to około - 1500zł Mam nadzieję że według tych punktów pomożecie mi wybrać jakiś odpowiedni sprzęt dla mnie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
So Seductive Napisano 18 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2011 No ale dlaczego wybierasz sobie slalomkę do długiego skrętu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. A Napisano 18 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2011 No ale dlaczego wybierasz sobie slalomkę do długiego skrętu ? A mi się wydaje, że na tych nartkach pojedzie się i długim i krótkim skrętem. Uniwersalne narty na przygotowane trasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 18 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2011 A mi się wydaje, że na tych nartkach pojedzie się i długim i krótkim skrętem. Uniwersalne narty na przygotowane trasy. to jest typowa slalomka na krókie skręty oczywiscie pojedzie sie dłuższym skrętem ale to nie będzie to ta narta nie jest przeznaczona na długie skręty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JG77 Napisano 18 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2011 Witam ,jestem w tej samej skali i mam takie narty o które się pytasz jeździ się fantastycznie a ja właśnie preferuję średni i długi skręt ,na tych nartach to nawet gigant jechałem z powodzeniem bez trudu.Tak jak wszystkie współczesne narty nawet jadąć na wprost musisz mieć tendencję do trzymania ich na krawędziach i wtedy są stabilne iszybkie i wcale nie myszkują . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JG77 Napisano 18 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2011 Bo wystarczy i do krótkich i długich skrętów ,bo niechce mi się wozić 2 par nart ani ich serwisować i wymieniać a na co dzień są idealne i zastępują 2 pary. Co innego na zawody na gigant gdzie liczą się ułamki sekund o tym nie mówię ale do całodziennej jazdy mimo że racing to szalenie uniwersalne , bardzo polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 18 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2011 (edytowane) 1. Płeć - mężczyzna 2. Wiek - 26 lat 3. Waga - 82 kg 4. Wzrost - 178cm 6. Moje umiejętności określam na 7 9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący) - szybki długim skrętem, sportową po przygotowanych stokach. 10. Upatrzyłem sobie narty - Völkl RACETIGER SC Wiele zależy od tego o jakich długościach mówimy Jakie miałeś dotąd? O jakich myślisz? Ja sugeruję, prawie to samo czyli Völkl RACETIGER ale RC o dł. 173, ew. 178 cm. Prawdopodobnie kupisz je taniej niż SC a narta pewnie taka sama tylko w wyższym przedziale długości A mi się wydaje, że na tych nartkach pojedzie się i długim i krótkim skrętem. Uniwersalne narty na przygotowane trasy. Wiele zależy od tego jakie długości bierze pod uwagę. Rozmowa o modelach bez rozważania odp. długości mija się trochę z celem to jest typowa slalomka na krókie skręty oczywiscie pojedzie sie dłuższym skrętem ale to nie będzie to ta narta nie jest przeznaczona na długie skręty. Zupełna racja ale ważna jest ...długość - wiem powtarzam się Akurat w wypadku tych modeli jest tak że między RC a SC różnice wydają się "kosmetyczne" i graficzne. Ani SC nie jest typową slalomką (stosunkowo płytkie taliowanie, wąski dziób) ani RC typową gigantką - stosunkowo mocno taliowane (jak na niby gigantkę) i dość szeroki dziób tzn. taki sam jak w SC ) Dla mnie w pewnym uproszczeniu to taka sama narta tylko jw. i czasem bawi mnie to, że za SC ludzie są gotowi zapłacić wyraźnie więcej niż za RC, które można kupić naprawdę tanio a narta jest fajna. Sam mam RC 178 cm, jeździłem na RC 173 cm (kumpel ma) i sporo jeżdżę na Fischer Race SC 165 cm - i widzę taką różnicę jaka wynika głównie z ich długości, bo żadna z nich nie jest do końca niczym konkretnym, czyli ani slalomką ani gigantką. Wszystkie to takie pośrednie Race Carvery (czyli niby RC?) - tak to widzę Edytowane 18 Styczeń 2011 przez gajowy01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maximus_89 Napisano 31 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2012 Podepnę się tutaj też pod temat. Na jesień założyłem swój osobny temat jednak do teraz nart jeszcze nie kupiłem. Dostępny jest on pod tym linkiem: http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/14031-Cross-slalomka-dla-mnie?highlight= Byłem już zdecydowany na nartę, którą tak zachwalał mihumor, czyli Dynki Contact Groove jednak jest ogromny problem z jej dostępnością w interesującym mnie rozmiarze. Czytając coraz więcej testów, opinii i forum przyszedł mi do głowy pomysł na Voelkle Racetiger. SC bądz RC. Zachwalane są te narty jako uniwersalne na stoki i nie wymagające wielkiego nakładu siły. Mnie prze wszystkim zależy na tym, że jak jadę w Alpy i jeżdżę od 9-15 z przerwą na jakieś piwko czy grzańca to: - nieodpadną mi nogi po tym czasie i następnego dnia znów będę mógł spędzić tyle samo czasu na stoku, - rano na zmarzniętym stoku będę mógł wycinać skręty carvingowe. Od krótkich na małych odcinkach, przez średnie po dłuższe na trasie o długości 6km ( slalomem jak dla mnie można się wtedy "zajechać"), - kiedy po 13 pojawią się muldy i miękki śnieg, a moje nogi będą już trochę zmęczone, chciałbym przesiąść się na klasyczny ślizg i rekreacyjnie bezpiecznie pośmigać do końca dnia. Zastanowiło mnie to co napisał gajowy01. Przy moim wzroście 183cm i wadze 73kg czy nie kupić SC PSI w długości 170cm (model 10/11) lub RC też w długości 170 (model 10/11). Z opini wynika że te narty są dosyć uniwersalne jak na narty z grupy race. Chyba najuniwersalniejsze z tej grupy. Albo olać rac'ówki i kupić Voelkl Sensor 3 w długości 168cm lub Head X-shape STX w długości 170? O Progressor 800 czytałem że jest chyba zbyt mało dynamiczny. Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi